Πέμπτη, Απριλίου 30, 2009

Για αθλητικές δραστηριότητες ελεύθερες για όλους τους πολίτες.

Δελτίο τύπου

Ζούμε σε μια πόλη που όλο και περισσότερο προβάλει ένα πρότυπο ζωής όπου οι άνθρωποι ζούνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους. Οι ελεύθεροι χώροι αυτής της πόλης ολοένα και μειώνονται, τα παιδιά δε μπορούν να κινηθούν, να διασκεδάσουν, να παίξουν και να αθληθούν σε αυτή ελεύθερα.

Τη στιγμή που εξαγγέλλουν καινούριο γυμναστήριο – κολυμβητήριο ήδη υπάρχοντες χώροι δε συντηρούντα, εγκαταλείπονται και καταστρέφονται. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το γήπεδο του ΕΑΝΚΙ το οποίο υπάγεται στη γενική γραμματεία αθλητισμού και τον τελευταίο καιρό παραμένει κλειστό και παραχωρείται σε ιδιώτη για τη διοργάνωση της Πανηπειρωτικής έκθεσης. Αυτό γίνεται για λόγους συμφερόντων. Επί δύο μήνες διώχνονται αθλητικοί σύλλογοι και απλοί πολίτες και τους στερείται το δικαίωμα της άθλησης. Παράλληλα η παραχώρηση αυτή αλλοιώνει τον υπάρχοντα χώρο, προκαλώντας ζημιές που καθιστούν τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις όλο και λιγότερο λειτουργικές και επικίνδυνες.

Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούρια. Εδώ και χρόνια έχουν παρουσιαστεί ανάλογα φαινόμενα καταστροφής. Το παλαιότερο κλειστό γυμναστήριο της πόλης που βρισκόταν στο παλιό πανεπιστήμιο (Δόμπολη), η μη συντήρηση του γηπέδου Ζωσιμάδων και η καταστροφή του γηπέδου που βρισκόταν πίσω από το παλιό πολύ κλαδικό λύκειο, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που θα μπορούσαν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των πολιτών με τα λεφτά των οποίων μέσω της φορολογίας είχαν αυτά κατασκευαστεί.

Την ίδια στιγμή που το επίσημο κράτος καλεί τη νεολαία να είναι κοντά στον αθλητισμό, η πολιτική του υπουργείου πολιτισμού, η περιφέρεια Ηπείρου, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο δήμος Ιωαννίνων φέρνουν τους ελεύθερους αθλητικούς χώρους σε αυτή την κατάσταση. Οι δυνατότητα των πολιτών να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες περιορίζεται, καθώς όλο και περισσότερο εκχωρούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να μεταφέρουν την έκθεση σε άλλο χώρο ώστε να ανοίξει και να λειτουργήσει ο χώρος του ΕΑΝΚΙ. Παράλληλα να δοθεί χρηματοδότηση για την ανακατασκευή, συντήρηση και του υπάρχοντα χώρου ώστε να αξιοποιηθεί ως χώρο αθλητικών δραστηριοτήτων.


Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση.
Νομαρχιακή Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: