Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2008

Την απάντηση να την δώσουν οι ενεργοί πολίτες και οι εργαζόμενοι


Το χοντρό «πλάκωμα» του Γκόντα, της «παρέας» του και των συμφερόντων που τον στηρίζουν από την μια μεριά και της ΝΔ- Περιφερειάρχη αποκαλύπτει οικονομικές συμμαχίες, συμφέροντα και σκάνδαλα.
Κανείς δεν είναι «αθώος του αίματος». Ούτε ο Δήμαρχος και τα οικονομικά κέντρα και παρακυκλώματα που μαζί έκαναν και κάνουν τις «δουλείες» . Ούτε ο περιφερειάρχης, εκπρόσωπος της αντιλαϊκής , αντεργατικής και μιζαδορικής κυβέρνησης της ΝΔ με την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, την αυταρχικότητα και τον «τσαμπουκά» απέναντι στους κάτοικους του Ελληνικού για το ζήτημα του «ΧΥΤΑ».
Αλήθεια τι παρεμβάσεις έκανε ο Περιφερειάρχης για τους εργαζόμενους στο Δήμο που μένουν απλήρωτοι; Για τους μετανάστες, δούλους των επιχειρηματιών στην βιομηχανική, για τους κτηνοτρόφους που αφήνουν τα ζωντανά τους να πεθάνουν;;
Ούτε το ΠΑΣΟΚ , αντικειμενικό κομμάτι της κρίσης – που η τοπική πτέρυγα του είναι παίζει με τον Γκόντα και αρνείται να δώσει οικονομικά στοιχεία για τα μεγαλοστελέχη στην «ΠΙΝΔΟ»-όπως αντίστοιχα αρνείται να δώσει στοιχεία για το μέγα «κόλπο» των μεταδημοτεύσεων. Ενώ η ίδια η πολιτική του αναιρεί την όποια αντιπολιτευτική τακτική του σε Δήμο και Νομαρχία. Δημόσια έγινε η πολιτική διαφοροποίηση του βουλευτή Βαγγέλη Αργύρη με την άποψη της Νομαρχιακής επιτροπής και Νομαρχιακής του παράταξης του κόμματος του στην υπόθεση της μετεγκατάστασης του ΚΤΕΛ.
Ούτε ο Νομάρχης που νουθετεί μαζί την εταιρία των ΚΤΕΛ την «τυφλή» και αδέκαστη δικαιοσύνη στην υπόθεση της μεταφοράς των ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου παίρνοντας παράταση της απόφασης όταν τα μαντάτα της απόφασης δεν είναι καλά για αυτούς. Μια Νομαρχία που απλώς θεωρούσε πως εφάρμοζε τους Νόμους με αντικειμενικότητα.
Σε ένα Δήμο που και με αφορμή την υπόθεση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου καταργεί ουσιαστικά και τυπικά ακόμη και αυτούς τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο. Σε ένα Δήμο που χρωστάει σε όλους , αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους στο Δήμο και στα Προγράμματα. Σε ένα Δήμο που έχει τα πιο ακριβά Δημοτικά τέλη , νερό και αποχέτευση. Σε ένα Δήμο που έχει παραδώσει τα καλύτερα φιλέτα της πόλης στα μεγάλα συμφέροντα, με τελευταίο επεισόδιο της παράδοσης των ελεύθερων χώρων στα ιδιωτικά συμφέροντα οι «καρεκλομαχίες», όπως λέει και τοπικός τύπος στην οδό Γαριβάλδη. Σε ένα Δήμο που δίνει αντιμισθίες σε αιρετούς.
Αληλοσυπληρούμενες εικόνες μιας πολύμορφης κρίσης που αγκαλιάζει το σύνολο του συστήματος και δικαιώνει την αντίληψη μας για το Δήμο και την Νομαρχία. Μια αντίληψη που θεωρεί πως ο Δήμος και η Νομαρχία είναι κομμάτια, κρίκοι του αστικού κράτους που δεν παίρνει μεταρρύθμιση αλλά ανατροπή.
Και όπως το ίδιο το κεντρικό κράτος έχει μπει σε κρίση, έτσι σε κρίση έχουν μπει και οι κατώτεροι κρίκοι του που εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Και ακόμη χειρότερα , καθώς ο Δήμος και η Νομαρχία από θεσμοί, όπως ισχυρίζονται της τοπικής αυτοδιοίκησης – έχουν μετατραπεί σε θερμοκήπιο παραγοντισμού, πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης κάθε λογής συμφερόντων του μεγάλου αλλά και του μικρού κεφαλαίου και ως εκ τούτου έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς αποκομμένους αλλά και ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων και των πολιτών της περιοχής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι με λιγοστές βέβαια εξαιρέσεις, τα έδρανα των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων γίνεται προσπάθεια να είναι μονίμως κατειλημμένα από μεγαλοπαράγοντες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και από αυτούς που εξυπηρετούν πλήρως τα συμφέροντα των, αλλά και από στελέχη των κυρίαρχων πολιτικών σχηματισμών, που συμπορεύονται στη νεοφιλελεύθερη προοπτική.
Εάν σε αυτά τα δεδομένα κινείται η πολιτική των «πάνω» που προσπαθούν να διαχειριστούν την σαπίλα τους . θα πρέπει να δοθεί και μια απάντηση απ την πλευρά των «κάτω», απο την πλευρά των δικαιωμάτων και των αναγκών τους.
Απο την πλευρά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο Δήμο που μένουν απλήρωτοι. Των εργαζόμενων στην «βοήθεια στο σπίτι», των εργαζόμενων στα κέντρα αποτοξίνωσης και στους συμβουλευτικούς σταθμούς καταπολέμησης ναρκωτικών. Τους εργαζόμενους στα κέντρα ψυχικής υγείας. Απο την πλευρά των ατόμων με αναπηρία και των ψυχικά ασθενών που έπεσαν και πέφτουν θύματα της αδιαφορίας και της «λιτότητας» του κράτους και του κοινωνικού ρατσισμού.
Από την πλευρά των ανέργων που ζούνε με 300€ το μήνα Των 500 και πάνω πολιτών μας που ζούνε από τα συσσίτια του Δήμου και της Εκκλησίας. Των πολιτών που ζούνε σε μια τέτοια αναξιοπρεπή πόλη, με κυκλοφοριακό , με πανάκριβα δημοτικά τέλη και νερό. Μια Πόλη δίχως δημόσιους και ελευθέρους χώρους, με σκουπίδια να μας πνίγουν γιατί χαλάνε τα απορριμματοφόρα.. Με ένα Δήμο και μια Νομαρχία που δεν σέβονται ούτε τους νόμους που το δικό τους κράτος νομοθετεί, όπως τελευταία στην περίπτωση του ΚΤΕΛ ή στην περίπτωση του ΞΕΝΙΑ/ ΓΚΡΑΝΤ ΣΑΡΑΙ.
Από την πλευρά των εργαζόμενων που ζούνε στα εργασιακά κολαστήρια του ιδιωτικού τομέα και δολοφονούνται στην Εγνατία, στις οικοδομές, είτε στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με 8 δολοφονημένους εργάτες. Των φοιτητών που πληρώνουν ακριβά ενοίκια δίχως να αποκτάνε πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, των σπουδαστών στα ΚΕΚ- ΙΕΚ που δεν αποκτάνε την απαραίτητη τεχνική παιδεία και εργασιακά δικαιώματα, των κτηνοτρόφων που έχουν χρεοκοπήσει και αφήνουν τα ζωντανά τους να πεθάνουν γιατί δεν έχουν να τα ζήσουν. Των μεταναστών που δουλεύουν σε συνθήκες δουλείας στην βιομηχανική περιοχή.
Η απάντηση μπορεί να έρθει μέσα απο την ανοικτή και αμεσοδημοκρατική κινητοποίηση των μαζών. Γιατί μόνο έτσι προάγεται η απαραίτητη κοινωνική ανατρεπτικότητα και η ριζοσπαστική κινητοποίηση, ο μόνος δρόμος προς μια ανθρώπινη πόλη, Δήμους, νομό, δίκαιες σχέσεις εργασίας και κοινωνικά αποδεκτή κατανομή του πλούτου που παράγουμε.
Για μια τοπική αυτοδιοίκηση που όπως ξαναεχούμε διατυπώσει ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής και η διαχείριση των πόρων του πρέπει να υπόκειται στον άμεσο έλεγχο του συνόλου των πολιτών. Με υπηρεσίες που θα λειτουργούν σε ένα πλαίσιο αυτοδιαχείρισης και δημοκρατικής διάρθρωσης, όπου βαρύτητα έχει η συνέλευση των εργαζομένων και το Ανοικτό Δημοτικό και Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Η ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ καλεί την αριστερά να απαλλαχτεί απο τις αυταπάτες πως μπορεί να αλλάξει του κλίμα και να τελειώνουμε με την σαπίλα με συμμαχίες με το μπλοκ του δικομματισμού ή με λογικές μιας χρηστής διαχείρισης. Σωστοί διαχειριστές υπήρξαν και θα ξαναυπάρξουν, η σαπίλα όμως του συστήματος εξαπλώνεται και μπορεί να αγκαλιάσει όλο το κοινωνικό σώμα!!!
Μόνο με την ενίσχυση-δυνάμωμα του ανατρεπτικού αμεσοδημοκρατικού μετώπου των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων θα υπηρετούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων και των πολιτών αλλά και θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα άλλο ανατρεπτικό πολιτισμό που θα έχει τα στοιχεία του μέλλοντος.
Σε αυτή την προοπτική η ΔΡΑΣΥ –ΝΟΡΑΣΥ θα συνεχίσει να συνεισφέρει όλες τις δυνάμεις της.


Ιωάννινα 25/7/08


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΔΡΑΣΥ)ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΝΟΡΑΣΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: