Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 04, 2006

Κείμενο Συν/ξης Τύπου ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ




Το διεθνές πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και στο οποίο πρέπει συνεχώς να αναφερόμαστε γιατί μας επηρεάζει πολύπλευρα είναι ότι; η ΗΠΑ με την υποστήριξη η και την ανοχή συμμάχων της, προωθούν στο οικονομικό –ιδεολογικό –πολιτικό και το στρατιωτικό επίπεδο την πιο επιθετική εκδοχή της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης
Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής συσσωρεύει όλο και μεγαλύτερα δεινά αλλά και αδιέξοδα στoυς λαούς και στους εργαζόμενους. Αυξάνει την εκμετάλλευση την φτώχια την καταπίεση τις παντός είδους κοινωνικές διακρίσεις και παράλληλα οδηγεί στην έξαρση της τυφλής βίας ως μέσω αντίστασης.
Το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη διαγράφεται ζοφερό.
Μία νέα βαρβαρότητα τείνει να επικρατήσει και επικρατεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι έχουμε και την τελευταία επέμβαση μετά στο Ιράκ το Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια την Τσετσενία στον Λίβανο και την Παλαιστίνη (λωρίδα της Γάζας) από το μακρύ χέρι των ΗΠΑ το Ισραήλ το οποίο θέλει να επιβάλει, την νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή της μέσης ανατολής.
Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην στείλει στρατεύματα στην περιοχή του Λιβάνου και καλούμε τους Γιαννιώτες να αντισταθούν και να μην επιτρέψουν την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην μέση ανατολή όπως και να μεγαλώσουμε το κίνημα για την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια
Αλλά και η Ευρώπη που οικοδομούν σήμερα οι κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις των με την ιδεολογική και προγραμματική σημαία του νεοφιλελευθερισμού πραγματοποιούν μια δραματική ανακατανομή σε βάρος των πολλών αυξάνοντας την φτώχια την ανεργία και συρρικνώνοντας τα δημόσια αγαθά. Συγχρόνως όμως υποστηρίζουν πλήρως και ενεργά οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ.
Μέσα σε αυτή την εποχή των ραγδαίων καπιταλιστικών ανακατατάξεων αποτελεί κοινή εκτίμηση ο βαθιά πολιτικός χαρακτήρας των αλλαγών που συντελούνται στην κοινωνία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο Νομό Ιωαννίνων συνολικά.
Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές τάξεις αλλά και κυρίως οι νέοι αγρότες λόγω και του ξεκληρίσματος, αντιμετωπίζουν την διαρκή λιτότητα, την κατάργηση των βασικών συλλογικών και κοινωνικών κατακτήσεων, τα ασφαλιστικά δικαιώματα πλήττονται, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα καταλύονται, που έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες, πολιτικές ελευθερίες συρρικνώνονται. Συγχρόνως έχουμε την αύξηση του αυταρχισμού αλλά και της καταστολής.
Η παιδεία σταδιακά ιδιωτικοποιείται, μετατρέπεται δε συνολικά η εκπαίδευση σε κατάρτιση και εξειδίκευση με βασικό στόχο την μετατροπή των νέων σε ένα δυναμικό, χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα.
Η ανεργία αυξάνεται οι απασχολήσιμοι έχουν γίνει πλέον θεσμός, η δημόσια υγεία πληρώνεται αδρά πλέον και φανερά το περιβάλλον διαρκώς υποβαθμίζεται στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Στα πολιτικοοικονομικά αυτά πλαίσια η πολιτική της Νομαρχίας Ιωαννίνων αλλά και η πλειοψηφία των τοπικών αυτοδιοικήσεων λόγω και των πολιτικών δυνάμεων που την ελέγχουν και τις ελέγχουν έχουν μετατραπεί σε ένα γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό μηχανισμό στεγανοποιημένο από τον κοινωνικό έλεγχο, από τον έλεγχο των εργαζομένων, προς μείωση των αντιστάσεων, για να εξυπηρετούν πλήρως τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.

Έτσι η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων (Νομάρχης Καχριμάνης) όπως και οι προηγούμενοι εκφράζει και υλοποιεί στο έπακρο και χωρίς αντιστάσεις τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων χώρων των φυσικών πόρων λατομεία νερά, αλλά και τμημάτων των δημόσιων παροχών όπως στο τομέα της γεωργίας, την αποβιομηχάνιση, τα ελαστικά ωράρια, την εργασία χωρίς ασφάλεια.
Ποτέ μέχρι σήμερα η Ν/Α Ιωαννίνων δεν έκαμε έλεγχο στις κατασκευαστικές εταιρείες αν δηλαδή εφαρμόζονται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα ατυχήματα που συνεχώς γίνονται στα εργοτάξια κατασκευής της Εγνατίας, στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς.
Με την πολιτική που εφάρμοσαν συντέλεσαν και αυτοί στην ερήμωση της υπαίθρου στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και στην μείωση της αγροτικής παραγωγής συνολικά, με αποτέλεσμα την αθρόα εισαγωγή και την πολιτική εξάρτηση και της περιοχής μας και στα αγροτικά προϊόντα που δύναται να παράγει από τους εισαγωγείς.
Αλλά και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων συνολικά υφίσταται υποβάθμιση λόγω της τσιμεντοποίησης αλλά και της πολύπλευρης ρύπανσης. Αλλάζει οριστικά μορφή και χρήση, καταστρέφονται ραγδαία ιδίως τα τελευταία χρόνια οι παραγωγικές του αγροτικές δυνατότητες, που για χιλιάδες χρόνια έτρεφε τον ντόπιο πληθυσμό, όλοι οι βιότοποι του λεκανοπεδίου καταστράφηκαν λόγω της πολιτικής της κερδοσκοπικής δόμησης και της παντελούς έλλειψης υποδομών.
Ο Χωροταξικός σχεδιασμός που κατά καιρούς ανακοινώνεται δεν εφαρμόζεται. Τα πάντα λειτουργούν και στον νομό μας με τους όρους του κέρδους. Συγχρόνως με αυτή την πολιτική μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των «αναπτυγμένων» ΄΄λεκανοπέδιο΄΄ και των υποβαθμισμένων περιοχών στο νομό μας.
Η Ν/Α συνεχίζει να επιτρέπει την ρύπανση του Καλαμά, του Αράχθου του Βοϊδομάτη και γενικά όλων των ποταμών και των ρεμάτων (τα τελευταία δημοσιεύματα των εφημερίδων το επιβεβαιώνουν) που τελικά είναι οι δέκτες όλης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης παρά του αντιθέτου λεγόμενα περί προστίμων στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν.
Η λίμνη μας αυτή την περίοδο διαμαρτυρόμενη με τον τρόπο της ερεθίζει πλέον και την όσφρησή μας και αποκαλύπτει με όλο της το μεγαλείο την κατάσταση στη οποία βρίσκεται και που είναι βέβαια αποτέλεσμα της ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των πολιτικών όσον διοίκησαν αυτόν τον τόπο, οι οποίοι δρουν μόνο πυροσβεστικά εκβιάζοντας πλέον και τις συνειδήσεις των ανθρώπων όπως κάμουν αυτήν την περίοδο με το να διακηρύττουν πως η λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι στο παρελθόν
Εμείς μέσα σε αυτό το τοπίο παλεύουμε χρόνια τώρα αναδεικνύοντας τους αίτιους και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε και μέσα στους θεσμούς και έξω από αυτούς για μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αγροτών που θα προωθεί την ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα διατηρεί τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των παραγωγών αλλά και των συνεταιρισμένων παραγωγών που θα προστατεύει τα ντόπια προϊόντα και τις τοπικές ποικιλίες που είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες και δεν παρέχουν τα στοιχεία της πολύπλευρης εξάρτησης, όπως μέχρι σήμερα έχουμε κάμει.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες τους πολίτες, σε ένα μέτωπο αντίστασης που θα είναι αντίθετο στην πολιτική που εφαρμόζεται από τους εκφραστές των και στην περιοχή μας που εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Κώστας Λούκας - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ Νομαρχιακής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης- ΝΟΡΑΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: