Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2016

Ανακοίνωση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ» και της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΗΠΕΙΡΟ» για το προσφυγικό

Γιάννενα, 10/03/2016
Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων αναφορικά με τους πρόσφυγες. Αναμένεται το επόμενο διάστημα όχι μόνο να συνεχιστούν οι διελεύσεις προσφύγων, αλλά και να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός όσων εγκλωβίζονται στη χώρα.
Οι προσφυγικές ροές είναι θλιβερό επακόλουθο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που συνεχίζονται ακατάπαυστα στη πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες αποτελούν θύματα πολλαπλής εκμετάλλευσης και παραβίασης στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων. Οι χώρες της Ε.Ε., μαζί η Ελλάδα και η Τουρκία, δεν τηρούν την υποχρέωση προστασίας των θυμάτων πολέμου και κρατούν κλειστές τις συνοριακές διαβάσεις των χωρών της Ε.Ε. απαγορεύοντας τη διέλευση των προσφύγων. Σπρώχνουν τους πρόσφυγες στα χέρια των κυκλωμάτων των διακινητών και στην κερδοσκοπία εταιρειών, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων 4.000 πνιγμένους και αγνοούμενους το 2015 και 287 μόνο στο Αιγαίο το Γενάρη του 2016. Παρά το πάγωμα της συνθήκης του Δουβλίνου για τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου (που αφορά κυρίως την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και Ισπανία) η πολιτική της ΕΕ αντιδραστικοποιείται συνολικά.
Οι αποφάσεις της Ε.Ε. για κλειστά σύνορα στους πρόσφυγες και η εφαρμογή μέτρων εγκλεισμού, διαλογής και απελάσεων, που συμπληρώνονται με τις αποφάσεις της Δανίας και Ελβετίας για κατασχέσεις χρημάτων και προσωπικών ειδών των προσφύγων, των δηλώσεων του Βέλγου υφυπουργού «πνίξτε τους μετανάστες», της κατασκευής και νέων φρακτών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, συνιστούν μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής στροφής στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους» που παραπέμπει σε πογκρόμ και άλλες εποχές.
Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ευθυγραμμίζεται στις απαιτήσεις της Ε.Ε., συνεργάζεται με το καθεστώς Ερντογάν για την παρεμπόδιση της νόμιμης διέλευσης των προσφύγων από τα σύνορα και προχωρά σε υλοποίηση της γκετοποίησης των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα, δημιουργώντας στρατόπεδα εγκλεισμού χιλιάδων προσφύγων, που τα ονομάζει κέντρα μετεγκατάστασης. Συνεχίζονται με ευθύνη της κυβέρνησης οι άθλιες συνθήκες υποδοχής, μετακίνησης, διαμονής, περίθαλψης, σίτισης και μέριμνας για τους πρόσφυγες. Αντί για τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι τομείς αυτοί, παραδίδονται πλήρως σε ΜΚΟ, διαπιστευμένες εταιρείες, την αστυνομία και το στρατό και ο έλεγχος στην αρμοδιότητα της Frontex.
Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μη θέλοντας να ανοίξει τα χερσαία σύνορά της (φράχτης του Έβρου) ώστε να αποτρέψει τους πνιγμούς και ανέτοιμη να φιλοξενήσει πρόσφυγες με αξιοπρεπείς όρους συμφωνεί και αποδέχεται το ΝΑΤΟ ως δύναμη αποτροπής όταν όλοι κατανοούν ότι η παρουσία του στην εμπόλεμη ζώνη αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάφλεξη και όχι στο τέλος του πολέμου στην Συρία και το σταμάτημα των προσφυγικών ροών.
Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό το αίσχος. Το νούμερο 1 ζήτημα είναι η ασφαλής μετάβαση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες που επιθυμούν.
Επίσης, πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει εκταμίευση κονδυλίων για τια ανάγκες και την πρόσληψη προσωπικού με κανονικές σχέσεις εργασίας, κι όχι να κατευθυνθούν τα χρήματα στις αμαρτωλές ΜΚΟ, ούτε να επαφίεται όλη η φροντίδα στον κόσμο που εθελοντικά προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί!
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, διερμηνέων, προσωπικού καθαριότητας και φροντίδας, καθώς και μαγείρων.
Για την στέγαση των προσφύγων πρέπει να ανοίξουν χώροι κατάλληλοι για στέγαση και σίτιση. Να φροντίσει η πολιτεία για να ανοίξουν κλειστά δημόσια κτίρια και όποιοι άλλοι χώροι εξασφαλίζουν τη στέγαση σε συνθήκες υγιεινής για να στεγαστούν πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι.
Η μεταφορά των προσφύγων που θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας να γίνεται με δημόσια χρηματοδότηση, για να μη δίνεται έδαφος και «κάλυψη» στους διακινητές. Οι διοικητικές δημόσιες υπηρεσίες να φροντίζουν για την παροχή ασύλου, για την επανένωση οικογενειών, την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς κ.ά.
Kαμία συζήτηση για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και hot spot.
Είναι συγκινητική η προσφορά του κόσμου, που δίνει από το υστέρημά του βοήθεια για τους κατατρεγμένους. Δεν μπορεί όμως να μπερδεύεται η αυτονόητη και έμπρακτη αλληλεγγύη όλων μας, οι πρωτοβουλίες από συνελεύσεις, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα, με τις ευθύνες της κυβέρνησης και κάθε δημόσιου φορέα, που οφείλουν να ασκήσουν πολιτική για το μεταναστευτικό.
Δεν δεχόμαστε να κάνουμε τους δεσμοφύλακες της Ευρώπης-φρούριο.
·           Έξω το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από το Αιγαίο, καμία συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού.
·           Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο. Ελεύθερη μετακίνηση - ασφαλής δίοδος των προσφύγων και μεταναστών από όλα τα σύνορα.
·           Κατάργηση του Δουβλίνου Ι-ΙΙΙ, της FΡΟΝΤΕΧ, του Ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
·           Άσυλο στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων των οικονομικών μεταναστών. Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά.
·           Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν μετατρέψει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων σε κόλαση πολέμου, πείνας και θανάτου. Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από τις ξένες χώρες. Αυτοδιάθεση των λαών.

·           Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, καμιά νέα βάση, όχι επεκτάσεις, κλείσιμο όλων των βάσεων, καμία συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό, καμία διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για επεμβάσεις σε άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: