Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΥ- 30/8/06



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ Δ.Ρ.Α.ΣΥ
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥΛΗ.


Θέλουμε κατ’ αρχήν να χαιρετήσουμε την ηρωική αντίσταση του Λιβανέζικου και του Παλαιστινιακού λαού, και να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα τους, ενάντια στην επιθετικότητα του Ισραήλ που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Καταδικάζουμε την απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης της χώρας μας για αποστολή στρατού κατοχής στην περιοχή που πραγματικό στόχο έχει να καταφέρει πλήγμα στη Λιβανέζικη αντίσταση, κάτι που δεν πέτυχε ο Ισραηλινός στρατός.
Καλούμε το Γιαννιώτικο λαό να ενώσει τη φωνή διαμαρτυρίας του με το φιλειρηνικό κίνημα του τόπου μας, για να μην σταλεί ούτε ένα παιδί του λαού στο σφαγείο της Μέσης Ανατολής για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές του Οχτώβρη. Η Δ.Ρ.Α.ΣΥ εκτιμά ότι πρόκειται για μια πολιτική εκλογική αναμέτρηση κρίσιμης σημασίας για τα λαϊκά συμφέροντα. Το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις γενικότερες μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας.
Μια μαζική καταψήφιση των συνδυασμών που στηρίζονται από την άρχουσα τάξη, θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα λαϊκής καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται με συνέπεια και σκληρότητα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θα δημιουργηθούν επιπλέον ευνοϊκές συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του μαζικού λαϊκού κινήματος, για τη δρομολόγηση ελπιδοφόρων προς όφελος του λαού πολιτικών εξελίξεων.
Στην περίπτωση όμως που ενισχυθούν οι πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού και της διαχείρισης, τα αποτελέσματα αυτά θα εκληφθούν ως επιβράβευση της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και θα αξιοποιηθούν για την ακόμα σκληρότερη εφαρμογή της.
Το προωθούμενο και έντονα προπαγανδιζόμενο κριτήριο της τοπικότητας των εκλογών δεν πρέπει να παγιδεύσει κανέναν εργαζόμενο, άνεργο, νέο, συνταξιούχο.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του νομού, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, είναι απόρροια των κατευθύνσεων των διεθνών ληστρικών πολιτικοοικονομικών οργανισμών όπου ενέταξαν τη χώρα μας
Η ΤΑ είναι ταγμένη από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και την ΕΕ να εξειδικεύει και να εφαρμόζει με συνέπεια την αντιδραστική και ταξική αυτή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Να διαιωνίζει το άναρχο και κερδοσκοπικό μοντέλο ανάπτυξης. Να συμβάλλει στην αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων, στην καταλήστευση του δημόσιου πλούτου από το ιδιωτικό κεφάλαιο, στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών και κοινωνικών λαϊκών δικαιωμάτων, στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Επομένως τοπική έκφραση της γενικότερης πολιτικής αποτελούν τα προβλήματα που βασανίζουν και ταλανίζουν τα λαϊκά στρώματα, όπως της ανεργίας, της ακρίβειας, της συρρίκνωσης του εισοδήματος, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών και της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών.
Λένε ψέματα στο λαό όσοι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης και της ρεφορμιστικής διαχείρισης υπόσχονται φιλολαϊκές πολιτικές ανάπτυξης μέσω της ΤΑ. Απεναντίας εννοούν και εργάζονται για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Παραπλανούν συνειδητά τον πολίτη όσοι διατείνονται ότι θα βάλουν σε τάξη την αναρχία που επικρατεί στην πόλη το λεκανοπέδιο και το νομό, όταν αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κυρίαρχου εκμεταλλευτικού μοντέλου ανάπτυξης.
Παίζουν με τη νοημοσύνη του λαού όσοι επαγγέλλονται έργα και υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες όταν οι ίδιοι, τα κόμματά τους, και οι παρατάξεις τους επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία για τα χρονίζοντα λαϊκά προβλήματα.
Για ποια ανάπτυξη ομιλούν χωρίς καθόλου να ερυθριούν, όσοι για παράδειγμα εμπορευματοποιούν και στερούν από τους ανθρώπους του μόχθου το πολύτιμο αγαθό, το νερό, που πλούσια μας προικοδότησε η φύση; Είναι εξωφρενική η αδιαφορία και ο παχυδερμισμός της δημοτικής αρχής μπροστά στις απεγνωσμένες εκκλήσεις των κατοίκων να δοθεί επιτέλους μια λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας.
Αυτής της δημοτικής αρχής που απεναντίας αποδείχθηκε πρωταθλητής στην εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, όπως έδειξε η περίπτωση της κεντρικής πλατείας και του Ξενία, αλλά και η πρόσφατη πρωτοβουλία της για την ασφάλιση των μαθητών, με βάση την οποία απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης και διευκολύνεται η διείσδυση του ασφαλιστικού κεφαλαίου στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.
Οι γαλάζιοι και πράσινοι «αναπτυξιολόγοι» του νομού μας που χρόνια τώρα εμπαίζουν το Γιαννιώτικο λαό με τα κροκοδείλια δάκρυά τους για τη λίμνη, ξαναθυμήθηκαν τελευταία τον εμπλουτισμό της, αλλά και την πολύπαθη υπόθεση της οριοθέτησής της.
Επιμένουν έτσι, και όχι τυχαία πάντως, να απαξιώνουν και να αγνοούν τις επιστημονικές επισημάνσεις και υποδείξεις για τον πλήρη και ανέξοδο φυσικό της εμπλουτισμό μέσω των πηγών της, αλλά και για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασία της από την μόλυνση και την ρύπανση.
Αποφεύγουν επίσης, για ευνόητους λόγους, να προβούν στην οριοθέτησή της με βάση τα υπάρχοντα, από τη δεκαετία του τριάντα ακόμα, επίσημα και ακριβή τοπογραφικά στοιχεία.
Την ίδια παρελκυστική τακτική ακολουθούν και στο άλλο μεγάλο λαϊκό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού, προκαλώντας ένα ανυπολόγιστων διαστάσεων οικολογικό έγκλημα στη Δουρούτη, στο λεκανοπέδιο και σε ολόκληρο το νομό.
Η Δ.Ρ.Α.ΣΥ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους να θέσουν ως ύψιστο κριτήριο επιλογής, μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση του Οχτώβρη, τα πραγματικά τους προβλήματα και να καταδικάσουν την πολιτική που τα προκαλεί και τους εκπροσώπους τους που την υλοποιούν.
Να θυμηθούν ότι οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης που πολλά σήμερα υπόσχονται, την επομένη των εκλογών είτε θα βρίσκονται μακριά τους, είτε απέναντί τους για να εφαρμόσουν με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα τα αντιλαϊκά τους μέτρα.
Και αυτό σε μια περίοδο που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας εξαιτίας της δυσβάσταχτης ακρίβειας που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες μετά και τις καιροσκοπικές ανατιμήσεις των καυσίμων.
Να εμπιστευτούν και να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια.
Τους ανθρώπους που συνάντησαν στους αγώνες για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που στάθηκαν αλληλέγγυοι στους λαούς που πλήττονται από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα
Τους αγωνιστές που αντιμετώπισαν τη βία και την αυθαιρεσία της άρχουσας τάξης, της δημοτικής αρχής και των δυνάμεων καταστολής όταν προστάτευαν τους ελεύθερους χώρους από την ασυδοσία του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου .
Να συμπαραταχθούν αγωνιστικά με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της συνεπούς αριστεράς για να υπερψηφισθούν τα ψηφοδέλτια της αγωνιστικής ενότητας και της ελπιδοφόρας προοπτικής!

Τοποθέτηση Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Τοποθέτηση Ζαρωτιάδη Γρηγόρη στην ΣΤ της ΔΡΑΣΥ

Από την αρχή της πορείας της κίνησής μας πιστεύουμε ότι τα τρία ακόλουθα σημεία πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δράση μας:
α) η συνέχεια της παρέμβασης, πέρα από τα χρονικά περιθώρια των επερχόμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση,
β) η ανάπτυξη αμεσοδημοκρατικών, συναινετικών διαδικασιών δίνοντας την ευκαιρία στο σύνολο των πολιτών και εργαζομένων της περιοχής μας να μετέχουν ενεργά στην ανάδειξη προβληματισμών και εναλλακτικών ριζοσπαστικών προτάσεων για το μέλλον του Νομού και του Δήμου Ιωαννίτων,
γ) η συγκρότηση ενός συγκεκριμένου πολιτικού λόγου με ξεκάθαρες αναφορές πάνω στις ειδικές θεματικές ενότητες, για την ανεργία και την απασχόληση, για τα κοινωνικά ζητήματα, για τον πραγματικό εκδημοκρατισμό του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, κλπ.
Με αυτήν την έννοια επιτρέψτε μου να αναφερθώ ενδεικτικά στο περιεχόμενο του προλόγου του κειμένου που συντάχθηκε ως προς το κοινωνικοοικονομικό προφίλ και τα σχετικά προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας:
Η οικονομική δυσχέρεια, η συνεπακόλουθη κοινωνική στασιμότητα του Νομού Ιωαννίνων και προφανώς και του πολεοδομικού συγκροτήματος των Ιωαννίνων είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν επιτρέπονται γενικεύσεις και σκόπιμες παρερμηνείες της συγκεκριμένης κατάστασης, οι οποίες οδηγούν σε παρεμβάσεις, τόσο από την πλευρά της κεντρικής πολιτικής εξουσίας όσο και της αυτοδιοίκησης, που αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση της συσσώρευσης κερδών και πλούτου για μια ήδη προκλητικά ευκατάστατη τοπική ολιγαρχία. Στηριζόμενοι στην πραγματικότητα της κοινωνικής υπανάπτυξης πλάθουν το μύθο της ανάγκης περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και εμβάθυνσης της αδικίας και των ανισοτήτων. Πως εξηγείται αλήθεια η τεκμηριωμένα κατώτατη θέση του μέσου εισοδήματος της περιοχής με μια από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά αναλογία αυτοκινήτων ανά κάτοικο; Γιατί υπερδιπλασιάστηκαν οι καταθέσεις των Ηπειρωτών από το 1992 μέχρι και το 1998 (από 236 δισ. Σε 491 δισ. δρχ. αντίστοιχα); Πως εξηγείται ότι οι κάτοικοι του Ν. Ιωαννίνων δηλώνουν μεγαλύτερο εισόδημα κι από αυτούς της Κέρκυρας, παίρνοντας την 21η θέση πανελλαδικά (το 2001);
Οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι μετανάστες τα ευρύτερα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα εργαζομένων και αγροτών, δεν είναι απλά το μέσο εξαγωγής και συγκέντρωσης πλούτου για τους λίγους, αλλά ταυτόχρονα και ο χώρος απεύθυνσης των πολιτικών εξαγοράς και πελατειακών σχέσεων , των πολιτικών που στηρίζουν την εξουσία που αναπαράγει τις κοινωνικές αδικίες, την αλόγιστη υπερεκμετάλλευση της κοινωνικής περιουσίας και των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μια κίνηση που συμμετέχει λοιπόν σε αυτήν την προεκλογική μάχη αλλά και που φιλοδοξεί να αναπτύξει τον ανοικτό διάλογο, τις αντιστάσεις και την δυναμική κοινωνική διεκδίκηση έχει την υποχρέωση να πληροφορήσει του πολίτες και να αναπτύξει τις θέσεις της ως προς την απασχόληση και την τοπική ανάπτυξη για δύο λόγους. Αφενός, γιατί υπάρχει χώρος παρέμβασης στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής εναλλακτικής πολιτικής, ακόμη και στα στενά όρια αυτής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αφετέρου, γιατί είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερωθούν και να προβληματισθούν οι ίδιοι οι εκμεταλλευόμενοι προκειμένου να αυτοπροσδιορίσουν την πολιτική και κοινωνική τους δράση.

2Για παράδειγμα και ενώ διανύουμε περίοδο όξυνση της ανεργίας στους Οικοδόμους, και στον κλ’αδο του Ιματισμού με το κλείσιμο μιας σειράς εργοστασίων (ΚΕΜΠΕΡ, ΚΟΜΠΡΑ, ΣΜΙΛΗ, Κανάλης, κ.α.), έχει μεγάλη σημασία η δυναμική αντίσταση στο ΚΕΜΠΕΡ, όπου οι εργάτριες κρατήσαν και περιφρουρήσαν το εργοστάσιο για επτά μήνες. Με το πέρασμα βέβαια στη νέα δεκαετία, χάθηκε δυστυχώς ένα από τα πιο ταξικά κι αγωνιστικά σωματεία της περιοχής.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΈΤΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Για τη νεολαία
Η Γιαννιώτικη νεολαία αποτελεί ένα τμήμα της τοπικής κοινωνίας με τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα και τις δικές της αυτοτελείς ανάγκες. Στην εποχή της ελαστικής εργασίας, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της απαξίωσης των ανθρωπίνων σχέσεων, το μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας καλείται να επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος της επίθεσης, μαθαίνοντας να μην απαιτεί, να μην αγωνίζεται, να μην αντιστέκεται.
Στη δουλειά:. Μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης εργασιακής ανασφάλειας και εκρηκτικά αυξανόμένης ανεργίας, η εργαζόμενη νεολαία πρώτη αναγκάζεται να απαρνηθεί το δικαίωμα της στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στους αξιοπρεπείς μισθούς, στην κοινωνική ασφάλιση, στο συνδικαλισμό και γενικότερα στους ανθρώπινους όρους εργασίας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά: στους νέους της εργασιακής περιπλάνησης που είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν 5 με 6 δουλειές στη ζωή τους, που εμποδίζονται να ανεξαρτητοποιηθούν από την οικογένειά τους σε μια λογική ηλικία και να χαράξουν το δικό τους δρόμο, που καλούνται να παράγουν όλο και περισσότερο και να αμείβονται όλο και λιγότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, και στο δήμο Ιωαννίνων εξαγγέλθηκε ένα πρόγραμμα εργασιακών συμβάσεων περιορισμένου χρόνου το οποίο κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε νέους. Αυτό δεν λύνει σε καμία περίπτωση το πρόβλημα της ανεργίας αλλά αντίθετα προσφέρει φτηνή εργασία στις επιχειρήσεις του δήμου για την περαιτέρω αύξηση των κερδών τους.
Στην εκπαίδευση: Ένα σημαντικό ακόμη κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπορεύσιμο είδος. Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, η είσοδος του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις βαθμίδες της, καθώς και η καθιέρωση της «παραπαιδεία» μεταβιβάζουν το κόστος στις πλάτες των νέων και των οικογενειών τους, αποκλείοντας από τη μόρφωση πολλούς νεολαίους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την εισαγωγή εξετάσεων από τα δημοτικά έως τα πανεπιστήμια, μετατρέποντας την εκπαίδευση σε κυνήγι βαθμών, μειώνοντας την κριτική ικανότητα και την συνολική επαφή του διδασκόμενου με τη γνώση και εκμηδενίζοντας τον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο. Επιπλέον οι εξεταστικοί φραγμοί (ιδιαίτερα με την πρόσφατη εισαγωγή του 10 για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), πετούν μεγάλη μερίδα των νέων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, ιδιωτικές σχολές που στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης εξειδίκευσης στερούν το βασικό συστατικό της μόρφωσης και μοιράζουν πτυχία μιας χρήσης χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση προωθούνται οι αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (νόμος πλαίσιο, αξιολόγηση, ιδιωτικά πανεπιστήμια) αλλά παράλληλα και στη δευτεροβάθμια (με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ από το φθινόπωρο) που στοχεύουν στην υπαγωγή της γνώσης και της έρευνας στις ανάγκες των επιχειρήσεων, στην διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργαζομένου και στην εντατικοποίηση και πειθάρχηση σπουδών και σπουδαστών.
Στον πολιτισμό: Μέσα σε όλα αυτά, ακόμη και ο ελεύθερος χρόνος και ο τρόπος αξιοποίησης του έχουν εξελιχθεί σε μια βιομηχανία κερδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολιτιστικές παρεμβάσεις του δήμου έχουν μειωθεί και δοθεί κυρίως σε ιδιώτες, που για όσα παρέχουν απαιτούν ανάλογο αντίτιμο. Εξαιτίας της πολιτιστικής αδράνειας του δήμου που δεν μεριμνά για χώρους που θα προάγουν τον πολιτισμό (βιβλιοθήκες, πολιτιστικά στέκια, εργαστήρια) η ψυχαγωγία αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως προϊόν κατανάλωσης. Παράλληλα η δραστική μείωση των ελεύθερων χώρων, που φαίνεται να εντείνεται με την παραχώρηση του θεάτρου στο παραλίμνιο (σημαντικό στέκι της νεολαίας της περιοχής) σε χώρο για τραπεζοκαθίσματα των μαγαζιών, εκτός των άλλων κινείται προς την κατεύθυνση προβολής ενός συγκεκριμένου τρόπου διασκέδασης που περιλαμβάνει μόνο καφετέριες και μεγάλα κλαμπ. Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να διαμορφώνει ελεύθερους χώρους πρασίνου, συνθήκες μαζικού αθλητισμού και να διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, αντί να δίνει διεξόδους για την ομαλή κοινωνικοποίηση των νέων, την απάλειψη των ναρκωτικών και της νεανικής εγκληματικότητας κύριος στόχος είναι η προώθηση των συμφερόντων των ιδιωτών.
Όλα αυτά θεωρούμε ότι έχουν σχέση με την πολιτική. Μια πολιτική που εμείς την αντιλαμβανόμαστε να αποκτά υλική δύναμη στους δρόμους και στα κινήματα που προασπίζουν και διευρύνουν τα δικαιώματα μας. Σε αντίθεση με το κυρίαρχο προτεινόμενο μοντέλο του «απολίτικου» νέου, που απορρίπτει τη συλλογικότητα, που είναι ανταγωνιστικός και αποξενωμένος από τους συνανθρώπους του, εμείς συντασσόμαστε με τους νέους που παλεύουν. Εκείνους που έδωσαν τη μάχη στο Ξενία και την πλατεία, εκείνους που αγωνίστηκαν και πέτυχαν το μπλοκάρισμα της αντεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, εκείνους που αντιλαμβάνονται ότι έχουμε να δώσουμε και να κερδίσουμε πολλές μάχες στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετέχουμε στο ενωτικό και συγκρουσιακό κάλεσμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που εκφράζεται από τη συγκρότηση της Νομαρχιακής και Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης Ιωαννίνων. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα μέσα από τη συνδιαχείρηση, συμμετέχουμε όμως στις δημοτικές νομαρχιακές εκλογές προκειμένου να εκφράσουμε τους νέους που αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική, που αντιστέκονται και με τους οποίους θα βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: