Τρίτη, Αυγούστου 29, 2006

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - Δ.Ρ.Α.ΣΥ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


Το κείμενο πολιτικών θέσεων και οράματος που αποτέλεσε την βάση συγκρότησης της Πρωτοβουλίας για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδίδει εύστοχα αυτό που χαρακτηρίζει την κίνησή μας, δηλαδή την προσπάθεια έκφρασης των εργαζομένων και των περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων και λαϊκών στρωμάτων. Πιστεύουμε στην ανάγκη αμεσοδημοκρατικής έκφρασης, συμμετοχικότητας και ενεργούς δραστηριοποίησης των άμεσα ενδιαφερομένων, του συνόλου των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας. Έτσι θεωρούμε ότι προάγεται η απαραίτητη κοινωνική ανατρεπτικότητα και η ριζοσπαστική κινητοποίηση, ο μόνος δρόμος προς μια ανθρώπινη πόλη, δίκαιες σχέσεις εργασίας
και κοινωνικά αποδεκτή κατανομή του πλούτου που παράγουμε.
Η συζήτηση για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση ανοίγει εν μέσω μιας συνολικής και άγριας επίθεσης στους ελεύθερους χώρους, στην δημόσια περιουσία και αγαθά, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στις δημοκρατικές ελευθερίες. Με όχημα τις εναρμονισμένες νεοφιλελεύθερες επιταγές των διεθνών κέντρων εξουσίας, των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων του δικομματισμού, ο καπιταλισμός επιδίδεται σε μια συνολική, παγκόσμια επιδρομή ενάντια σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και εργασιακές κατακτήσεις, φυσικούς πόρους και δημόσιο πλούτο, στοχεύοντας στην περαιτέρω επιδείνωση του συσχετισμού δύναμης εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας. Και στην πόλη μας υπήρξαμε μάρτυρες αστυνομικής επίθεσης κατά του κινήματος υπεράσπισης της δημοτικής περιουσίας του Ξενία και της επακόλουθης δικαστικής δίωξης μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η κατ' ευφημισμό «Τοπική Αυτοδιοίκηση» αντί για θεσμός λαϊκής αυτοοργάνωσης και αμεσοδημοκρατικής έκφρασης, γίνεται ολοένα και περισσότερο ένας ακόμη γραφειοκρατικός θεσμός, προέκταση της αντιλαϊκής κεντρικής εξουσίας, αποκομμένος από τις ανάγκες του πολίτη, θερμοκήπιο παραγοντισμού, πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης κάθε λογής ιδιωτικών συμφερόντων. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να απαλλάξει τους διαχειριστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τωρινούς και προγενέστερους, από τις επιπτώσεις των συγκεκριμένων επιλογών τους. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες των προσώπων και παρατάξεων που, ευρισκόμενες μέσα στο δημοτικό και νομαρχιακό συμβούλιο, ενεργά ή έμμεσα, συγκαλυμμένα ή όχι, στήριξαν την εφαρμοσμένη πολιτική, σε πλήρη εναρμόνιση με την κεντρική νεοφιλελεύθερη στρατηγική που εκφράζεται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού.Εμείς που αγωνιστήκαμε για την υπεράσπιση των ελευθέρων χώρων και της δημοτικής περιούσιας, που αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και την διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, αντλούμε αισιοδοξία από τις τελευταίες εξεγέρσεις των εργαζόμενων και των φοιτητών στην Γαλλία και τις κινητοποιήσεις στην χώρα μας, από το ελπιδοφόρο αριστερό όχι των Γάλλων και Ολλανδών στο αντιδραστικό Ευρωσύνταγμα, από το διεθνές κίνημα που απεργάζεται τις νεοφιλελεύθερες επιταγές του παγκόσμιου καπιταλισμού από τις αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στην χώρα μας, από τις αντιστάσεις των πρωτοβουλιών πολιτών. Η καλυτέρευση της ζωής, η υπεράσπιση και η διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων, η ύπαρξη μιας πόλης που θα είναι βιώσιμη για τους πολίτες και φιλική προς το περιβάλλον μπορούν να κερδηθούν μόνο μέσα από τον συνεχή και αδιάκοπο αγώνα των μαχόμενων πολιτών και των εργαζόμενων. Αυτή την τάση αμφισβήτησης της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων επιθυμούμε να εκφράσουμε με την εκλογική μας παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ


Α.ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στο σημερινό ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της ανήλεης επίθεσης σε εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα τόσο σε εθνικό επίπεδο με τις μεθοδεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και σε διευρωπαϊκή διάσταση με τις αντιδραστικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτούν ξεχωριστή σημασία η έκφραση συγκεκριμένων θέσεων σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και η αμεσοδημοκρατική έκφραση, η διεκδίκηση ισότιμων δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους του κάτοικους της πόλης η άμεση λαϊκή συμμετοχή στην άσκηση και στον έλεγχο της εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο που στην τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αναδεικνύεται με ιδιαίτερη έμφαση η έλλειψη διαφάνειας στην λειτουργία των ΟΤΑ.
Θεωρούμε απαραίτητη και δυνατή την προώθηση των ακόλουθων στόχων και αιτημάτων:

Κατάργηση του συνολικού αντιδραστικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προώθηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές αντί της εκλογής δημάρχου με 42% των ψήφωνό Θέσπιση συμβουλίων γειτονιάς και υποστήριξη για την πραγματική λειτουργία και συμβολή τους στην Τ.Α

Αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου και οριοθέτηση ενός τρόπου λειτουργίας προς ενίσχυση της διαφάνειας και του λαϊκού κοινωνικού ελέγχουό Ανάληψη από το δημοτικό συμβούλιο δράσεων συνεχούς προστασίας των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των κατοίκων της πόλης.

Β.ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Οι τοπικοί άρχοντες σε πλήρη εναρμόνιση με την κεντρική νεοφιλελεύθερη πολιτική που άσκησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προώθησαν την αντίληψη του δήμου-“manager” που οδήγησε στην εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο δημοτικών υπηρεσιών, στις αγοραίες πολιτικές της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών του δημόσιου χώρου και του ελεύθερου χρόνου. Αντιπαρατιθέμενοι στην αντίληψη του δήμου- επιχειρηματία και του δήμου-εισοδηματία και προωθώντας την δημοτική οικονομική διαχείριση με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων και των πολιτών, διεκδικούμε:

Επαρκή χρηματοδότηση από το τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και άμεση επιστροφή στους ΟΤΑ των κονδυλιών που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις. Χρησιμοποιούμε το σύνολο των κονδυλίων με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι με τους όρους που βάζει η ΕΕ και το κεφάλαιο. Η εκκλησιαστική περιούσια και τα κληροδοτήματα να μεταβιβαστούν στο δήμο και να ελέγχονται απευθείας από τους πολίτες, μέσω των συνοικιακών συμβουλίων και των άλλων μορφών λαϊκής αυτοοργάνωσης που θα δημιουργηθούν. Απαγόρευση πώλησης, ενοικίασης και μεταβίβασης των κληροδοτημάτων.

Δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση στο επίπεδο της Επικράτειας για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και κατάργηση του φοροεισπρακτικού ρόλου των Δήμων,

Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων σε ανέργους, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες, και εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας και του τέλους ακίνητης περιούσιας για του δημότες στην πρώτη κατοικία έως 120m2.

Σε σχέση με την λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο στην άσκηση της εξουσίας θεωρούμε ότι: ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής του Δήμου και η διαχείριση των πόρων του πρέπει να υπόκειται στον άμεσο έλεγχο του συνόλου των πολιτών που ζουν και εργάζονται σε αυτόν. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται ότι ο Δήμος ασκεί τις οικονομικές λειτουργίες που του έχουν παραχωρηθεί από το εθνικό νομικό πλαίσιο με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων. Βασική αρχή για την πραγματοποίηση των παραπάνω είναι αυτή του Συμμετοχικού Δημοτικού Προϋπολογισμού. Σε ετήσια βάση διοργανώνονται διαδικασίες σε επίπεδο συμβουλίων γειτονιάς όπου καταγράφονται οι ανάγκες και οι προτεινόμενοι πόροι. Οι συγκροτημένες προτάσεις συγκεντρώνονται και συναθροίζονται στον Προϋπολογισμό για το σύνολο του Δήμου, ο οποίος και συζητείται διεξοδικά στο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο. Ανάλογα οργανώνεται ο ετήσιος έλεγχος του δημοτικού απολογισμού και η δημοσιοποίηση τόσο του προϋπολογισμού όσο και των απολογιστικών ελέγχων.Ως προς τις δημοτικές υπηρεσίες και «επιχειρήσεις» Σε αντιδιαστολή με την μοχθηρή επιχειρηματολογία των δημοτικών αρχόντων που προσπαθούν από την μια να υποβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα των δημοτικών επιχειρήσεων και από την άλλη να τις μοσχοπουλήσουν ως φιλέτα οικονομικής εκμετάλλευσης λέμε ότι η δημοτική επιχείρηση δεν είναι αυτοσκοπός! Ούτε αποτελεί μονόδρομο η συγκεκριμένη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως την γνωρίσαμε.
Για μας τα ακόλουθα σημεία είναι αποφασιστικής σημασίας:

θέλουμε δημοτικές υπηρεσίες που θα λειτουργούν σε ένα πλαίσιο αυτοδιαχείρισης και δημοκρατικής διάρθρωσης, όπου βαρύτητα έχει η συνέλευση των εργαζομένων και το Ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο.ό πιστεύουμε ότι βάση της λειτουργίας της κάθε δημοτικής υπηρεσίας πρέπει να αποτελεί ο Κοινωνικός Ισολογισμός με την αξιολόγηση όλων των άμεσων και έμμεσων, αρνητικών και θετικών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων του σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι δημοτικές υπηρεσίες δεν αποτελούν φορείς μεγιστοποίησης κέρδους, αλλά εργαλεία άσκησης κοινωνικής πολιτικής και παροχής δημόσιων αγαθών.

τη μόνιμη και πλήρη απασχόληση όλων των εργαζομένων στις δημοτικές υπηρεσίες, με άμεση εφαρμογή του 35ώρου-5ημέρου-7ώρου και στόχο διεκδίκησης το 30ωρο-5μερο-6ωρο και 24ωρου-4μερου-6ωρου για τους εργαζόμενους στην βαριές εργασίες (π.χ καθαριότητα).

Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παιδεία και υγειά στον δήμο μας

Βασικό στοιχείο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, διεθνώς αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα, είναι η υποβάθμιση κάθε έννοιας κοινωνικού αγαθού. Σε πλήρη εναρμόνιση, η πολιτική που ασκείται από την κεντρική κρατική εξουσία έχει σαν κεντρικό μέλημα την αναίρεση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και την υποταγή όλων των βαθμίδων της στην αγοραία λογική. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετακυλύεται όλο και μεγαλύτερο μέρος του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι μαθητές της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης φοιτούν σε εντελώς απαξιωμένα σχολεία με ανύπαρκτες υποδομές και χωρίς κανέναν σχεδιασμό ενισχύοντας τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τα μεταδευτεροβάθμια ΙΕΚ λειτουργούν ως προθάλαμοι ανεργίας και περιθωριοποίησης, ενώ η πανεπιστημιακή εκπαίδευση μετατρέπεται σταδιακά αλλά σταθερά σε «δίκτυο κατάρτισης», εναρμονισμένο στις ορέξεις της αγοράς.

Προφανώς το δημοτικό κατεστημένο δεν είναι άμοιρο ευθυνών για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Πιστεύουμε ότι, πέρα από την υποστήριξη του συλλογικού αγώνα των εργαζομένων, των μαθητών και φοιτητών για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, υπάρχει αρκετός χώρος ανάληψης πρωτοβουλιών και άσκησης συγκεκριμένης πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Ιωαννιτών μόνο περήφανος δεν μπορεί να είναι για την τριτοκοσμική κατάσταση των σχολείων, την μη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής και το κατ' αποκλειστικότητα πελατειακό αλισβερίσι του με επιλεγμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αντ' αυτού η άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής και η διασύνδεση του Δήμου με τους τοπικούς επιστημονικούς φορείς στη βάση των κοινωνικών αναγκών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα κεντρικό σημείο της ριζοσπαστικής αριστερής παρέμβασης.Η ελλιπής χρηματοδότηση, η γραφειοκρατία και ο υδροκεφαλισμός της κρατικής διαχείρισης αυξάνει την αναποτελεσματικότητα του εθνικού συστήματος υγείας (ΕΣΥ), η οποία και προβάλλεται σαν άλλοθι για την ικανοποίηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας και για την ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα της. Δεδομένων των κοινωνικών ανισοτήτων και την άνισης κατανομής του αγαθού «υγεία» θεωρούμε ότι για την υπόθεση της υγείας πρέπει να χρηματοδοτηθεί τόσο το σύστημα δημόσιας παροχής θεραπείας, αλλά και να αναπτυχθεί άμεσα η έννοια και η λειτουργία δομών πρόληψης. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προσδιορισμό των αναγκών υγείας αλλά και στην δημιουργία και τον έλεγχο νέων δομών είναι κρίσιμος. Η παρέμβασή μας κρίνει αναγκαία τα εξής:

την υλική και οργανωτική ανάπτυξη δημόσιας αστικής πρωτοβάθμιας υγείας σε κάθε γειτονιά, όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στον οικογενειακό τους γιατρό χωρίς ιδιωτική δαπάνη,

ανάπτυξη σύγχρονων δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επαγγελματικής κατάρτισης για πάσχοντες από ψυχικές και νοητικές διαταραχές,

εκπόνηση προγραμμάτων εμβολιασμού σε ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (οικονομικοί μετανάστες, τσιγγάνοι), καθώς οι επιδημίες και τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και κοινωνικούς περιορισμούς,

εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου για την υποχρεωτική στελέχωση επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών με ιατρό εργασίας, ο οποίος θα ασχολείται με την προστασία της υγείας των εργαζομένων από νοσήματα και ατυχήματα που οφείλονται στην εργασία.

πολιτισμός

Διεκδικούμε τη διαμόρφωση ενός άλλου πολιτιστικού περιβάλλοντος για την πόλη μας. Οι αξίες του, οι οποίες πλήττονται ολοένα και περισσότερο, παραμένουν για μας η πιο πολύτιμη επένδυση:

Ενίσχυση και ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας που να σέβεται και να αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορικότητα της πόλης μας

Υποστήριξη των πολιτιστικών επιλογών των πολιτών με ουσιαστική πρόσβαση όλων των πολιτών για την αποφυγή της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού ομάδων που υφίσταται διακρίσεις (Κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων για πολιτισμό τον αθλητισμό, τις νέες τεχνολογίες - φτηνή πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στο ιντερνετ μέσω dsl ή ασύρματο δίκτυο, με βάση τα ανοικτά λογισμικά συστήματα και όχι τα λογισμικά συστήματα των πολυεθνικών του χώρου, π.χ Microsoft - και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης).

Ανάγκη δημιουργίας χώρων πολιτιστικής έκφρασης για να ενισχυθεί η ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία και να προωθηθεί η ανάπτυξη κοινωνικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους πολίτες (λαϊκά-εναλλακτικά καφενεία, στέκια, δημοτικός χειμερινός κινηματογράφος-ΜΠΙΤΑ, ενίσχυση αυτόνομων αυτοδιαχειριστικών ομάδων πρωτοβουλίας, ανάδειξη του Πνευματικού Κέντρου και άλλων παρόμοιων δομών σε χώρους με πειραματικά-εναλλακτικά-απελευθερωτικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά).

Εργαζόμαστε συνεχώς για μια πολιτιστική προσέγγιση που θα αφυπνίσει συνειδήσεις και θα αναπτύξει νέες συλλογικότητες για να ξαναβάλουμε στο κέντρο της προσοχής μας την πολιτιστική δημιουργία. Αγώνας ενάντια στην ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμόΗ τεχνολογική ανάπτυξη και η πρόοδος της παραγωγικότητας καθιστά πλέον άμεσα δυνατή την επίτευξη πλήρους απασχόλησης και ισότιμης διανομής του πλούτου στο σύνολο των εργαζομένων. Από την άλλη, η Κίνησή μας αναγνωρίζει το δομικό ρόλο που παίζει η ανεργία στο ίδιο το σύστημα που την γεννά, τον καπιταλισμό. Όσο οι συγκεκριμένες σχέσεις παραγωγής διαμορφώνουν το συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα η ανεργία θα υφίσταται αποτελώντας τόσο το εργαλείο, όσο και το αποτέλεσμα της άνισης και στρεβλούς διανομής του συνολικά παραγόμενου εισοδήματος και πλούτου.Κατανοώντας πως τα συμφεροντα των επιχειρηματιών δεν ταυτίζονται με τις κοινωνικές ανάγκες και τα συμφεροντα των εργαζόμενων θα αγωνιστούμε μαζί με τον εργαζόμενο λαό την καταπολέμηση του προβλήματος της ανεργίας. Στο βαθμό που δύναται να συμβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικούμε:


την ανάπτυξη των δημοτικών υπηρεσιών και δημιουργία θέσεων εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση των εργατικών αμοιβών,
την αγωνιστική συμπαράταξη της ΤΑ με τα αντίστοιχα τοπικά κινήματα σε θέματα εργασιακών σχέσεων και ανεργίας,

την αύξηση των δημοτικών/δημόσιων επενδύσεων προς όφελος των πολιτών και την άρση της απαξίωσης κάθε έννοιας Δημόσιου-Κοινωνικού αγαθού,

κατάργηση των ψευδεπίγραφων προγραμμάτων υποστήριξης ανέργων και χρήση των κονδυλίων για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων απασχόλησης και την χρηματοδότηση αξιοπρεπών επιδομάτων ανεργίας.

Μετανάστες

Οι μετανάστες και οι μετανάστριες αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Δουλεύουν σε συνθήκες που κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και τα χαμηλότερα μεροκάματα από τους Έλληνες για ίδια ή περισσότερη εργασία. Παράλληλα το ελληνικό κράτος στερεί τη μεγάλη πλειοψηφία τους από τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής και τους καταδικάζει να είναι έρμαια των κρατικών και αστυνομικών αυθαιρεσιών (απελάσεις, βιαιοπραγίες, κλπ). Για όσους δίνεται άδεια παραμονής, θεσπίζονται παράλογες οικονομικές απαιτήσεις, έλεγχος κοινωνικών φρονημάτων και αλλεπάλληλες ταλαιπωρίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες στις δημοτικές υπηρεσίες. Μαζικές συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών συνέβηκαν και στην πόλη μας, η οποία έχει πλέον καταστεί περιοχή εισροής αλλοδαπών εργαζομένων. Η παρέμβαση μας οφείλει να αναγνωρίσει και να αντιπαλέψει την εξάπλωση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και να εξαλείψει κάθε μορφή διάκρισης λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, θρησκείας, καταγωγής, αναπηρίας ή σεξουαλικής προτίμησης. Θεωρούμε απαραίτητα τα παρακάτω:

Πλήρη πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες.

Εφαρμογή προγραμμάτων διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας

Κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών (κατοχύρωση εργασιακών -κοινωνικών δικαιωμάτων) με στόχο την πλήρη διάχυσή τους στον κοινωνικό ιστό και αποφυγή δημιουργίας κοινωνικών γκέτο.

Υπεράσπιση και διασφάλιση της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας όλων των δημοτών.

Για το άλλο μισό του ουρανού.....

Μια ριζοσπαστική αριστερή αντίληψη πρέπει να αντιπαρατεθεί στην κουλτούρα που προβάλει την γυναίκα ως καταναλωτή ή μέσο ηδονής , να αντισταθεί αποτελεσματικά στην πολλαπλή εκμετάλλευση της γυναίκας(σαν εργαζόμενη, σαν άνεργη, σαν νοικοκυρά, σαν σύμβολο του ηδονής, σαν σύμβολο της κατανάλωσης)

Επεξεργασία κοινωνικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών με μειωμένα ωράρια εργασίας(δίχως μείωση μισθού) για προφανείς λόγους.

Δομές συμβουλευτικού χαρακτήρα για θέματα γυναικών: δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις, αρνητική διάκριση, ισότητα.

Δημιουργία κέντρου κακοποιημένων γυναικών και παιδιών σε συνεργασία και με άλλες κρατικές δομές που υφίστανται σε τοπικό/κεντρικό επίπεδο

Δομές πρόνοιας για γυναίκες μετανάστριες που υφίστανται κακοποίηση, βία και εξαναγκασμό σε πορνεία. Αμεση αλληλεπίδραση με Νοσοκομεία και άλλα αντίστοιχα κέντρα στην πόλη για κοινή στάση και δράση στο συγκεκριμένο θέμα.

Δημιουργία δημοτικών παιδικών σταθμών και σταθμών για παιδιά προσχολικής-σχολικής ηλικίας. Κατάργηση τροφίων και πλήρης χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό. Μέχρις ότου επιτευχθεί η κοινωνική απαίτηση κατάργησης του απογευματινού και βραδινού ωραρίου για τις γυναίκες, κάποιοι από τους σταθμούς οφείλουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Τρίτη Ηλικία

Δραστική αύξηση των συντάξεων

Ενίσχυση προγραμμάτων φροντίδας στο σπίτι μέσω κρατικής πρόνοιας και δημόσιων κονδυλιών.

Αναβάθμιση και ενίσχυση των ΚΑΠΗ μέσω κρατικής βοήθειας. Η υποστήριξη των ηλικιωμένων οφείλει να εχει όχι μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστική παροχή φροντίδας, ψυχολογική υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών καθημερινότητας..

Κατάχρηση ουσιών -εξάρτηση

Η κατάχρηση ουσιών είναι φαινόμενο σύμφυτο του καπιταλιστικού συστήματος. Το «πρόβλημα», η «μάστιγα» και η «απειλή» της χρήσης-κατάχρησης ναρκωτικών και λοιπών ουσιών απαιτεί πολύπλευρη αντιμετώπιση στα πλαίσια του σύγχρονου κοινωνικού ιστού. Δεν αποτελεί πρόβλημα μιας οικογένειας, ή μιας κοινωνικής τάξης. Η παρέμβαση συνίσταται στην πρόληψη, την συνολική αντιμετώπιση και την προσπάθεια αποφυγής γκετοποίησης των εξαρτημένων και δεν διέπεται από δογματικά διλήμματα, Με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, διεκδικούμε:

την πρόληψη

την αποποινικοποίηση των χρηστών και την πλήρη απουσία καταστολής τους

την υποστήριξη (ιατρική -ψυχολογική) των χρηστών και των οικογενειών τους και τη δημιουργία δικτύου πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης και επανένταξης στον κοινωνικό ιστό, δημόσιου χαρακτήρα

Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ)

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι μόνο καταναλωτές κάποιας κοινωνικής πρόνοιας. Είναι ενεργοί πολίτες και συνδιαμορφωτές του κοινωνικού-εναλλακτικού ριζοσπαστικού προγράμματος για την πόλη τους. Επιβάλλεται:

Ενίσχυση προγραμμάτων για την εκπαίδευσή τους και για την λειτουργική ένταξή τους στις κοινωνικές-κοινοτικές-επαγγελματικές δομές

Δ. ΑΣΤΕΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ια την αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Αποφασιστικά διακηρύσσουμε ότι η αναθεώρηση και η επέκταση του ΓΠΣ πρέπει να γίνει με ευρύτατη λαϊκή συμμετοχή και με ζητούμενο τον έλεγχο ενός σχεδιασμού που θα σεβαστεί το φυσικό περιβάλλον, θα οργανώνει το ανθρωπογενες με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την ικανοποίηση μεγάλων συμφερόντων και ιδιοκτητών γης. Και τέλος πρέπει να καλύψει σύνθετες ανάγκες και να άρει δυσλειτουργίες της καθημερινότητας. Για το σύστημα των μετακινήσεων

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:ένα «ευρύτατο κέντρο» χωρίς αυτοκίνητα για αυτό και λέμε όχι στην κατασκευή του κεντρικού πάρκιγκ της πλατείας.

να αναπτυχθεί ένα δημόσιο, σύγχρονο, ασφαλές και φθηνό συγκοινωνιακό σύστημα μέσων μεταφοράς κοινού και να δημιουργηθούν υποδομές για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών μετακίνησης φιλικών προς τον άνθρωπό και το περιβάλλον (τραμ),

λειτουργικές πεζοδρομήσεις όχι μόνο στο κέντρο αλλα και στις συνοικίες στη λογική της ανάπλασης, της συνάντησης, της ανταλλαγής

ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων

ράμπες προσπέλασης των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες

διαμορφώσεις διαβάσεων και διεύρυνση νησίδων

Για την διεύρυνση του δημόσιου χώρου ενάντια στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων Εκτιμώντας ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιβάλλοντας την ελεγχόμενη πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους οξύνει τους κοινωνικούς και χωρικούς διαχωρισμούς, θα αγωνιστούμε στο πλάι της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών:

για να σταματήσει η κατασκευή του υπόγειου πάρκιγκ

για να επιστρέψουν ως δημοτικές υπηρεσίες η Κυρά Φροσύνη, το Γιαννιώτικο Σαλόνι, το Γυαλί Καφενέ και η Όαση.

για την αρχιτεκτονική αποκατάσταση και δημόσια χρήση του Ξενία

Οφείλουμε να αγωνιστούμε και για την διεύρυνση του δημόσιου ελεύθερου χώρου με άμεσο μέλημα όταν το στρατόπεδο του Βελισάριου ενταχθεί στο Γενικό πολεοδομικό σχέδιο να λειτουργήσει για πάρκο αναψυχής-αθλητισμού.Για την διαχείριση των απορριμμάτων Θεωρώντας ότι μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων επαρκώς χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό, πριν καταλήξει στη διάθεση των οργανικών υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ, έχει δύο προτεραιότητες: τη μείωση δημιουργίας αποβλήτων και τη μείωση του όγκου και την αξιοποίηση των απορριμμάτων, οφείλουμε να ξεκινήσουμε από αυτές και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε:Υγειονομική ταφή με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα και με κριτήριο χωροθέτησης την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και των οικισμών.
Θέση στο θέμα της χωροθέτησης από τους επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμιο
ΤΕΕ) χωρίς υπεκφυγές και σκοπιμότητες
Αποκατάσταση των διάσπαρτων σκουπιδότοπων και της χωματερής της Δουρούτης

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στις πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στην υγειονομική ταφή με τους όρους που μεθοδεύεται, στις κινητοποιήσεις για την σωτηρία του Καλαμά από τα λύματα των βιομηχανικών μονάδων, καθώς και στις κινήσεις για την αποκατάσταση της χωματερής της Δουρούτης. Για τις υποδομές περιβάλλοντος, τις τεχνικές υποδομές των επεκτάσεων, το ιστορικό κέντρο, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τα έργα βιτρίνας και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων θεωρούμε:· απαραίτητη την ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού με την προστασία των πηγών ύδρευσης και του λιμναίου περιβάλλοντος με παράλληλη εξασφάλιση καθαρού και φθηνού πόσιμου νερού, τη σταδιακή αλλαγή των δικτύων και την ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του νερού,· απόλυτης προτεραιότητας τα τεχνικά έργα των επεκτάσεων και το δημοτικό πράσινο, υποδομές που αναφέρονται στους πολίτες και την βελτίωση της καθημερινότητας τους και όχι στα έργα που ενισχύουν κι άλλο το κέντρο και αφορούν τον τουρισμό και στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας. Αυτά θα μπορούσαν να περιμένουν, · αναγκαία την προστασία και την διαφύλαξη του ιστορικού κέντρου και των αρχιτεκτονικών έργων, τα οποία αποτελούν κομμάτια της ιστορικής μνήμης και υλικές αναφορές στην πολιτισμική μας ταυτότητα στήριγμα για την γνώση, την ανανέωση και την εξέλιξη.

Ε. ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα προβάλει με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση το αποκρουστικό της πρόσωπο: Η αιματηρή καθημερινότητα στο Ιράκ, την Παλαιστίνη, συνολικά στη Μέση Ανατολή, η αναζωπύρωση στα Βαλκάνια, οι θρασύτατες απειλές προς το Ιράν, την Κορέα, την Κούβα και γενικά προς τον «άξονα του κακού», η συμμετοχή της Ελλάδας στις βάναυσες επεμβάσεις με τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις (Σούδα, Αραξος, Ακτιο), τους αεροδιαδρόμους και τα λιμάνια της, με στρατό στο Αφγανιστάν και στα Βαλκάνια, η άμεσα συνδεδεμένη, χωρίς προηγούμενο επίθεση στα δημοκρατικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, αναδεικνύουν το πόσο απαραίτητο και επιτακτικό είναι αν αντισταθούμε μαζικά, αγωνιστικά και ασυμβίβαστα. Σε αυτήν την αντίσταση η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη, αλλά επιβάλλεται να συμμετέχει ενεργά στη στήριξη του διεθνούς αντιπολεμικού κινήματος. Τα συμβούλια γειτονιάς και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσουν με αποφάσεις τους το κλείσιμο των βάσεων, την απόλυτη αποχή της ελληνικής κυβέρνησης από τα διεθνή εγκλήματα των ισχυρών της γης και την διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: