Τρίτη, Αυγούστου 29, 2006

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΝΟΡΑΣΥ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΑ

Η συζήτηση για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση ανοίγει εν μέσω μιας συνολικής και άγριας επίθεσης στους ελεύθερους χώρους, στην δημόσια περιουσία και αγαθά, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στις δημοκρατικές ελευθερίες. Με όχημα τις εναρμονισμένες νεοφιλελεύθερες επιταγές των διεθνών κέντρων εξουσίας, των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα των κυβερνήσεων του δικομματισμού, ο καπιταλισμός επιδίδεται σε μια συνολική, παγκόσμια επιδρομή ενάντια σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και εργασιακές κατακτήσεις, φυσικούς πόρους και δημόσιο πλούτο, στοχεύοντας στην περαιτέρω επιδείνωση του συσχετισμού δύναμης εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και το ντόπιο κεφάλαιο, σε πλήρη στοίχιση με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, έχουν παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα και ένοπλες δυνάμεις σε Αμερικανούς και ΝΑΤΟ (βλ. τον στρατηγικό ρόλο της Σούδας και του Ακτίου και την συμμετοχή των Ελληνικών δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν και στα Βαλκάνια, αλλά και τις «αποθήκες οπλισμού» στο δικό μας Πετσάλι).
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η κατ’ ευφημισμό «Τοπική Αυτοδιοίκηση» αντί για θεσμός λαϊκής αυτοοργάνωσης και αμεσοδημοκρατικής έκφρασης, γίνεται ολοένα και περισσότερο ένας ακόμη γραφειοκρατικός, αποκομμένος από τις ανάγκες του πολίτη θεσμός, θερμοκήπιο παραγοντισμού, πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης κάθε λογής ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι με λιγοστές εξαιρέσεις, τα έδρανα των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων είναι μονίμως κατειλημμένα από μεγαλοπαράγοντες της τοπικής κοινωνίας και στελέχη των κυρίαρχων πολιτικών σχηματισμών, που συμπορεύονται στη νεοφιλελεύθερη προοπτική. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες των προσώπων και παρατάξεων που, ευρισκόμενες μέσα στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, ενεργά ή έμμεσα, συγκαλυμμένα ή όχι, στήριξαν την εφαρμοσμένη πολιτική, σε πλήρη εναρμόνιση με την κεντρική νεοφιλελεύθερη στρατηγική που εκφράζεται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Ακόμη περισσότερο σήμερα, που η Κυβέρνηση προωθεί τον αντιδραστικό νέο κώδικα και επιβάλλει την εκλογή δημάρχου και νομάρχη με το 42% των ψήφων, επιδιώκοντας απροκάλυπτα την περαιτέρω αποξένωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το λαϊκό αίσθημα και από τις ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων στην πόλη.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τον χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι όπως καθορίζεται από το αστικό θεσμικό πλαίσιο και τον συγκεντρωτισμό του ελληνικού κράτους, αλλά και έτσι όπως εξελίχθηκε μέσα από τις πρακτικές των τοπικών αρχών, τωρινών και προγενέστερων. Αντλούμε όμως αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση από το διεθνές κίνημα που απεργάζεται τις νεοφιλελεύθερες επιταγές του παγκόσμιου καπιταλισμού, το αριστερό, ξεκάθαρο όχι των Γάλλων και Ολλανδών στο αντιδραστικό Ευρωσύνταγμα, τις τελευταίες ελπιδοφόρες εξεγέρσεις στη Γαλλία, τις αντιπολεμικές και απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας και από τις τοπικές αντιστάσεις των πρωτοβουλιών πολιτών.
Καλούμε όλους εσάς να σχεδιάσουμε έναν θεσμό αυτοδιοίκησης που θα δίνει χώρο άμεσης έκφρασης και δράσης για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, σε όλους τους κατοίκους και εργαζόμενους στην τοπική κοινωνία. Σας καλούμε σε μια προσπάθεια να εκφράσουμε κοινωνικά κινήματα και να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες όλων των κοινωνικών ομάδων, των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστών, των ηλικιωμένων, των νέων, των γυναικών. Να αναδείξουμε συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις, όσο το δυνατόν πιο ριζοσπαστικές, πιο ανατρεπτικές, έξω από διαχειριστικές λογικές επίλυσης κρίσεων που το ίδιο το σύστημα δημιουργεί. Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα έχει όραμα, πρόγραμμα και σχέδιο για μία βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Σε μια προσπάθεια να διαψεύσουμε αυτούς που χαρακτηρίζουν ανέφικτο το θεμιτό.

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Υπηρεσία του Πολίτη

Βασικό κριτήριο της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΝΑ πρέπει να είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών, το Δημόσιο συμφέρον και η διαφάνεια, με γνώμονα την προστασία του φυσικού πλούτου του Νομού και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων. Ενάντια στην ιδιοτέλεια, τη διαπλοκή και την γραφειοκρατία, αγωνιζόμαστε για αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες και όχι εξυπηρετήσεις σε ημετέρους. Ενάντια στον συγκεντρωτισμό και τον παραγοντισμό, παλεύουμε για την θεσμοθέτηση αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και επάρκεια πόρων και την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες της ΤΑ.

Ανακατανομή του πλούτου και του χρόνου εργασίας σε απάντηση της ανεργίας
και της νέας φτώχειας

Οι νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις» που επιβάλλουν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και οι εκφραστές τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ανατρέπουν τις ελάχιστες κατακτήσεις των εργαζομένων (οκτάωρο, απολύσεις, υπερωρίες, ασφαλιστικό) και επιδεινώνουν με τρόπο δραματικό το εργασιακό και βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των μισθοσυντήρητων, των νέων και των γυναικών, που ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Μέσα από μία γιγαντιαία αναδιανομή των εισοδημάτων, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και περισσότεροι, ενώ ο πλούτος κατευθύνεται όλο και σε λιγότερα χέρια. Οι επί δεκαετίες ασκηθείσες πολιτικές συρρίκνωσης της υπαίθρου και η συνεχής απώλεια θέσεων εργασίας, απόρροια της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, έχουν εκτινάξει την ανεργία στον Νομό σε ποσοστό διπλάσιο του πανελλαδικού μέσου όρου. Ο νέος άνεργος στην καλύτερη περίπτωση οδηγείται στην ομηρία και στην αβεβαιότητα του συμβασιούχου, στην ευκαιριακή μαύρη εργασία, στην πρόσκαιρη επιδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα που αναλώνονται από ημετέρους χωρίς να υπηρετούν μια πολιτική μακρόπνοης ανάπτυξης, στην υποαπασχόληση. Η κοινωνική ασφάλιση τείνει να γίνει από αυτονόητο εργασιακό δικαίωμα, είδος πολυτελείας.
Άμεσο αποτέλεσμα της ζοφερής αυτής κατάστασης της νέας φτώχειας είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός ευρέων στρωμάτων της κοινωνίας που στερούνται πρόσβασης στην υγεία, στην παιδεία, στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό. Η αδυναμία οικογενειακού προγραμματισμού οδηγεί στην υπερχρέωση και την κοινωνική κρίση.
Η εργασία και η ασφάλιση είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας!
Η κρίση της αγοράς είναι ο μύθος του κεφαλαίου για την χειραγώγηση της εργασίας!
Η συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου ευθύνεται για την πτώχεια και την ανεργία!
Εμείς θα παλέψουμε για άμεση εφαρμογή του 35ωρου ως βασικό μοχλό καταπολέμησης της ανεργίας, για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, για την προάσπιση και βελτίωση των εργασιακών κεκτημένων. Για την επέκταση του δημόσιου τομέα με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από τομείς κοινωνικής σημασίας (προστασία περιβάλλοντος, παιδεία, υγεία, πολιτισμός), για την κατάργηση των τοπικών συμφώνων-συμβάσεων απασχόλησης, για την πλήρη νομιμοποίηση και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών, για την ουσιαστική στήριξη των άνεργων (οικονομική, ασφαλιστική, επανένταξης στην εργασία), των νέων, των ηλικιωμένων, και των κοινωνικά αποκλεισμένων.

Βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικά κριτήρια και ενίσχυση της παραγωγικής βάσης

Η τοπική οικονομία, προσδεμένη στο άρμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εκτίθεται στην πίεση της παγκοσμιοποίησης ενώ η αυτοαπασχόληση εξοβελίζεται από την ακάθεκτη πορεία της συγκέντρωσης του κεφαλαίου που ενθαρρύνουν και οι τοπικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί του. Από την άλλη μεριά, οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις πλήττουν τα συμφέροντα του δημοσίου και των εργαζομένων, εκχωρούν δημόσιους χώρους, αρμοδιότητες και επιχειρήσεις οικονομικής και κοινωνικής σημασίας σε οικονομικούς ομίλους. Απομακρύνουν έτσι τους εργαζόμενους από τα δημόσια κοινόχρηστα αγαθά, με «παράπλευρες απώλειες» στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Παλεύουμε για την κατάργηση του σημερινού πλαισίου λειτουργίας των Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τη παραδοσιακή βιοτεχνία, γεωργία και κτηνοτροφία, τον αγροτουρισμό και την αειφόρο διαχείριση των δασών, σαν βασικούς μακροπρόθεσμους πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, με την δημιουργία προστατευομένων Συνεταιρισμών των παραγωγών που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του τόπου και των εργαζομένων.
Ο αγροτικός τομέας, πεδινός και ορεινός, ως επί αιώνες φορέας οικονομίας, κοινωνικής συνοχής και πολιτισμού, πρέπει να ξαναζωντανέψει, με διαρθρωτικές παρεμβάσεις, φορολογικά κίνητρα και θεσμούς υποστήριξης και ενημέρωσης. Παλεύουμε για την κατάργηση της αντιδραστικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που στραγγαλίζει την αγροτική παραγωγή και διεκδικούμε προστασία του εισοδήματος των αγροτών μέσα από εθνικό επανασχεδιασμό της παραγωγής, με κριτήρια τις κοινωνικές ανάγκες, την διατροφική ασφάλεια, τις περιβαλλοντικές και εδαφολογικές ιδιαιτερότητες του τόπου.


Για το δικαίωμα στην αντίσταση, στη συλλογικότητα, στο διαφορετικό

Η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, στα πλαίσια της παγκόσμιας επέλασης του κεφαλαίου, απαιτεί όλο και πιο συχνά την προσφυγή σε αυταρχικές μεθοδεύσεις, όσον αφορά στα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων των ανέργων, των μεταναστών/τριών, της νεολαίας, των μειονοτήτων Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις στην περιοχή μας οι απαγωγές των πακιστανών που έγιναν το καλοκαίρι του 2005 για λογαριασμό της CIA, καθώς και η επέμβαση των ΜAT στο Ξενία, όπως και οι συλλήψεις και καθημερινές απελάσεις των οικονομικών μεταναστών. Αλλά και οι κάμερες, οι υποκλοπές, οι αυταρχικές συμπεριφορές των εργοδοτών και η κρατική βία και τρομοκρατία ενάντια στους εργαζόμενους, που επιδιώκουν την ποινικοποίηση κάθε μορφής διαμαρτυρίας με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας κοινωνίας της σιγής και της εξατομικευμένης υποταγής στην παγκοσμιοποίηση, στο Σέγκεν και το Ελσίνκι, στη νέα τάξη πραγμάτων. Χρέος μας είναι η οργάνωση των πολιτών εναντίον αυτών των εξελίξεων, η εξασφάλιση της συμμετοχής και συμβολής κάθε διαθέσιμης αντίθεσης και αντίστασης στη χειραγώγηση και τη καταστολή. Η περιφρούρηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας του πολίτη. Να αποκρούσουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία, αναπτύσσοντας ένα δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης, συγκροτώντας παράλληλα μια πολιτική και πρακτική που θα αποβλέπει στην επίλυση όλων των ζητημάτων συμβίωσης που προκύπτουν.

Η μόρφωση και η υγεία είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύσιμα είδη

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας είχαν ως αποτέλεσμα την σταδιακή υποβάθμιση των αντίστοιχων υπηρεσιών. Η συστηματική υπονόμευση του ΕΣΥ, η κακοδιαχείριση και η αφαίμαξη των ταμείων, σε συνδυασμό με την επέλαση των ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας, έχουν ακυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Σήμερα οφείλουμε να αντισταθούμε στη λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων που σαρώνει τους τομείς υγείας – πρόνοιας – ασφάλισης και να εντείνουμε τους αγώνες για την καθολική, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Αγωνιζόμαστε για τον ριζικό αναπροσανατολισμό του συστήματος υγείας και πρόνοιας στην κατεύθυνση της πρόληψης, με την ανάπτυξη ενός άρτια οργανωμένου και δωρεάν συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα διασφαλίζει κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, εγγύηση για την καλή σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία του λαού.
Η ΤΑ οφείλει να παρέμβει δυναμικά στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόνοιας, της προστασίας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (απόρων, μεταναστών, χρηστών ουσιών, Ρομά, ψυχικά νοσούντων, φορέων AIDS, ατόμων με ειδικές δεξιότητες). Καλείται επίσης να παίξει αποφασιστικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης (εργασιακών ατυχημάτων και νοσημάτων με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, παιδικής παχυσαρκίας με τον έλεγχο των κυλικείων στα σχολεία, δωρεάν εμβολιασμών μαθητών, μεταναστών και ηλικιωμένων), της δημόσιας υγείας (έλεγχοι ρύπων στο νερό και τον αέρα ή μόλυνσης του εδάφους) και της ενημέρωσης. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην κοινωνική επανένταξη των ψυχικά νοσούντων, στην αποδοχή από την κοινωνία των διαδικασιών αποασυλοποίησής τους και στην αποβολή του στίγματος.
Tα θεμέλια του εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να είναι η αρχή ίσων ευκαιριών, ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του κοινωνικού αγαθού «παιδεία» και η διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, με κοινωνικές ευαισθησίες και πολιτισμό. Η δωδεκάχρονη εκπαίδευση δημόσια, υποχρεωτική, με πραγματική ισοτιμία όλων των εκπαιδευτικών κατευθύνσεων. Η εισαγωγή σε μια ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση ελεύθερη, με παράλληλα έγκαιρο και ουσιαστικό επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων. Να αντισταθούμε στη νεοφιλελεύθερη λογική των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να απεμπλακεί από τα προγράμματα επιχειρηματικής έρευνας, η έρευνα θα πρέπει να οργανώνεται με βάση τις πραγματικές εκπαιδευτικές επιστημονικές και κοινωνικές ανάγκες του τόπου και όχι με βάση την οικονομία της αγοράς. Η ΝΑΙ μόνο περήφανη δεν μπορεί να είναι για την τριτοκοσμική κατάσταση των σχολείων και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής. Θα πρέπει να πιέζουμε την επιστημονική κοινότητα να παίζει ενεργό ρόλο σε κρίσιμα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, αποδυόμενη τον μανδύα του ακαδημαϊσμού.
Λέμε όχι στις μαθητικές παρελάσεις, λέμε ναι στην απρόσκοπτη είσοδο των παιδιών των μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία, με παράλληλη ενισχυτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Να παλέψουμε το 15% για την παιδεία, αίτημα πιο ώριμο από ποτέ!

Για μια ισότιμη σχέση στο σπίτι, στην εργασία, στα κοινά

Η Γυναίκα σήμερα βιώνει ιδιότυπες μορφές εκμετάλλευσης όπως η ανεργία ή η «εκλεκτική» απασχόληση, η έλλειψη ίσων ευκαιριών λόγω μητρότητας, η παρενόχληση στην εργασία και η καταπίεση στο σπίτι,. Η «οικιακή εργασία» και η ανατροφή των παιδιών, δεν αναγνωρίζονται στο ανδροκρατικό περιβάλλον της ταξικής κοινωνίας μας και θεωρούνται συνυφασμένες με την φύση της,. Έτσι, χωρίς την ενδοοικογενειακή ισοκατανομή των παραπάνω ρόλων, η κοινωνική και επαγγελματική της δραστηριοποίηση έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της να ανταποκριθεί επάξια σε όλα και να αντιμετωπίζει συχνά συνειδησιακά προβλήματα, βασανιστικά διλήμματα και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η κοινωνία του θεάματος έχει ξεπεράσει κάθε μέτρο ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ το φεμινιστικό κίνημα λοιδωρείται και οι πρωταγωνίστριές του έρχονται αντιμέτωπες με έναν ιδιόμορφο κοινωνικό αποκλεισμό. Πάνω απ’ όλα όμως το γυναικείο ζήτημα διατρέχει όλο το πολιτικοκοινωνικό φάσμα και γι αυτό απαιτείται βαθιά κοινωνική ρήξη και παρέμβαση στην παιδεία την οικογένεια, τις συλλογικότητες, για την ανατροπή του κυρίαρχου μοντέλου. Η συμβολή της ΝΑ και κυρίως η δική μας εδώ, πρέπει να είναι αποφασιστική και καταλυτική με προοδευτικές πολιτικές που θα αντιπαρατίθενται στην κουλτούρα που θέλει να προβάλλει την γυναίκα ως καταναλωτή ή μέσο ηδονής. Κέντρα Υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και άγαμων μητέρων, Συμβουλευτικοί Σταθμοί, δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί (και για το απόγευμα) και υποστήριξη της γυναικείας απασχόλησης, είναι τα ελάσσονα μέτρα παρέμβασης της ΤΑ στο γυναικείο ζήτημα.

Να Εντάξουμε τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στη ζωή μας και όχι στην ατζέντα τους!

Τα κρίσιμα ζητήματα της νέας εποχής, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την νέα βαρβαρότητα, με βαθιές αλλαγές στις εθνικές, ταξικές, κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις μας βρίσκουν παρατηρητές της πιο βίαιης μετάβασης στον κόσμο της μαζικής κουλτούρας των ηλεκτρονικών μέσων και της κοινωνίας του θεάματος. Ο αθλητισμός από τρόπος ζωής, κατάντησε πεδίο επιβεβαίωσης (κοινωνικής και επαγγελματικής), επιχειρηματικής δραστηριότητας και ιδεολογικής-εθνικιστικής χειραγώγησης. Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αποξένωση μέσα στην πόλη, η υποβάθμιση της ζωής στο χωριό συμπληρώνουν το τοπίο μιας κοινωνίας που κυριαρχείται από τα αδιέξοδα της ατομικότητας και του ανταγωνισμού, αναιρώντας την εμπιστοσύνη στην κοινωνική αλληλεγγύη, την άμιλλα και τις συλλογικότητες, απομακρύνοντας τον άνθρωπο από την ίδια του τη φύση.
Ο πολιτισμός από την μια, όσο και αν πλήττονται οι αξίες του θα παραμείνει η πιο πολύτιμη επένδυσή μας. Ακόμη και χωρίς μέσα, χωρίς ενθάρρυνση, χωρίς πόρους από το κράτος και την ΤΑ, κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές δημιουργίες, τραγούδια, χοροί και μουσικές εξακολουθούν να συγκινούν τους ανθρώπους, καλλιεργούν ευαισθησίες, ξαναφέρνουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους κοντά. Δημιουργούν νέες συλλογικότητες και νέες ζωντανές συνειδήσεις. Είναι καθήκον μας να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες, να ξαναβάλουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας και του δημόσιου κορβανά την πολιτιστική παράδοση, την ελεύθερη έκφραση και την καλλιτεχνική δημιουργία. Να εξασφαλίσουμε ακόμη, την πρόσβαση των πολιτών στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Κέντρα υπολογιστών με πρόσβαση στο διαδίκτυο ανά το νομό για όλους. Να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους του νομού, τα πέτρινα γεφύρια, καθώς και τα διαχρονικά και διαπολιτισμικά μνημεία της περιοχής.
Ο μαζικός αθλητισμός από την άλλη, μακριά από λογικές ανταγωνισμού και απολαβών, είναι επένδυση στην ψυχική και σωματική υγεία, στην άμιλλα και στην αυτοπεποίθηση. Διεκδικούμε κατάλληλες υποδομές (γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ποδηλατόδρομους), προσβάσιμες σε κάθε πολίτη. Να εντάξουμε την καθημερινή άθληση στο σχολείο, τη δουλειά, τον ελεύθερο χρόνο.

Όταν το τελευταίο δένδρο κοπεί, όταν το τελευταίο ζώο σκοτωθεί, τότε ο κεφαλαιοκράτης θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα

Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες της άναρχης κερδοσκοπικής δόμησης κυρίως στο λεκανοπέδιο και τις τουριστικές περιοχές (π.χ. Μέτσοβο, Ζαγόρι), της ερημοποίησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων, της ραγδαίας καταστροφής (οικοπεδοποίησης) των περιαστικών δασών. Της ρύπανσης του αέρα, του πόσιμου νερού, της λίμνης και της γης του λεκανοπεδίου και των ποταμών του νομού, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης των φυτοφαρμάκων, των σκουπιδιών, των βιομηχανικών ρύπων και της κυριαρχίας του αυτοκινήτου. Η ποιότητα των διατροφικών προϊόντων και του νερού αποτελούν μόνιμο πλέον εφιάλτη για τους πολίτες. Οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες του νομού είναι υποβαθμισμένες, απευθυνόμενες λες σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, συνέπεια των λογικών και των πρακτικών που υποτάσσουν τις ανθρώπινες ανάγκες και τους φυσικούς πόρους στον ύψιστο στόχο της κερδοφορίας, που βιάζουν την φύση στο όνομα μιας άνευ όρων ανάπτυξης. Η Ηπειρωτική γη είναι από τους τελευταίους θύλακες άγριας ζωής της Ευρώπης και θεωρούμε ηθικό και ιστορικό χρέος της ΝΑ την αποτελεσματική προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του νομού, ταυτίζοντας την διατήρηση της βιοποικιλότητας με την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους. Σε κάθε οικισμό του λεκανοπεδίου να δημιουργηθεί περιαστικό δάσος ανάλογο της έκτασής του. Να εκπονηθούν άμεσα προγράμματα αναδάσωσης σε καμένες ή αποψιλωμένες περιοχές.
Η σωστή και αυστηρά ελεγχόμενη διαχείριση των τοξικών βιομηχανικών και νοσοκομειακών αποβλήτων, η κατάργηση και ανάπλαση των χωματερών, η αποφασιστική πολιτική ελέγχου, δραστικού περιορισμού, διαλογής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, με ταυτόχρονη δημιουργία ΧΥΤΥ υπό καθεστώς διαφάνειας, υπευθυνότητας, κοινωνικής ευαισθησίας επιστημονικής αξιοπιστίας και προοπτικής, είναι πρωταρχικής σημασίας όροι, όχι μόνο πολιτισμού αλλά επιβίωσης για μας και τα παιδιά μας. Ο δε εφιάλτης των απορριμμάτων θα εκλείψει μόνον με την ανατροπή του κυρίαρχου καταναλωτικού μοντέλου που προωθείται από την κεφαλαιοκρατική διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα! Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας!
Στηρίζουμε και ενισχύουμε κάθε μαχητικό, πολύμορφο και νεωτεριστικό κίνημα ενάντια στις περιβαλλοντικές και πολιτισμικές καταστροφές και υποβαθμίσεις, όπως μέχρι σήμερα έχουμε κάνει, με κάθε είδους κινηματικές αντιστάσεις. Παλεύουμε για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Λίμνης Παμβώτιδας. Υπερασπιζόμαστε τον υδάτινο πλούτο της περιοχής ενάντια στην κερδοσκοπική λογική «κάθε ποτάμι και ταμιευτήρας, κάθε χείμαρρος και υδροηλεκτρικό, κάθε πηγή και εμφιαλωτήριο».

… όταν το άδικο προχωράει με βήμα όλο σιγουριά, όταν τα οράματα που καυχώνται πως έχουν για τον τόπο μετατρέπονται σε εφιάλτες για τους πολίτες, φιλοδοξούμε να σταθούμε απέναντί τους συμβάλλοντας στη δημιουργία μετώπων λαϊκής συσπείρωσης, ταξικής πάλης και κινηματικής δράσης, για το δίκιο των εργαζομένων και της νεολαίας της πόλης και του χωριού. Δεν υπηρετούμε συναινετικά κεντροαριστερά σενάρια. Δεν επιδιώκουμε την διαχείριση των αγώνων ως εκπρόσωποί τους, ούτε την εξαργύρωσή τους με νομαρχιακά έδρανα. Δίνουμε την μάχη της εργασίας απέναντι στην εκμετάλλευση, της ειρήνης απέναντι στον πόλεμο, της συμβίωσης με την φύση απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, της αξιοπρέπειας του πολίτη απέναντι στην κρατική καταστολή, της αλληλεγγύης των λαών απέναντι στον ρατσισμό και τον εθνικισμό, της διαφορετικότητας απέναντι στον ολοκληρωτισμό, τη μάχη του πολιτισμού απέναντι στην βαρβαρότητα.


Γιάννενα, Απρίλης 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: