Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2009

Για τους εργαζόμενους στον Καρυπίδη

Χαιρετίζουμε τη νίκη των εργαζομένων στο εργοστάσιο Καρυπίδη. Μετά από μήνες κινητοποιήσεων η διοίκηση του εργοστασίου κάτω από την ασφυκτική πίεση της απεργίας που είχε εξαγγείλει το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, υποχώρησε και δικαίωσε τα αιτήματα των εργαζομένων.
Φάνηκε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα μας και να βελτιώσει τις ζωές μας.
Στον αγώνα αυτό σχεδόν όλοι οι πολιτικοί φορείς της πόλης γύρισαν πεισματικά την πλάτη στους εργαζόμενους. Όταν θέσαμε το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο νομάρχης θεώρησε τον εαυτό του αναρμόδιο να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα. Δεν είχε το θάρρος να εναντιωθεί σε έναν επιχειρηματία της πόλης. Δεν είχε το θάρρος να πει ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν πρέπει και να πληρώνονται.
Τέτοια κρούσματα απολύσεων και απλήρωτης εργασίας στο νομό μας και στο δήμο αυξάνονται συνέχεια. Τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο νομάρχης φαίνεται να κλείνουν τα μάτια σε αυτά θεωρώντας ότι δεν είναι θέματα της αρμοδιότητάς τους. Οι εργαζόμενοι αυτής της πόλης και του νομού συνολικά βλέπουν τις εργασίες τους να είναι πιο ανασφαλείς από ποτέ και τους μισθούς τους να μένουν στάσιμοι.
Το μόνο που κάνει ο δήμος σε όλα αυτά αντί να είναι αρωγός στα προβλήματα του πολίτη, τα εντείνει περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια είδαμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουμε δει ποτέ στα δημοτικά τέλη, και η ζωή στην πόλη μας γίνεται όλο και ακριβότερη. Το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα εξακολουθεί να μη λύνεται και το μόνο που έγινε ήταν να χρειάζεται να πληρώνουμε ακόμα και για να παρκάρουμε το αυτοκίνητό. Ο δήμος σήμερα έχει καταντήσει ένας φορέας ο οποίο το μόνο που κοιτάει είναι πώς θα πάρει περισσότερα λεφτά από τους πολίτες του.
Καιρός είναι να αντιδράσουμε και εμείς σε αυτή την κατάσταση ακολουθώντας το παράδειγμα των εργαζομένων στον Καρυπίδη οργανώνοντας μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας καθημερινά.

ΔΡΑΣΥ – ΝΟΡΑΣΥ

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Ιωάννινα 31-8-2009


Προς τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων


Παρακαλώ, στην συζήτηση του Ν.Σ. της 31ης-8-2009, να συζητηθεί και το θέμα που ανέκυψε με τις τουριστικές πτήσεις με καταβολή αντιτίμου των δύο ελικοπτέρων γερμανικής εταιρίας εντός των ορίων του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου και με άδεια πτήσεων για λήψη αεροφωτογραφιών(!) από το υπουργείο μεταφορών.

Το αρμόδιο Υπουργείο της Αγροτικής. Ανάπτυξης δεν έχει γνωματεύσει. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα Πάρκου Βόρειας Πίνδου δήλωσαν άγνοια (αν είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο) ενώ με την αδράνειά τους επέτρεψαν τις πτήσεις.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του φορέα αναγκάστηκε εκ των υστέρων να δεσμευτεί ότι θα διενεργήσει έρευνα, μετά από τις καταγγελίες της κοινότητας Παπίγκου και άλλων φορέων ενώ οι κτηνοτρόφοι της Γκαμήλας έτρεχαν να συγκρατήσουν τα κοπάδια τους!!!

Οι διαρκείς πτήσεις υπεράνω του εθνικού δρυμού Βίκου Αώου και του Πάρκου Βόρειας Πίνδου είναι βέβαιο ότι προξένησαν τεράστια προβλήματα εκτός από τα πρόβατα και στα άγρια ζώα τα οποία διαβιώνουν σε απόκρημνες περιοχές. Εάν δε συνεχιστούν τότε οι περιβαλλοντικές συνέπειες από ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση θα είναι δυσμενείς για την οικολογική εξέλιξη της περιοχής.

Όπως γνωρίζετε, στα όρια του πυρήνα αλλά και στις ζώνες προστασίας του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου υφίστανται απαγορεύσεις - ρυθμίσεις οι οποίες δεν καταργήθηκαν παρά την μετατροπή του σε πάρκο. Ο λόγος της μετατροπής αυτής ήταν να επιτραπούν ευρύτερα μέσα στο δρυμό οικονομικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων που οι ρυθμιστικές διατάξεις περί δρυμού δεν επέτρεπαν.

Επειδή ως χώρα και ως περιοχή ειδικότερα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε σε απόλυτη προστασία περιοχές ειδικών χαρακτηριστικών και αυτό προκύπτει και από διεθνείς συμφωνίες, γι’ αυτό άλλωστε και σε όλες τις ανακοινώσεις σας αναφέρεσθε σε εθνικό δρυμό, αλλά και λόγω των υποχρεώσεών μας λόγω των κλιματικών αλλαγών, πρέπει να σταματήσουν οι πτήσεις των ελικοπτέρων στον εθνικό δρυμό και γενικότερα να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική συνεχούς αύξησης της εκμετάλλευσης των ορεινών όγκων.


Κ. Λούκας


Το κείμενο παρακαλώ να κοινοποιηθεί στα μέλη του Ν.Σ.