Πέμπτη, Φεβρουαρίου 24, 2011

Να μη χάσουμε την ευκαιρία με το πάρκο του Κουραμπά


Από την εφημερίδα "Η.Α" 
Ο Χριστόφορος Χριστογιάννης υπερασπίζεται την πρόταση του Στέφανου Σκοπούλη και της ΔΡΑΣΥ για μια ήπια ανάπλαση του πάρκου στον Κουραμπά.

Μεγάλωσα- όπως πολλοί συμπολίτες μας- δίπλα στο πάρκο του Κουραμπά. Με χαρά υποδεχθήκαμε και αγκαλιάσαμε τη δημιουργία της παιδικής χαράς. Με ανυπομονησία προσμέναμε την αξιοποίηση του υπόλοιπου πάρκου σε έναν μεγάλο και ενιαίο χώρο ανάπαυσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, σε έναν πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης, που θα εξυπηρετούσε μεγάλες και επιβαρυμένες περιοχές όπως ο Κουραμπάς, η Λούτσα, τα Λακκώματα, η Λεωφόρος Δωδώνης, δίπλα στο «Ξενία» σημείο αναφοράς της περιοχής μας.

25 χρόνια αργότερα μεγαλώνοντας τον τετράχρονο γιο μου στα ίδια μέρη βρίσκομαι μπροστά σε μια μισοπαρατημένη παιδική χαρά με εγκαταλελειμμένα παιχνίδια, όπου οι ρίζες των δέντρων προεξέχουν του εδάφους, κορεσμένη από τον μεγάλο όγκο των παιδιών -τόσο αυτών που προσέρχονται μεμονωμένα, όσο και αυτών που απασχολούνται στο εικαστικό εργαστήρι τους καλοκαιρινούς μήνες -σε σχέση με την έκτασή της. Στη δε θέση του «Ξενία» έχει οικοδομηθεί ένα μεγαθήριο ξένο προς την κουλτούρα, την αισθητική και την μορφή του χώρου.
Με έκπληξη διαπιστώνω ότι προτάσεις όπως αυτή του Στέφανου Σκοπούλη και της ΔΡΑΣΥ, για μια ήπια και σύμφωνη με το φυσικό περιβάλλον του χώρου, ανάπλαση τόσο της παιδικής χαράς όσο και του υπόλοιπου πάρκου, κατηγορούνται από τις στήλες της εφημερίδας σας.
-Σε τι εμποδίζει η όλη ανάπτυξη του πάρκου σε έναν ενιαίο χώρο πρασίνου, ανάπαυσης και ψυχαγωγίας;
-Δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των μαθητών των παιδικών σταθμών και του δημοτικού σχολείου που συνορεύουν με τον χώρο όσο και των υπόλοιπων περίοικων μεγάλων και μικρών;
-Θα πείραζε η ανάπλαση να γίνει με βάση το ήδη υπάρχον φυσικό περιβάλλον με την μικρότερη παρέμβαση χωρίς να δημιουργήσουμε άλλον έναν παιδότοπο με διαμερισματοποίησή του ανά ηλικίες;
-Με την συγκεκριμένη πρόταση δεν καθαρίζεται και αναπλάθεται ο υπόλοιπος χώρος με νέαπάρκα και χώρους πρασίνου;
-Σε τι θα πείραζε ένας πεζόδρομος δίπλα στο εικαστικό εργαστήρι εκεί που σήμερα παρκάρουν τα αυτοκίνητα;
Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε στην καρδιά της πόλης μας έναν μεγάλο και ενιαίο πνεύμονα πρασίνου και ας δίνουμε την πρέπουσα προσοχή σε προτάσεις σύμφωνες με τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών όπως η συγκεκριμένη του Στέφανου Σκοπούλη και της ΔΡΑΣΥ αντί να τις χλευάζουμε.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Χριστόφορος Χριστογιάννης
Σημ. «Η.Α.»: Η δημοτική αρχή πρότεινε την ανάπλαση του πάρκου στον Κουραμπά. Για το σκοπό αυτό θα δαπανηθούν 600 χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Σκοπούλης διαφώνησε γιατί στο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται και το πάρκο στα Λακκώματα που αποτελεί φυσική συνέπεια του Κουραμπά. Ο δήμαρχος του απάντησε ότι το πάρκο δεν χρειάζεται ανάπλαση, αλλά συντήρηση κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα και εκτός ΕΣΠΑ. Δεν χλευάσαμε την τοποθέτηση του κ. Σκοπούλη -κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το ύφος της εφημερίδας. Ασκήσαμε όμως κριτική στη διαρκή άρνηση της παράταξης του να σταθεί θετικά τουλάχιστον απέναντι σε προτάσεις οι οποίες αποτελούν ευκαιρίες για την πόλη και τα πάρκα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: