Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2008

ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ


Τα χρήματα που απαιτούνται για την διαβίωση (δηλαδή την επιβίωση) των εργαζόμενων παίρνουν την ανηφόρα. Το κόστος της κατοικίας (ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο), των βασικών τροφίμων, των μετακινήσεων , της ασφάλισης , της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης εκτοξεύονται. Ενώ το πετρέλαιο που πλησιάζει τα 150$ το βαρέλι, τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ έχουν εκτοξευτεί σε ύψη που δεν τα φτάνει ο λαϊκός προϋπολογισμός. Και έρχεται χειμώνας!!!!
Ο ίδιος ο «τσάρος» των οικονομικών με δηλώσεις τους μας ετοιμάζει για τα χειρότερα που έρχονται και η κυβέρνηση μας προτείνει να την βγάλουμε ο καθένας όπως μπορεί, δηλαδή ο «σώζων εαυτό..»!!!!! Ωραία κυβέρνηση δεν βρίσκεται;;;; Εδώ θα μου πείτε άφησε χωρίς αναπηρικά εισιτήρια τα ΑΜΕΑ για μια ολόκληρη βδομάδα, γιατί δεν ανανέωσε την σύμβαση με τα ΚΤΕΛ. Από λάθος, αδιάφορα, λιτότητα ή για να δοκιμάσει αντιδράσεις μαζικού κτυπήματος των δικαιωμάτων ευαίσθητων κοινωνικών κατηγοριών;;
Και σαν να μην έφταναν αυτά - η Κομισίον - ο ευρωπαϊκός μας χωροφύλακας ζητάει επανεξέταση των οικονομικών στοιχείων, δηλαδή ζητάνε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας. ΝΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΕ , που για κάποιους μπορεί να γίνει των λαών!!!!!
Οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν πρακτικές καρτέλ και υπερτιμολογούν βασικά είδη διατροφής , αποκομίζοντας μυθικά κέρδη(ποσοστά κερδών πάνω από 25% για τους μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ, τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη), την ίδια στιγμή που με εκβιασμούς και κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλείας διατηρούν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τους μισθούς των εργαζομένων και τις τιμές των άμεσων παραγωγών, όπως είναι των κτηνοτροφών που έχουν χρεοκοπήσει. Είναι γνωστή η περιπέτεια του κτηνοτρόφου που άφησε τα ζωντανά του να πεθάνουν γιατί δεν είχε να τα θρέψει.
Την ίδια στιγμή οι μισθοί παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένοι στα προ του Ευρώ επίπεδα. Δηλαδή έχουμε μια ουσιαστική μείωση των μισθών, με την ΓΣΕΕ να υπογράφει αυξήσεις 1 € την μέρα και με τις κλαδικές συμβάσεις να μένουν παγωμένες στα γραφεία της εργατικής διαιτησίας και με μέλλον αντίστοιχο της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Πόσο μάλλον που η «μαύρη» αλλά και η ευέλικτη εργασία αυξάνεται. Με τους μετανάστες να χρησιμοποιούνται και να εκβιάζονται και οι ίδιοι, να ζουν- για ένα κομμάτι ψωμί - κάτω από άθλιες συνθήκες(πακιστανοί ..κτλ στην βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων). Με στόχο να πιέσουν τα μεροκάματα αλλά και τις προσδοκίες των εργαζομένων προς τα κάτω. Προωθώντας την αντίληψη πως για όλα φταίνε οι (λαθρο)μετανάστες.
Οι εκάστοτε (πρασινογάλαζοι) κυβερνώντες προσπαθούν να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους με έμμεσους και άμεσους φόρους και κρατήσεις , τέλη , χαρτόσημα και κάθε λογής εφεύρημα. Οι Δήμοι συναγωνίζονται σε φαντασία και σαδισμό τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων , διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας τα δημοτικά τέλη για υπηρεσίες ανύπαρκτες η…προπολεμικού επιπέδου. Είναι σε όλους μας γνωστή η τεραστία αύξηση των δημοτικών τελών , του νερού και της αποχέτευσης στο Δήμο Ιωαννίνων.
Θα μας σώσουν λέει οι κυβερνήσεις που κατηγορούν τις επιχειρήσεις για αισχροκέρδεια και υπόσχονται «κάθαρση» ενώ ταυτόχρονα εξαγγέλλουν φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες και τους επιστρέφουν τα…κλοπιμαία , με σκανδαλώδες συμβάσεις κρατικών προμηθειών.
Το κράτος των ΜΑΤ και των εισαγγελέων τίποτε δεν κάνει να περιορίσει την αισχροκέρδεια των επιχειρήσεων και του γκανγκστερικού τύπου θράσος των τραπεζών. Αντίθετα σε κάθε ευκαιρία παίρνει το μέρος του για να καταπνίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και των άμεσων παραγωγών , επιστρατεύοντας είτε την ωμή βία και τα χημικά είτε την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη για να κηρύξει τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές και να κινητοποιήσει την γνωστή βιομηχανία διώξεων συνδικαλιστών και αγωνιστών.
Οι διοικητές των τραπεζικών ιδρυμάτων ουρλιάζουν πως θα πρέπει να παγώσουν οι μισθοί για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός παραβλέποντας πως σύντομα το ένα τρίτο του πληθυσμού στην Ελλάδα θα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.
Τα επίσημα στοιχεία( από την ΕΕ και ελληνικό κράτος) μέχρι τα τώρα μιλούσαν για πάνω από 2.200.000 ανθρώπους να ζούνε κάτω από το όριο φτώχιας . Και όμως φαίνεται πως και εδώ μας δουλεύουν χοντρά, θεωρώντας το όριο φτώχειας τα 850 € για τετραμελή οικογένεια(!!!!).Λες και μπορεί να επιβιώσει μια τετραμελή με 850 € το μήνα. Φυσικά υπάρχουν πιο αντικειμενικές επιστημονικές προσεγγίσεις που ανεβάζουν αυτό το πόσο στα 1600 και 2500 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα όμως με μια μελέτη το 2005 της ΕΣΥΕ , οι ίδιοι φτωχοί που ερωτηθήκανε θεώρησαν ως πόσο κάλυψης των βασικών τους αναγκών τα 1350€ το μήνα. Ενώ για να καλύψουν πλήρως όλες τις ανάγκες τους το ποσό ανέβαινε στα 2000€ και αυτά το 2005 , πόσο πάει το 2008!!!
Ενώ αλήθεια πόσο πλούσιοι είναι οι εργαζόμενοι όπου στήριξαν τις καταναλωτικές τους συνήθειες στα πάσης φύσεως δάνεια;;; Και τώρα έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να τα πληρώνουν;; Η κρίση για τα λαϊκά και εργατικά νοικοκυριά είναι τόσο μεγάλη που 1στα 2 νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία καταλαβαίνουν ότι τόσο παγκόσμια , όσο και στην Ελλάδα αυτό που γεννά την ακρίβεια είναι η άνιση κατανομή του πλούτου , που ενώ παράγεται από τους πολλούς καταλήγει στα χέρια των λίγων. Σε ένα κόσμο όπου έξι πρόσωπα κατέχουν το 60% του παγκόσμιου πλούτου. Το 78% της ανθρωπότητας δεν έχει σπίτι. Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν περιουσία που ξεπερνά τον πλούτο των 52 πιο φτωχών κρατών!. Το 78% των πολιτών του κόσμου βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας . Ο τρίτος κόσμος: 115 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία εργάζονται σε συνθήκες εξαθλίωσης (σπάζουν πέτρες, πεντάχρονα παιδιά!!!). Λατομεία, ορυχεία, εργοστάσια - παιδιά σκλάβοι... Για ένα φορτίο πέντε τόνων - μεροκάματο αξίας 5 ευρώ!. Με μια παραγωγή πραγματικού πλούτου που θα μπορούσε να εξασφαλίσει και στα 6 δισεκατομμύρια ανθρώπων τα προς το ζην. Αρκεί να άλλαζε ο τρόπος που παράγονταν και μοιράζονταν αυτός ο πλούτος.
Χρειάζεται μαζικός και ανυποχώρητος για την ανατροπή του συστήματος που γεννά φτώχια και ανισότητες. Χρειάζεται μια ανασύνταξη και επανίδρυση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που βλέπουν σε μια άλλη προοπτική, σε μια προοπτική πέρα από την κοινωνία του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Οι εργαζόμενοι άμεσα, οργανωμένα και συνειδητά, πρέπει να αντιδράσουν και να ανατρέψουν τα προγράμματα του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων του.
Ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της ακρίβειας και της φτώχειας είναι να αυξηθεί το μερίδιο των εργαζομένων , δηλαδή να αυξηθούν άμεσα οι μισθοί . Δεν είμαστε αφελείς. Δεν περιμένουμε πως θα μας χαριστεί τίποτε από αυτούς που επανειλημμένα έχουν αποδείξει με τίνος το μέρος είναι.
Άμεσα και αμεσοδημοκρατικά τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, οι εργατικές και ταξικές συσπειρώσεις, οι κινήσεις πόλης, και γειτονιάς, οι δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις πρέπει να συγκροτήσουν ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην ακρίβεια και στην φτώχεια. Με σύνθημα να πληρώσει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Με πρώτο καθήκον την καταγγελία της κατάπτυστης ΓΣΣΕ που υπόγραψε η ΓΣΕΕ.


ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

- 1400€ βασικό μισθό – σύνταξη και μισθό αναγκών σε ανέργους και άπορους.
- Πάγωμα των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
-Επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης σε όλους τους εργαζόμενους.
-Μείωση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ και στις δημοτικές επιχειρήσεις , όπως η ΔΕΥΑΙ.

- Μείωση των ωρών εργασίας για να αντιμετωπισθεί η ανεργία.
-Μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

- Απαγόρευση των απολύσεων.
-Δωρεάν διανομή ειδών πρώτης ανάγκης από το μέτωπο αγώνα ενάντια στην φτώχεια και τα συνδικάτα σε φτωχούς, άπορους, πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες.
Αύξηση των τιμών στο γάλα στους παραγωγούς


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΔΡΑΣΥ)
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΝΟΡΑΣΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: