Σάββατο, Οκτωβρίου 14, 2006

15 ΟΚΤΩΒΡΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ

ΓΙΑΤΙ
«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΦΩΣ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ
ΠΟΥ ΘΑ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟ»

Παρασκευή, Οκτωβρίου 13, 2006

Μεγάλη απήχηση στο λαό.-Ψήφος καταδίκης των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ-ΔΡΑΣΥ,
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ ΣΤΟ ΠΡΙΝ- Στις προηγούμενες εκλογές είχατε κατεβεί υποψήφιος νομάρχης με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Ενότητα. Σε αυτές είσαστε υποψήφιος με τη ΔΡΑΣΥ (που συμπεριλαμβάνει και την ΝΑΕ). Πώς προέκυψε αυτή η συμπόρευση των δυνάμεων που δημιούργησαν τη ΔΡΑΣΥ;

- Η ΔΡΑΣΥ αποτελεί τον καρπό μιας επίπονης, επίμονης και ειλικρινούς διάθεσης των αγωνιστών της Αριστεράς στα Γιάννενα για ενωτική συμπόρευση στον αγώνα για την απόκρουση της σύγχρονης βαρβαρότητας. Με συλλογικό και συντροφικό τρόπο αποφασίστηκε η διάταξη των δυνάμεών της ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης και από αυτή τη θέση κλήθηκα να υπηρετήσω την κοινή προσπάθεια.

- Στη μάχη των εκλογών ποια ζητήματα προβάλει ως κομβικά η ΔΡΑΣΥ;

- Τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας, της συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της καταπάτησης των στοιχειωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, του κλιμακούμενου κυβερνητικού αυταρχισμού, η ιδιωτικοποίησης των δημόσιων χώρων, η έλλειψη βασικών υποδομών αποτελούν τα κομβικά ζητήματα που προβάλλει η ριζοσπαστική αριστερή συσπείρωση.

- Είμαστε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ποια είναι η απήχηση της ΔΡΑΣΥ στη γιαννιώτικη κοινωνία;

- Η απήχηση της πολιτικής πρότασης της ΔΡΑΣΥ είναι μεγάλη μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας. Η πολιτική της έκφραση και στις εκλογές θα αποτελούσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα λαϊκής αντίστασης και καταδίκης της πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου του δικομματισμού και της ΕΕ.

- Παρόλο που ζούμε σε μια ταξική κοινωνία, οι περισσότεροι υποψήφιοι «ευαγγελίζονται» ότι εκφράζουν τα συμφέροντα όλων των Γιαννιωτών. Η ΔΡΑΣΥ τι λέει;

- Είναι πάγια η πρακτική των δυνάμεων της συντήρησης και του εκσυγχρονισμού να επικαλούνται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου ακριβώς για να συγκαλύψουν την ταξική τους πολιτική. Η ΔΡΑΣΥ αποκαλύπτει και καταγγέλλει την υποκρισία αυτών των πολιτικών δυνάμεων και καλεί το λαό να τις απομονώσει και να τις καταδικάσει.

- Συχνά κατηγορούν την Αριστερά ότι είναι κυρίως καταγγελτική και δεν παρουσιάζει θετικό όραμα. Αν σας εξέλεγε ο γιαννιώτικος λαός τι θα μπορούσε να κάνει η ΔΡΑΣΥ;

- Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνει περιθώρια για την άσκηση μιας φιλολαϊκής πολιτικής. Όμως μια δημοτική αρχή που είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία και τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και να στηριχτεί στην αστείρευτη λαϊκή δύναμη μπορεί να διεκδικήσει αγωνιστικά την επίλυση οξυμένων λαϊκών προβλημάτων.

- Εκφράζονται δύο κυρίαρχες απόψεις στην Αριστερά: Αφενός η ενότητα - αυτοσκοπός χωρίς περιεχόμενο, που συχνά οδηγεί σε κεντροαριστερά σενάρια και αφετέρου ο σεχταρισμός του κόμματος - φρουρίου. Η ΔΡΑΣΥ τι διαφορετικό έχει να καταθέσει σε αυτό το διάλογο;

- Η ενότητα του λαϊκού κινήματος πρέπει να αποτελεί το στόχο και ταυτόχρονα τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Αριστεράς. Στην κατεύθυνση αυτή το ζήτημα των συνεργασιών αποτελεί ίσως ένα από τα πιο κρίσιμα και πιο δισεπίλυτα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει διεθνώς το λαϊκό κίνημα. Επιβάλλεται η κορυφαία αυτή πολιτική πράξη να αντιμετωπίζεται στη βάση της συσσωρευμένης πολύτιμης εμπειρίας του εργατικού ταξικού κινήματος, της επαρκούς ιδεολογικής γνώσης και της αταλάντευτης υπηρέτησης του τελικού στόχου, της οικοδόμησης της αταξικής κοινωνίας.

- Οι ίδιες οι αντιφάσεις του καπιταλισμού γεννούν την αναγκαιότητα της Αριστεράς. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά μιας Αριστεράς με νικηφόρα προοπτική, μιας Αριστεράς της κοινωνικής απελευθέρωσης;

- Η Αριστερά αναγνωρίζεται διαχρονικά ως η πολιτική δύναμη - φορέας της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας. Η αποτύπωση του πρωτοπόρου και επαναστατικού της ρόλου στη λαϊκή συνείδηση στις σημερινές συνθήκες μπορεί και πρέπει να είναι κατάκτηση και αποτέλεσμα μιας πολυσύνθετης και πρωτόγνωρης αγωνιστικής προσφοράς και δράσης. Η πιο βαθιά και αντικειμενική επιστημονική γνώση και μελέτη της σύγχρονης πραγματικότητας, ο ξεκάθαρος και αταλάντευτος ταξικός και ιδεολογικός της προσανατολισμός, η ασίγαστη πάλη και οργάνωση για τα δίκαια του λαού και η εναρμόνιση του πολιτικού της λόγου με την αντίστοιχη πρακτική, αποτελούν τα δοκιμασμένα αδιαμφισβήτητα και νικηφόρα όπλα της Αριστεράς για την οικοδόμηση ενός παλλαϊκού μαχητικού μετώπου ικανού να ανατρέψει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα της οικονομικής εκμετάλλευσης και της διαφθοράς.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 12, 2006

ΒΑΣΤΑ ΔΑΣΚΑΛΕΧΑΙΡΕΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 11/10/06 ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ(http://politikokafeneio-com.anatolikos.net/Forum/) ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΡΑΣΥ ΠΡΩΤΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΝΙΚΑΝΕ ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑΒΑΣΤΑ ΔΑΣΚΑΛΕ

{Άρθρο του Καθηγητή Ιστορίας Εκπαίδευσης του Π.Τ.Δ.Ε Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σήφη Μπουζάκη στην εφημερίδα ΗΜΕΡΑ των Πατρών}

Οι Έλληνες δάσκαλοι ξανά στους δρόμους. Το αίτημά τους απλό, δίκαιο, τεκμηριωμένο: ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Για να δώσουν και να δοθούν, να διαπαιδαγωγήσουν, να μάθουν στα παιδιά μας γράμματα, να τα κάνουν ανθρώπους. Αυτά τα πολλά και ωραία σε μια εποχή που μια ασύδοτη αγορά με τα αντι-σχολεία της πασχίζει να μας κάνει καταναλωτές. Κι όμως, οι δάσκαλοι επιμένουν, στο μετερίζι της σχολικής τάξης και των κοινωνικών αγώνων για δημόσια δωρεάν παιδεία. Με τα όμορφα παιδικά ματάκια απέναντί τους, μεταδίδουν τη γνώση, τον πολιτισμό, μπολιάζουν τις μικρές ψυχές με το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, για να σταθούμε ψηλότερα, λίγο ψηλότερα. Και η Πολιτεία; Για ανταμοιβή τούς ΜΑΤ-ώνει στους δρόμους, τους .βοηθά με τα «χημικά της όπλα» να διδάξουν βιωματικά τη χημεία στα παιδιά.

Βάστα δάσκαλε,

Με όσα βλέπεις, ακούς, βιώνεις. Εσύ ξέρεις πώς να μένεις όρθιος, πώς να αντιστέκεσαι. Έξαλλου, με ιστορικούς αγώνες πέτυχες τις ιστορικές κατακτήσεις σου. Από τα «Παιδαγωγικά Φροντιστήρια» της «ελεύθερης Ελλάδας», την εκπαίδευσή σου στο Πανεπιστήμιο, τα πολιτικά σου δικαιώματα, το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο κ.α.

Βάστα δάσκαλε,

Γιατί η κοινωνία σε χρειάζεται. Γι' αυτό και σου παρέδιδε τα παιδιά της με εμπιστοσύνη: «δάσκαλε το κρέας δικό σου τα κόκαλα δικά μου»......και αν τα παιδιά σού λένε και καμιά φορά «Σώπα δάσκαλε να ακούσω το πουλί», εσύ σωπαίνεις. Πώς να σωπάσεις, όμως, τώρα με τέτοιες επιθέσεις που δέχεσαι; Πώς να σωπάσεις όταν οι «σεμνοί» και οι «έντιμοι» επιχειρούν να σε ταπεινώσουν, να βαπτίσουν τον αγώνα σου ανέντιμο;

Βάστα δάσκαλε,

Εξάλλου, εσύ έχεις και ιστορική μνήμη από την εποχή που σου απαγόρευαν το «συνομπρελίζεσθαι» (σπουδαστής και σπουδάστρια της Ακαδημίας κάτω από την ίδια ομπρέλα), όταν σε απέλυαν διότι «είχες αριστεράς ροπάς», σ΄ «έκοβαν» από τις Ακαδημίες λόγω ύψους, σε επιστράτευαν, το 1961, επειδή απεργούσες, σε επέπλητταν οι επιθεωρητές επειδή «συγκατοικούσες μετά τινός γυναικός»... Τι να πρωτοθυμηθείς, δάσκαλε..

Βάστα δάσκαλε,

Κάνε την πίκρα σου δύναμη δημιουργίας κάνε την οργή σου για τις απαράδεκτες αμοιβές που σου έδινε και συνεχίζει να σου δίνει η Πολιτεία προσφορά. Εσύ να θυμάσαι και να το κάνεις πάντοτε σημαία σου. Οι κοινωνίες, ιδιαίτερα σήμερα, χρειάζονται τρία πράγματα: το πρώτο είναι παιδεία, το δεύτερο είναι παιδεία, το τρίτο είναι παιδεία. Και η παιδεία χρειάζεται, επίσης τρία πράγματα: το πρώτο είναι δάσκαλος , το δεύτερο είναι δάσκαλος και το τρίτο είναι δάσκαλος.

Βάστα έντιμε δάσκαλε,

Εμείς σε εμπιστευόμαστε, ακουμπούμε επάνω σου. Μαζί θα φθάσουμε στην κορυφή πετώντας. Εκεί, βέβαια, μπορεί να φθάσουν κι άλλοι αλλά με άλλους τρόπους. Ο καθένας με τους τρόπους του, με τα όπλα του, με το ήθος του...Καλό αγώνα δάσκαλε.

Σε ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε, γιατί πραγματικά εξακολουθείς να διδάσκεις!!!

ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ 9/10/2007
ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΕΞ ΜΠΕΓΚΑ

Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στη σημερινή μας συγκέντρωση

Οι δάσκαλοι σήμερα όπως οι φοιτητές χτες, μας δείχνουν το δρόμο που ο νεοφιλελευθερισμός μας αναγκάζει όλους να πάρουμε αργά ή γρήγορα.
Πριν ένα χρόνο ως συναγωνιστές και συναγωνίστριες σε κοινωνικές διεκδικήσεις, στο αντιπολεμικό κίνημα, στον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της δημοτικής περιουσίας, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ως μια συλλογικότητα με δύο σκέλη, συγκροτήσαμε τη ΔΡΑΣΥ και την ΝΟΡΑΣΥ με ισότιμη συμμετοχή, με δικαίωμα λόγου χωρίς ιεραρχήσεις, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων .
Για τις κινήσεις μας στη Νομαρχία και το Δήμο οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης ανεξάρτητα από την τυπική αυτονομία τους από την κεντρική εξουσία αντιμετωπίζονται σε ένα κοινό πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο . Γιατί κοινό είναι και το οικονομικό πλαίσιο που τις καθορίζει και ο τρόπος παραγωγής μέσα στον οποίο υπάρχουν . Ίδιοι και οι αντίπαλοι που αντιπαλεύουμε. Γι'αυτό άλλωστε θεωρούμε τουλάχιστον υποκριτικό συνδυασμοί της αριστεράς στο επίπεδο της Νομαρχίας να αγωνίζονται για ένα πιο καθαρό περιβάλλον και στο επίπεδο του Δήμου να στηρίζουν ψηφοδέλτια που επέλεξαν την καταστροφή της πλατείας και την οικοπεδοποίηση του Μάτσικα.
Ο ρόλος μας σαν αριστερές αυτοδιοικητικές παρατάξεις είναι να αναδεικνύουμε σε τοπικό επίπεδο τις συνέπειες της πολιτικής που ασκήθηκε κεντρικά από τα δύο κυρίαρχα κόμματα στα ασθενέστερα οικονομικά αλλά πολυάριθμα στρώματα αφού και σε τοπικό επίπεδο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους εφάρμοσαν ανάλογες πολιτικές, προς αναπαραγωγή ενός μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης βάση του οποίου η αγορά έχει τη δύναμη να μεγιστοποιεί την αύξηση του πλούτου όχι όμως και να βελτιστοποιεί την κατανομή του.
Η παρέμβαση μας συνίσταται στην οικοδόμηση μιας ισχυρής αυτοδιοικητικής αντίστασης στην νεοφιλελεύθερη πολιτική και στους τοπικούς εκφραστές της με εναλλακτικές θέσεις, διεκδικήσεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις και τελικό συλλογικό στόχο σε βάθος χρόνου, με την συνένωση όλων των ρευμάτων αντικαπιταλιστικής δράσης, τη σοσιαλιστική μετατροπή της κοινωνίας και την εισβολή των μαζών στην πολιτική σκηνή .

Δίνω το λόγο στο σύντροφο Κώστα Λούκα επικεφαλή της ΝΟΡΑΣΥ


ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΚΑ
Την Κυριακή καλούμαστε να ψηφίσουμε για την ανάδειξη του νέου Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Οι εκλογές για την Τ.Α. διεξάγονται σε μια περίοδο, όπου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την ιδεολογική και προγραμματική σημαία του νεοφιλελευθερισμού, έχει επιφέρει μια δραματική οικονομική ανακατανομή σε βάρος των πολλών, με αποτέλεσμα οι έμμεσοι φόροι να αυξάνονται κατά 3 δις € έναντι της μείωσης που υποσχέθηκαν κατά 1,2 δις ενώ οι μισθωτοί το 2004 κατέβαλαν το 39,4% των φόρων και το 2005 το ποσοστό έφτασε στο 44,5% με αυξημένη τη φτώχια και την ανεργία. Πάνω από το 53% των ανέργων συγκεντρώνονται στις ηλικίες έως και 29 ετών!
Συγχρόνως, επιταχύνει την επίθεση της στο σύνολο των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιεί δημόσια αγαθά και περιουσία όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τράπεζες, Παιδεία… Ξυλοφορτώνει τους δασκάλους ενώ η Μπακογιάννη προτρέπει πλέον ανοιχτά τους δασκάλους να επιζητήσουν τα συμπληρωματικά εισοδήματα μέσω της παραπαιδείας. Στην Υγεία σταδιακά, μέσω της μη αντικατάστασης των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται, ιδιωτικοποιεί τμήματα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το δε φακελάκι βασιλεύει και …διογκώνεται. Συγχρόνως η κυβέρνηση παραχωρεί σταδιακά, μέσω της απαξίωσης, τις κοινωνικές υπηρεσίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ενώ η διαφθορά καλά κρατεί και εξαπλώνεται στις ανεξάρτητες αρχές που οι ίδιοι διόρισαν, και οι κουμπάροι αποτελούν πλέον τους μεσάζοντες προς διευθέτηση και διακανονισμό των υποθέσεων, προς όφελος πάντα του κεφαλαίου.
Το διεθνές πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε - και στο οποίο πρέπει να αναφερόμαστε γιατί πλέον μας επηρεάζει με γρήγορους ρυθμούς - είναι ότι: Οι ΗΠΑ με την υποστήριξη η και την ανοχή συμμάχων τους προωθούν στο οικονομικό, το ιδεολογικό, το πολιτικό και το στρατιωτικό πεδίο την πιο επιθετική εκδοχή της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.
Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής συσσωρεύει συνεχώς όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα στους εργαζόμενους και ειδικά στον τρίτο κόσμο.
Αυξάνει την εκμετάλλευση, τη φτώχια την καταπίεση, τις παντός είδους κοινωνικές διακρίσεις και οδηγεί στην έξαρση της τυφλής βίας ως μέσο αντίστασης.
Το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη διαγράφεται ζοφερό.
Μία νέα βαρβαρότητα τείνει να επικρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι έχουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον Λίβανο, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στα Βαλκάνια, στην Τσετσενία και τώρα ετοιμάζονται για Ιράν, Συρία, Βόρειο Κορέα…
Αλλά και η Ευρώπη, την οποία οικοδομούν σήμερα οι κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στη βάση της συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ της Συνθήκης σταθερότητας και του Ευρωσυντάγματος, το οποίο καταψήφισαν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας και το κατέστησαν ανενεργό.
Αποτέλεσμα: τα δημόσια αγαθά συρρικνώνονται, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής υποβαθμίζονται.

Στην περιοχή μας, οι φυσικοί πόροι, νερά, ποτάμια, λατομεία υποτάσσονται στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, και την ίδια στιγμή οι ανθρώπινες ανάγκες τα ασφαλιστικά δικαιώματα πλήττονται, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες καταλύονται, οι δημόσιοι και οι δημοτικοί χώροι εκχωρούνται στο κεφάλαιο.
Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που οι ίδιοι εγκρίνουν σε όλους τους τομείς εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων δεν εφαρμόζονται γιατί μειώνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές και τουριστικές μονάδες, σε όλα τα λατομεία στην περιοχή μας.
Ο τομέας των προμηθειών στην αγροτική παραγωγή ελέγχεται πλήρως και ανεξέλεγκτα από το ξένο και εγχώριο κεφάλαιο σε όλα του τα στάδια, από τους εισαγωγείς των γεωργικών εφοδίων, φαρμάκων και ζωοτροφών, με αποτέλεσμα τον κοινωνικό και τον οικονομικό έλεγχο της περιοχής.
Η εκτεταμένη μορφή παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η Ε.Ε. επιδοτεί πλέον με τα νέα πακέτα τις μεγάλες μονάδες παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με αποτέλεσμα και την περιβαλλοντική ρύπανση, λόγω μη ύπαρξης υποδομών, όπως γίνεται με τις μεγάλες μονάδες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.
Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες που μετακινήθηκαν και μετακινούνται μαζικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην πόλη των Ιωαννίνων για να χρησιμοποιηθούν κυρίως ως απασχολήσιμοι αλλά και ως ρεζέρβα για να συμπιέζονται τα μεροκάματα από το ντόπιο κεφάλαιο.
Αλλά και οι κάτοικοι των πόλεων είναι πλέον αναγκασμένοι να αγοράζουν συσκευασμένα με συντηρητικά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, από τις αλυσίδες των μάρκετ, οι οποίες προμηθεύονται εμπορεύματα από περιοχές φτηνού μεροκάματου, όπως οι χώρες του τρίτου κόσμου. Το φρέσκο γάλα θεωρείται το γάλα των 10 ημερών, μειωμένης βέβαια θρεπτικής αξίας λόγω της μαζικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων από τις μεγάλες ειδικευμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Μέσα σ’ αυτή την εποχή των ραγδαίων καπιταλιστικών ανακατατάξεων, αποτελεί κοινή εκτίμηση ο βαθιά πολιτικός χαρακτήρας των αλλαγών που συντελούνται στην Κοινωνία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο νομό Ιωαννίνων, λόγω και της παγκοσμιοποίησης.
Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές τάξεις, κυρίως αγρότες λόγω του ξεκληρίσματος, αντιμετωπίζουν τη διαρκή λιτότητα, την κατάργηση των βασικών συλλογικών και κοινωνικών κατακτήσεων, την συρρίκνωση δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, την αύξηση του αυταρχισμού και της καταστολής. Οι νέοι αντιμετωπίζουν την μετατροπή της εκπαίδευσης σε κατάρτιση και εξειδίκευση που στόχο έχει την παραγωγή εργατικού δυναμικού χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα.
Στα πλαίσια αυτά η πολιτική που εφαρμόζει η Νομαρχιακή Αρχή Ιωαννίνων αλλά και η πλειοψηφία των εκλεγμένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω των πολιτικών δυνάμεων που τους στηρίζουν, εξυπηρετεί χωρίς αντιστάσεις τα συμφέροντα του ξένου αλλά και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου. Έχουν μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε ένα συγκεντρωτικό - γραφειοκρατικό μηχανισμό, στεγανοποιημένο από τον κοινωνικό έλεγχο. Η σημερινή Νομαρχιακή διοίκηση - όπως και οι προηγούμενες - εκφράζει και υλοποιεί στο έπακρο χωρίς αντιστάσεις τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων χώρων, όπως Κεντρική πλατεία - Ξενία, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των φυσικών πόρων, όπως ποτάμια, πηγές, λίμνη, με την ανοχή στις καταλήψεις δημοσίων εκτάσεων, με την ανεξέλεγκτη χρήση των λατομικών περιοχών από το ντόπιο κεφάλαιο αλλά και τμημάτων των δημόσιων υπηρεσιών.
Ανέχεται την σταδιακή ιδιωτικοποίηση της υγείας της παιδείας.
Οι αγρότες και όλες οι άλλες κοινωνικές ομάδες, πληρώνουν πλέον σε ιδιώτες τις υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να παρέχει το κράτος σύμφωνα με το νέο νόμο της κυβέρνησης.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στο σύνολό της, συμφωνεί και συντάσσεται πλήρως με την κυβέρνηση στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα, συμφωνεί με την αποβιομηχάνιση (Χυτήρια Ηπείρου), συμφωνεί με τα ελαστικά ωράρια, την εργασία χωρίς ασφάλεια, αλλά και με την δουλειά τα Σάββατα.
Ποτέ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων δεν έκαμε έλεγχο στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, αν εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ποτέ δεν έβγαλε μία ανακοίνωση για τα ατυχήματα που συνεχώς γίνονται στα εργοτάξια κατασκευής της Εγνατίας. αλλά και σε όλους τους χώρους εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το μεγάλο κεφάλαιο τους στηρίζει πλήρως.
Με την πολιτική που εφάρμοσε και υλοποίησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια έδιωξε τους κατοίκους από την περιφέρεια του νομού και τους μετέφερε σε περιοχές του λεκανοπεδίου, χωρίς υποδομές με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι παραγωγικές δυνατότητες του λεκανοπεδίου, καθώς και οι βιότοποι που είχαν αναπτυχθεί στις παρυφές της λίμνης, όπως στην περιοχή του Μάτσικα, αλλά και να υφίσταται συνολικά υποβάθμιση λόγω της τσιμεντοποίησης και της ρύπανσης.
Συγχρόνως όμως λόγω αυτής της πολιτικής μεγάλωσε και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις αναπτυγμένες και στις υποβαθμισμένες περιοχές.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων συνεχίζει να επιτρέπει την ρύπανση του κάθε ρέματος όπως και των ποταμών Καλαμά, Άραχθου, Βοϊδομάτη, «παρά τα του αντιθέτου λεγόμενα περί προστίμων στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν», να συνηγορεί στην περιβαλλοντική καταστροφή της λίμνης, με την άναρχη δόμηση, και τους περιφερειακούς δρόμους.
Αλλά και η πολιτική που υποστηρίζεται από τον κύριο Χατζηεφραιμίδη που δηλώνεται με τον τίτλο «άπειρος χώρα», είναι στην ίδια κατεύθυνση, η οποία λόγω και του τίτλου, βλέπει επί πλέον δυνατότητες εκμετάλλευσης, τις οποίες δεν έχει ανακαλύψει ή δεν μπορεί να υλοποιήσει η παράταξη του κ. Καχριμάνη.
Θέλουμε να επισημάνουμε - επειδή πολύς θόρυβος γίνεται περί των πακέτων της Ε.Ε. από τις παρατάξεις που τα επικαλούνται - ότι τα τρία ευρωπαϊκά πακέτα τα χειρίσθηκαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της περιοχής μας και τα κατηύθυναν σε κάποιους τομείς, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα κατηύθυναν. υποχρεωτικά σε τομείς που ευνοούν το ξένο αλλά και το ντόπιο κεφάλαιο, όπως μεγάλους δρόμους, μεγάλες τουριστικές μονάδες, μεγάλες επιχειρήσεις.
Δεν ενίσχυσαν τους συνεταιρισμούς παραγωγών και ούτε επέτρέψαν την ολόπλευρη ανάπτυξη της περιοχής για να επιτευχθεί η μείωση των εισαγωγών. Το ίδιο θα συμβεί και με το τέταρτο πακέτο!

Μέσα σε αυτό το διαμορφωμένο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο, εμείς εμπνεόμενοι από τους αγώνες των φοιτητών που έστειλαν τον νόμο της Γιαννάκου στο καλάθι των αχρήστων, από την συνεχιζόμενη απεργία των δασκάλων, από τις καταλήψεις των σχολείων από τους μαθητές, από τις δυνατότητες που γεννά η ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας του ανθρώπινου πνεύματος και του πολιτισμού:
* Θα αγωνιστούμε μέσα και έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για μια άλλη πολιτική στο νομό μας, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων.
* Θα παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους:
- για άμεση εφαρμογή του 35-ωρου, το οποίο θα λύσει και το πρόβλημα της ανεργίας
- για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων
- για μια ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα διατηρεί τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των παραγωγών αλλά και συνεταιρισμένων παραγωγών, που θα προστατεύει τα ντόπια προϊόντα και στις ντόπιες ποικιλίες
* Θα αντισταθούμε στην προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών στους τομείς της παιδείας της υγείας και της πρόνοιας.
* Θα υπερασπιστούμε τον υδάτινο πλούτο (λίμνες, ποτάμια και πηγές ) της περιοχής μας όπως μέχρι σήμερα έχουμε κάνει.
** Καλούμε τους εργαζόμενους τους αγρότες, σε ένα μέτωπο αντίστασης που θα είναι αντίθετο στον νεοφιλελευθερισμό για να αποκρούσουμε το κυρίαρχο σχέδιο ανάπτυξης και για την περιοχή μας, που εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που τόσα δεινά έχει συσσωρεύσει σ’ όλους μας.
** Σας καλούμε να στηρίξετε τη Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση για να συνεχίσουμε να παλεύουμε από καλύτερες θέσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων των ανέργων των νέων των γυναικών των μεταναστών.
** Σας καλούμε να ψηφίσετε τη Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση γιατί είναι η μόνη που έχει συγκροτηθεί μέσα από διαρκή συμμετοχικό διάλογο αλλά και δράση στα τοπικά ζητήματα, στην περιοχή μας.
Όπως στην περίπτωση του πάρκινγκ της πλατείας
στην ιδιωτικοποίηση του ξενία
στα κινήματα ενάντια στην ρύπανση του Καλαμά και της λίμνης
στην εγκατάσταση του ΚΤΕΛ στο Μάτσικα
στο σταμάτημα του εργοστασίου της ΕΛΒΙΕΞ που ρύπαινε τις πηγές της Τούμπας
στα κινήματα ενάντια στους ΧΥΤΑ
ενάντια στο κλείσιμο των χυτηρίων
ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των ελευθέρων χώρων
ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας
και στο αντιπολεμικό κίνημα.
** Σας καλούμε να διαλέξουμε αυτούς που με την δράση τους μέχρι σήμερα υπόσχονται ότι θα φέρουν σε πέρας την πολιτική της αντίστασης και της ανυπακοής στην περιοχή μας.
Καλούμε τους Γιαννιώτες να αντισταθούν στα ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ!!!

Κ. Λούκας
10. 10. 2006


ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΟΡΕΤΑ ΡΙΖΟΥ

Σας καλωσορίζουμε στην προεκλογική μας συγκέντρωση, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των δασκάλων, που βρίσκονται στην τέταρτη εβδομάδα απεργίας δίνοντας μαθήματα αγώνα και αξιοπρέπειας ενάντια στον αυταρχισμό και τον κυνισμό της κυρίαρχης πολιτικής.
Δηλώνουμε συμμέτοχοι στα Γιάννενα των εργατικών αγώνων, των φοιτητικών καταλήψεων, του αντιπολεμικού κινήματος, του αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων.
Είμαστε μάχιμο κομμάτι των κινημάτων αυτών και θα συνεχίσουμε να είμαστε και μετά τις εκλογές όταν τα φώτα της «φιέστας» θα σβήσουν και ο επόμενος διαχειριστής δήμαρχος των δικών μας χρημάτων θα παίρνει αποφάσεις για την πόλη των ανέργων και του τσιμέντου.
Εμείς ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα είμαστε μέσα και έξω από το Δημαρχείο, μοναδική αντιπολίτευση, όπως είμαστε μέχρι σήμερα δημιουργώντας ρωγμές για τις ανατροπές του μέλλοντός μας.
Ξέρουμε ότι δεν θα αλλάξει η ζωή μας με μια ψήφο.
Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι η ενίσχυση των αριστερών ριζοσπαστικών ψηφοδελτίων μπορεί να στείλει σαφές μήνυμα στους εκπροσώπους του δικομματισμού και στους τοπικούς εκφραστές του.
Κι ακόμα στις ηγεσίες των κομμάτων της αριστεράς που οι μεν υποστηρίζουν υποψήφιους δημάρχους που στήριξαν το ξεπούλημα της Κεντρικής Πλατείας και την οικοπεδοποίηση του υγροβιότοπου του Μάτσικα –Λασπότοπου και οι δε, διεκδικούν το αλάθητο όταν ο υποψήφιός τους στις προηγούμενες εκλογές συντάχθηκε πλήρως με τη δημαρχία Γκόντα και σήμερα είναι υποψήφιος μαζί του.
Την επόμενη Κυριακή ρίχνουμε ψήφο ανατροπής. Ψηφίζουμε μαχητικά ψηφοδέλτια της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν, δεν κάνουμε εκπτώσεις στη συνείδησή μας.

Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή


ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥΛΗ .

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σας μεταφέρουμε τα μηνύματα αισιοδοξίας της αποδοχής και της αγωνιστικής προοπτικής που αποκομίσαμε από τις επαφές που πραγματοποιήσαμε με το Γιαννιώτικο λαό όλη αυτή την περίοδο.
Αντλήσαμε πρόσθετη δύναμη, αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία και ενισχύσαμε την αγωνιστική μας διάθεση για προσφορά από την ανανέωση και την ισχυροποίηση των αγωνιστικών μας δεσμών με τα πλατιά λαϊκά στρώματα του δήμου μας.
Η πολιτική πρόταση της ριζοσπαστικής αριστερής συσπείρωσης έφθασε παντού, συζητήθηκε και προβλημάτισε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, έτυχε της αποδοχής των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, έδειξε με τρόπο καθαρό και πειστικό τον μονόδρομο της αντίστασης και της ενωμένης πάλης για την αντιμετώπιση της σύγχρονης βαρβαρότητας.
Επισκεφτήκαμε τους χώρους δουλειάς και διαπιστώσαμε στην πράξη την εκμετάλλευση και την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων.
Γνωρίσαμε τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζεται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συνομιλήσαμε μαζί τους και μας απαρίθμησαν τους καημούς και τα βάσανά τους από τους μισθούς και τα μεροκάματα πείνας, από τις ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, από τα εξοντωτικά ωράρια, τον εργοδοτικό αυταρχισμό και την αυθαιρεσία.
Γνωρίσαμε από κοντά την σκληρή πραγματικότητα μιας άλλης πόλης. Αυτής που οι διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής επιχειρούν ένοχα και επιμελώς να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Διαπιστώσαμε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων των φτωχών λαϊκών συνοικιών εξαιτίας της εγκατάλειψης και της έλλειψης βασικών υποδομών για την κάλυψη των στοιχειωδών τους αναγκών.
Μας μίλησαν για το άγχος και την ανασφάλεια που διακατέχει τη λαϊκή οικογένεια προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες δαπάνες που προκύπτουν από την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της παιδείας της υγείας και της πρόνοιας, από την εξόφληση των υπέρογκων ανταποδοτικών τελών που ο δήμος τους χρεώνει..
Βρεθήκαμε σε στέκια της νεολαίας και οργιστήκαμε από τους τρόπους που το σύστημα της απάτης και της διαφθοράς επινοεί για να την απονευρώσει να την αποχαυνώσει και να την καθυποτάξει στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.
Συναντήσαμε νέους ανθρώπους σε πλήρη απόγνωση και απογοήτευση από την πολιτική της ανεργίας αλλά και της ομηρίας που επιχειρούν σε βάρος τους οι εκπρόσωποι του δικομματισμού μπροστά στις εκλογές για την ΤΑ.
Συναντηθήκαμε με τους απόμαχους της δουλειάς και διαπιστώσαμε τον βαθμό της εξαθλίωσης στον οποίο τους καταδικάζει η πολιτική των πενιχρών συντάξεων, της εγκατάλειψης και των συσσιτίων της ντροπής.
Ενώσαμε τη φωνή μας με τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς για μια παιδεία που θα υπηρετεί τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους εργασίας για τους λειτουργούς της.
Περιδιαβήκαμε το δήμο από άκρου εις άκρου και αγανακτήσαμε για την καταστροφή της όμορφης πόλης μας από την άναρχη δόμηση, από την εξαφάνιση και το ξεπούλημα των δημόσιων ελεύθερων χώρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, από την έλλειψη βασικών υποδομών για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στα δημοτικά διαμερίσματα και τις λαϊκές συνοικίες.
Όμως αγαπητοί φίλοι και φίλες δεν μπορεί να μην εξεγείρεται κανείς και να μην αισθάνεται αγανάκτηση από τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη νοημοσύνη του Γιαννιώτικου λαού η δημοτική αρχή λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Αφού επί τέσσερα χρόνια εφάρμοσε τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ και αγνόησε περιφρονητικά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των κατοίκων για επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους, αφού έδωσε γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο επιστρατεύοντας μάλιστα και τις κατασταλτικές δυνάμεις για να τσακίσει την αντίσταση των αγωνιστών που υπερασπίστηκαν το δημόσιο χώρο του Ξενία, έρχεται τώρα να δώσει ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού της κοινής γνώμης αναστατώνοντας και καταστρέφοντας την πόλη με έργα βιτρίνας που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
Δεν πρέπει να μείνει αναπάντητος από το Γιαννιώτικο λαό αυτός ο εμπαιγμός. Δεν πρέπει να επιβραβευτεί και να συνεχιστεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πολιτικός της εκφραστής στο δήμο, η δημοτική αρχή του κ. Γκόντα πρέπει να τιμωρηθούν και να καταδικαστούν για την αντιδραστική πολιτική τους.
Κατά τον ίδιο τρόπο αγαπητοί φίλοι θα πρέπει να καταδικαστεί και να καταψηφιστεί και η παράταξη του κ. Μελανίδη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Από το κόμμα αυτό που ως κυβέρνηση θεσμοθέτησε το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας της ΤΑ με βάση το οποίο φορτώθηκαν με νέα οικονομικά βάρη τα λαϊκά στρώματα, και άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες για την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου σε αυτήν.
Θα πρέπει επιπλέον να καταδικαστεί η συγκεκριμένη παράταξη επειδή αποτελεί τη συνέχεια των προηγούμενων που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και οι οποίες συντάχτηκαν με τις αντιλαϊκές κεντρικές επιλογές και συνέβαλαν στην καταστροφή της πόλης μας.
Δεν θα πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη τα πλατειά λαϊκά στρώματα και στην παράταξη του κ. Φίλιου που μέχρι και την τελευταία στιγμή εκλιπαρούσε το χρίσμα της υποψηφιότητας του ΠΑΣΟΚ
Δεν θα πρέπει να την ψηφίσουν γιατί είναι φορέας της διαχειριστικής αντίληψης στην ΤΑ, γιατί δεν συγκρούστηκε με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, επειδή συμφώνησε και δεν αντιπάλεψε τις καταστροφικές επιλογές της δημοτικής αρχής για την πόλη και τους κατοίκους της.
Οι εργαζόμενοι οι άνεργοι οι συνταξιούχοι οι νέες και οι νέοι θα πρέπει να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους.
Να ενισχύσουν και να αναδείξουν αγωνιστικές δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο.
Δυνάμεις σφυρηλατημένες στο καμίνι του ταξικού αγώνα.
Που πρωτοστάτησαν στους διεκδικητικούς αγώνες του λαού μας για τα δημοκρατικά και κοινωνικά του δικαιώματα, που συγκρούστηκαν με τις κατασταλτικές δυνάμεις κυβέρνησης και δημοτικής αρχής υπερασπιζόμενοι τους ελεύθερους χώρους, που με συνέπεια εναρμόνισαν τον πολιτικό τους λόγο με την αντίστοιχη πρακτική.
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,
Η Δ.Ρ.Α.ΣΥ απευθύνει μήνυμα ελπίδας και αγωνιστικής ανάτασης στο Γιαννιώτικο λαό.
Τον καλεί στις 15 του Οκτώβρη να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να υπερασπιστεί τα πραγματικά του συμφέροντα.
Να περιφρονήσει τα εκβιαστικά διλήμματα και τις πιέσεις των διαχειριστών του συστήματος.
Να στείλει ηχηρό μήνυμα καταδίκης της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και των πολιτικών της εκφραστών στην ΤΑ.
Να πάρει επιτέλους ο ίδιος τις τύχες της πόλης και της ζωής του στα χέρια του.

Τρίτη, Οκτωβρίου 10, 2006

ΑΦΙΣΕΣ ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ


Για μια αριστερά των αγώνων και των ανατροπών
με τα Γιάννενα των εργαζομένων, της νεολαιας , των μειονοτήτων
σε μία πόλη των δικαιωμάτων και των αναγκών.
Γία το κοινωνικά αναγκαίο και οχι το καπιταλιστικά εφικτό

Κυριακή, Οκτωβρίου 08, 2006

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ


ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΚΟΠΟΥΛΗΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟ Ν.ΖΕΡΒΑ
ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΑΣ

Σάββατο, Οκτωβρίου 07, 2006

ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΦΤΩΧΗ" ΗΠΕΙΡΟ;
Ειναι γνωστό το ιδεολόγημα περί υποανάπτυκτης Ηπείρου, ιδεολόγημα που εξυπηρετεί στο έπακρο την κερδοφορία του ντόπιου κεφαλαίου, που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Ένα ιδεολόγημα που αναπαράγουν όλες οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις αλλά και η πλειοψηφία των δυνάμεων της αριστεράς, μένοντας πιστοί σε ένα συγκεκριμένη μορφή παραγωγικής ανάπτυξης που από τον ίδιο το καπιταλισμό εχει ξεπεραστεί. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε αποβιομηχανοποίηση αλλά βιομηχανοποίηση του τριτογενή τομέα. .
Οι δυνάμεις της ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ και η ομάδα εργασίας με την έρευνα που πραγματοποίησαν αλλά και με την εκδήλωση προσπάθησαν να αποδομήσουν αυτο το κυρίαρχο ιδεολόγημα και να βάλουν τα ζητήματα εκεί που πραγματικά είναι στην αντίθεση κεφάλαιο-εργασία.
Δ. ΑΡΓΥΡΟΣ

Παρασκευή, Οκτωβρίου 06, 2006

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΝΟΡΑΣΥ)
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΔΡΑΣΥ)

Χαιρετίζουμε την μεγαλειώδη πορεία των εκπαιδευτικών και του εργαζόμενου λαού, πάνω από 50.000 άτομα , χαιρετίζουμε την ηρωική απεργία των δασκάλων που αντιστέκονται στην κυβέρνηση και τους πραιτοριανούς του Πολύδωρα δίνοντας μας ένα μάθημα αγώνα και πάλης.
Ο αγώνας τους για καλύτερη παιδεία και μια αξιοπρεπή εργασία για τους εκπαιδευτικούς είναι και αγώνας μας. Αυτή την στίγμη θέλουν την ολόψυχη συμπαράσταση μας.
Η νίκη τους θα ΄ναι το άνοιγμα μιας εποχής που οι αγώνες των εργαζόμενων θα αρχίσουν να νικάνε και πάλι.
Εποχή που τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας θα μπαίνουν μπροστά από τα κέρδη τους. ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!!!