Παρασκευή, Οκτωβρίου 12, 2007

Για την διαχείριση των απορριμμάτων και την κατασκευή χώρο υγειονομικής ταφής



















Ψ Το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων έμενε για δεκαετίες σε λήθαργο στον ελληνικό καπιταλισμό. Ξύπνησε ως ευθύνη των νομαρχιακών αυτοδιοικούντων αρχικά και στη συνέχεια των περιφερειαρχών. Περιορίστηκε δε στην κατασκευή χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) για την τελική διάθεση των αποβλήτων μετά το καμπανάκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί προστίμων για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ψ Ο περιφερειακός σχεδιασμός εξαντλήθηκε στην άγονη αναζήτηση χώρου εγκατάστασης ΧΥΤΑ αγνοώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις διαχείρησης που καταδεικνύουν ως πρωτεύον ζήτημα αυτό της μείωσης της ποσότητας και της βλαπτικότητας των απορριμμάτων για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ψ Όλα αυτά τα χρόνια που μαινόταν η σύρραξη για την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ ανάμεσα στους Καποδιστριακούς Δήμους και τον περιφερειάρχη και η χωματερή της Δουρούτης - που προ πολλού έχει ξεπεράσει τα όριά της - έγινε άκρως επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών των όμορων δήμων, η Δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων πόλης παραγωγού της μεγαλύτερης ποσότητας αστικών αποβλήτων ούτε εμφανίζεται στον ιδιότυπο δημόσιο διάλογο ούτε εμφανίζει κάποια δράση στην κατεύθυνση της μείωσης των αποβλήτων με την ανάπτυξη κάποιου προγράμματος ανακύκλωσης ως εποικοδομητική παρέμβαση στο σύνθετο έργο της διαχείρισης.

Ψ Το «προσωπικό στοίχημα» και η εμμονή του περιφερειάρχη για κατασκευή ΧΥΤΑ οδήγησαν στα συνεχή προβλήματα «τοπικής κοινωνικής αποδοχής» και στη σημερινή ακραία επείγουσα εκρηκτική και εκφυλιστική κατάσταση όταν μετά τη γενικευμένη κινητοποίηση των κατοίκων του Δήμου Κατσανοχωρίων ενάντια στην εγκατάσταση του εργολάβου στο Ελληνικό μεθοδεύτηκε ο αποκλεισμός της χωματερής της Δουρούτης ενοχοποιώντας έτσι την κίνηση πολιτών ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση της εγκατάστασης και την δημόσια υγεία.

Ψ Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στον νομό ενταγμένο στο πλαίσιο ενός βέλτιστου εθνικού σχεδίου διαχείρισης επαρκώς χρηματοδοτούμενο και πριν καταλήξει στην διάθεση όχι των απορριμμάτων αλλά των υπολειμμάτων σε χώρο υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ) θα έπρεπε να έχει τους εξής άξονες.
· Αξιόπιστους φορείς διαχείρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ικανoύς να αντεπεξέλθουν στο σύνθετο έργο της διαχείρισης.
· Δράσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των απορριμμάτων με αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα, συνήθειες, συμπεριφορές, νοοτροπίες.
· Συστηματική ανάπτυξη της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή υλικών όπως: συσκευασίας, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ελαστικών, αδρανών στερεών αποβλήτων, έντυπου χαρτιού, ηλεκτρικών στηλών κλπ. Έτσι επιτυγχάνεται η αποφυγή της ενεργοβόρας και ρυπογόνας δραστηριότητας της μηχανικής διαλογής στην επιβαρημένη περιοχή του ΧΥΤΑ.
· Χρήση Σταθμών Μεταφόρτωσης με σκοπό τη μείωση του κυκλοφοριακού έργου και φόρτου.
· Μηχανική Βιολογική επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων με ανάκτηση υλικών κόμπoστ, εδαφοβελτιωτικού υλικού, σε συνδυασμό με ενεργειακή αξιοποίηση.
· Ασφαλή τελική διάθεση με υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
· Κατάργηση και αποκατάσταση της χωματερής της Δουρούτης και των διάσπαρτων σκουπιδότοπων.

Ψ Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στην κίνηση πολιτών του Ελληνικού του Δήμου Κατσανοχωρίων που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ μη αποδεχόμενοι την οχληρή και ρυπογόνα δραστηριότητα του ΧΥΤΑ της μηχανικής διαλογής και των μονάδων επεξεργασίας σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους λόγω των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία το περιβάλλον την πολιτιστική κληρονομιά στις αξίες γης και στις οικονομικές δραστηριότητες δηλαδή στην προοπτική ανάπτυξης όπως οι ίδιοι δηλώνουν.
Ως εκτούτου πρέπει να επανεξετασθεί ο χώρος εγκατάστασης του ΧΥΤΥ με παράλληλη ανάπτυξη όλων των αξόνων που προαναφέρθηκαν.

Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση / ΔΡΑΣΥ
Νομαρχιακή Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση / ΝΟΡΑΣΥ
Οκτώβριος 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: