Πέμπτη, Απριλίου 30, 2009

Για αθλητικές δραστηριότητες ελεύθερες για όλους τους πολίτες.

Δελτίο τύπου

Ζούμε σε μια πόλη που όλο και περισσότερο προβάλει ένα πρότυπο ζωής όπου οι άνθρωποι ζούνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους. Οι ελεύθεροι χώροι αυτής της πόλης ολοένα και μειώνονται, τα παιδιά δε μπορούν να κινηθούν, να διασκεδάσουν, να παίξουν και να αθληθούν σε αυτή ελεύθερα.

Τη στιγμή που εξαγγέλλουν καινούριο γυμναστήριο – κολυμβητήριο ήδη υπάρχοντες χώροι δε συντηρούντα, εγκαταλείπονται και καταστρέφονται. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το γήπεδο του ΕΑΝΚΙ το οποίο υπάγεται στη γενική γραμματεία αθλητισμού και τον τελευταίο καιρό παραμένει κλειστό και παραχωρείται σε ιδιώτη για τη διοργάνωση της Πανηπειρωτικής έκθεσης. Αυτό γίνεται για λόγους συμφερόντων. Επί δύο μήνες διώχνονται αθλητικοί σύλλογοι και απλοί πολίτες και τους στερείται το δικαίωμα της άθλησης. Παράλληλα η παραχώρηση αυτή αλλοιώνει τον υπάρχοντα χώρο, προκαλώντας ζημιές που καθιστούν τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις όλο και λιγότερο λειτουργικές και επικίνδυνες.

Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούρια. Εδώ και χρόνια έχουν παρουσιαστεί ανάλογα φαινόμενα καταστροφής. Το παλαιότερο κλειστό γυμναστήριο της πόλης που βρισκόταν στο παλιό πανεπιστήμιο (Δόμπολη), η μη συντήρηση του γηπέδου Ζωσιμάδων και η καταστροφή του γηπέδου που βρισκόταν πίσω από το παλιό πολύ κλαδικό λύκειο, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που θα μπορούσαν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των πολιτών με τα λεφτά των οποίων μέσω της φορολογίας είχαν αυτά κατασκευαστεί.

Την ίδια στιγμή που το επίσημο κράτος καλεί τη νεολαία να είναι κοντά στον αθλητισμό, η πολιτική του υπουργείου πολιτισμού, η περιφέρεια Ηπείρου, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο δήμος Ιωαννίνων φέρνουν τους ελεύθερους αθλητικούς χώρους σε αυτή την κατάσταση. Οι δυνατότητα των πολιτών να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες περιορίζεται, καθώς όλο και περισσότερο εκχωρούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να μεταφέρουν την έκθεση σε άλλο χώρο ώστε να ανοίξει και να λειτουργήσει ο χώρος του ΕΑΝΚΙ. Παράλληλα να δοθεί χρηματοδότηση για την ανακατασκευή, συντήρηση και του υπάρχοντα χώρου ώστε να αξιοποιηθεί ως χώρο αθλητικών δραστηριοτήτων.


Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση.
Νομαρχιακή Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση.

Τετάρτη, Απριλίου 29, 2009

1η Μάη 2009 ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Νέες και Νέοι,

ως απάντηση στην βαθιά κρίση του, το κεφάλαιο προωθεί νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, σκληρότερες από τις προηγούμενες, για την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Με στόχο την διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.

Αυτή είναι η «εθνική προσπάθεια» της κυβέρνησης της ΝΔ (με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) για τη διέξοδο από την κρίση. Με όπλο τις πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε προσπαθούν να θέσουν τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες σε καθεστώς παρανομίας.


Να πληρώσει το κεφάλαιο- Δε χρωστάμε σε κανέναν.

Ελλείμματα έχει ο μισθός μας και όχι η περιουσία τους.


Είναι ώρα να απαιτήσουμε άμεση κλιμάκωση των αγώνων. Για συνδικάτα και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων. Ο «Δεκέμβρης» της εξεγερμένης νεολαίας μπορεί και πρέπει να συναντηθεί και να συμπορευθεί με το εργατικό κίνημα. Ο συντονισμός 100 σωματείων για αλληλεγγύη στη συναδέλφισσα Κωνσταντίνα Κούνεβα, έδειξε το δρόμο για την ενότητα και την αλληλεγγύη μέσα στους αγώνες.

Στον αντίποδα η πρακτική του υποταγμένου συνδικαλισμού που κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ είναι αντίπαλος των νικηφόρων αγώνων. Η συνδικαλιστική ηγεσία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ όχι μόνο υπέγραψε συμβάσεις «εργασιακής ειρήνης», όχι μόνο δεν ανοίγει πραγματικό μέτωπο κατά των απολύσεων, όχι μόνο αποδέχεται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την ελαστική εργασία, αλλά προωθεί κοινή συμφωνία με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων για «διέξοδο από την κρίση» υπέρ του κεφαλαίου. Αλλά και αρνείται να ενώσει την εργατική τάξη. Έφτασαν στο σημείο να αποκλείσουν από τα συνέδρια των Ομοσπονδιών τα συνδικάτα που εγγράφουν τις νέες εργασιακές σχέσεις και μορφές πληρωμής.


Το εργατικό κίνημα μπορεί να πάει αλλιώς!!!


Για την αντίσταση και ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου. Για νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Για να σπάσει τώρα η λιτότητα και η άθλια σύμβαση ΓΣΕΕ-ΣΕΒ. Για λιγότερη, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με 1400 ευρώ κατώτερο μισθό. Για 35ωρο- 5μερο- 7ωρο.

Οι μετανάστες να πληρώνονται απευθείας από τους εργοδότες με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι από τους «εργολάβους», Έλληνες ή ξένους. (όπως φάνηκε και από την περίπτωση των Πακιστανών στην περιοχή μας με τα τελευταία επεισόδια μεταξύ εργαζόμενων και μπράβων των «εργολάβων»). Να σταματήσουν οι δολοφονίες των μεταναστών , όπως πρόσφατα στην Ηγουμενίτσα με τον Κούρδο. Μονιμοποίηση όλων των μεταναστών. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες που μένουν χρόνια στην Ελλάδα και στα παιδιά τους.

Για κατάργηση του θεσμού των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, των stage και όλων των μορφών σύγχρονου δουλεμπορίου. Για ενιαία συνδικαλιστική έκφραση όλων των εργαζομένων. Για την προώθηση του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων και των επιτροπών αγώνα. Για ένα ταξικό εργατικό κίνημα ανεξάρτητο από το κράτος, την εργοδοσία και από τα συνδικάτα- κομματικά παραμάγαζα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ(ΔΡΑΣΥ)

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ(ΝΟΡΑΣΥ)

Τρίτη, Απριλίου 28, 2009

Γιάννενα: Δημόσια συζήτηση για την Όαση

Την Τετάρτη 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

στις 7:30 το απόγευμα στα Γιάννενα

στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου (στοά Αραβαντινού 6) πραγματοποιείται

Δημόσια Συζήτηση για την Όαση

, το κτήριο του Άρη Κωνσταντινίδη, που στέκει εγκαταλειμμένο σχεδόν ένα χρόνο στο κέντρο των Ιωαννίνων, έρμαιο των κερδοσκοπικών συμφερόντων του Δήμου και των ιδιωτών. Στόχος της δημόσιας συζήτησης είναι να κατατεθούν προτάσεις τόσο για την Όαση όσο και για τον περιβάλλοντα κοινόχρηστο χώρο για να επανακτήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Στη συζήτηση θα γίνουν εισηγήσεις από τους

Γεράσιμο Σκλαβούνο, Πολιτικό Μηχανικό, Πολεοδόμο- Χωροτάκτη

Πάνο Τότσικας, Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο

Άλεξ Μπέγκα, Αρχιτέκτονα Μηχανικό

και θα ακολουθήσει συζήτηση. Ευπρόσδεκτες προτάσεις, παρεμβάσεις, τοποθετήσεις από κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για το δημόσιο χαρακτήρα της Όασης και ευρύτερα τους δημόσιους χώρους. Έχουν ήδη κατατεθεί αρκετές προτάσεις για δημόσια χρήση της Όασης και μπορείτε να δείτε κάποιες από αυτές στα μπλογκς των Πολιτών για την Όαση (polites4oassi.blogspot.com & polites4oassi.wordpress.com). Εκεί μπορείτε να βρείτε και άλλο υλικό.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΟΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΟΧΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ


ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πολίτες για την «ΌΑΣΗ»

Email:polites4oassi@gmail.com

Τρίτη, Απριλίου 21, 2009

Δραστηριοποιήθηκε, επί τέλους!, η Δ.Ε.Τ.Α.Ι.[¹] στην «Όαση»... Μεγάλη Τετάρτη!!!

Κα-τα-πλη-κτι-κό...

# Όχι! ΔΕΝ εισέπραξε τα χρωστούμενα από τον προηγούμενο ...«επενδυτή»...[²]

# Όχι! ΔΕΝ αποκατάστησε την μορφή του κτηρίου...

# Όχι! ΔΕΝ καθάρισε τον χώρο, που είναι σκουπιδότοπος πάνω από 10 μήνες...

# Όχι! ΔΕΝ αποκατάστησε τις προσβάσεις για να είναι επισκέψιμος χώρος από τους πολίτες.

# Όχι! ΔΕΝ ξαναφύτεψε τα δέντρα στον έξω χώρο...

# Όχι! ΔΕΝ περιποιήθηκε, τουλάχιστον..., το τοιχάκι δίπλα στο πεζοδρόμιο...

αλλά...

άρχισε να γκρεμίζει τις ψευδοροφές του κτηρίου.
Aυτές την ...μάραναν...

ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!

Σ.Σ. Οι φήμες ότι η όλη ...δραστηριοποίηση με καταστροφή των ψευδοροφών και δημιουργία τόνων σκουπιδιών και μπάζων ΜΕΣΑ στο κτήριο αποσκοπεί στο να μην μπορούμε να συναντιώμαστε πλέον εκεί, όπως τον τελευταίο καιρό, ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ως απολύτως ανακριβείς.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
[¹] Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Ιωαννίνων
[²] 300.000 € κατά τον Αντιδήμαρχο κ. Ριστάνη. Μόνον τριακόσιες χιλιάδες ευρά... Τί ψυχή έχουν;;;
Οι φήμες ότι επί 20 [είκοσι] μήνες ΔΕΝ επιδιώχτηκε η είσπραξη ενοικίων από τον ...«επενδυτή», διότι υπήρξε "εξωτερική ...βοήθεια" προς τους υπεύθυνους της Δ.Ε.Τ.Α.Ι., δεν διασταυρώθηκαν και ΔΕΝ υιοθετούνται.

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2009

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


Η ΔΡΑΣΥ - ΝΟΡΑΣΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΧΑΡΑ, ΥΓΕΙΑ, ΨΥΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΝΗΜΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ. ΜΥΝΗΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΠΩΣ ΟΙ ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!!!!!


Κυριακή, Απριλίου 05, 2009

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΖΕΣΤΑΝΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ...

Αύριο Δευτέρα 6/4, στις 6 το απόγευμα θα συναντηθούμε, στην ίδια την
"ΟΑΣΗ" αυτή τη φορά, και αφού {ξανα}καθαρίσουμε τον χώρο και
ενημερωθούμε για την μέχρι τώρα πορεία της προσπάθειας θα συζητήσουμε
και αποφασίσουμε την τελική διοργάνωση της Δημόσιας Συζήτησης{*} στις
29/4, Τετάρτη μετά του Θωμά, αλλά και άλλες δράσεις{**}, ώστε να
πετύχουμε το σκοπό μας να αποχτήσει το κτήριο και ο γύρω χώρος της
"ΟΑΣΗΣ" δημόσιο χαρακτήρα.
Είναι αυτονόητο πόσο σημαντική είναι η ενεργή συμμετοχή όλων μας σ'
αυτή τη συνάντηση.
Αύριο Δευτέρα 6/4, στις 6 το απόγευμα στην "ΟΑΣΗ"
- - - - - - - - -
{*} Εισηγητές θα είναι η Ράνια Κλουτσινιώτη, Αρχιτέκτων-Χωροτάκτης, ο
Πάνος Τότσικας, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, και πιθανώς και ο Γεράσιμος
Σκλαβούνος, Πολιτικός Μηχανικός-Πολεοδόμος, καθώς και η Άλεξ Μπέγκα,
Αρχιτέκτων Μηχανικός.
{**} όπως μόνιμο στέκι ενημερωτικού υλικού στην "ΟΑΣΗ", πασχαλινό
γλέντι και δενδροφύτευση του χώρου, που έχουν ήδη προταθεί.

--
ΟΑΣΗ των Πολιτών, όχι των κερδοσκόπων
BLOGS:
http://polites4oassi.blogspot.com
http://polites4oassi.wordpress.com

ΕΞΩ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Είναι γνωστό πως γενικά σε εποχές σαν και τη σημερινή, όπου έχουν δημιουργηθεί σημαντικά κενά εξουσίας, βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δράση τους “ ύποπτες “ ομάδες και να καλλιεργήσουν ανεμπόδιστα τη νοσηρότητά τους βλάπτοντας το κοινωνικό σύνολο. Ειδικότερα για την περιοχή μας, η γεωπολιτική της θέση και το ιστορικό της προηγούμενο - θέμα Β.Ηπείρου - αποτελούν συχνά αφετηριακό σημείο και λαβή για την εθνικιστική συσπείρωση. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα παρατηρήσαμε μια έντονη κινητικότητα και δραστηριότητα εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, η οποία άρχισε να μας ενοχλεί όταν πέρασε στη σφαίρα της ανοιχτής προπαγανδιστικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, μάθαμε για τη στρατολόγηση συμπολιτών μας μαθητών και ακόμη είδαμε με τα μάτια μας μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης να επιχειρούν μια απροκάλυπτη εθνικιστική/φασιστική προπαγάνδα σε κεντρικά σχολεία της πόλης, χωρίς να εμποδίζονται ή να συναντούν την αντίδραση του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων αυτών. Τέλος, τους είδαμε ξανά να οργανώνουν εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης, χωρίς να βιώσουν την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης παρά μόνο μιας μερίδας νέων που συγκρούστηκε μαζί τους, κάτι που για μας δεν αποτελεί την ιδανική οδό.

Θα δείτε πως το κείμενο αυτό το υπογράφει η Νεανική Πρωτοβουλία και εύλογα θα αναρωτηθείτε περί τίνος πρόκειται. Είμαστε μια παρέα νέων ανθρώπων, πολιτικά ενεργών θέλουμε να πιστεύουμε που στοχεύουν σε εξωκομματική πολιτική δράση. Επιθυμούμε αρχικά τη σύσταση κάποιων πυρήνων συζήτησης και δράσης, με σκοπό την πολιτική ενεργοποίηση και συνειδητοποίηση κυρίως των συνομηλίκων μας. Απώτερα, θα θέλαμε μέσω μαζικών κινητοποιήσεων συλλογικού χαρακτήρα να επεμβαίνουμε στα όσα κοινωνικά και πολιτικά στρεβλά φαινόμενα παρατηρούμε και κρίνουμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε.

Ως πρώτη μας ενέργεια ορίσαμε την οργάνωση πορείας στις 11 Απρίλη, με την οποία θέλουμε να δείξουμε την αντίδρασή μας στα φασιστικά ιδεώδη, που τείνουν να κατακλύσουν την πόλη μας. Αντιδρούμε και δυσφορούμε με τους εκπαιδευτικούς που ενθαρρύνουν τη δράση της Χρυσής Αυγής και τη διάδοση εθνικιστικών/ρατσιστικών ιδεών με την απαράδεκτη αδράνειά τους. Εναντιωνόμαστε στην κάθε νοσηρή ιδεολογία που απειλεί την κοινωνική μας πραγματικότητα και υποστηρίζουμε έμπρακτα το δικαίωμα των νέων, ενεργών συμπολιτών μας στην αντίθεση και στην αντίδραση. Καταλαβαίνουμε πως οι καιροί μας είναι επικίνδυνοι και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο νιώθουμε υποχρεωμένοι και υπεύθυνοι να δείξουμε τη δυναμική του αντιφασιστικού/αντιρατσιστ
ικού κινήματος.



ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


“ Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ πώς θα γενούνε τα σκοτάδια φως ; “
Ναζίμ Χικμέτ