Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2008

Εισήγηση της ΝΟΡΑΣΥ προς το νομαρχιακό συμβούλιο για το ζήτημα των δασεργατών και του πρασίνου

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ.)


Προς τον Πρόεδρο του Ν.Σ.
τις Παρατάξεις και τα μέλη

του Νομαρχιακού Συμβουλίου





Το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει, κατά την άποψή μας, να συζητήσει και τα παρακάτω θέματα:



Α) Δασεργάτες – Πυρκαγιές: Από τον Υφυπουργό Εσωτερικών αναγγέλθηκε για φέτος, το 2008, η χρησιμοποίηση 1.300 δασεργατών στις δασικές πυρκαγιές, κάτι που γνωστοποιήθηκε και από τον κ. Νομάρχη στο Ν.Σ., σε συνδυασμό με την έλλειψη πυροσβεστών όπως οι ίδιοι είχαν αναφέρει.
Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε σχετικά.
Με σχετικό κείμενό μας τον Μάρτιο του 2008 είχαμε θέσει τα ζητήματα των δασικών πυρκαγιών προς συζήτηση στο Ν.Σ., αλλά τέτοια συζήτηση δεν έγινε, γι αυτό παρακαλούμε να τεθεί άμεσα το εν λόγω θέμα στο Ν.Σ.


Β) Πράσινο στο Λεκανοπέδιο: Όπως γνωρίζετε οι οικισμοί του λεκανοπεδίου στερούνται χώρων πρασίνου και δενδροστοιχιών σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις. Αλλά και όπου υφίστανται κακοδιαχειρίζονται ή χρησιμοποιούνται - προσαρμόζονται προς εξυπηρέτηση της οικονομίας της αγοράς, π.χ. κλάδεμα θάμνων, δέντρων και δενδροστοιχιών στα πάρκα, με σκοπό την αντικατάστασή των με τεχνητές σκιές, κλιματιστικά κλπ.
Οι λόγοι της συνεχούς απαξίωσης του πρασίνου αρκετοί, όπως η άναρχη δόμηση, η έλλειψη χωροταξικού, η τσιμεντοποίηση των παραγωγικών εδαφών, όπως και η συγκέντρωση πληθυσμού λόγω ανισομερούς πολιτικής και πολιτισμικής ανάπτυξης.
Πιστεύουμε ότι το Ν.Σ. πρέπει να ασχοληθεί και με την χωροθέτηση χώρων πρασίνου και αναψυχής στο λεκανοπέδιο, τον κατάλληλο σχεδιασμό που δεν θα επιτρέπει παρεμβάσεις, όπως και με την σχετική χρηματοδότηση των. Δεν θα επιχειρηματολογήσω όσον αφορά την αναγκαιότητά των όπως και το που βαδίζει ο πλανήτης. Τα περιγραφικά στοιχεία αναφέρονται συνεχώς στα διεθνή αλλά και στα εγχώρια ΜΜΕ. Η ανάγκη για χώρους πρασίνου αναφέρεται πλέον απ’ όλους.
Η μονομερής χρηματοδότηση μόνο για διάνοιξη νέων δρόμων, των περισσότερων περιβαλλοντικά επιζήμιων (παραδείγματα υφίστανται) λόγω της συγκεκριμένης οικονομικής κατεύθυνσης και εξυπηρέτησης (οικονομία της αυτοκίνησης), συντελούν στην αύξηση των θερμοκρασιών αλλά και το χειρότερο διαπαιδαγωγούν τους πολίτες ότι πρόβλημα δεν υφίσταται.
Η οικολογική ρύπανση δεν είναι μόνο τα στερεά απόβλητα, αλλά και τα αιωρούμενα.


Ιωάννινα 23-6-2008

Για την ΝΟΡΑΣΥ
Κ. Λούκας


Δεν υπάρχουν σχόλια: