Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 18, 2006

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Για το ζήτημα της απόφασης του κ. Σ. Εργολάβου να συμπλεύσει ανοικτά με το Ν. Γκόντα έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

1)Δεν μας εκπλήσσει η απόφαση του κ. Σ. Εργολάβου να στηρίξει ανοικτά τον Ν. Γκόντα, γιατί γνωρίζουμε καλά την σημαντική και εκτεταμένη στήριξή που έδωσε από την θέση του δημοτικού συμβούλου στην δημαρχιακή αρχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η απόφαση του να στηρίξει ανοικτά τον Δήμαρχο των ιδιωτικοποιήσεων, της τρομοκρατίας και του εμπαιγμού των ανέργων και απασχολήσιμων είναι ασφαλώς δική του υπόθεση, δεν παύει όμως να αποτελεί την θλιβερή κατάληξη μιας πολιτικής τροχιάς που από τον κεντρώο δημοκρατικό χώρο και συγγραφέα του βιβλίου των ηρωικών εκτελεσμένων της δίκης Πρίντζου, κατέπεσε στην ακροδεξιά της σύγχρονης βαρβαρότητας.

2)Σαν δικαιολογία για την στράτευσή του με την παράταξη του Ν. Γκόντα, που στηρίζεται από την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, προβάλει το ζήτημα των κληροδοτημάτων, διεκδικώντας να περάσουν τα κληροδοτήματα, χωρίς κανέναν θεσμοθετημένο λαϊκό έλεγχο, στην διαχείριση της εκάστοτε δημαρχιακής αρχής. Δηλαδή να περάσουν τα κληροδοτήματα στα χέρια όσων ανυπομονούν να τα ξεπουλήσουν στα γρήγορα και όσο, όσο στα μεγάλα συμφέροντα όπως έγινε με την πλατεία, την Όαση και το Ξενία!! Ας είμαστε λίγο σοβαροί και πολιτικά σκεπτόμενοι. Τα κληροδοτήματα είναι συσσωρευμένη υπεράξια από την εργασία των ανθρώπων του μόχθου, είναι κοινωνικός πλούτος που πρέπει να τεθεί κάτω από δημόσιο-λαϊκό έλεγχο μέσα από λαϊκές-εργατικές συνελεύσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι να παραδοθεί στην διάθεση της κάθε, κατά περίπτωση, δημοτικής αρχής.
Όπως γράφουμε στην διακήρυξη μας: «Η εκκλησιαστική περιούσια και τα κληροδοτήματα να μεταβιβαστούν στο Δήμο και να ελέγχονται απευθείας από τους πολίτες, μέσω των συνοικιακών συμβουλίων και των άλλων μορφών λαϊκής αυτοοργάνωσης που θα δημιουργηθούν. Απαγόρευση πώλησης, ενοικίασης και μεταβίβασης των κληροδοτημάτων».
Στην πραγματικότητα η πολιτική αντιπαράθεση για τα κληροδοτήματα, που πεισματικά χρόνια τώρα διεξάγεται, δεν έχει να κάνει τίποτε με την προάσπιση των λαϊκών-εργατικών συμφερόντων αλλα είναι μια κόντρα εντός των τειχών της οικονομικής και θρησκευτικής ολιγαρχίας για το ξεπουπούλιασμα της τεράστιας περιουσίας των κληροδοτημάτων. Αυτό φυσικά ούτε δικαιολογεί ούτε δικαιώνει την υπάρχουσα κατάσταση με τα κληροδοτήματα που πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει από ένα κοινωνικό και πολιτικό κίνημα των εργαζομένων που θα αξιοποιήσει προς όφελος του λαού την περιουσία των ευεργετών που ο ανθρώπινος μόχθος παράγει.

3)Τέλος, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως οι πολιτικές συνεργασίας που αβασάνιστα και συγκαιριακά συνάπτει η αριστερά, σε πολλές των περιπτώσεων, αποβαίνουν οδυνηρές για τον λαό, την πολιτική φιλοσοφία της αριστεράς και το εργατικό κίνημα. Και στην δοσμένη περίπτωση για την συγκεκριμένη συνεργασία με το κ. Εργολάβο πρέπει να πούμε πως το ΚΚΕ φέρει ευθύνες, πρώτα γιατί οδηγήθηκε σε μια χύμα πολιτική σχέση μαζί του, τον ανέδειξε επικεφαλή αριστερής παράταξης, στην συνέχεια τον εξέλεξε δημοτικό σύμβουλο και κάτι χειρότερο ανέχθηκε, για μια ολόκληρη τετραετία, να συμπλέει σε πολλές περιπτώσεις με την Γκόντια δημοτική αρχή, χωρίς να κάνει κάτι που θα ανέκοπτε το μέγα αυτό πολιτικό ολίσθημα της αγωνιστικής δημοτικής κίνησης (ΑΔΗΚ). Τέλος μην αξιολογώντας ορθά και έγκαιρα αυτή την πολιτική σχέση, εκτίμησε ως θετική την τετραετή δημοτική του συνεργασία με τον κ. Εργολάβο.
Ιστορικά η πολιτική των συνεργασιών υπήρξε το μέγα πρόβλημα, η λυδία λίθος του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, γι’ αυτό και επιβάλλεται η κορυφαία αυτή πολιτική πράξη να αντιμετωπίζεται με επαρκή ιδεολογική γνώση, πολιτική περίσκεψη και ταξικό κοινωνικό ρεαλισμό.
Η πολιτική συνεργασιών της αριστεράς πρέπει να στοχεύει στην οικοδόμηση ενός παλλαϊκού μαχητικού μετώπου, ικανού να ανατρέψει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα της οικονομικής εκμετάλλευσης και της ηθικής διαφθοράς.
Ανεξάρτητα από την μικρότερη, των προθέσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, έκταση αγωνιστικής σύμπραξης που επιτεύχθηκε στο νομό μας, για δήμους και νομαρχία (ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ), εκτιμούμε πως η ενωτική διεργασία που είναι σε δυναμική εξελεγκτική πορεία, βρίσκεται σε καλό δρόμο και φιλοδοξούμε, η πολύτιμη αυτή πολιτική ύλη να αποτελέσει γόνιμο πρόπλασμα μιας μελλοντικής δυναμικής ενωτικής προοπτικής του επαναστατικού αριστερού κινήματος στην τοπική μας κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: