Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2007

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Αφού η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να επανεκλεγεί στη δημοτική εξουσία, αφού προσέλαβε όσους μπορούσε με τις εξευτελιστικές δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις εργασίας. Αφού έδωσε τα πιο «ζουμερά» πολεοδομικά κομμάτια της πόλης σε ιδιώτες, αφού αυτοί εξελέγησαν κιόλας με το ψηφοδέλτιό της για να είναι σίγουροι ότι δεν θα κινδυνέψουν τα δικά τους συμφέροντα, τώρα ήρθε η ώρα της «πληρωμής».

Το «δώρο» του κ. Γκόντα για το 47% των εκλογών που του έδωσαν οι γιαννιώτες, είναι οι υπέρογκες ληστρικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Αφού η δημοτική αρχή έχτισε τα τελευταία δύο χρόνια την ψευδαίσθηση ότι τα δημοτικά τέλη δεν αυξάνονται, ενώ στην ουσία κρατούνταν μηδενικά εντός της πόλεως και αυξάνονταν μέχρι και 200% στα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα(Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο κ.λπ) προκειμένου να εξασφαλιστεί εκλογικά, τώρα αυξάνει τα τέλη παντού, μέχρι και 200%.

Με «τεχνικό» τρόπο και χωρίς να μιλήσει καν δημόσια για αυτό το ζήτημα, ενώ τις προηγούμενες χρονιές τα «μηδενικά» δημοτικά τέλη ήταν το αγαπημένο θέμα δηλώσεων των μελών της δημοτικής αρχής, φέτος έχει το θράσος να τα αυξάνει στα ύψη.

Ποντάρει προφανώς ότι αυτά δεν πληρώνονται εφάπαξ από τους πολίτες, αλλά σε μηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών. Πως όμως θα αισθανθεί ο πολίτης όταν, από τα 76 ευρώ ετησίως πληρώσει φέτος 165 ευρώ για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών; Πως θα αισθανθεί όταν βλέπει την άθλια εικόνα των εισόδων της πόλης με τα σκουπίδια ντεκόρ, όταν ακούει τον δήμαρχο να ψεύδεται ότι «έχουμε την πιο καθαρή πόλη της Ευρώπης» και τον καλεί να πληρώσει 130%(!)περισσότερα τέλη καθαριότητας από πέρυσι.

Η δημοτική αρχή δεν έδειξε τώρα για πρώτη φορά το πραγματικό της αντιλαϊκό πρόσωπο. Το έδειξε με την κάλυψη στους ξυλοδαρμούς και τις κατασκευασμένες μηνύσεις από το νέο ιδιοκτήτη του «Ξενία». Θυμάστε, ήταν εκείνος που στα εγκαίνια του νέου μεγαθηρίου του, που του έκανε δώρο η δημοτική αρχή και σε αντάλλαγμα στήριξε πολιτικά τον κ. Γκόντα ενόψει των εκλογών.Ενώ σήμερα η δημοτική αρχή και πάλι του κάνει «πλάτες» στην ανύψωση του νέου «Ξενία» πάνω από τον πρώτο όροφο, παρά την ρητή εντολή του ΣτΕ που επιτρέπει την οικοδόμηση του νέου «Ξενία» μέχρι τον πρώτο όροφο. Αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στο ΣτΕ.
Το έδειξε με την παραχώρηση της πλατείας σε μεγαλοεπιχειρηματία, τον οποίο τώρα έχει δημοτικό σύμβουλο. Το δείχνει με την συγκάλυψη της «τραπεζοποίησης» του Πάρκου Κατσάρη. Τώρα όμως, έδειξε πόσο στενά δεμένη είναι στο κυβερνητικό άρμα και την πολιτική από την οποία κανείς μας δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτε. Μόνο να χάσει.

Την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη μας, χρωστάει σε όλο τον κόσμο, σε εμάς τους ίδιους σε τελική ανάλυση. Έχει περίπου 500 υπαλλήλους της απλήρωτους(τους χρωστάει δύο μήνες δεδουλευμένων), χρωστάει ακόμη και στους ηθοποιούς της καλοκαιρινής και της παιδικής παράστασης του ΔΗΠΕΘΙ. Το αίσχος της δεν έχει όριο, καθώς σε όποιον διαμαρτύρεται για τα αυτονόητα, ή τον απειλεί ή φέρει τη γελοία δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αντιδήμαρχοι» για να υπογράψουν τις πληρωμές. Ενώ λοιπόν εντός του δημαρχείου μοιράζονται με σκληρή μάχη οι θέσεις και οι θεσούλες, έξω οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς λεφτά. Όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση απειλεί ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις, αν δεν είναι κερδοφόρες, τότε θα κλείνουν και οι δραστηριότητές τους θα εκχωρούνται σε ιδιώτες, φυσικά έναντι πληρωμής.

Τίποτε από αυτά δε πρέπει να εφαρμοστεί. Ας βάλουμε εδώ μια τελεία στο νεοσυντηρητικό τσαμπουκά της δημοτικής αρχής. Διεκδικώντας :

· Να πάρει πίσω ΤΩΡΑ ο Δήμος τις υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών.

· Να εξοφληθούν ΑΜΕΣΑ όλοι οι υπάλληλοι του Δήμου. Να συμπαρασταθούμε όλοι ενεργά στις κινητοποιήσεις τους.

· Να ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ όλοι οι εργαζόμενοι στο δήμο και στις δημοτικές επιχειρήσεις.

· Να τολμήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να πάρει το θέση το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της Παιδείας και του συντάγματος, υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και υπέρ της ενίσχυσης των λαϊκών –εργατικών- κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

· ΟΧΙ σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση δημοτικής επιχείρησης. Να τεθούν ΟΛΕΣ ΥΠΟ ΛΑΪΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, με διοίκηση από επιτροπές πολιτών, εκλεγμένων ανά γειτονιά από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: