Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24, 2009

Λούκας: «Καταδικαστική η συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης»


«Χάρη στην απροθυμία των βιομηχανικών κρατών του αναπτυγμένου Βορρά, αλλά κυρίως των ΗΠΑ, να βάλουν την ζωή μας πάνω από τα κέρδη τους, οι κίνδυνοι που απειλούν την ανθρωπότητα, εξακολουθούν να μεγαλώνουν πλέον μέρα με την ημέρα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί των, απέρριψαν με μεγάλη ευκολία τους όποιους ελέγχους, που στόχευαν στους μηχανισμούς της αγοράς και τις επισφαλείς και επικίνδυνες τεχνολογίες, δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όσον αφορά την περιοχή μας, ο κ. Λούκας σημειώνει πως οι κυβερνήσεις, οι ΤΑ αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η οποία και καθορίζει κατά μεγάλο μέρος τον τρόπο ανάπτυξης αλλά και διαχείρισης της περιοχής, προσπάθησε λόγω ευθυνών της και των κοινωνικών πιέσεων, να ξεπεράσει το ζήτημα της πολιτικής που υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή την οικονομία των αγορών, που συντελούν στην αύξηση του C02 και των θερμοκρασιών, με ένα κείμενο που κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Με το κείμενο αυτό, συνεχίζει, θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση του CO2 σε κάθε ένα πολίτη, δηλαδή οι έχοντες και μη έχοντες, έχουν την ίδια ευθύνη.

Ταυτόχρονα σημειώνει πως η Νομαρχιακή Αυτ/ση με μία σειρά από πολιτικοοικονομικές της αποφάσεις της συνηγορεί στην αύξηση της κατανάλωσης της ενέργειας, ως μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και για την περιοχή μας όπως:

Με την χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στην περιοχή του Μάτσικα δίπλα στην λίμνη, όπου για να υπάρξει απορρύπανση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί επί πλέον ενέργεια.

Με την μη προώθηση-στήριξη φτηνών και αξιοπρεπών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Με την υποστήριξη της αυτοκίνησης, ως τρόπο τουριστικής ανάπτυξης με την διάνοιξη πλήθος δρόμων ως και στις κορυφές των βουνών Περιστέρι, Μιτσικέλι, αλλά και σε ευαίσθητες περιοχές, Βαθύπεδο.

Με τις διαρκείς γεωτρήσεις (ενέργεια)όπου συμφέρει το ντόπιο κεφάλαιο μη δείχνοντας το ίδιο ενδιαφέρον, για την παροχή καθαρού νερού στους πληθυσμούς του λεκανοπεδίου και ωθεί τους κάτοικους του λεκανοπεδίου να αγοράζουν το ίδιο νερό, από τα επιδοτούμενα με χρήματα των φορολογουμένων εργοστάσια εμφιάλωσης, επί πλέον πληρωμένο.

Με τα υλικά συσκευασίας των να γεμίζουν τις χωματερές και να καλούνται οι κάτοικοι των διάφορων να τις αποδεχτούν ως συμμετέχοντες στην οικονομία της αγοράς, τους ΧΥΤΑ.

Κλείνοντας την ανακοίνωση του ο κ. Λούκας προτείνει, για την μέχρι σήμερα διαχείριση των φυσικών πόρων αλλά και της περιοχής μας, να γίνει ειδική συζήτηση, όπου και θα πρέπει να κληθούν διάφοροι μετέχοντες και μη στα κινήματα.
Δημοσίευση σχολίου