Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006

ΜΑΖΙΚΑ- ΕΝΩΤΙΚΑ-ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΑ





ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ.Ρ.Α.ΣΥ.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ιωάννινα 30/11/2006




Σε κοινή Συνέλευση της ΔΡΑΣΥ και της ΝΟΡΑΣΥ, που διενεργήθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2006, έγινε ο απολογισμός της παρέμβασης των δύο κινήσεων και των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά κοινή ομολογία αναπτύχθηκε μια πολύ ζωντανή, πολύπλευρη και εποικοδομητική συζήτηση, η οποία αποτελεί από μόνη της απόδειξη της δυναμικής που μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα μέλη των δύο κινήσεων αναφέρθηκαν αφενός στα χαρακτηριστικά της γενικότερης νεοφιλελεύθερης επίθεσης της ΕΕ και των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του δικομματισμού, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτή η επίθεση συγκεκριμενοποιείται στην τοπική πολιτική σκηνή με την όξυνση των προβλημάτων για τους εργαζομένους, την επιδείνωση ζητημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και τις προσπάθειες εφαρμογής της αντιδραστικής εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αφετέρου αποτίμησαν την παρουσία των δύο κινήσεων στις τοπικές εκλογές, αξιολόγησαν την αρκετά πετυχημένη παρέμβαση σε ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, δεδομένων των διαπιστωμένων αδυναμιών και του σύντομου διαστήματος από την ίδρυσή τους, ενώ έδωσαν επίσης έμφαση στο χαρακτήρα της παρέμβασης στο μέλλον με σκοπό να κάνουν πραγματικότητα τις κατά πολύ ευρύτερες δυνατότητες απήχησης των κινήσεων.
Μόλις λίγες μέρες από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προέκυψε αναπάντεχα γρήγορα ένα τοπικό πολιτικό σκηνικό εντάσεων, συγκρούσεων και συνολικής επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις:
  • Φαινόμενα καθυστέρησης υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εντατικοποίησης των μορφών μερικής και ελαστικής απασχόλησης,
    συντονισμένες προσπάθειες από την Κυβέρνηση και τη ΚΕΔΚΕ για απένταξη ειδικοτήτων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και επιβολή επιπλέον συμμετοχής για όσους παραμένουν,
  • φαινόμενα καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων για μήνες - απλήρωτοι εργαζόμενοι στη ΔΕΤΑΙ από τον περασμένο Οκτώβριο και στο δημοτικό Ωδείο από τις αρχές του έτους,
  • με 62 απολύσεις συμβασιούχων – μη λαμβάνοντας υπόψη τις μη καταγεγραμμένες – μόλις μια εβδομάδα μετά τις δημοτικές εκλογές, ενώ ετοιμάζονται πολλές άλλες ενόψει της μετατροπής των δημοτικών επιχειρήσεων σε Α.Ε. στις αρχές του νέου έτους και σύμφωνα με το νέο Κώδικα,
  • πραγματική μείωση της τάξεως των 300€ για τους μισούς των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τα Ν.Π. μέσω της μετατροπής των Ατομικών Ειδών Προστασίας σε ένα ακόμη εφεύρημα δημιουργικής λογιστικής, και μειώσεις της τάξεως των 150-180€ για το υπόλοιπο 30% των εργαζομένων.
Ανάλογα είναι και τα φαινόμενα σε επίπεδο Νομαρχίας. Ενώ πασχίσανε να μας πείσουν ότι συντελείται εξηλεκτρισμός των κτηνοτροφικών μονάδων – δεν ήταν το μόνο ψέμα – ομολογούν τώρα ανερυθρίαστα ότι γίνεται λόγος για μόλις 100-150 μαντριά σε σύγκριση με τα 4000 που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με λάμπα πετρελαίου.

Η ΔΡΑΣΥ και η ΝΟΡΑΣΥ θα δώσουν και στο επόμενο χρονικό διάστημα ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη κινηματικών διαδικασιών για τα τοπικά ζητήματα και την οικοδόμηση αντιστάσεων στην ιδιωτικοποίηση, στην καταστροφή των ελεύθερων χώρων και στην επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας, στη μόλυνση της λίμνης, που επιχειρούν ο Δήμος και η Νομαρχία. Θα συμβάλλουν στο κίνημα αποτροπής των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, στον προοδευτικό ριζοσπαστικό προβληματισμό για την χωροθέτηση των ΧΥΤΑ, θα υποστηρίξουν τους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗ και στην μείωση των τιμών του γάλακτος, καθώς και γενικότερα στις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Κεντρικός άξονας της παρέμβασής μας θα είναι η ανάδειξη αυτών των ζητημάτων αλλά και η διάχυση της άποψης ότι η απάντησή τους πρέπει και μπορεί να είναι συλλογική, πρέπει και μπορεί να υπερβαίνει την ατομική δυσαρέσκεια από την κακή κατάσταση της Πόλης και του Νομού και να τη μετατρέπει σε οργανωμένη, συλλογική δράση. Σε αυτή την προσπάθεια, της κινηματικής παρέμβασης, όλοι και όλες οι πολίτες είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν, όλοι και όλες είναι αναγκαίο εκφράσουμε ανοιχτά, δημόσια και ενεργητικά τη δυσαρέσκειά μας.
Ένα νέο μέτωπο που ανοίγεται αυτήν την περίοδο είναι η αναθεώρηση του συντάγματος. Προωθείται μια μεταρρύθμιση κατοχύρωσης και εμβάθυνσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην παιδεία, στο περιβάλλον, στις εργασιακές σχέσεις και στα δημοκρατικά δικαιώματα. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια, η αναθεώρηση των διατάξεων για τα δάση και τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και η απόπειρα ίδρυσης διορισμένου Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι όψεις της ίδιας πολιτικής. Είναι αναγκαίο να αποτραπεί κάθε προσπάθεια νεοφιλελεύθερης και αντιδημοκρατικής αναθεώρησης του Συντάγματος με μαζική, ενωτική, κινηματική δράση.
Η ΔΡΑΣΥ και η ΝΟΡΑΣΥ πιστεύουν ότι η πολιτική δεν αρχίζει και τελειώνει με την εκλογική παρέμβαση. Αντίθετα οι εκλογές για μας είναι μια στιγμή της πολιτικής μας παρέμβασης. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλους και όλες να συστρατευθούν και να υποστηρίξουν τη λειτουργία των δύο κινήσεων και μετά τις εκλογές και να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις κινηματικές, πολιτικές δράσεις που θα αναπτυχθούν στην Πόλη και το Νομό το επόμενο διάστημα.








Δεν υπάρχουν σχόλια: