Σάββατο, Σεπτεμβρίου 09, 2006

Γιάννενα: Ζητούμενο η σύγκρουση με τα συμφέροντα


ΣYNENTEYΞH ΣTON ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΟΥΤΑΡΗ στο ΠΡΙΝ

Η συμμετοχή της Νομαρχιακής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης (ΝΟΡΑΣΥ) Ιωαννίνων στις ερχόμενες εκλογές αποτελεί συνέχεια σημαντικών κοινωνικών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο τοπικό και εθνικό κράτος και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, δηλώνει ο επικεφαλής της κίνησης, Κώστας Λούκας.


- Για ποιο λόγο κατεβαίνει η Νομαρχιακή Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση στις νομαρχιακές εκλογές;

- Έχουμε μια πορεία στα Γιάννενα απ' το 2000. Υπάρχει μια Επιτροπή Αγώνα στην πόλη που παλεύει για κάποια ζητήματα, ξεκινώντας απ' την αποτροπή δημιουργίας πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία. Έπειτα ασχοληθήκαμε και με άλλα προβλήματα της πόλης που έχουν σχέση με δημόσιους χώρους. Με το νερό, με το κυκλοφοριακό και άλλα θέματα. Ο κόσμος που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις αυτές είχε κοινή άποψη για τα παραπάνω, ότι οι χώροι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, δεν πρέπει να αλλάξουν μορφή. Ύστερα από συζητήσεις ακόμα και αποχωρήσεις, δίνουμε τώρα τη μάχη να εκφράσουμε στις εκλογές αυτές τις απόψεις.

- Οι στόχοι σας δεν καλύπτονται από τα υπόλοιπα αριστερά ψηφοδέλτια;

- Έχουμε συγκροτήσει ένα κινηματικό ψηφοδέλτιο, με δράση, με συμμετοχή, με παρεμβάσεις. Στα Γιάννενα έγιναν και συγκρούσεις, ειδικά στο θέμα του Ξενία, με συλλήψεις των μελών της Επιτροπής Αγώνα, υπήρξαν λοιπόν κινηματικές αντιστάσεις. Οι υπόλοιπες δυνάμεις τήρησαν άλλη στάση. Το ΚΚΕ για παράδειγμα συμμετείχε αρχικά στην Επιτροπή Αγώνα με δύο μέλη. Στη συνέχεια όμως και αφού είδαν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το χώρο αυτό και να τον κατευθύνουν, αποχώρησαν. Επίσης ενώ είχαμε κοινές απόψεις, για τη μη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων π.χ., το ΚΚΕ απείχε όλα αυτά τα χρόνια από τις κινητοποιήσεις. Ανάλογα έκαναν και μέλη του Συνασπισμού, τα οποία αποχώρησαν μόλις είδαν ότι δεν μπορούν να κατευθύνουν αυτό που συγκροτούνταν. Τελικά έμειναν όσοι πίστευαν και στη δράση, αυτοί που συμμετείχαν στις παρεμβάσεις και στις συγκρούσεις.

- Υπάρχει διάσταση αντιλήψεων με την υπόλοιπη Αριστερά;

- Ναι, γιατί συγκροτεί κινήσεις της τελευταίας στιγμής που έρχονται με παλιά δεδομένα να πείσουν τον κόσμο ότι θα κάνουν κάτι διαφορετικό, μια άλλου είδους διαχείριση, χωρίς τελικά να καταφέρνουν να πείσουν κανένα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι και στο παρελθόν η Αριστερά είχε πάρει ορισμένες περιοχές αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα. Έκαναν μια διαχείριση αλλού καλύτερη και αλλού χειρότερη, όπως έγινε στα Γιάννενα με καλύτερο παράδειγμα τη δημιουργία των δημοτικών επιχειρήσεων. Ακόμα, αν τα Γιάννενα έχουν φτάσει στο σημείο να είναι όλο τσιμέντο και να μην υπάρχουν σε όλη την πόλη υποδομές όπως αποχέτευση, φταίνε και κάποιοι «κόκκινοι» διαχειριστές.

- Εκτός από τα τοπικά θέματα, μια νομαρχιακή κίνηση μπορεί να αναδεικνύει και πολιτικά ζητήματα;

- Ναι, βέβαια. Κατ' αρχήν τοποθετηθήκαμε για τις διεθνείς εξελίξεις καταγγέλλοντας το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ. Έχουμε κάνει φυσικά παρεμβάσεις και σαν ΝΟΡΑΣΥ και συμμετείχαμε εκτός από τα ζητήματα των δημόσιων χώρων, στις αντιπολεμικές πορείες από την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία μέχρι σήμερα για τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Στις διακηρύξεις μας το πρώτο που αναφέρουμε είναι το διεθνές πλαίσιο και λέμε στον κόσμο ότι αυτά μας επηρεάζουν εδώ πολύπλευρα. Λέμε π.χ. ότι τα εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα γίνονται και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα αναδεικνύουμε συνεχώς, όπου πηγαίνουμε κι όπου μιλάμε: Ότι ο ελληνικός στρατός δεν πρέπει να πάει στον Λίβανο και ότι ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί στην πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

- Μπορεί ο κινηματικός χαρακτήρας μιας κίνησης να εκφραστεί μέσα από μια εκλογική διαδικασία;

- Κατ' αρχήν ο χαρακτήρας της ΝΟΡΑΣΥ είναι κινηματικός, οι άνθρωποι που την απαρτίζουν δεν συναντήθηκαν την τελευταία στιγμή βγάζοντας μια ανακοίνωση ότι κατεβαίνουμε στις εκλογές, έχουμε μια συνέχεια γι' αυτό και πείθουμε τον κόσμο. Εμείς λοιπόν δεν κάναμε ό,τι κάνουν συνήθως, δηλαδή βγάζουν ένα ψηφοδέλτιο λίγο πριν τις εκλογές και φέρνουν ανθρώπους απ' την Αθήνα, όπως έκανε για παράδειγμα το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε λοιπόν μια ιστορία. Επίσης, η συγκρότησή μας έγινε μέσα από γενικές συνελεύσεις. Αρκεί να σου πω ότι η συνέλευση για τις εκλογές έγινε πριν ένα χρόνο. Ο κορμός μας λοιπόν αποτελείται από ανθρώπους αριστερούς, με κοινωνική παρέμβαση και που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μας σε τοπικό επίπεδο.

- Η ανταπόκριση των κατοίκων και των εργαζομένων στη δράση σας ποια είναι;

- Ο κόσμος μας ξέρει. Συμμετείχαν και συμμετέχουν πάρα πολλοί, από διάφορους χώρους εργασίας. Οι εκλογές δίνουν την ευκαιρία να ακουστείς γιατί ο κόσμος έχει τ' αυτιά περισσότερο ανοιχτά και γίνεται διάλογος μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων. Εμείς έχουμε πει ότι θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές, γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα που συνδέουν αυτό τον κόσμο, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της ανεργίας, αλλά και ευρύτερα εργατικά, αγροτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

- Αν άλλαζαν οι σημερινοί συσχετισμοί και έπαιρνε σ' ένα νομαρχιακό συμβούλιο μια αριστερή ριζοσπαστική δύναμη την πλειοψηφία, θα άλλαζε ο χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης;

- Για το θέμα αυτό γίνεται πολύ συζήτηση. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ ώριμες οι συνθήκες για μεγάλες αλλαγές. Θα δείχνει ο κόσμος ότι το κίνημα και τις διακηρύξεις του το επικροτεί και το δέχεται. Θα δεχτεί λοιπόν συγκρούσεις και αλλαγές που θα γίνουν σ' ένα μικρό τοπικό επίπεδο. Αν πραγματοποιηθεί αυτό, νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά στο νομό, θα δοθεί άλλη κατεύθυνση στις διεκδικήσεις. Όταν αρχίσεις να συγκρούεσαι π.χ. με κάποιες οικονομικές μονάδες που λυμαίνονται την περιοχή, οι εργαζόμενοι θα έρθουν κοντά σου να διεκδικήσουν μαζί σου. Δεν φτάνει βέβαια ένα συμβούλιο να αποφασίσει κάτι. Μπορεί η κυβέρνηση να σε αντικαταστήσει, να βάλει την περιφέρεια να σε προσπεράσει. Εκεί χρειάζονται συγκρούσεις και συμμετοχή του κόσμου που θα επιβάλλει αυτές τις απόψεις και θέσεις. Εμείς δεν είμαστε ένα κέντρο που θα λύσει τα ζητήματα, εμείς βάζουμε τα θέματα και μ' αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε και τους πολιτικούς συσχετισμούς.


ΟΡΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Αναδεικνύουμε τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα


- Τι ζητήματα θα αναδείξετε μέχρι τις εκλογές;

- Από τον Ιούνιο που ξεκινήσαμε την καμπάνια για τις εκλογές, έχουμε επισκεφτεί ήδη τα δύο τρίτα του νομού. Παρεμβάσεις κάνουμε από τον Μάρτιο σαν να ήμασταν σε εκλογές. Φτιάξαμε προγράμματα και έχουμε κάνει επαφή με τον κόσμο, ενώ μοιράσαμε μέχρι σήμερα πέντε χιλιάδες κομμάτια της διακήρυξης που εκδώσαμε. Στη διακήρυξη αναδεικνύουμε όλα τα ζητήματα, απ' τα διεθνή ως τα τοπικά, την ανεργία, το περιβάλλον, το θέμα της αγροτικής παραγωγής, το ζήτημα των εργοστασίων που κλείνουν, τις συνθήκες εργασίας και την υποαπασχόληση, μιλάμε για τη νεολαία, τους μετανάστες και τις γυναίκες. Φυσικά, όταν επισκεπτόμαστε μια περιοχή, κοιτάμε πρώτα τα τοπικά θέματα, σε μια αγροτική περιοχή δηλαδή συζητάμε με τους κατοίκους τα αγροτικά ζητήματα. Άλλες περιοχές έχουν ερημώσει και υπάρχουν χωριά όπου ζουν μόνο ηλικιωμένοι και ανύπαντρα παιδιά. Αυτά ας πούμε είναι κοινωνικά ζητήματα που έχουν οικονομικές αιτίες. Οφείλουμε να τα αναδείξουμε.

- Η ΝΟΡΑΣΥ στα Γιάννενα εκφράζει το πανελλαδικό ρεύμα που συγκροτείται σε δήμους και νομαρχίες σε αριστερή ριζοσπαστική κατεύθυνση;

- Εντάσσεται σ' αυτό το ρεύμα. Σε άλλες περιοχές βέβαια έχουν γίνει συμμαχίες στην ίδια ή σε διαφορετικές κατευθύνσεις, στα Γιάννενα πάντως έχουμε μια πορεία μέσα στο χρόνο και μια συνέχεια, δεν είναι μια συγκόλληση της τελευταίας στιγμής. Αυτό είναι το θετικό κεκτημένο στα Γιάννενα, το οποίο δεν γνωρίζω σε πόσες περιοχές ακόμα της Ελλάδας υπάρχει. Γι' αυτό πείθουμε την τοπική κοινωνία αλλά και πανελλήνια δίνουμε ένα παράδειγμα. Ότι οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ένα βάθος χρόνου, η κίνηση να ομογενοποιείται μέσα από διάλογο, ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα στην πορεία. Στο παρελθόν έχουν γίνει διαφόρων ειδών συνεργασίες, όμως αυτές αν δεν έχουν μία βάση δεδομένων στην οποία να υπάρχει συμφωνία, δεν θα μπορέσουν να έχουν συνέχεια. Εδώ πιστεύουμε ότι το έχουμε καταφέρει, μεταξύ μας έχουμε αναπτύξει σχέσεις συμμετοχής και συντροφικότητας. Το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί παντού, αφού οι συνθήκες είναι ίδιες. Παντού σε όλη την Ελλάδα έχουν υπάρξει αντιστάσεις και οι άνθρωποι που έχουν αντισταθεί σε διάφορα τοπικά ζητήματα έχουν φτιάξει αυτά τα ψηφοδέλτια, τα οποία νομίζω ότι έχουν μέλλον. Βασικά, είναι το μέλλον, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συγκροτήσεις κινήσεις και να διεκδικήσεις την τοπική εξουσία με όρους ανατροπής και όχι όρους διαχείρισης.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κώστας Λούκας γεννήθηκε στα Γιάννενα και μεγάλωσε στο Γυαλί-Καφενέ όπου ο πατέρας του διατηρούσε τσαγκάρικο. Η καταγωγή από πατέρα είναι από την περιοχή Ιωαννίνων και από μητέρα από την Καλουτά Ζαγορίου Ιωαννίνων.

Έκανε τις γυμνασιακές σπουδές στο Γυμνάσιο Αρρένων Ιωαννίνων και στη Θεσσαλονίκη πήρε το πτυχίο του Τμήματος της Δασολογίας και στη συνέχεια το πτυχίο του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό και το μεταδικτατορικό κίνημα των φοιτητών καθώς και στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973.

Από το 1976 εργάζεται στο Δημόσιο Τομέα από διάφορες θέσεις και σε διάφορες περιοχές όπως Μέτσοβο, Βυτίνα Αρκαδίας, Γιάννενα, Κόνιτσα.

Μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, ΚΚΕ Εσωτ. Α.Α. και σήμερα της ΑΚΟΑ. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου, μέλος Διοικητικών Συμβουλίων φορέων και μέλος Πολιτιστικών Συλλόγων.

Στις περιοχές που κατά μεγάλες περιόδους βρέθηκε να εργάζεται, συμμετείχε στις κινηματικές αντιστάσεις που αναπτύσσονταν για τοπικά και γενικότερα ζητήματα. Στην περιοχή μας από το 1982 συμμετέχει στα κινήματα που αναπτύσσονται και επί πλέον παρεμβαίνει αποφασιστικά και καταλυτικά σε επικείμενες περιβαλλοντικές καταστροφές όπου η ιδιότητά του και ο νόμος του δίνουν το δικαίωμα.

Σήμερα εκτός των άλλων, είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Ιωαννίνων και επικεφαλής της Νομαρχιακής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης για το Νομό Ιωαννίνων.

Είναι παντρεμένος με τη Ρένα Διαμαντή και έχουν γιο το Νικήτα Λούκα.






ΑΠΟ ΤΟ http://www.politikokafeneio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: