Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2015

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ Π.Σ

Οι εξελίξεις στoν αγροτικό τομέα καθορίζονται άμεσα από τις επιλογές και τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών γιγάντων του γεωργο-επισιτιστικού τομέα.
Σημαίες για την προώθηση αυτών των επιλογών είναι η ανταγωνιστικότητα, η φιλελευθεροποίηση και το άνοιγμα των αγορών των αγροτικών προϊόντων. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Προσπαθούν να ξεπεράσουν τη κρίση τους ξαναμοιράζοντας τη  πίτα σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Το μοίρασμα αυτό περνάει μέσα από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου ,από την απαξίωση-κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων (βλ. Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΔΩΔΩΝΗ κα). , τη διάλυση της εργασίας των μισθωτών γεωτεχνικών  και το ξεκλήρισμα ή την «προσαρμογή» όσων μικρομεσαίων παραγωγών και επαγγελματιών αντέξουν.

Την ίδια ώρα που ιδιωτικοποιήσανε την ΑΤΕ οι ιδιωτικές τράπεζες με λεφτά που έχουν πάρει από το ξεζούμισμα του λαού μέσω των συνεχιζόμενων ανακεφαλαιοποίησεων, αναβαθμίζουν το ρόλο τους, προτείνοντας επιχειρηματικά σχέδια για να «σώσουν» ή και να ενωθούν με «συνεταιριστικές» δραστηριότητες (ήδη φτιάχνουν κοινά επιχειρηματικά σχήματα με πρώην ΕΑΣ).Κυβέρνηση-Ε.Ε-ΔΝΤ παραδίδουν πλήρως τον αγροτοδιατροφικό τομέα στο ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο με επίθεση σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών και των εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή. Και η παράδοση συνεχίζεται και με τη σημερινή κυβέρνηση.
Δεν έγιναν όλα ξαφνικά. Με την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981 η χώρα μετατράπηκε από εξαγωγέα αγροτικών προ¨ι¨όντων σε εισαγωγέα με το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα(ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ) να ξεπερνά το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων από την ΕΕ. Για την ΚΑΠ της ΕΕ ο προϋπολογισμός συνολικά αποτελεί το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ και ενώ στην αρχική περίοδο το 75% κατευθυνότανε στην αγροτική παραγωγή, σήμερα έχει πέσει στο 45% με στόχο το 2020 να φτάσει στο 35%. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το 80% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων λαμβάνουν μόνο το 20% των επιδοτήσεων, ενώ το 80% το παίρνουν οι μεγαλοαγρότες, τα μοναστήρια και μεγαλοβιομήχανοι της μεταποίησης. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τη θέση της πως θα αναθεωρήσει την ΚΑΠ κινείται στα όρια του αστείου. Πως αλήθεια θα το κάνει? Θα αλλάξει τον προϋπολογισμό της ΕΕ? Θα πείσει τις βόρειες χώρες να δώσουν περισσότερα χρήματα για τους αγρότες του νότου? Θα πείσει τις πολυεθνικές ΜΠΑΓΙΕΡ,ΜΠΑΣΦ,ΣΥΝΤΖΕΝΤΑ πως δεν είναι δίκαιο να λειτουργούν ληστρικά σε βάρος των αγροτών? Όλα αυτά τα χρόνια οι αντιδραστικές αλλαγές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ) και οι αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα τομέα περιβάλλονταν πάντα με το «ένδυμα» της «προσαρμογής» στον ευρωπαϊκό μονόδρομο συγκαλύπτοντας το βαθιά ταξικό και αντιλαϊκό τους χαρακτήρα.
Πρώτον συνέβαλλαν στο σπάσιμο της συμμαχίας των κυβερνήσεων με μερίδα της συνεταιριστικής  και εργατικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην ύπαιθρο, με εγκατάλειψη τους στη δίνη των χρεών και της απλήρωτης εργασίας. Προσπάθησαν να τους ρίξουν στα μαλακά με νέα εθελούσια έξοδο εργαζομένων(συνταξιούχοι 45-50 ετών!!!), με αναστολή των ποινικών ευθυνών όσων διαχειρίστηκαν περιουσίες των συνεταιρισμών και με νέα επιχειρησιακά σχέδια με αναβαθμισμένο το ρόλο της τράπεζας Πειραιώς.
Δεύτερον πουλήσανε-κλείσανε-περιθωριοποιήσανε τις βιομηχανίες λιπασμάτων, τις γαλακτοβιομηχανίες  (βλ ΔΩΔΩΝΗ ) και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
Τρίτον επιτάχυναν τις διαδικασίες για το μητρώο αγροτών , τη νέα φοροεπιδρομή, τον συνεταιριστικό Καλλικράτη (νόμο Σκανδαλίδη) και την ταχύτατη διείσδυση των τραπεζιτών στην αγροτική παραγωγή.
Τέταρτον  ιδιωτικοποίησαν ή αλλάζουν  όλους τους μηχανισμούς του δημοσίου για να τους προσαρμόσουν στην αγορά, αλλάζοντας ταυτόχρονα τις εργασιακές σχέσεις, δίνοντας μεροκάματα και συντάξεις πείνας.(κλείσιμο κτηνιατρείων κτλ).
Όλα τα νέα μέτρα λειτουργούν ενισχυτικά στην αποδιάρθρωση των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας  που έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή του λαού. Είναι μέτρα καταιγιστικά και πολύπλευρα:
α) υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής , χαμηλές τιμές για τον αγρότη-υψηλές για το λαό στη πόλη β)χτύπημα της ντόπιας παραγωγής με τεράστιες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων γ)ιδιωτικοποιήσεις δ)νέα βάρβαρη φοροεπιδρομή εξόντωσης ε) μεγάλη μείωση των χρηματοδοτήσεων με βάση τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 που στόχο έχουν να μειώσουν το ΑΕΠ από τον αγροτικό τομέα στη χώρα μας στο 4 και στη συνέχεια στο 2% του συνόλου του ΑΕΠ, δηλαδή το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.
Ο  κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία και τη συνολικότερη οικονομία της χώρας και συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου. Παράγει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας πολλά από οποία  είναι  ΠΟΠ µε  κυριότερα,   το  τυρί  ΦΕΤΑ (ΠΟΠ) που είναι αντικείμενο απομίμησης παγκοσμίων διαστάσεων και το ΓΙΑΟΥΡΤΙ, το οποίο ως στραγγιστό με την ονομασία “ΓΚΡΙΚ ΓΙΟΓΚΟΥΡΤ” έχει καθιερωθεί με μεγάλη επιτυχία στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Όμως η Ελληνική Κτηνοτροφία καθημερινά μειώνεται και χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται στα όρια της εγκατάλειψης συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους της οικονομίας οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Τη στιγμή που η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια (έχει πέσει στους 600.000 τόνους), ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι υπερδιπλάσιες το ίδιο συμβαίνει και με το αιγοπρόβειο γάλα καθώς και με το κρέας που η χώρα αναγκάζεται να εισάγει το 80% του βόειου, και το 70% του χοιρινού, πάρθηκαν μια σειρά μέτρα για τον αφανισμό της κτηνοτροφίας. Παράλληλα οι γαλακτοβιομηχανίες βρίσκονται σε οριακό οικονομικό σημείο και διαφαίνεται ο κίνδυνος αμφιβόλου ποιότητας και υποβάθμισης των προ¨ι¨όντων.
Α) Μετατροπή της ονομασίας από φρέσκο γάλα σε γάλα 7 ημερών για διευκόλυνση των εισαγωγών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές στον καταναλωτή
Β) Πετσόκωμα στις αποζημιώσεις (εξισωτική – ΟΣΔΕ) με την αυθαίρετη μετατροπή των βοσκοτόπων σε δασικές εκτάσεις.
Γ) Βάζει χαράτσια (άνοιγμα βιβλίων – φόροι – ΕΝΦΙΑ)
Δ) Κανένα μέτρο και καμιά αποζημίωση για τον καταρο¨ι¨κό πυρετό
Ε) Παρακρατεί τον ΦΠΑ του 2013 ενώ οι δόσεις για φόρους και ΕΝΦΙΑ τρέχουν
Στην περιοχή μας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ειδικότερα από το 2010 που άρχισε η διαδικασία πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ  από πλεονασματική που ήτανε η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έγινε ελλειμματική και βαίνει συνεχώς μειούμενη. Στο δε αιγοπρόβειο γάλα έχει μειωθεί κατά 10500 τόνους. Με τη ιδιωτικοποίηση η τιμή του παραγωγού μειώθηκε κατά 15%,πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών, ενίσχυση των καρτέλ, καταλήστευση της ζώνης γάλακτος. Τα αρνιά πωλούνται σε τιμές 20 χρόνια πίσω, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών καλπάζουν. Την ίδια ώρα η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύεται ότι καμιά ιδιωτικοποίηση δεν θα παρθεί πίσω, το άνοιγμα του φακέλου της Δωδώνης που δήλωσε προεκλογικά ο Τσίπρας έχει ξεχαστεί στα συρτάρια και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΓΕΩΤΕΕ ισχυρίζονται ότι έρχεται ο φάκελος από την Αθήνα.
Οι προτάσεις μας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση είναι:
Α) Να πάρει πρωτοβουλίες το ΠΣ για:
1)να επανέλθει σε κρατικόσυναιτεριστικη μορφή η Δωδώνη και να αποκτήσει ουσιαστικό      κοινωνικό χαρακτήρα, για να σώσει την κτηνοτροφία και να δώσει ποιοτικά και φθηνά προϊόντα  στους καταναλωτές.
2)Επαναλειτουργία της ΣΒΕΚΗ-ΕΛΒΙΖ.
3)Τιμές επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους:1,1 για το πρόβειο, 0,75 το κατσικίσιο και 0,55 το αγελαδινό γάλα
4)Έργα υποδομής για ανάπτυξη της ντόπιας κτηνοτροφικής παραγωγής (καλλιέργεια πρωτε¨ι¨νούχων φυτών, βελτίωση και καλλιέργεια βοσκοτόπων, φθηνό ρεύμα και νερό,αφορολόγητο πετρέλαιο, παραγωγή κρατικού πολλαπλασιαστικού υλικού συμβατού με τα εδάφη και το κλίμα της περιοχής μας ποτίστρες, ταΐστρες, αγροτικοί δρόμοι κ.ά. Άμεση πρόσληψη επαρκούς μόνιμου κτηνιατρικού προσωπικού.

Β) Να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση για:
1)Πλήρη αποζημίωση των πληγέντων. Ένταξη του καταρροϊκού πυρετού και όλων των ασθενειών στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ειδικό πρόγραμμα αντικατάστασης - ανασυγκρότησης των κοπαδιών . Αποζημίωση για όσα ζώα έχουν χαθεί η θανατωθεί με την αξία αγοράς ενός ενήλικου προβάτου (150 ευρώ)  καθώς και του κόστους εκτροφής του για ένα τουλάχιστο έτος η όποια ανέρχεται στα 186 ευρώ το έτος. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, η ανάπτυξη της νόσου θα είναι μπροστά μας και το πρόβλημα δε λύνεται με εντομοαποθητικά που διακυρήσει ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας. Χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση.
2)Δωρεάν ζωοτροφές για τα κοπάδια σε καραντίνα. Πλήρη επιδότηση των εμβολίων και των εμβολιασμών. Επαρκή κονδύλια για έρευνα και για παραγωγή ντόπιων εμβολίων. Βάρος στην πρόληψη ασθενειών. Άμεση πληρωμή των καθυστερούμενων εξισωτικών αποζημιώσεων 2013 (130 εκατ. ευρώ) και 2014 (130 εκατ. ευρώ), συνολικά 260 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία περικοπή, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.
3)Κατάργηση της αντικοινωνικής και αυθαίρετης «επιλεξιμότητας» των βοσκοτόπων, που οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων.
4)Κατάργηση Φ.Π.Α. σε ζωοτροφές, εφόδια, εργαλεία, φάρμακα για μείωση του κόστους παραγωγής, σε όφελος παραγωγού και καταναλωτή.
5)Άτοκα δάνεια και αλλά κίνητρα για συνεταιρική παραγωγή με κρατική στήριξη των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτρόφων με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
6)Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και άμεση απόδοση του ΦΠΑ του 2013 στους παραγώγους.

Καλούμε το ΠΣ να πάρει θέση και να δώσει άμεση λύση για τη σωτηρία των αγροτοκτηνοτρόφων και κατ επέκταση της οικονομίας της ΗΠΕΙΡΟΥ.
Επειδή η μέχρι τώρα στάση της περιφερειακής αρχής δε μας πείθει για κάτι τέτοιο για αυτό καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνότροφους οργανωμένοι μέσα από συλλόγους, συνεταιρισμούς, συντονιστικές επιτροπές σε κοινό αγώνα με όλους τους αγρότες, τους εργαζόμενους και την νεολαία για ανατροπή της βάρβαρής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ 25/03/2014     ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
                                   ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ
                                   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια: