Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2008

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ;


Πλαίσιο κειμένου: Όλοι στη Γενική Συνέλευση της Δ.Ρ.Α.ΣΥ. - ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ. τη Δευτέρα 14  Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο.
Όλο και περισσότερο τα Γιάννενα θυμίζουν θέατρο σκιών... Όχι από εκείνο που βλέπαμε πιτσιρικάδες... Έτσι κι αλλιώς τώρα ο Μώλος αντί για τον Καραγκιόζη και τα παϊτόνια έχει καφετέριες και αυτοκίνητα και στη θέση της αλάνας που παίζαμε και των δέντρων που σκαρφαλώναμε φύτρωσαν πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα...

Θέατρο σκιών η πόλη μας... Κι αυτοί που την κυβερνούν στις σκιές και στα κρυφά ξεπουλάν στους λίγους αυτά που ανήκουν στους πολλούς. Οι άρχοντες πάλι ζητάν από τους πολλούς να πληρώσουν γι΄ αυτά που εκμεταλλεύονται οι λίγοι: Τα δημοτικά τέλη και το νερό ακριβαίνουν την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή παραδίδει για εκμετάλλευση σε ιδιώτες αυτά που ανήκουν στους Γιαννιώτες.

Οι ελεύθεροι χώροι της πόλης λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Τα Γιάννενα είναι ακόμη χωρίς πλατεία, για να φτιαχτεί το πάρκινγκ που θα ενταφιάσει μια και καλή το κέντρο της πόλης στο καυσαέριο και το μποτιλιάρισμα. Οι ανάσες ζωής και τα δέντρα όλο και λιγοστεύουν, και τα παιδιά μας μένουν κλεισμένα στα διαμερίσματα και τους παιδότοπους, αντί να παίζουν στα - ανύπαρκτα ή παρατημένα - πάρκα.

Το Ξενία ξεπουλήθηκε και έγινε Σαράι - με τη βοήθεια του Βεληγκέκα φυσικά... Και την ίδια τύχη ετοιμάζουν και για το Στάδιο Ζωσιμάδες και το Στρατόπεδο Βελισάριου. Ελάχιστα γήπεδα και ένα μόνο κολυμβητήριο (που κι αυτό παραλίγο να γινόταν θάλαμος αερίων) για όλη τη νεολαία της πόλης, που σπρώχνεται αναγκαστικά στην πληρωμένη βιομηχανία διασκέδασης... Τα λαμπερά καφέ και εστιατόρια δουλεύουν με ανασφάλιστους και κακοπληρωμένους φοιτητές ενώ οι νέοι της πόλης βυθίζονται στην ανεργία ή φεύγουν απ’ τα Γιάννενα...

Το σχέδιο εξόντωσης των κτηνοτρόφων της Ηπείρου προχωράει. Οι ζωοτροφές διπλασιάστηκαν και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα τα βγάλουν πέρα. Η απάντηση στις κινητοποιήσεις τους ήταν ότι η ΔΩΔΩΝΗ μπορεί να αυξήσει τις τιμές του γάλακτος αλλά αυτό θα διατάρασσε την αγορά και θα τους χάλαγε το καρτέλ.

Τα χωριά ολοένα και περισσότερο ερημώνουν. Οι νέοι άνθρωποι ούτε καν σκέφτονται να μείνουν εκεί. Όλοι ψάχνουν για τον οικονομικό παράδεισο που τους υποσχέθηκαν στις μεγάλες πόλεις αλλά η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και ακόμα και αυτοί που βρίσκουν δουλειά παίρνουν ένα μεροκάματο της πείνας και προσπαθούν να ζήσουν με αυτό τις οικογένειές τους.

Οι προσπάθειες να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν σταματάνε πριν καν ξεκινήσουν. Ο φόβος της απόλυσης μας αποτρέπει από κάθε τέτοια σκέψη. Τα αφεντικά απολύουν και προσλαμβάνουν εργαζομένους χωρίς έλεγχο και τα σωματεία γέμισαν από συμβιβασμένους γραφειοκράτες.

Και κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν μοιράζουν αυτοί την πίτα για να ταΐσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Ότι αυτοί θα πουλήσουν όσα ανήκουν σε κάθε Γιαννιώτη σε... καλύτερη τιμή! Για να δώσουν τα δικά τους Σαράγια στους δικούς τους πασάδες... θα απολύσουν λιγότερους εργαζομένους. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε ότι απέναντι από κάθε Σαράι βρίσκεται μια Παράγκα...

Να βγούμε επιτέλους από τις σκιές στο φως... Το έργο το ‘χουμε ξαναδεί και μας τρελαίνει... Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω τους δρόμους, τα πάρκα και τις πλατείες μας. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Την αρχή την έκανε η νεολαία και οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις. Να μη χαρίσουμε τίποτε σε αυτούς που καταστρέφουν τα όνειρά μας. Μακριά από τις κούφιες υποσχέσεις των κάθε απόχρωσης Μαυρογιαλούρων, με οδηγό τα όνειρα μας και όπλο τους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και της νεολαίας...


Να κατακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν!!!

Για μια τοπική αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού και του τόπου

Διεθνή συγκυρία.

Αν μελετήσουμε προσεκτικά την διεθνή συγκυρία όπως αυτή διαμορφώνεται στην παρούσα φάση μπορούμε να διαπιστώσουμε τρία έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.

1)Είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη οικονομική ύφεση που πλήττει τομείς της αμερικανικής οικονομίας, που θεωρούνται ως ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Ταυτόχρονα έχουμε διαδοχικά κύματα μετακύλισης της κρίσης στην Ευρώπη, γκρεμίσματα οικονομικών κολοσσών και τραπεζών. Βλέπουμε το σκάσιμο της φούσκας γύρω από ένα βασικό πυλώνα του σύγχρονού καπιταλισμού, την κατοικία, και όλα τα παιχνίδια με το δανεισμό και το τζόγο επί του δανεισμού. Οι εξελίξεις που αναμένονται και μέσα στο 2008 τινάζουν στον αέρα ολόκληρους σχεδιασμούς οικονομικών επιτελείων, κυβερνήσεων και διεθνών οικονομικών σχηματισμών αναγκάζοντας σε ανακατατάξεις κυρίαρχους κεφαλαιοκρατικούς κύκλους.

2)Υπάρχει, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μια κρίση αντιπροσώπευσης και μια γενικότερη δυσπιστία προς τις εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία διαρκώς δοκιμάζεται και υποχωρεί και οι λεγόμενες κεντροαριστερές κυβερνήσεις απαξιώνονται και οδηγούνται σε ήττα.

3)Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη μια κρίση στον άξονα Βαλκάνια-Μέση Ανατολή. Ενεργοποίηση πολιτικών σχεδιασμών τριών πολιτικών κέντρων (ΗΠΑ, Ε.Ε, Ρωσία). Μήλο της έριδος οι στρατηγικοί δρόμοι των διαφόρων πηγών ενέργειας και η κατάκτηση θέσεων από τη διαφαινόμενη ανικανότητα επικράτησης των ΗΠΑ στο Ιράκ και η διαφαινόμενη ανικανότητα επικράτησης σε Αφγανιστάν.

Η επικαιρότητα μας αναγκάζει να κάνουμε μια αναφορά στα γεγονότα που συμβαίνουν στην γειτονία μας με την ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου. Ένα γεγονός που μπορεί να ξαναβάλει φωτιά στα Βαλκάνια. Θα πρέπει να διατρανώσουμε την θέληση μας να αντισταθούμε σθεναρά με τον οποιοδήποτε τρόπο στα νέα και παλαιά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και των εθνικιστών. Να ενισχύσουμε το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα μπει εμπόδιο στην νέα σφαγή των λαών της Βαλκανικής χερσονήσου. Να αρνηθούμε και να αναγκάσουμε και την ελληνική κυβέρνηση να μην δεχτεί την ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου που οδηγεί στο περαιτέρω κατακερματισμό των Βαλκανίων και στην ενίσχυση των διάφορων Βαλκανικών προγονοπληξιών. Επιτρέποντας ακόμη πιο άμεσα στους ιμπεριαλιστικούς κύκλους να πατάνε πόδι στην περιοχή, οικοδομώντας πολιτικά και οικονομικά προτεκτοράτα. Ενώ θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου δύναται να δημιουργήσει προηγούμενο που ίσως να επηρεάσει όλη την Ευρώπη με τις δεκάδες εθνότητες.

Η Δ.Ρ.Α.ΣΥ- ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ είναι καθήκον της να συμμετάσχει με όλες τις δυνάμεις της σε οποιοδήποτε αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό προσκλητήριο διατρανώνοντας την πολιτική προοπτική της διεθνιστικής δράσης των λαών των Βαλκανίων ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό. Για μια αντικαπιταλιστική – αντιιμπεριαλιστική διεθνιστική εργατική ενοποίηση των λαών της περιοχής. Για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια και την Κύπρο. Για την διάλυση του ΝΑΤΟ - ΕΕ

Εσωτερική συγκυρία

Είναι κοινή πεποίθηση πως η χώρα μας περνάει σε μια νέα φάση πολιτικοποίησης που συνοδεύεται με μια τάση αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων του πολιτικού χάρτη. Με μια μείωση της επιρροής των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντισταθμίζεται με μια τάση ενίσχυσης των δυνάμεων της αριστεράς. Η ρίζα αυτής της αλλαγής του πολιτικού κλίματος βρίσκεται στην κρίση αντιπροσώπευσης των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στις λαϊκές μάζες που συνοδεύεται με μια νέα – αν και αντιφατική- είσοδο των λαϊκών και εργατικών μαζών στο προσκήνιο της ιστορίας. Και σε αυτό το σημείο μιλάμε για την συμμετοχή της εργατικής τάξης και των λαϊκών τάξεων σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως είναι οι τελευταίες απεργίες, γεγονός που από την μια θα πρέπει να το χαιρετήσουμε αλλά και να το δούμε στις σωστές του διαστάσεις. Δίχως να το υπερτιμούμε αλλά και να το υποτιμούμε. Καθώς το εργατικό κίνημα έχει να δει ουσιαστικές νίκες απ’ την δεκαετία του 1980.

Καταρχήν πρόκειται εν πολλοίς για μια αυθόρμητη εκδήλωση δυσαρέσκειας του κόσμου της εργασίας απέναντι σε αυτό το πολιτικό πλέγμα που επιτρέπει οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και φτωχοί φτωχότεροι, εντός μιας ολοφάνερης αδυναμίας των «πάνω» να προτείνουν ένα πολιτικό σχέδιο ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης και μικροαστικών στρωμάτων στο κυρίαρχο ιδεολογικό και πολιτικό μπλοκ εξουσίας. Οι παλιοί εργαζόμενοι αποχωρούν από την εργασία το λιγότερο συμβιβασμένοι και ξεπουλημένοι στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων από τις εργατικές - συνδικαλιστικές ηγεσίες που ανδρώθηκαν στην μεταπολίτευση. Οι νέοι εργαζόμενοι αν και μορφωμένοι και καταρτισμένοι στην παρούσα φάση ζουν με σαφώς χειρότερες συνθήκες εργασίας από ότι οι γονείς τους. Παράλληλα με αυτό, δε μπορούν και δουν και ελπίδα βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους στο παρόν σύστημα και κατά συνέπεια ενσωματώνονται και δυσκολότερα σε αυτό.

Τα μικρομεσαία στρώματα – το «καμάρι» και το ουσιαστικό στήριγμα για ολόκληρες δεκαετίες- της ελληνικής οικονομίας, πλήττονται από τον οξύ και αδυσώπητο ανταγωνισμό των πολυεθνικών μέσα σε ένα κλίμα «ελεύθερου» ανταγωνισμού και παγκοσμιοποιημένων αγορών. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με τις παγωμένες τιμές στο γάλα, τη μείωση στο κρέας και το διπλασιασμό των ζωοτροφών, δέχονται μια βίαιη πολιτική ξεκληρίσματος εκ μέρους της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ με στόχο να μειωθεί ο πληθυσμός τους, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε λίγα χέρια και στις πολυεθνικές. Στην Ήπειρο το παράδειγμα της κρατικοσυνεταιριστικής «ΔΩΔΩΝΗΣ» συντηρούσε έως και πρόσφατα τις τιμές του γάλακτος έστω και σε οριακά επίπεδα. Η καθήλωση των τιμών ενισχύει τη δράση των καρτέλ και η όλη πολιτική της (κλείσιμο του εργοστασίου στο Καλπάκι κ.λ.π.) οδηγεί στην απαξίωση της εταιρίας στα μάτια των κτηνοτρόφων, των εργαζόμενων και των καταναλωτών με στόχο την ιδιωτικοποίηση της και το ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει με την πρόταση της ΑΤΕ για μετοχοποίηση.

Ως Δ.Ρ.Α.ΣΥ- ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ είμαστε περήφανοι που δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας για την οικοδόμηση ενός ελπιδοφόρου κινήματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για τις τιμές στο γάλα που απόχτησε πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Ένα κίνημα «από τα κάτω», αμεσοδημοκρατικό, συγκρουσιακό και μαζικό. Ένα κίνημα που άνοιξε δρόμο που καλούνται νέα κινήματα να τον βαδίσουν και να τον ολοκληρώσουν.

Την ίδια όμως στιγμή είναι ολοφάνερη η απουσία της πολιτικής αντιπρότασης των δυνάμεων της αριστεράς. Η αριστερά – όχι μόνο η ελληνική- δεν έχει καταφέρει να οικοδομήσει μια διαφορετική στρατηγική που θα δώσει όραμα και ελπίδα στο κόσμο της εργασίας, στην νεολαία , στον κόσμο του πολιτισμού. Δεν μπορεί και δεν θέλει να λειτουργήσει ως ο σπινθήρας στο «κοινωνικό μπαρούτι» που έχει δημιουργηθεί. Και σε αυτό το σημείο σημαντικές είναι και οι δικές μας ευθύνες ως ένα μικρό κομμάτι της αριστεράς.

Παρόλο που η ευθύνη που πέφτει στις δυνάμεις τα αριστεράς μεγαλώνει σε τέτοιο βαθμό που να συμπεριλαμβάνεται ως πιθανή λύση ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και κατά συνέπεια ως λύση ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων σε μια στιγμή που δεν έχει ισχυροποιηθεί μέσα στην κοινωνία η νέα ριζοσπαστική πολιτικοποίηση, ως απότοκος της όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων.

Από την δική της πλευρά η Δ.Ρ.Α.ΣΥ- ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ αρνήθηκε να γίνει τμήμα του εμφύλιου της αριστεράς, δίχως όμως να καταντήσει ένας νερόβραστος χυλός που μπλέκει την ρεφορμιστική με την επαναστατική προοπτική.

Η βαθιά ανατρεπτική και ουσιαστικά αντισεχταριστική πολιτική γραμμή της Δ.Ρ.Α.ΣΥ- ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ ήταν η αιτία του γεγονότος ότι αν και οι συλλογικότητες που το απαρτίζουν επέλεξαν διαφορετικό δρόμο στις βουλευτικές εκλογές του 2007 το σχήμα σε καμία περίπτωση δεν κλονίσθηκε. Η κινηματική και συγκρουσιακή λογική του σχήματος βοήθησε να κρατήσει την ενότητα του δίχως να μπει στο πειρασμό να «παίξει» διαχειριστικά παιχνίδια, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ένα μονοπάτι ενότητας και αγώνα που συνέδεε το μερικό με το καθολικό, όπως στην περίπτωση των παρεμβάσεων μας στο εκπαιδευτικό κίνημα. Ένα μονοπάτι που είναι δυνατόν να εμπνεύσει τις αγωνιστικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις της αριστεράς, των εργαζόμενων και της νεολαίας για το πώς μπορούν να βαδίζουν χώρια και να χτυπάνε μαζί, στοχεύοντας στην νίκη των κοινωνικών, λαϊκών και εργατικών αγώνων και στην ισχυροποίηση των ριζοσπαστικών, αγωνιστικών, αριστερών φωνών πέρα και έξω από λογικές διαχείρισης και κυβερνητισμού.

Για μια πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση ενάντια στο τοπικό κράτος

Είχαμε και έχουμε την καθάρια άποψη ότι στη σημερινή πολιτική συγκυρία επειδή η ανάγκη του κεφαλαίου είναι να αναλάβει η Τ.Α λειτουργίες του κεντρικού κράτους οι δομές της έχουν εξελιχθεί σε ένα τοπικό κράτος που στοχεύει να φέρει εις πέρας τις στρατηγικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το ελληνικό κεφάλαιο. ¨Έχουμε διατυπώσει την αντίθεση μας και έχουμε συμβάλει στην αντίσταση κατά της κρατούσας αντίληψης και των προωθούμενων πολιτικών πρακτικών που ηγούνται στο Δήμο Ιωαννιτών τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στις πολιτικές:

Της εμπορευματοποίησης στοιχειών του δημόσιου, φυσικού και δομημένου αστικού περιβάλλοντος που έγιναν ιδιωτικές υπηρεσίες οι οποίες τιμολογούνται και μετατρέπονται σε αγοραίες.

Tων έργων βιτρίνας και τουριστικοποίησης της πόλης (νησίδα Δωδώνης, ανάπλαση Ανεξαρτησίας, φωτισμός κάστρου) εις βάρος τεχνικών έργων και κοινωνικών δομών απαραίτητων στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Οι πολιτικές αυτές απάντησαν στις οικονομικές αναγκαιότητες διεύρυνσης και εξάπλωσης επιχειρήσεων εμπορίου και τουρισμού εις βάρος του δημόσιου, αστικού , φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και στην υπόθεση αναπαραγωγής της τοπικής πολιτικής εξουσίας παίζοντας με τον καημό των ανέργων και την τσέπη των πολιτών. Και όπως συνήθως γίνεται το μπλοκ συμφερόντων και εξουσίας έχει χρεώσει τον δήμο, έχει επιφέρει διαφθορά και εκφυλισμό διαχειριστικών διαδικασιών, ολοκληρωτική απαξίωση θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας όπως το δημοτικό συμβούλιο και έχει στραφεί πολλάκις και ποικιλοτρόπως κατά των πολιτών που αντιστάθηκαν (καταστολή, απεργοσπασία, βία, ποινικοποίηση, καταγγελίες).

Αυτά τα λέμε για να αναδείξουμε τον άκρως αντικοινωνικό χαρακτήρα της σημερινής Τ.Α . Έναν χαρακτήρα όμοιο με αυτόν του κεντρικού κράτους που δεν παίρνει μεταρρύθμιση αλλά ανατροπή. Για εμάς η Τ.Α δεν μεταρρυθμίζεται υπό την έννοια πως δεν μπορεί να μεταβληθεί από μηχανισμός εξυπηρέτησης των αστικών συμφερόντων σε μηχανισμό εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών. Αποτελεί πεδίο ταξικής πάλης οπότε έχει νόημα η ανάδειξη των λαϊκών αιτημάτων και η συνεπής και συνεχής διεκδίκηση τους με την μορφή κινήματος.

Η Δ.Ρ.Α.ΣΥ - ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ θεωρεί ξεχωριστή της τιμή που οι κοινωνικές και πολιτικές της δυνάμεις συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο μετερίζι των αγώνων για την προστασία των ελεύθερων δημόσιων χώρων από το ξεπούλημά τους στο αδηφάγο κεφάλαιο. Για μας πρόκειται για μια βαριά πολιτική παρακαταθήκη που καλείται καθένας μας να υπερασπίσει και να παλέψει για την παραπέρα ανάπτυξή και εξέλιξή τους..

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να καταπιαστούμε και με τα προβλήματα της δικής μας παράταξής.

Είναι γεγονός πως ούτε εμείς καταφέραμε, στο βαθμό που ήταν αναγκαίο, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός μαχητικού κινήματος στην πόλη και στο Νομό, να αποτελέσουμε την μαγιά της κινηματικής ενωτικής ανασυγκρότησης στα δύο χρόνια της δράσης μας

Παρόλο που στις όποιες παρεμβάσεις μας στον δημοτικό και κυρίως στο Νομαρχιακό συμβούλιο, αλλά και στο ζήτημα των ΧΥΤΑ, του «ΞΕΝΙΑ»-«ΣΑΡΑΙ» και της πλατείας που κατορθώθηκε να αναδειχθεί μια ξεχωριστή αγωνιστική και κινηματική λογική που αναδείκνυε σωστά ότι βασική προϋπόθεση για να κατακτηθούν τα λαϊκά αιτήματα είναι η αγωνιστική διάθεση των κατοίκων και η μαχητικότητα με την οποία θα τα διεκδικήσουν. Αυτό δεν μειώνει τις αδυναμίες που αναδείχθηκαν: Στο ζήτημα των ελευθέρων χώρων της πόλης και του ξεπουλήματος τους από την δημοτική και νομαρχιακή αρχή, ζήτημα κεντρικό στην προηγούμενη περίοδο, σήμερα η παρέμβαση μας έχει πλέον ατονήσει.

Επιπλέον θα πρέπει να δούμε ότι συχνά λόγω απειρίας καταληφθήκαμε από το άγχος να εκφράσουμε άποψη για ένα σύνολο ζητημάτων με αποτέλεσμα οι κινήσεις μας να είναι συχνά σπασμωδικές και χωρίς συνέχεια. Για το αμέσως επόμενο διάστημα το σχήμα πρέπει να διακρίνει τα πεδία παρέμβασης που θα του δώσουν πρόσφορο έδαφος να ανοίξουν τα ζητήματα με πραγματικούς όρους στην τοπική κοινωνία και να ρίξει εκεί το βάρος του προκειμένου να οικοδομηθούν πραγματικές αντιστάσεις απέναντι στα σχέδια της δημοτικής και νομαρχιακής αρχής.

Σε αυτό το σημείο εντοπίζουμε και θέτουμε στη συζήτηση κάποια από τα ζητήματα που πρέπει να μπουν στο κέντρο δράσης της δημοτικής παράταξης:

· Η εντεινόμενη εισπρακτική τακτική του Δήμου

· Οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ και το μέλλον των δημοτικών επιχειρήσεων.

· Οι χαοτικές και ελλειμματικές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής στις κοινωνικές δομές (σχολεία, ΚΑΠΗ, αθλητικοί χώροι, πολιτισμός)

· Το πρόβλημα του νερού και οι ευθύνες της δημοτικής Αρχής

· Το πρόγραμμά ανακύκλωσης

· Το θέμα της λίμνης

· Η αντιδημοκρατική δομή της λειτουργίας του Δήμου και η υπέρβαση κάθε έννοια δεοντολογίας, δημοκρατικής διαδικασίας και πολιτικής διαφάνειας.

Τα ζητήματα που πρέπει να μπουν στο κέντρο δράσης της Νομαρχιακής παράταξης είναι:

· Τα προβλήματα των παραγωγικών δραστηριοτήτων από τη σκοπιά των παράγωγών.

· Τα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον από την επέλαση της επενδυτικής δραστηριότητας του τουρισμού

· Συνολικό σχέδιο διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων.

· Το τραίνο και ο σχεδιασμός των μεταφορών με επίκεντρο τον άνθρωπο.

· Το λιμναίο και τα ποτάμια οικοσυστήματα.

· Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης.

Στο πεδίο αυτό, θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσουν και επαφές με άλλα σχήματα της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς» ανά την Ελλάδα προκειμένου μεταφερθούν εμπειρίες.

Μια άλλη εμφανής αδυναμία μας είναι η απουσία οικοδόμησης πραγματικών δεσμών με τους κατοίκους της περιοχής και την δημιουργία καναλιών επικοινωνίας μαζί τους. Υστέρα από μια περίοδο ακριβώς μετά τις εκλογές που το σχήμα χαρακτηρίστηκε από μια εσωστρέφεια κατάφερε να ανοιχτεί προς τα έξω άλλα όχι στον βαθμό που θα έπρεπε. Σήμερα έχουμε καταφέρει να προπαγανδίζουμε την λογική μας κυρίως μέσω συνεντεύξεων τύπου που καλούμε, κάτι το οποίο είναι βοηθητικό άλλα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια πλήρη παρέμβαση. Σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τον νομό θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τις δυνατότητες που έχουμε να ξεκινήσουμε μια σειρά από περιοδείες τόσο για να μάθουμε από κοντά τα ζητήματα που τους απασχολούν όσο και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες δημιουργίας τοπικών επιτροπών στήριξης του νομαρχιακού σχήματος. Αν και δεν είναι εύκολο με βάση τις οικονομικές και πρακτικές δυνατότητες που έχουμε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνεχής παρέμβαση δεν υποκαθίσταται από συνεντεύξεις για ένα σχήμα που εμπνέεται από την αριστερή ιδεολογία. Μια τέτοια σύνδεση έχει νόημα καθώς θα δημιουργούσε τις αναγκαίες κοινωνικές δυνάμεις για την οικοδόμηση μαχητικών κοινωνικών κινημάτων και για τη δημιουργία κοινωνικών και πολιτικών εφεδρειών. Ενώ μόνο με την εξασφάλιση μιας όσο γίνεται πιο μαζικής απεύθυνσης και δραστηριοποίησης είναι εφικτή η αντίληψη μας για ένα μαζικό κίνημα από τις μάζες, με τις μάζες, για τις μάζες και όχι ένα κίνημα που επικαθορίζεται από την δράση «σωτήρων», τίμιων ή μη.

Σε αυτό το σημείο εκτιμούμε πως η Δ.Ρ.Α.ΣΥ- ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ, στην μικρή χρονικά αγωνιστική παρουσία της, ανέπτυξε μια πολιτικά έντιμη και αγωνιστικά συνεπή σχέση με τους πολίτες. Για αυτό και σημαντικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας εκφράζει εκτίμηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που βρίσκονται στις γραμμές της

Γνωρίζουμε πως αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να οικοδομηθεί και να αναπτυχθεί ένα νέο κίνημα με βάση τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων πολιτών αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια βάση που πάνω σε αυτή μπορούμε να στηριχθούμε! Μόνο που τούτο για να επιτευχθεί δεν φτάνουν οι υποκειμενικές μας επιθυμίες. Είναι αναγκαιότητα οι τελευταίες να συναντηθούν με τις αντικειμενικές δυνατότητες της εποχής. Γι' αυτό αποτελεί καθήκον μας και αναγκαιότητα της ιστορικής συγκυρίας να αναπτυχθεί ο διάλογος για την οικοδόμηση ενός στρατηγικού διαγράμματος που θα αποτελεί την πολιτική μας πυξίδα, δίχως να τρέφουμε αυταπάτες πως είναι δυνατόν να δώσουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Τέτοιες απαντήσεις μπορεί να δώσει ένα κίνημα που αποτελεί την συνισταμένη αντικειμενικών και υποκειμενικών δυνατοτήτων και αναγκών.

Το πολιτικό μας πρόταγμα!!!

Η βάση της δικής μας στρατηγικής αντίληψης είναι το σημείο που μας διαφοροποιεί καθοριστικά από άλλες δυνάμεις της αριστεράς που σε ένα βαθμό θεωρούν τον εαυτό τους ως τον αποκλειστικό εκφραστή και δικαιωματικό καθοδηγητή των καταφρονημένων μαζών.

Μια στρατηγική βάση που ορίζει ως κέντρο της την άμεση και άνευ όρων διαμεσολάβηση πολιτική δράση – πράξη – παρέμβαση των ίδιων των εργαζόμενων πολιτών.

Θεωρούμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι δυνατόν να μετασχηματιστεί στο πεδίο που πολιτική θα κάνει άμεσα και αδιαμεσολάβητα ο ίδιος ο κόσμος που εργάζεται και παράγει τον κοινωνικό πλούτο. Οι μορφές άσκησης πολιτικής πρέπει να πηγάζουν από τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση ζωντανών κυττάρων της τοπικής κοινωνίας και να αποτελούν στήριγμα των κατοίκων νομού/δήμου ενάντια στις επιλογές κράτους και ελίτ. Στο βαθμό που δεν μπορεί για αντικειμενικούς όρους να λειτουργήσει η άμεση δημοκρατική συγκρότηση οι αντιπρόσωποι πρέπει να είναι άμεσα αιρετοί και ανακλητοί.

Φυσικά αυτή η αμεσοδημοκρτική συγκρότηση περνάει μέσα από μορφές και διαδικασίες καταρχήν μιας οικονομικής δημοκρατίας όπου η ολιγαρχία δεν θα κατέχει τον πλούτο και την ισχύ επηρεάζοντας καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις νοθεύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες. Οπότε περνάει μέσα από την συγκρότηση ενός πολιτικού κινήματος των καταπιεσμένων που θα αποσπούν ισχύ και πλούτο από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς φορείς του.

Για να μιλήσουμε λίγο συμβολικά μιλάμε για τα «σοβιέτ» της νέας εποχής. Για τα «σοβιέτ» των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, πλούτου υλικού και άϋλου, πλούτου συναισθηματικού, πλούτου σχέσεων.

Έχουμε όμως το πολιτικό κριτήριο να κατανοούμε πως η παραπάνω στρατηγική αντίληψη παραμένει εν πολλοίς ένα αφηρημένο πολιτικό πρόταγμα, κατά συνέπεια είναι αναγκαίο να μετατραπεί σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόταγμα ενσωματώνοντας στις συγκεκριμένες κοινωνικές- πολιτικές και εθνικές συνθήκες τον πλούτο των επιμέρους λαϊκών κατακτήσεων.

Εάν μας ρωτάτε πόσο μακριά βρισκόμαστε από αυτό το ιδεατό πλαίσιο θα σας απαντήσουμε και κοντά και μακριά: Κοντά καθώς η νέα τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε άμεσα στο «παιχνίδι» της παραγωγής δημοκρατικής πολιτικής, την ίδια στιγμή που η κρίση της κυρίαρχης πολιτικής δημιουργεί νέο-ολιγαρχικά μοντέλα όπου τα πάντα διαμεσολαβουνται από την θεαματική «δημοκρατία» των ΜΜΕ. Αυτό που απουσιάζει είναι η οικοδόμηση δομών άμεσης δημοκρατίας που να έρχονται σε ανοικτή σύγκρουση με την καπιταλιστική πραγματικότητα, με εξαίρεση ίσως τους Ζαπατίστας, την “κομμούνα” της Οαχάκα και τους κοινωνικούς- πολιτικούς πειραματισμούς με τα κοινοτικά συμβούλια στην Βενεζουέλα και στο Νεπάλ.

Είναι όμως και πολύ μακριά γιατί ακόμη είναι καταθλιπτική η ηγεμονία των καπιταλιστικής ιδεολογίας, άσχετα με τις ρωγμές που έχουν γίνει στο ιδεολογικό και υλικό πεδίο.

Το ότι από μια πλευρά ίσως και να είμαστε μακριά από αυτήν την στρατηγική πρόταση δεν συνεπάγεται πως δεν προσπαθούμε να την βάλουμε στην ζωή, για να δούμε πως και εάν δουλεύει. Γι’ αυτό άλλωστε εμπνεόμαστε από την γραμμή ενός ενωτικού και άμεσα μάχιμου και αντιδιαχειριστικού κινήματος μέσα από γενικές συνελεύσεις των ίδιων των εργαζόμενων παραγωγών και όχι μέσα από κινήσεις κορυφών πολιτικών ή μη…!!!!!

Αυτό δεν συνεπάγεται πως απορρίπτουμε τις παρεμβάσεις στο όργανα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας – ούτε κρατάμε μια αδιάφορη στάση στην προσπάθεια της καπιταλιστικής εξουσίας να τα υποβαθμίσει ή να τα εκφυλίσει- όπως στην περίπτωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων.

Ο αγώνας για μια άμεση δημοκρατική διαχείριση των πραγμάτων από τους ίδιους τους εργαζόμενους πολίτες αναγκαία θα περάσει για ένα μακρύ χρονικό διάστημα μέσα από ένα περιεκτικό συνδυασμό άμεσων και αντιπροσωπευτικών δημοκρατικών διαδικασιών και θεσμών. Η υπεράσπιση και αυτής της λειψής και μερικής δια- αντιπρόσωπων δημοκρατίας είναι το ελάχιστο όριο άμυνας απέναντι στην σύγχρονη καπιταλιστική ολιγαρχία.

Γι’ αυτό όπως ξαναείπαμε είναι η αναγκαία αλλά και δυνατή μια ενωτική κίνηση όλων των δυνάμεων που θέλουν να αντισταθούν , δίχως όμως τις τάσεις της διαχείρισης του κυβερνητισμού και του ηγεμονισμού. Κάποιες μάχες χάθηκαν άλλες λιγότερες νίκησαν, αφήνοντας πίσω τους μια σημαντική εμπειρία και αγωνιστική παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Αγώνες που ευελπιστούμε και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να αναδειχτεί έστω και σε μικρογραφία το στρατηγικό μας σχέδιο της οικοδόμησης μιας μαχητικής κοινότητας των αγωνιστών.

Σχεδιασμός δράσης

Η Δ.Ρ.Α.ΣΥ- ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ με βάση την αποτίμηση που έχουμε κάνει για την ως τώρα πορεία του όλου εγχειρήματος θα πρέπει να δούμε πως θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις όποιες ελλείψεις μας και να βαθύνουμε το επίπεδο παρέμβαση μας.

Θα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ενεργοποιηθούν στην πόλη και το νομό κινήματα που θα μπορούν να αντισταθούν σε όλες τις επερχόμενες αλλαγές που καθιστούν το μέλλον και την καθημερινότητά χειρότερη. Παράλληλα σε αυτή την κατεύθυνση να δούμε και τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε τέτοια κινήματα να μη μένουν μόνο στο επίπεδο της αντίστασης αλλά να μπορούν να παίρνουν και μορφές διεκδίκησης που σα στόχο θα έχουν τη βελτίωση των όρων ζωής μας.

Θα πρέπει να αναδημιουργηθούν οι ομάδες εργασίας που είχαμε στο προηγούμενο διάστημα και να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη δουλειά πάνω στα θέματα που θα επεξεργαστούν. Η δουλεία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από την κίνηση μέσω εκδηλώσεων-συζητήσεων. Η πετυχημένη εκδήλωση του Τομέα Νεολαίας κατά το πρώτο ξέσπασμα του φοιτητικού κινήματος τον Μάιο του 2006 και πολύ περισσότερο η συνολική επεξεργασία για την οικονομική κατάσταση της Ηπείρου μας αφήσαν σημαντικές παρακαταθήκες και έδειξαν ότι οι ιδέες μας ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία. Επιπλέον οι εκδηλώσεις μας πάνω στα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο στις μέρες μας θα φέρουν τους αγωνιστές από τις διάφορες οργανώσεις καθώς και τους ανένταχτούς συντρόφους πιο κοντά και θα ισχυροποιούν τα θεμέλια της κίνησης μας.

Θα πρέπει να επεξεργαστούμε ένα βιώσιμο οικονομικά και λειτουργικά σχέδιο δημιουργίας εντύπου το οποίο να παρουσιάσουμε στην συνέλευση και να καλέσουμε σε συμμέτοχη σε αυτό τα μέλη μας. Κατά τους προηγούμενους μήνες της λειτουργίας της κίνησης έγινε εμφανής η έλλειψη αυτού του εντύπου ως μέσο προπαγάνδισης των ιδεών μας και ενημέρωσής του νομού από την δική μας οπτική σκοπιά. Αν αυτό συγκριθεί με την προβολή που μας προσέφερε η εφημερίδα της ΝΑΕ κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ειδικά στα πιο απομακρυσμένα μέρη του νομού γίνεται αντιληπτό το πόσο προωθητικό μπορεί να είναι αυτό το έντυπο.

Θα πρέπει να καταγράφουν τα μέλη τις κίνησης και ίσως να οριστεί ποσό εισφοράς των μελών προς οικονομική ενίσχυση της κίνησης. Είναι καλό οι σύντροφοι να αναλάβουν στο σύνολο τους τις ευθύνες και όλοι μας να γνωρίζουμε πλάι σε ποιους μπορούμε να βασιζόμαστε στην δύσκολη προσπάθεια να αποτελέσουμε εναλλακτική αγωνιστική πρόταση στα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Επιπλέον μια ελάχιστη μόνιμη οικονομική συνδρομή των μελών μας θα πολλαπλασίαζε τις δυνατότητες παρέμβασης της κίνησης και θα βοήθαγε στον προγραμματισμό της δράσης της.

Τέλος καλό είναι να υπάρξουν γραπτές ή προφορικές αναφορές συντρόφων από διάφορες περιοχές του νόμου για ζητήματα που έχουν πέσει στην αντίληψη τους οι οποίες να περιλαμβάνουν μια μικρή στοιχειοθέτηση του προβλήματος και κάποιες προτάσεις για δράση. Είναι ζωτικό για την κίνηση μας οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται να μας εκλαμβάνουν ως συναγωνιστές να αγωνίζονται μαζί μας για την επίλυση των όποιων προβλημάτων. Άλλωστε δεν είμαστε αντιπρόσωποι των συμπολιτών μας, αυτόν τον ρόλο των αφήνουμε σε άλλους. Δικός μας στόχος είναι να αγωνιστούμε δίπλα τους και να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί τους για ένα καλύτερο αύριο.

Εκτιμάμε πως οι αποφάσεις της συνέλευσης θα πρέπει να τύχουν ευρείας δημοσιοποίησης όχι μόνο στο νομό αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Είναι πλέον γνωστό πως παρόμοιες κινήσεις υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με μικρότερο ίσως εύρος δυνάμεων, αλλά το ίδιο σημαντικές στην υπόθεση της επαναστατικής αριστεράς.

Αγωνιστικό χρέος λοιπόν και πολιτική αναγκαιότητα των καιρών οι συνεπείς ριζοσπαστικές δυνάμεις της αριστεράς να ανταλλάσσουν δημιουργικά εμπειρίες και διδασκόμενη η μία από την άλλη, να ταιριάξουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό.

Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση

ΝΟμαρχιακή Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση