Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου πραγματοποιείται μετά την πανγιαννιώτικη απεργία που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μάρτη 2011 και ανέδειξε τα προβλήματα των εργαζομένων και αγροτών της περιοχής.
Η ανεργία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της εργατικής τάξης της περιοχής μας. 12000 είναι οι απολυμένοι τα τελευταία 2 χρόνια. Ο κατασκευαστικός τομέας βρίσκεται στο μηδέν και εκατοντάδες μικρομάγαζα κλείνουν καθημερινά. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Η κατάσταση των λίγων τυχερών που δουλεύουν είναι το ίδιο απελπιστική. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών από εργαζόμενους για τη χειροτέρευση των αμοιβών και όρων εργασίας. Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και πλέον αποτελούν καθεστώς για τους εργαζόμενους στην περιοχή μας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αποτελούν τα παρακάτω παραδείγματα. Πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Άρτας 5 μήνες απλήρωτοι με κατεύθυνση 15% μείωση στο μισθό μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και την επιβολή επιχειρησιακής σύμβασης. ΒΙΚΗ, 6 μήνες απλήρωτοι με 10% μείωση μισθών. ΕΑΣ, από 1 έως 6 μήνες απλήρωτοι. Καριπίδης, 8 μήνες απλήρωτοι. Μπετόν ΚΡΟΝΟΣ 5 μήνες απλήρωτοι και με επίσχεση εργασίας. Γιαννέτας 8 μήνες απλήρωτοι. Θεωδόρου, έτοιμο σχοιρόδεμα Άρτας, 3 μήνες απλήρωτοι. Καθαρίστριες του πανεπιστημίου Ιωαννίνων 2 μήνες απλήρωτοι. ΠΙΝΔΟΣ, καθυστερεί τις πληρωμές. SPIDER καθυστερεί τις πληρωμές. ΘΕΟΜΥΛ αλουμίνια, έκλεισε με 20 απλήρωτους εργάτες. Συμβασιούχοι του δήμου, απλήρωτοι και απολυμένοι. ΔΙΑΝΕΤΑΙ (πρώην Ξενία) 10 εργαζόμενοι απλήρωτοι. Οικοδόμοι σε εργολάβους απλήρωτοι. Βοήθεια στο σπίτι, παραμένουν χρόνια συμβασιούχοι με τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή. 2000 δασεργάτες άνεργοι. Ξυλάδικα και επιπλάδικα κλείνουν σε μια περιοχή που αποτελεί το 40% του παραγόμενου δασικού πλούτου. Νέοι μας εξειδικευμένοι μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για εργασία. Η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ λόγω χρηματοδότησης οδηγείται στο κλείσιμο ενώ έχει παραγγελίες και δε μπορεί να αγοράσει πρώτες ύλες, έχει απολύσει 30 εποχιακούς και πολλοί μόνιμοι, μάλιστα εξειδικευμένοι, φεύγουν. ΔΩΔΩΝΗ – ΖΩΔΩ στα πρόθυρα του ξεπουλήματος. ΣΒΕΚΗ παραμένει κλειστή. Εργοτάξια Ιόνιας οδού παραμένουν κλειστά κ.λπ.
Το κεφάλαιο δίνει απάντηση στην κρίση και κάνει αυτό που είναι σύμφωνο με τα συμφέροντά του. Φορτώνει τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη και στα μικρομεσαία στρώματα για να διατηρήσει τα προνόμιά του. Βαφτίζει το ταξικό του συμφέρον εθνικό συμφέρον. Με τα σημερινά οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα η ακολουθούμενη πολιτική αυξάνει συνεχώς το χρέος, ακυρώνει οποιαδήποτε αξιόλογη αναπτυξιακή παρέμβαση του κράτους, καθιστά όνειρο θερινής νυχτός την περιλάλητη «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, διευκολύνει την οικονομική λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τους Έλληνες και ξένους δανειστές και επιταχύνει με ραγδαίους ρυθμούς την πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού δημιουργώντας τις συνθήκες για τη νέα κρίση υπερσυσσώρευσης.
Η επίλυση οποιουδήποτε άμεσου προβλήματος των εργαζομένων και του λαού συναρτάται με το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, της ανόδου της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της μείωσης των ελλειμμάτων. Κατά συνέπεια η άμεση ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των εργατοϋπαλλήλων και των μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών εξαρτάται από τη μονομερή διαγραφή ή τη συνέχιση εξυπηρέτησης του χρέους. Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο να σταθεί αλληλέγγυο στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής και να δηλώσει την πρόθεσή του να παλέψει για την άμεση λύση των προβλημάτων.
Να απαιτήσει:
· Έκτακτο επίδομα Πάσχα από τον ΟΑΕΔ σε όλους τους ανέργους χωρίς καμία προϋπόθεση.
· Σε όλους τους ανέργους και απλήρωτους εργαζόμενους να σταματήσουν οι πληρωμές στη ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, δημοτικά τέλη.
· Να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί των τραπεζών στους εργαζόμενους για πρώτη κατοικία.
· Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
· Εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που κλείνουν ή πτωχεύουν. Δήμευση των περιουσιών των ιδιοκτητών τους και συνέχιση της λειτουργίας τους με εργατικό έλεγχο.
· Άμεσα να δοθεί στη δημοσιότητα ο αριθμός των επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν καθώς και οι δεσμεύσεις για το πόσους εργαζόμενους θα έπρεπε να απασχολούν.
· Χάρισμα διαγραφή των χρεών για την πρώτη κατοικία σε όλους τους εργαζόμενους ή εξασφάλιση κατοικίας.
· Ρύθμιση των χρεών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
· Χάρισμα, διαγραφή χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που το εισόδημά τους βρίσκεται στα όρια της φτώχιας.
· Απαγόρευση με νόμο των απολύσεων.
· Άμεσα καταβολή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις και για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.
· Κρατική ενίσχυση στους συνεταιρισμούς των μικρών και μεσαίων αγροτών για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη βάση ενός δημοκρατικού συνεταιριστικού πλαισίου. Καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ – ΖΩΔΩ
· Επαναλειτουργία της ΣΒΕΚΗ.
· Επιχορήγηση της τιμής των ζωοτροφών λόγω του διπλασιασμού της.
· Χρηματοδότηση της ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ.
· Μονιμοποίηση των συμβασιούχων των δήμων και της περιφέρειας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
· Να ανοίξουν τα εργοτάξια της Ιονία οδού.
Το περιφερειακό συμβούλιο να συνταχθεί με τα αιτήματα της απεργίας 23/3 υιοθετώντας τις ώριμες διεκδικήσεις του εργατικού, αγροτικού και λαϊκού κινήματος καλώντας από κοινού σύσκεψη των εργατικών κέντρων και σωματείων της περιοχής, αγροτικών συλλόγων, συνεταιριστικών οργανώσεων και λοιπών φορέων που κινούνται στην παραπάνω κατεύθυνση.
Γιάννενα 06-03-2011
Νικόλαος Ζήκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου