Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2008

Την απάντηση να την δώσουν οι ενεργοί πολίτες και οι εργαζόμενοι


Το χοντρό «πλάκωμα» του Γκόντα, της «παρέας» του και των συμφερόντων που τον στηρίζουν από την μια μεριά και της ΝΔ- Περιφερειάρχη αποκαλύπτει οικονομικές συμμαχίες, συμφέροντα και σκάνδαλα.
Κανείς δεν είναι «αθώος του αίματος». Ούτε ο Δήμαρχος και τα οικονομικά κέντρα και παρακυκλώματα που μαζί έκαναν και κάνουν τις «δουλείες» . Ούτε ο περιφερειάρχης, εκπρόσωπος της αντιλαϊκής , αντεργατικής και μιζαδορικής κυβέρνησης της ΝΔ με την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, την αυταρχικότητα και τον «τσαμπουκά» απέναντι στους κάτοικους του Ελληνικού για το ζήτημα του «ΧΥΤΑ».
Αλήθεια τι παρεμβάσεις έκανε ο Περιφερειάρχης για τους εργαζόμενους στο Δήμο που μένουν απλήρωτοι; Για τους μετανάστες, δούλους των επιχειρηματιών στην βιομηχανική, για τους κτηνοτρόφους που αφήνουν τα ζωντανά τους να πεθάνουν;;
Ούτε το ΠΑΣΟΚ , αντικειμενικό κομμάτι της κρίσης – που η τοπική πτέρυγα του είναι παίζει με τον Γκόντα και αρνείται να δώσει οικονομικά στοιχεία για τα μεγαλοστελέχη στην «ΠΙΝΔΟ»-όπως αντίστοιχα αρνείται να δώσει στοιχεία για το μέγα «κόλπο» των μεταδημοτεύσεων. Ενώ η ίδια η πολιτική του αναιρεί την όποια αντιπολιτευτική τακτική του σε Δήμο και Νομαρχία. Δημόσια έγινε η πολιτική διαφοροποίηση του βουλευτή Βαγγέλη Αργύρη με την άποψη της Νομαρχιακής επιτροπής και Νομαρχιακής του παράταξης του κόμματος του στην υπόθεση της μετεγκατάστασης του ΚΤΕΛ.
Ούτε ο Νομάρχης που νουθετεί μαζί την εταιρία των ΚΤΕΛ την «τυφλή» και αδέκαστη δικαιοσύνη στην υπόθεση της μεταφοράς των ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου παίρνοντας παράταση της απόφασης όταν τα μαντάτα της απόφασης δεν είναι καλά για αυτούς. Μια Νομαρχία που απλώς θεωρούσε πως εφάρμοζε τους Νόμους με αντικειμενικότητα.
Σε ένα Δήμο που και με αφορμή την υπόθεση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου καταργεί ουσιαστικά και τυπικά ακόμη και αυτούς τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο. Σε ένα Δήμο που χρωστάει σε όλους , αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους στο Δήμο και στα Προγράμματα. Σε ένα Δήμο που έχει τα πιο ακριβά Δημοτικά τέλη , νερό και αποχέτευση. Σε ένα Δήμο που έχει παραδώσει τα καλύτερα φιλέτα της πόλης στα μεγάλα συμφέροντα, με τελευταίο επεισόδιο της παράδοσης των ελεύθερων χώρων στα ιδιωτικά συμφέροντα οι «καρεκλομαχίες», όπως λέει και τοπικός τύπος στην οδό Γαριβάλδη. Σε ένα Δήμο που δίνει αντιμισθίες σε αιρετούς.
Αληλοσυπληρούμενες εικόνες μιας πολύμορφης κρίσης που αγκαλιάζει το σύνολο του συστήματος και δικαιώνει την αντίληψη μας για το Δήμο και την Νομαρχία. Μια αντίληψη που θεωρεί πως ο Δήμος και η Νομαρχία είναι κομμάτια, κρίκοι του αστικού κράτους που δεν παίρνει μεταρρύθμιση αλλά ανατροπή.
Και όπως το ίδιο το κεντρικό κράτος έχει μπει σε κρίση, έτσι σε κρίση έχουν μπει και οι κατώτεροι κρίκοι του που εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Και ακόμη χειρότερα , καθώς ο Δήμος και η Νομαρχία από θεσμοί, όπως ισχυρίζονται της τοπικής αυτοδιοίκησης – έχουν μετατραπεί σε θερμοκήπιο παραγοντισμού, πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης κάθε λογής συμφερόντων του μεγάλου αλλά και του μικρού κεφαλαίου και ως εκ τούτου έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς αποκομμένους αλλά και ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων και των πολιτών της περιοχής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι με λιγοστές βέβαια εξαιρέσεις, τα έδρανα των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων γίνεται προσπάθεια να είναι μονίμως κατειλημμένα από μεγαλοπαράγοντες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και από αυτούς που εξυπηρετούν πλήρως τα συμφέροντα των, αλλά και από στελέχη των κυρίαρχων πολιτικών σχηματισμών, που συμπορεύονται στη νεοφιλελεύθερη προοπτική.
Εάν σε αυτά τα δεδομένα κινείται η πολιτική των «πάνω» που προσπαθούν να διαχειριστούν την σαπίλα τους . θα πρέπει να δοθεί και μια απάντηση απ την πλευρά των «κάτω», απο την πλευρά των δικαιωμάτων και των αναγκών τους.
Απο την πλευρά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο Δήμο που μένουν απλήρωτοι. Των εργαζόμενων στην «βοήθεια στο σπίτι», των εργαζόμενων στα κέντρα αποτοξίνωσης και στους συμβουλευτικούς σταθμούς καταπολέμησης ναρκωτικών. Τους εργαζόμενους στα κέντρα ψυχικής υγείας. Απο την πλευρά των ατόμων με αναπηρία και των ψυχικά ασθενών που έπεσαν και πέφτουν θύματα της αδιαφορίας και της «λιτότητας» του κράτους και του κοινωνικού ρατσισμού.
Από την πλευρά των ανέργων που ζούνε με 300€ το μήνα Των 500 και πάνω πολιτών μας που ζούνε από τα συσσίτια του Δήμου και της Εκκλησίας. Των πολιτών που ζούνε σε μια τέτοια αναξιοπρεπή πόλη, με κυκλοφοριακό , με πανάκριβα δημοτικά τέλη και νερό. Μια Πόλη δίχως δημόσιους και ελευθέρους χώρους, με σκουπίδια να μας πνίγουν γιατί χαλάνε τα απορριμματοφόρα.. Με ένα Δήμο και μια Νομαρχία που δεν σέβονται ούτε τους νόμους που το δικό τους κράτος νομοθετεί, όπως τελευταία στην περίπτωση του ΚΤΕΛ ή στην περίπτωση του ΞΕΝΙΑ/ ΓΚΡΑΝΤ ΣΑΡΑΙ.
Από την πλευρά των εργαζόμενων που ζούνε στα εργασιακά κολαστήρια του ιδιωτικού τομέα και δολοφονούνται στην Εγνατία, στις οικοδομές, είτε στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με 8 δολοφονημένους εργάτες. Των φοιτητών που πληρώνουν ακριβά ενοίκια δίχως να αποκτάνε πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, των σπουδαστών στα ΚΕΚ- ΙΕΚ που δεν αποκτάνε την απαραίτητη τεχνική παιδεία και εργασιακά δικαιώματα, των κτηνοτρόφων που έχουν χρεοκοπήσει και αφήνουν τα ζωντανά τους να πεθάνουν γιατί δεν έχουν να τα ζήσουν. Των μεταναστών που δουλεύουν σε συνθήκες δουλείας στην βιομηχανική περιοχή.
Η απάντηση μπορεί να έρθει μέσα απο την ανοικτή και αμεσοδημοκρατική κινητοποίηση των μαζών. Γιατί μόνο έτσι προάγεται η απαραίτητη κοινωνική ανατρεπτικότητα και η ριζοσπαστική κινητοποίηση, ο μόνος δρόμος προς μια ανθρώπινη πόλη, Δήμους, νομό, δίκαιες σχέσεις εργασίας και κοινωνικά αποδεκτή κατανομή του πλούτου που παράγουμε.
Για μια τοπική αυτοδιοίκηση που όπως ξαναεχούμε διατυπώσει ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής και η διαχείριση των πόρων του πρέπει να υπόκειται στον άμεσο έλεγχο του συνόλου των πολιτών. Με υπηρεσίες που θα λειτουργούν σε ένα πλαίσιο αυτοδιαχείρισης και δημοκρατικής διάρθρωσης, όπου βαρύτητα έχει η συνέλευση των εργαζομένων και το Ανοικτό Δημοτικό και Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Η ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ καλεί την αριστερά να απαλλαχτεί απο τις αυταπάτες πως μπορεί να αλλάξει του κλίμα και να τελειώνουμε με την σαπίλα με συμμαχίες με το μπλοκ του δικομματισμού ή με λογικές μιας χρηστής διαχείρισης. Σωστοί διαχειριστές υπήρξαν και θα ξαναυπάρξουν, η σαπίλα όμως του συστήματος εξαπλώνεται και μπορεί να αγκαλιάσει όλο το κοινωνικό σώμα!!!
Μόνο με την ενίσχυση-δυνάμωμα του ανατρεπτικού αμεσοδημοκρατικού μετώπου των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων θα υπηρετούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων και των πολιτών αλλά και θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα άλλο ανατρεπτικό πολιτισμό που θα έχει τα στοιχεία του μέλλοντος.
Σε αυτή την προοπτική η ΔΡΑΣΥ –ΝΟΡΑΣΥ θα συνεχίσει να συνεισφέρει όλες τις δυνάμεις της.


Ιωάννινα 25/7/08


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΔΡΑΣΥ)ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΝΟΡΑΣΥ)

Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2008

ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ


Τα χρήματα που απαιτούνται για την διαβίωση (δηλαδή την επιβίωση) των εργαζόμενων παίρνουν την ανηφόρα. Το κόστος της κατοικίας (ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο), των βασικών τροφίμων, των μετακινήσεων , της ασφάλισης , της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης εκτοξεύονται. Ενώ το πετρέλαιο που πλησιάζει τα 150$ το βαρέλι, τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ έχουν εκτοξευτεί σε ύψη που δεν τα φτάνει ο λαϊκός προϋπολογισμός. Και έρχεται χειμώνας!!!!
Ο ίδιος ο «τσάρος» των οικονομικών με δηλώσεις τους μας ετοιμάζει για τα χειρότερα που έρχονται και η κυβέρνηση μας προτείνει να την βγάλουμε ο καθένας όπως μπορεί, δηλαδή ο «σώζων εαυτό..»!!!!! Ωραία κυβέρνηση δεν βρίσκεται;;;; Εδώ θα μου πείτε άφησε χωρίς αναπηρικά εισιτήρια τα ΑΜΕΑ για μια ολόκληρη βδομάδα, γιατί δεν ανανέωσε την σύμβαση με τα ΚΤΕΛ. Από λάθος, αδιάφορα, λιτότητα ή για να δοκιμάσει αντιδράσεις μαζικού κτυπήματος των δικαιωμάτων ευαίσθητων κοινωνικών κατηγοριών;;
Και σαν να μην έφταναν αυτά - η Κομισίον - ο ευρωπαϊκός μας χωροφύλακας ζητάει επανεξέταση των οικονομικών στοιχείων, δηλαδή ζητάνε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας. ΝΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΕ , που για κάποιους μπορεί να γίνει των λαών!!!!!
Οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν πρακτικές καρτέλ και υπερτιμολογούν βασικά είδη διατροφής , αποκομίζοντας μυθικά κέρδη(ποσοστά κερδών πάνω από 25% για τους μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ, τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη), την ίδια στιγμή που με εκβιασμούς και κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλείας διατηρούν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τους μισθούς των εργαζομένων και τις τιμές των άμεσων παραγωγών, όπως είναι των κτηνοτροφών που έχουν χρεοκοπήσει. Είναι γνωστή η περιπέτεια του κτηνοτρόφου που άφησε τα ζωντανά του να πεθάνουν γιατί δεν είχε να τα θρέψει.
Την ίδια στιγμή οι μισθοί παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένοι στα προ του Ευρώ επίπεδα. Δηλαδή έχουμε μια ουσιαστική μείωση των μισθών, με την ΓΣΕΕ να υπογράφει αυξήσεις 1 € την μέρα και με τις κλαδικές συμβάσεις να μένουν παγωμένες στα γραφεία της εργατικής διαιτησίας και με μέλλον αντίστοιχο της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Πόσο μάλλον που η «μαύρη» αλλά και η ευέλικτη εργασία αυξάνεται. Με τους μετανάστες να χρησιμοποιούνται και να εκβιάζονται και οι ίδιοι, να ζουν- για ένα κομμάτι ψωμί - κάτω από άθλιες συνθήκες(πακιστανοί ..κτλ στην βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων). Με στόχο να πιέσουν τα μεροκάματα αλλά και τις προσδοκίες των εργαζομένων προς τα κάτω. Προωθώντας την αντίληψη πως για όλα φταίνε οι (λαθρο)μετανάστες.
Οι εκάστοτε (πρασινογάλαζοι) κυβερνώντες προσπαθούν να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους με έμμεσους και άμεσους φόρους και κρατήσεις , τέλη , χαρτόσημα και κάθε λογής εφεύρημα. Οι Δήμοι συναγωνίζονται σε φαντασία και σαδισμό τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων , διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας τα δημοτικά τέλη για υπηρεσίες ανύπαρκτες η…προπολεμικού επιπέδου. Είναι σε όλους μας γνωστή η τεραστία αύξηση των δημοτικών τελών , του νερού και της αποχέτευσης στο Δήμο Ιωαννίνων.
Θα μας σώσουν λέει οι κυβερνήσεις που κατηγορούν τις επιχειρήσεις για αισχροκέρδεια και υπόσχονται «κάθαρση» ενώ ταυτόχρονα εξαγγέλλουν φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες και τους επιστρέφουν τα…κλοπιμαία , με σκανδαλώδες συμβάσεις κρατικών προμηθειών.
Το κράτος των ΜΑΤ και των εισαγγελέων τίποτε δεν κάνει να περιορίσει την αισχροκέρδεια των επιχειρήσεων και του γκανγκστερικού τύπου θράσος των τραπεζών. Αντίθετα σε κάθε ευκαιρία παίρνει το μέρος του για να καταπνίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και των άμεσων παραγωγών , επιστρατεύοντας είτε την ωμή βία και τα χημικά είτε την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη για να κηρύξει τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές και να κινητοποιήσει την γνωστή βιομηχανία διώξεων συνδικαλιστών και αγωνιστών.
Οι διοικητές των τραπεζικών ιδρυμάτων ουρλιάζουν πως θα πρέπει να παγώσουν οι μισθοί για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός παραβλέποντας πως σύντομα το ένα τρίτο του πληθυσμού στην Ελλάδα θα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.
Τα επίσημα στοιχεία( από την ΕΕ και ελληνικό κράτος) μέχρι τα τώρα μιλούσαν για πάνω από 2.200.000 ανθρώπους να ζούνε κάτω από το όριο φτώχιας . Και όμως φαίνεται πως και εδώ μας δουλεύουν χοντρά, θεωρώντας το όριο φτώχειας τα 850 € για τετραμελή οικογένεια(!!!!).Λες και μπορεί να επιβιώσει μια τετραμελή με 850 € το μήνα. Φυσικά υπάρχουν πιο αντικειμενικές επιστημονικές προσεγγίσεις που ανεβάζουν αυτό το πόσο στα 1600 και 2500 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα όμως με μια μελέτη το 2005 της ΕΣΥΕ , οι ίδιοι φτωχοί που ερωτηθήκανε θεώρησαν ως πόσο κάλυψης των βασικών τους αναγκών τα 1350€ το μήνα. Ενώ για να καλύψουν πλήρως όλες τις ανάγκες τους το ποσό ανέβαινε στα 2000€ και αυτά το 2005 , πόσο πάει το 2008!!!
Ενώ αλήθεια πόσο πλούσιοι είναι οι εργαζόμενοι όπου στήριξαν τις καταναλωτικές τους συνήθειες στα πάσης φύσεως δάνεια;;; Και τώρα έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να τα πληρώνουν;; Η κρίση για τα λαϊκά και εργατικά νοικοκυριά είναι τόσο μεγάλη που 1στα 2 νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία καταλαβαίνουν ότι τόσο παγκόσμια , όσο και στην Ελλάδα αυτό που γεννά την ακρίβεια είναι η άνιση κατανομή του πλούτου , που ενώ παράγεται από τους πολλούς καταλήγει στα χέρια των λίγων. Σε ένα κόσμο όπου έξι πρόσωπα κατέχουν το 60% του παγκόσμιου πλούτου. Το 78% της ανθρωπότητας δεν έχει σπίτι. Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν περιουσία που ξεπερνά τον πλούτο των 52 πιο φτωχών κρατών!. Το 78% των πολιτών του κόσμου βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας . Ο τρίτος κόσμος: 115 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία εργάζονται σε συνθήκες εξαθλίωσης (σπάζουν πέτρες, πεντάχρονα παιδιά!!!). Λατομεία, ορυχεία, εργοστάσια - παιδιά σκλάβοι... Για ένα φορτίο πέντε τόνων - μεροκάματο αξίας 5 ευρώ!. Με μια παραγωγή πραγματικού πλούτου που θα μπορούσε να εξασφαλίσει και στα 6 δισεκατομμύρια ανθρώπων τα προς το ζην. Αρκεί να άλλαζε ο τρόπος που παράγονταν και μοιράζονταν αυτός ο πλούτος.
Χρειάζεται μαζικός και ανυποχώρητος για την ανατροπή του συστήματος που γεννά φτώχια και ανισότητες. Χρειάζεται μια ανασύνταξη και επανίδρυση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που βλέπουν σε μια άλλη προοπτική, σε μια προοπτική πέρα από την κοινωνία του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Οι εργαζόμενοι άμεσα, οργανωμένα και συνειδητά, πρέπει να αντιδράσουν και να ανατρέψουν τα προγράμματα του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων του.
Ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της ακρίβειας και της φτώχειας είναι να αυξηθεί το μερίδιο των εργαζομένων , δηλαδή να αυξηθούν άμεσα οι μισθοί . Δεν είμαστε αφελείς. Δεν περιμένουμε πως θα μας χαριστεί τίποτε από αυτούς που επανειλημμένα έχουν αποδείξει με τίνος το μέρος είναι.
Άμεσα και αμεσοδημοκρατικά τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, οι εργατικές και ταξικές συσπειρώσεις, οι κινήσεις πόλης, και γειτονιάς, οι δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις πρέπει να συγκροτήσουν ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην ακρίβεια και στην φτώχεια. Με σύνθημα να πληρώσει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Με πρώτο καθήκον την καταγγελία της κατάπτυστης ΓΣΣΕ που υπόγραψε η ΓΣΕΕ.


ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

- 1400€ βασικό μισθό – σύνταξη και μισθό αναγκών σε ανέργους και άπορους.
- Πάγωμα των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
-Επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης σε όλους τους εργαζόμενους.
-Μείωση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ και στις δημοτικές επιχειρήσεις , όπως η ΔΕΥΑΙ.

- Μείωση των ωρών εργασίας για να αντιμετωπισθεί η ανεργία.
-Μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

- Απαγόρευση των απολύσεων.
-Δωρεάν διανομή ειδών πρώτης ανάγκης από το μέτωπο αγώνα ενάντια στην φτώχεια και τα συνδικάτα σε φτωχούς, άπορους, πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες.
Αύξηση των τιμών στο γάλα στους παραγωγούς


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΔΡΑΣΥ)
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΝΟΡΑΣΥ)

Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2008

Εισήγηση της ΝΟΡΑΣΥ προς το νομαρχιακό συμβούλιο για το ζήτημα των δασεργατών και του πρασίνου

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ.)


Προς τον Πρόεδρο του Ν.Σ.
τις Παρατάξεις και τα μέλη

του Νομαρχιακού Συμβουλίου





Το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει, κατά την άποψή μας, να συζητήσει και τα παρακάτω θέματα:



Α) Δασεργάτες – Πυρκαγιές: Από τον Υφυπουργό Εσωτερικών αναγγέλθηκε για φέτος, το 2008, η χρησιμοποίηση 1.300 δασεργατών στις δασικές πυρκαγιές, κάτι που γνωστοποιήθηκε και από τον κ. Νομάρχη στο Ν.Σ., σε συνδυασμό με την έλλειψη πυροσβεστών όπως οι ίδιοι είχαν αναφέρει.
Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε σχετικά.
Με σχετικό κείμενό μας τον Μάρτιο του 2008 είχαμε θέσει τα ζητήματα των δασικών πυρκαγιών προς συζήτηση στο Ν.Σ., αλλά τέτοια συζήτηση δεν έγινε, γι αυτό παρακαλούμε να τεθεί άμεσα το εν λόγω θέμα στο Ν.Σ.


Β) Πράσινο στο Λεκανοπέδιο: Όπως γνωρίζετε οι οικισμοί του λεκανοπεδίου στερούνται χώρων πρασίνου και δενδροστοιχιών σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις. Αλλά και όπου υφίστανται κακοδιαχειρίζονται ή χρησιμοποιούνται - προσαρμόζονται προς εξυπηρέτηση της οικονομίας της αγοράς, π.χ. κλάδεμα θάμνων, δέντρων και δενδροστοιχιών στα πάρκα, με σκοπό την αντικατάστασή των με τεχνητές σκιές, κλιματιστικά κλπ.
Οι λόγοι της συνεχούς απαξίωσης του πρασίνου αρκετοί, όπως η άναρχη δόμηση, η έλλειψη χωροταξικού, η τσιμεντοποίηση των παραγωγικών εδαφών, όπως και η συγκέντρωση πληθυσμού λόγω ανισομερούς πολιτικής και πολιτισμικής ανάπτυξης.
Πιστεύουμε ότι το Ν.Σ. πρέπει να ασχοληθεί και με την χωροθέτηση χώρων πρασίνου και αναψυχής στο λεκανοπέδιο, τον κατάλληλο σχεδιασμό που δεν θα επιτρέπει παρεμβάσεις, όπως και με την σχετική χρηματοδότηση των. Δεν θα επιχειρηματολογήσω όσον αφορά την αναγκαιότητά των όπως και το που βαδίζει ο πλανήτης. Τα περιγραφικά στοιχεία αναφέρονται συνεχώς στα διεθνή αλλά και στα εγχώρια ΜΜΕ. Η ανάγκη για χώρους πρασίνου αναφέρεται πλέον απ’ όλους.
Η μονομερής χρηματοδότηση μόνο για διάνοιξη νέων δρόμων, των περισσότερων περιβαλλοντικά επιζήμιων (παραδείγματα υφίστανται) λόγω της συγκεκριμένης οικονομικής κατεύθυνσης και εξυπηρέτησης (οικονομία της αυτοκίνησης), συντελούν στην αύξηση των θερμοκρασιών αλλά και το χειρότερο διαπαιδαγωγούν τους πολίτες ότι πρόβλημα δεν υφίσταται.
Η οικολογική ρύπανση δεν είναι μόνο τα στερεά απόβλητα, αλλά και τα αιωρούμενα.


Ιωάννινα 23-6-2008

Για την ΝΟΡΑΣΥ
Κ. Λούκας