Πέμπτη, Απριλίου 02, 2015

10 άμεσες προτάσεις που δεν πήραν απάντηση




Η συζήτηση που προκάλεσε η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την κτηνοτροφία και τα προβλήματα των παραγωγών ήρθε να επιβεβαιώσει με καθαρό τρόπο ότι αφενός η περιφερειακή αρχή είναι αποκλειστικός σύμμαχος των καπιταλιστικών συμφερόντων και των μεγαλοβιομηχάνων και ορκισμένος εχθρός των μικρών και μεσαίων παραγωγών και αφετέρου, ότι καμία περιφερειακή παράταξη δεν προτίθεται να συμπράξει σοβαρά σε ένα πρόγραμμα άμεσων προτάσεων και λύσεων για την κτηνοτροφία.


Ο κ. Καχριμάνης έκανε ουσιαστικά ένα κάλεσμα στη νέα διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ με την οποία οι συγκυρίες και μόνο έκοψαν την επαφή του μαζί της, δίνοντας διαπιστευτήρια: είναι υπέρ του «ανταγωνισμού» ως «νόμο της φύσης» είπε ο κ. Καχριμάνης θυμίζοντας τις χειρότερες πτυχές του νεοφιλελευθερισμού. Ξεχνάει φαίνεται ότι ο «νόμος του ισχυρού» στην κοινωνία δημιουργεί τις στρατιές ανέργων και φτωχών. Πάντα σύμμαχος των αφεντικών ήταν όμως, σε όσες συγκρούσεις έγιναν στην Ήπειρο. Είτε όταν ο πολιτικός του σύμμαχος Πέτσιος δεν πλήρωνε (και δεν πληρώνει) τους εργαζόμενούς του, είτε με τον «Καριπίδη», ήταν εχθρικός στα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Η δε παράταξη των μελών ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ προσπάθησε να ετεροκαθοριστεί χωρίς να το καταφέρει και χωρίς να πει κουβέντα για το γεγονός ότι επί της κυβέρνησης των ανωτέρω μπήκαν οι βάσεις για το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ.  Μοιάζουν με θλιβερά δεκανίκια της περιφερειακής αρχής, με «κόντρες» που εξαντλούνται λίγο πριν αποχωρήσουν οι κάμερες από την αίθουσα. Όσο για τους νεοναζί της ΧΑ που θέλησαν να δειχτούν όψιμοι υποστηριχτές των κτηνοτρόφων, μάλλον ξέχασαν ότι έχουν πάρει το μέρος τραπεζιτών και εφοπλιστών στη Βουλή και εκτός αυτής, γιατί ο νεοναζισμός αυτό είναι, ένας λακές των αφεντικών.

Δυσάρεστη έκπληξη ήταν οι παρατάξεις της αριστεράς. Η μεν παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε «αναπτυξιακές» προτάσεις χωρίς να πει κάτι ουσιαστικό για τη ΔΩΔΩΝΗ. Πού πήγαν αλήθεια οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού όταν επισκεπτόταν την γαλακτοβιομηχανία; Όσο για την παράταξη του ΚΚΕ, η θέση του εκπροσώπου της ήταν τουλάχιστον θλιβερή. Για μια ακόμα φορά επιλέγουν τους εχθρούς ανάμεσα σε όσους και όσες είναι στην ίδια όχθη και αναδεύουν τα ίδια ψέματα που συνήθως εκτοξεύει ο Ριζοσπάστης. Στις μάχες της ΔΩΔΩΝΗΣ όμως, η ΑΡΠΗ και οι δυνάμεις της που οι σ/φοι του ΚΚΕ κατηγόρησαν στο συμβούλιο ότι φέρουν ευθύνη για την… ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ ήταν έξω από το εργοστάσιο και συγκρούονταν με τις δυνάμεις καταστολής, την ίδια ώρα που το ΚΚΕ έκανε συγκεντρώσεις 60 χιλιόμετρα πιο μακριά.

Υπάρχουν άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και πρέπει να ληφθούν ΤΩΡΑ και τα επαναλαμβάνουμε, γιατί απάντηση ουσιαστική δεν πήραμε:

1)να επανέλθει σε κρατικοσυνεταριστική μορφή η ΔΩΔΩΝΗ και να αποκτήσει ουσιαστικό κοινωνικό χαρακτήρα, για να σώσει την κτηνοτροφία και να δώσει ποιοτικά και φθηνά προϊόντα  στους καταναλωτές.
2)Επαναλειτουργία της ΣΒΕΚΗ-ΕΛΒΙΖ.
3)Τιμές επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους:1,1 για το πρόβειο, 0,75 το κατσικίσιο και 0,55 το αγελαδινό γάλα
4)Έργα υποδομής για ανάπτυξη της ντόπιας κτηνοτροφικής παραγωγής (καλλιέργεια πρωτεϊνούχων φυτών, βελτίωση και καλλιέργεια βοσκοτόπων, φθηνό ρεύμα και νερό, αφορολόγητο πετρέλαιο, παραγωγή κρατικού πολλαπλασιαστικού υλικού συμβατού με τα εδάφη και το κλίμα της περιοχής μας ποτίστρες, ταΐστρες, αγροτικοί δρόμοι κ.ά. Άμεση πρόσληψη επαρκούς μόνιμου κτηνιατρικού προσωπικού.
5)Πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τον καταρροϊκό. Ένταξη του καταρροϊκού πυρετού και όλων των ασθενειών στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ειδικό πρόγραμμα αντικατάστασης - ανασυγκρότησης των κοπαδιών . Αποζημίωση για όσα ζώα έχουν χαθεί η θανατωθεί με την αξία αγοράς ενός ενήλικου προβάτου (150 ευρώ)  καθώς και του κόστους εκτροφής του για ένα τουλάχιστο έτος η όποια ανέρχεται στα 186 ευρώ το έτος. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, η ανάπτυξη της νόσου θα είναι μπροστά μας και το πρόβλημα δε λύνεται με εντομοαποθητικά που διακηρύσσει ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας. Χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση.
6)Δωρεάν ζωοτροφές για τα κοπάδια σε καραντίνα. Πλήρη επιδότηση των εμβολίων και των εμβολιασμών. Επαρκή κονδύλια για έρευνα και για παραγωγή ντόπιων εμβολίων. Βάρος στην πρόληψη ασθενειών. Άμεση πληρωμή των καθυστερούμενων εξισωτικών αποζημιώσεων 2013 (130 εκατ. ευρώ) και 2014 (130 εκατ. ευρώ), συνολικά 260 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία περικοπή, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.
7)Κατάργηση της αντικοινωνικής και αυθαίρετης «επιλεξιμότητας» των βοσκοτόπων, που οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων.
8)Κατάργηση Φ.Π.Α. σε ζωοτροφές, εφόδια, εργαλεία, φάρμακα για μείωση του κόστους παραγωγής, σε όφελος παραγωγού και καταναλωτή.
9)Άτοκα δάνεια και αλλά κίνητρα για συνεταιρική παραγωγή με κρατική στήριξη των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτρόφων με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
10)Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ιωάννινα 2/4/15

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: