Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2007

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Αφού η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να επανεκλεγεί στη δημοτική εξουσία, αφού προσέλαβε όσους μπορούσε με τις εξευτελιστικές δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις εργασίας. Αφού έδωσε τα πιο «ζουμερά» πολεοδομικά κομμάτια της πόλης σε ιδιώτες, αφού αυτοί εξελέγησαν κιόλας με το ψηφοδέλτιό της για να είναι σίγουροι ότι δεν θα κινδυνέψουν τα δικά τους συμφέροντα, τώρα ήρθε η ώρα της «πληρωμής».

Το «δώρο» του κ. Γκόντα για το 47% των εκλογών που του έδωσαν οι γιαννιώτες, είναι οι υπέρογκες ληστρικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Αφού η δημοτική αρχή έχτισε τα τελευταία δύο χρόνια την ψευδαίσθηση ότι τα δημοτικά τέλη δεν αυξάνονται, ενώ στην ουσία κρατούνταν μηδενικά εντός της πόλεως και αυξάνονταν μέχρι και 200% στα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα(Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο κ.λπ) προκειμένου να εξασφαλιστεί εκλογικά, τώρα αυξάνει τα τέλη παντού, μέχρι και 200%.

Με «τεχνικό» τρόπο και χωρίς να μιλήσει καν δημόσια για αυτό το ζήτημα, ενώ τις προηγούμενες χρονιές τα «μηδενικά» δημοτικά τέλη ήταν το αγαπημένο θέμα δηλώσεων των μελών της δημοτικής αρχής, φέτος έχει το θράσος να τα αυξάνει στα ύψη.

Ποντάρει προφανώς ότι αυτά δεν πληρώνονται εφάπαξ από τους πολίτες, αλλά σε μηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών. Πως όμως θα αισθανθεί ο πολίτης όταν, από τα 76 ευρώ ετησίως πληρώσει φέτος 165 ευρώ για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών; Πως θα αισθανθεί όταν βλέπει την άθλια εικόνα των εισόδων της πόλης με τα σκουπίδια ντεκόρ, όταν ακούει τον δήμαρχο να ψεύδεται ότι «έχουμε την πιο καθαρή πόλη της Ευρώπης» και τον καλεί να πληρώσει 130%(!)περισσότερα τέλη καθαριότητας από πέρυσι.

Η δημοτική αρχή δεν έδειξε τώρα για πρώτη φορά το πραγματικό της αντιλαϊκό πρόσωπο. Το έδειξε με την κάλυψη στους ξυλοδαρμούς και τις κατασκευασμένες μηνύσεις από το νέο ιδιοκτήτη του «Ξενία». Θυμάστε, ήταν εκείνος που στα εγκαίνια του νέου μεγαθηρίου του, που του έκανε δώρο η δημοτική αρχή και σε αντάλλαγμα στήριξε πολιτικά τον κ. Γκόντα ενόψει των εκλογών.Ενώ σήμερα η δημοτική αρχή και πάλι του κάνει «πλάτες» στην ανύψωση του νέου «Ξενία» πάνω από τον πρώτο όροφο, παρά την ρητή εντολή του ΣτΕ που επιτρέπει την οικοδόμηση του νέου «Ξενία» μέχρι τον πρώτο όροφο. Αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στο ΣτΕ.
Το έδειξε με την παραχώρηση της πλατείας σε μεγαλοεπιχειρηματία, τον οποίο τώρα έχει δημοτικό σύμβουλο. Το δείχνει με την συγκάλυψη της «τραπεζοποίησης» του Πάρκου Κατσάρη. Τώρα όμως, έδειξε πόσο στενά δεμένη είναι στο κυβερνητικό άρμα και την πολιτική από την οποία κανείς μας δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτε. Μόνο να χάσει.

Την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη μας, χρωστάει σε όλο τον κόσμο, σε εμάς τους ίδιους σε τελική ανάλυση. Έχει περίπου 500 υπαλλήλους της απλήρωτους(τους χρωστάει δύο μήνες δεδουλευμένων), χρωστάει ακόμη και στους ηθοποιούς της καλοκαιρινής και της παιδικής παράστασης του ΔΗΠΕΘΙ. Το αίσχος της δεν έχει όριο, καθώς σε όποιον διαμαρτύρεται για τα αυτονόητα, ή τον απειλεί ή φέρει τη γελοία δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αντιδήμαρχοι» για να υπογράψουν τις πληρωμές. Ενώ λοιπόν εντός του δημαρχείου μοιράζονται με σκληρή μάχη οι θέσεις και οι θεσούλες, έξω οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς λεφτά. Όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση απειλεί ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις, αν δεν είναι κερδοφόρες, τότε θα κλείνουν και οι δραστηριότητές τους θα εκχωρούνται σε ιδιώτες, φυσικά έναντι πληρωμής.

Τίποτε από αυτά δε πρέπει να εφαρμοστεί. Ας βάλουμε εδώ μια τελεία στο νεοσυντηρητικό τσαμπουκά της δημοτικής αρχής. Διεκδικώντας :

· Να πάρει πίσω ΤΩΡΑ ο Δήμος τις υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών.

· Να εξοφληθούν ΑΜΕΣΑ όλοι οι υπάλληλοι του Δήμου. Να συμπαρασταθούμε όλοι ενεργά στις κινητοποιήσεις τους.

· Να ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ όλοι οι εργαζόμενοι στο δήμο και στις δημοτικές επιχειρήσεις.

· Να τολμήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να πάρει το θέση το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της Παιδείας και του συντάγματος, υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και υπέρ της ενίσχυσης των λαϊκών –εργατικών- κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

· ΟΧΙ σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση δημοτικής επιχείρησης. Να τεθούν ΟΛΕΣ ΥΠΟ ΛΑΪΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, με διοίκηση από επιτροπές πολιτών, εκλεγμένων ανά γειτονιά από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 11, 2007

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες, 10-1-07, αντιπροσωπεία της ΝΟΡΑΣΥ με τους Κώστα Λούκα, Νίκο Ζήκο κ. α., επισκέφθηκε το Νομάρχη και του ζήτησε να θέσει σε συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την αναθεώρηση των άρθρων 16 (για την παιδεία) και 24 (για τα δάση) του Συντάγματος. Ο Νομάρχης απάντησε πως δεν προτίθεται να θέσει αυτά τα θέματα προς συζήτηση διότι: και έχει ήδη συζητήσει στην προηγούμενη σύνθεσή του το Ν.Σ. την αναθεώρηση του άρθρου 16 όπου ομόφωνα (!!!) συμφώνησαν, αλλά και ο ίδιος συμφωνεί με την αναθεώρηση και των δυο αυτών άρθρων. Εκτός κι αν κάποια παράταξη θέσει το θέμα.

Ζητούμε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να θέσουν το γρηγορότερο ως θέμα την αναθεώρηση των παραπάνω άρθρων.


Από το Γραφείο Τύπου της ΝΟΡΑΣΥ


ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Το αστικό μπλοκ εξουσίας, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ελληνικό κεφάλαιο επιχειρούν να αποτυπώσουν μέσω της αντιδραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος τον δυσμενή συσχετισμό δύναμης για την εργατική τάξη και τους σύμμαχους της. Την πολιτική της ΕΕ και της ΟΝΕ. Στοχεύοντας για μια συνολικότερη επίθεση στα εργατικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Σε ακόμη πιο δυσμενή συσχετισμό. Στην ουσιαστική θωράκιση του αστικού συστήματος απέναντι στους εσωτερικούς αντίπαλους του. Μια μορφή διαρκούς έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Στα πλαίσια και του πόλεμου κατά της τρομοκρατίας. Αποτέλεσμα της ανασφάλειας του συστήματος στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει διαρκώς αυξημένους ρυθμούς κερδοφορίας. Αλλά και των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, μεταξύ ΗΠΑ- ΕΕ και Ρωσίας. Ανταγωνισμοί που και η Ελλάδα σε μικρότερο βαθμό παίζει ενεργό ρόλο. Ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ποιο συγκεκριμένα προχωράει:

1) Στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος στοχεύοντας στην πλήρη και τυπική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο πανεπιστήμιο και η αξιολόγηση σημαίνει βαθύτερη προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η συνταγματική αναθεώρηση έρχεται να κατοχυρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που η κυβέρνηση προωθεί στην εκπαίδευση με το νέο Νόμο-Πλαίσιο και της στρατηγικής της «Μπολώνια». Στοχεύοντας στην ουσιαστική αλλά και τυπική σύνδεση της παιδείας με την αγορά εργασίας.

2) Στην αναθεώρηση του άρθρου 103 Σ, προωθώντας την κατάργηση της μονιμότητας για τους μελλοντικούς υπαλλήλους του δημοσίου και η πρόσληψή τους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Στόχος η ουσιαστικότερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, και η καθολικοποίηση της υποταγής των εργαζομένων

3) Στην αναθεώρηση του αρ. 24 Σ , και 117 του συντάγματος που παραδίδει τον δασικά οικοσυστήματα της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο. Ακομη χειρότερα με την αναθεώρηση ο πολεοδομικός σχεδιασμός καθίσταται αρμοδιότητα των τοπικών παραγόντων και των σχέσεών τους με τα οικονομικά συμφέροντα. Η διαδικασία της σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα, θα επιβάλει κατόπιν την τσιμεντοποίηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων και δασυλλίων των πόλεων. Ο Γκόντας και ο Καχριμάνης θα γίνουν πρότυπα για όλη την Ελλάδα. Η πλατεία και το Ξενία αποδεικνύονται παραδείγματα προς μίμηση και τα Γιάννενα ο «πειραματικός σωλήνας» για το «μεγάλο φαγοπότι» που πρόκειται να συμβεί εάν αναθεωρηθεί το αρ. 24 Σ.

4) Η ίδρυση Συνταγματικού δικαστηρίου, άρθρο 100 Σ, θα συμβάλει στην περαιτέρω αντιδραστική – αυταρχική θωράκιση του δικαστικού μηχανισμού. Απομακρύνοντας ουσιαστικά και πρακτικά κάθε μορφή λαϊκού έλεγχου από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Απαντώντας στο μερικό αυτόνομο ρόλο των δικαστηρίων που εκδίκαζαν τα προηγούμενα χρόνια υποθέσεις υπέρ των εργαζόμενων και υπέρ των περιβαντολλογικών οργανώσεων, μπλοκάροντας έστω και λίγο οικολογικά εγκλήματα(π.χ υπόθεση Ξενία- πλατεία ή το ανοικτό ζήτημα των ΧΥΤΑ και του Αράχθου). Επιπλέον, η ανάθεση σε αυτό το δικαστήριο της αρμοδιότητας για τον έλεγχο της συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό, ανοίγει την πύλη για αυτόματη μεταφορά στο εσωτερικό, των αντιδραστικών κατευθύνσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας .

5) Στην μείωση του αριθμού των βουλευτών, στους 151 που χρειάζονται να ψηφίσουν υπέρ της ενσωμάτωσης των ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟϊκών αποφάσεων στο εσωτερικό δίκαιο.

Το παιχνίδι για τους εργαζόμενους και την νεολαία δεν έχει χαθεί. Απεναντίας οι μαχητικοί φοιτητικοί και εκπαιδευτικοί αγώνες που στρίμωξαν την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν πως όποτε ο λαός θέλει μπορεί.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα πρέπει να ορθώσουν πλατύ, ενωτικό και αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης για να μην περάσει η αντιδραστική αναθεώρηση.

Διεκδικήκωντας μαζικά τα δικαιώματά τους στην εργασία, την παιδεία, στο ελεύθερο και δημόσιο χώρο, στις δημοκρατικές ελευθερίες.

Θα πρέπει άμεσα να φτιαχτούν «από τα κάτω»ανοικτές - ενωτικές επιτροπές που θα λειτουργούν ενάντια στην Αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως είναι τελικά μάταιο να υπερασπιζόμαστε το υπάρχον πλαίσιο. Δίχως να αναδεικνύουμε μια νέα εργατική χάρτα δικαιωμάτων. Μια χάρτα νέων καινοτόμων αιτημάτων στην εργασία , στην πόλη, στο περιβάλλον. Στο κάτω , κάτω το υπάρχον πλαίσιο δεν εξυπηρετεί ούτε τις ανάγκες των πολιτικά και οικονομικά κυρίαρχων , για αυτό και η απόπειρα για περαιτέρω δυσμενή για τα λαϊκά συμφεροντα αλλαγή, αλλά ούτε και τις λαϊκές και εργατικές δυνάμεις. Έτσι είναι αναγκαίο να κατατεθεί ένα πρόγραμμα δράσης για την διεύρυνση των λαϊκών –εργατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενάντια στην ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική βαρβαρότητα για :

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στις απολύσεις και στην ελαστική εργασία. Πλήρης ασφάλιση για όλους. Ριζική μείωση των ωρών εργασίας. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από ένα μισθό. Επίδομα ανεργίας, για όσο διαρκεί η ανεργία, ίσον με το κατώτερο μισθό.

Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στο Νόμο Πλαίσιο, και τους ψηφισμένους αντιεκπαιδευτικούς νόμους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Όχι στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την εκπαίδευση και τη «στρατηγική της Μπολόνια».

Κατοχύρωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, όλων των υπηρεσιών που αφορούν το κοινωνικό σύνολο ,παιδεία, υγεία και πρόνοια, συγκοινωνίες, νέες τεχνολογίες, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες.

Πλήρη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες

Κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, ενάντια στους τρομονόμους και τους σύγχρονους μηχανισμούς επιτήρησης και καταστολής.

Προστασία της φύσης και του δομημένου περιβάλλοντος από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Απαγόρευση της οικονομικής εκμετάλλευσης κάθε είδους δασικής έκτασης, ελεύθερου και δημοσίου χώρου.

Κατάργηση του μισθοφορικού στρατού. Απαγόρευση συμμετοχής του στρατού σε αποστολές εκτός συνόρων. Πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στους στρατευμένους.

Πλήρη χωρισμό εκκλησίας και κράτους

Ως ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ στόχος μας είναι η αντίθεση στην αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση να πάρει μαζικό πανεργατικό και παλλαϊκό χαρακτήρα που θα αγκαλιάσει κάθε ζωντανό μαζικό φορέα.

Στοχεύοντας η αντίθεση μας στην αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση να εχει νικηφόρο χαρακτήρα. Δίνοντας ένα μάθημα στα ντόπια και ξένα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά μας και αυτοπεποίθηση στις λαϊκές και εργατικές μάζες πως μπορούνε όχι μόνο να διεκδικούνε αλλά και να νικούνε!!!

Εμπνεόμενοι από το παράδειγμα των επιτροπών ενάντια στο ευρωσυνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία.





ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ(ΔΡΑΣΥ)
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΝΟΡΑΣΥ)