Τρίτη, Μαρτίου 03, 2015

Ανακοίνωση της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για τους ελεύθερους χώρους







Γιάννενα, 02/03/2015


Kάθε καινούργια «κανονιστική απόφαση» είναι μια νέα παραχώρηση εις βάρος των ελεύθερων, κοινόχρηστων χώρων στα Γιάννενα. Έτσι είναι και η τελευταία απόφαση του Δήμου που στην πραγματικότητα νομιμοποιεί τη σαλαμοποίηση της έννοιας του κοινόχρηστου χώρου και την προσφορά των καλύτερων κομματιών της αποκλειστικά και μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η δημοτική αρχή έδειξε καταρχάς ότι δεν έχει μια συνολική πολιτική για τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων και κατά δεύτερον, ότι δεν είναι διατεθειμένη ούτε να τους συντηρήσει, όπως οφείλει, ούτε να τους κρατήσει ελεύθερους για τους πολίτες. Και εξηγούμαστε: η πολιτική της παραχώρησης του 30% των πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης ουσιαστικά νομιμοποιεί την κατοχή ελεύθερων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και ουσιαστικά αφήνει παράθυρα που σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες καφετεριών. Yποκύπτει στο δήθεν αναπτυξιακό μοντέλο και στο βασικό επιχειρηματικό συμφέρον της πόλης.
Δεύτερον, έρχεται η Όαση. Το ζωντανό παράδειγμα ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία αποσκοπεί μόνο και αποκλειστικά στο κέρδος και δεν την ενδιαφέρει καθόλου το δημόσιο συμφέρον, δεν έγινε μάθημα. Αφού ο τελευταίος ενοικιαστής της την άφησε ερειπωμένη, λεηλατημένη και έφυγε με μεγάλο χρέος προς το Δήμο (σήμερα διώκεται ο συγκεκριμένος για μια σειρά αδικήματα), αφού ο Δήμος την επισκεύασε, την ξαναδίνει σε ιδιώτες. Όλα δείχνουν πως η νέα δημοτική αρχή θα κινηθεί στα χνάρια των προηγούμενων, ιδιωτικοποιώντας τους ελεύθερους - δημόσιους χώρους.
Τρίτον, το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Είναι επιεικώς απαράδεκτο το πιο όμορφο πάρκο της περιοχής να μην αξιοποιείται από το Δήμο, με τις δικές του δυνάμεις και να προσφέρεται στους δημότες δωρεάν, ως σημείο αναψυχής και απόλυτα ελεύθερος χώρος. Αφού το Γιαννιώτικο Σαλόνι εγκαταλείφθηκε κυριολεκτικά, αφού πέρασαν από πάνω του διάφοροι «επιχειρηματίες» που το μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο, τώρα εξετάζεται και πάλι η παραχώρησή του. Εάν θέλει η δημοτική αρχή κάποιο «συμβολικό τρόπο» για να δηλώσει ότι ο χώρος είναι δημοτικός, ας ανοίξει τώρα με δική της μέριμνα το Γιαννιώτικο Σαλόνι και να μην το αφήνει να ρημάζει.
Τετάρτον, αυτά που έπονται. Η πλατεία Χατζή παραμένει φιλέτο που το μοιράζονται ήδη οι επιχειρηματίες της περιοχής, ουσιαστικά καρατομώντας το, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ παραμονεύει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της πλατείας, παρότι στελέχη της διοργάνωσαν πριν τις εκλογές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες.
Οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να μείνουν ελεύθεροι, δημοτικοί, ανοιχτοί σε όλους τους κατοίκους και όχι να προσφέρονται ως δυνητικοί τρόποι αποκόμισης κέρδους.
Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους – δημόσιους χώρους!
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ
για την αντικαπιταλιστική ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: