Κυριακή, Φεβρουαρίου 22, 2009

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΕΠΟΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ

ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.

Συμπληρώνονται φέτος 66 χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νεολαίας, της θρυλικής ΕΠΟΝ.

Ήταν τότε που μέσα στο βαθύ σκοτάδι της κατοχής τα αδούλωτα νιάτα της πατρίδας μας, συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα της ενωτικής δράσης κατά του κατακτητή, προχώρησαν στη δημιουργία της ενιαίας νεολαιίστικης αντιστασιακής οργάνωσης που έμελλε να βάλλει τη δική της καθοριστική σφραγίδα στην σκληρή απελευθερωτική πάλη του ελληνικού λαού.


Το εγερτήριο σάλπισμα της ΕΠΟΝ συνέγειρε και συστράτευσε τις φλογισμένες για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη καρδιές της νεολαίας, στον τιτάνιο αγώνα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και του τιμημένου λαϊκού στρατού του ΕΛΑΣ.


Ο γεμάτος αυτοθυσία αγώνας της ΕΠΟΝ σηματοδοτεί διαχρονικά το δρόμο του χρέους και της προσφοράς για κάθε άνθρωπο που δεν συμβιβάζεται και δεν υποκύπτει στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, που αγωνίζεται και προσδοκά έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους.


Επίκαιρα και διδακτικά όσο ποτέ άλλοτε είναι σήμερα τα μηνύματα της κορυφαίας αντιστασιακής νεολαιίστικης οργάνωσης προς τη νέα γενιά που καλείται να κρατήσει στιβαρά τη σκυτάλη της ενωτικής αγωνιστικής δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική λαίλαπα των συνασπισμένων δυνάμεων του διεθνούς κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους.


Το παράρτημα Εθνικής αντίστασης του νομού Ιωαννίνων και η νεολαία της ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ τιμώντας την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ και αποτίοντας φόρο τιμής στους χιλιάδες ανώνυμους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά οργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων από 21 μέχρι 23 Φλεβάρη:


Το τριήμερο αυτό το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, έναντι λαϊκής αγοράς Αγίας Μαρίνας, θα είναι ανοιχτό για το λαό της περιοχής από τις 10 έως 2μμ και από τις 5μμ έως 8μμ.

Την Δευτέρα 23 του Φλεβάρη και ώρα 12 πμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής στο μνημείο των εκτελεσθέντων ηρωικών Επονιτών Τσιάρα – Φίλιου – Τάτση, που βρίσκεται στην πλατεία εκτελεσθέντων της λεωφόρου Γράμμου.

Τη Δευτέρα 23 Φλεβάρη στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη στοά Σάρκα.


Καλούνται οι εργαζόμενοι η νεολαία η ηρωική γενιά της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν ενεργό μέρος στις εκδηλώσεις διατρανώνοντας τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα κατά των σύγχρονων κατακτητών.


Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης Ιωαννίνων.

Νεολαία ΔΡΑΣΥ- ΝΟΡΑΣΥ.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009

Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη! Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και συνδικαλιστών για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Ιωαννίνων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αρκετά σωματεία της πόλης μας έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και συνδικαλιστών για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και έχουν εκφράσει ήδη την αλληλεγγύη τους στην Κων/να καθώς και το κάλεσμα της τοπικής ΕΛΜΕ για συλλαλητήρια την Πέμπτη 19/02 στις 6.30 μμ στο εργατικό κέντρο σε συντονισμό με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την ίδια μέρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για το ίδιο ζήτημα προχωρήσαμε σε ένα τοπικό συντονισμό σωματείων και φορέων της πόλης και εκδίδουμε την παρακάτω ανακοίνωση.

Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη!

Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει

Συγκέντρωση- Διαδήλωση Πέμπτη 19/02 6.30μ.μ. Εργατικό Κέντρο

Το βράδυ της Δευτέρας 22 Δεκέμβρη 2008 η συνάδελφος Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, επιστρέφοντας από τη δουλειά της δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Δύο τραμπούκοι τής ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο και με βία την αναγκάζουν να το καταπιεί. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες αναπηρίες σε ζωτικά όργανα, ενώ έχει ήδη χάσει την όρασή της από το ένα μάτι. Κινδυνεύει η ίδια η ζωή της… Η δολοφονική αυτή επίθεση είναι η εκδίκηση για τη συνδικαλιστική της δράση, τον αγώνα της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συναδέλφων της.

Η Κωνσταντίνα και η ΠΕΚΟΠ επιμένουν να αποκαλύπτουν από το 2000 όσα κρύβονται πίσω από τις εργολαβίες, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες: οι διοικήσεις των οργανισμών, των νοσοκομείων, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία στηρίζουν το δουλεμπόριο που γίνεται από τους εργολάβους. Καταγγέλλουν ότι καταπατούνται όλα τα εργατικά δικαιώματα: το κράτος δίνει διπλάσια και τριπλάσια χρήματα στους εργολάβους, αυτοί όμως δηλώνουν πλασματικές ώρες και δεν πληρώνουν τις ώρες που εργάζονται, υποχρεώνουν τις καθαρίστριες να υπογράφουν λευκά χαρτιά με αποδοχές που ποτέ δεν είδαν στα χέρια τους, πληρώνουν κάτω από τη ΣΣΕ, για 8 ώρες εργασίας 500 Ευρώ, για 6 ώρες εργασίας 400 Ευρώ, για 3 ώρες εργασίας 150-180 Ευρώ, δεν πληρώνουν τις υπερωρίες. Υποχρεώνουν τις καθαρίστριες να υπογράφουν με την πρόσληψη την οικειοθελή αποχώρηση, δεν βάζουν ένσημα, δεν κολλούν τα βαρέα με αποτέλεσμα να μη θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης, τις αναγκάζουν να υπογράφουν ότι πληρώνονται για μεγαλύτερο ποσό στην είσπραξη του δώρου, ενώ παίρνουν λιγότερα στο χέρι, ασκούν ψυχολογική βία, εκβιάζουν με απολύσεις και μαύρες λίστες.

Το εργατικό κίνημα δέχεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δολοφονική επίθεση από τραμπούκους της εργοδοσίας… Οι ομοσπονδίες και οι συνομοσπονδίες δεν αρκεί να βγάζουν ανθρωπιστικές ανακοινώσεις, είναι ανάγκη να καλέσουν τα συνδικάτα και τους εργαζομένους σε απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωνιστική δράση. Τα σωματεία και ομοσπονδίες σε ΔΕΚΟ πρέπει να σταματήσουν να ανέχονται να δρουν μέσα στους χώρους εργασίας τους οι δουλεμπορικές εταιρείες. Πρέπει επιτέλους η ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα να καταγγείλουν ως εργοδοτικό το στημένο σωματείο από την ΟΙΚΟΜΕΤ του Οικονομάκη. Είναι σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στα γραφεία της ΓΣΕΕ να υπάρχει ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού…

Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των εταιρειών καθαρισμού είναι μία μόνο από τις περιπτώσεις του σύγχρονου δουλεμπορίου. Το δουλεμπόριο από τους εργολάβους, η νομιμοποίηση της εργοδοτικής ασυδοσίας, η ελαστική εργασία προωθήθηκαν με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα από το οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Δεν είναι μεμονωμένες αυθαιρεσίες αυτές που συμβαίνουν στο χώρο των εταιρειών καθαρισμού. Είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, της αναίρεσης κατακτήσεων, της αμφισβήτησης του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση. Δείχνουν που θέλουν εργοδότες και η πολιτική της κυβέρνησης να πάνε τα πράγματα για όλους μας.

Στην δολοφονική επίθεση εναντίον της Κων/νας πρέπει να προστεθούν οι δύο θάνατοι εργαζόμενων στα εργοτάξια της Εγνατίας το τελευταίο διάστημα, ο θάνατος του εργαζόμενου στο μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και ο εγκλεισμός εργαζομένων στο ψυγείο στη προσπάθεια της εργοδοσίας να κρυφτεί από την επιθεώρηση εργασίας. Την ώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει η εργατική τρομοκρατία είτε με τη μορφή της ωμής βίας όπως στην περίπτωση της Κων/ νας, είτε με τη μορφή της εντατικοποίησης της εργασίας και των εργατικών ατυχημάτων είτε με την απειλή της απόλυσης θα μεγαλώνει.

Γι’ αυτό και η υπόθεση αυτή μας αφορά ΟΛΟΥΣ. Ήρθε η ώρα την απάντηση να δώσει το εργατικό κίνημα που δεν σιωπά μπροστά στο έγκλημα, που θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλος για να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο της ελαστικής εργασίας και να τελειώσει μια για πάντα το δουλεμπόριο των εργαζομένων, αλλά και για να αμείβονται αξιοπρεπώς και να έχουν πλήρη ασφάλιση. Τα σωματεία να μη σιωπήσουν, να πάρουν θέση, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα ενάντια στο δουλεμπόριο. Ειδικά τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που βρίσκονται σε χώρους όπου απασχολούνται ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι να απαιτήσουν να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό καθεστώς, να γίνουν προσλήψεις και διορισμοί προσωπικού καθαριότητας και να επιστρέψουν στις δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς και εταιρείες όλες οι λειτουργίες που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και εργολάβους και να απαιτήσουν αμέσως η πληρωμή αυτού του προσωπικού να γίνεται με ευθύνη των ΔΕΚΟ και των Δημόσιων Ιδρυμάτων και όχι των δουλεμπόρων. Τέλος, είναι αίτημα του εργατικού κινήματος να χορηγηθεί τώρα πλήρης σύνταξη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κωνσταντίνα.

Να στηρίξουμε τον ηρωικό αγώνα της ΠΕΚΟΠ. Είναι χρέος τιμής στην Κωνσταντίνα να γίνουν μέλη της ΠΕΚΟΠ όλες οι εργάτριες καθαρίστριες και να συμβάλουμε όλοι στη δικαίωση του αγώνα που δίνουν οι συναδέλφισσές μας.

Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί.

Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρείες.

Κανένας εργαζόμενος ενοικιαζόμενος.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009

Οι λόγοι για την μη λειτουργία του Σταθμού ΚΤΕΛ στο Μάτσικα

1.Η περιοχή είναι εκτός σχεδίου και εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου ΖΟΕ όπου προβλέπονται συγκεκριμένες χρήσεις γης. Ο σταθμός του ΚΤΕΛ δεν ανήκει στα κοινωφελή έργα άρα δεν έχει θέσει στην παραλίμνια περιοχή του Μάτσικα σύμφωνα με την ΖΟΕ, και αυτό αποδεικνύεται και τα έγγραφα της Δ/σης όπου η σχετική άδεια δόθηκε ως εμπορικό κατάστημα.

2.Το ΚΤΕΛ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν εξυπηρετεί 2.200.000 επιβάτες ετησίως και όπως ο νόμος ορίζει η νέα εγκατάσταση θα πρέπει να έχει ωφέλιμο εμβαδόν άνω των 900 τετρ. μέτρων και άδεια Γ΄ Κατηγορίας.

3.Η περιφέρεια ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης νομιμοποιεί πολιτικά τις αποφάσεις της Νομαρχιακής Α/σης και της Τοπικής Α/σης Ιωαννίνων.

4.Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία στην Παπανδρέου κυκλοφορούν 25.000 οχήματα ημερησίως και η οποία θα επιβαρυνθεί με τα επί πλέον 150 ημερήσια δρομολόγια των βαρέων ενεργοβόρων οχημάτων του ΚΤΕΛ καθώς και με την επί πλέον κίνηση οχημάτων προς εξυπηρέτηση των ημερήσια κινούμενων επιβατών. Υπολογίζεται ο αριθμός των οχημάτων στην Παπανδρέου θα φτάσει στις 32.000 ημερησίως. Επισημάνθηκε ότι η Παπανδρέου είναι ήδη κορεσμένη.

5.Με την τοποθέτηση του ΚΤΕΛ στην συγκεκριμένη περιοχή και λόγω της υποχρέωσης των δρομολογίων των λεωφορείων μέσω της παράκαμψης και όχι δια μέσου της πόλεως όπως σήμερα οι επιβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να επιβαρύνονται με επί πλέον κόστος για την μεταφορά των λόγω και της μη ύπαρξης δρομολογίων αστικής συγκοινωνίας.

6.Οι κάτοικοι της περιοχής του Μάτσικα που παραβρέθηκαν στην συζήτηση και που χρόνια περιμένουν το σχέδιο για την περιοχή αντιδρούν στην εγκατάσταση του σταθμού. Επισημαίνουν πλέον και ότι η εγκατάσταση του σταθμού θα υποβαθμίσει ολόκληρη την παραλίμνια περιοχή του Μάτσικα λόγω και της νέας οικονομικής κατεύθυνσης.

7.Θα αυξήσει πολλαπλάσια την ρύπανση λόγω της καθημερινής κυκλοφορίας και συγκέντρωσης επί πλέον 150 μεγάλων ενεργοβόρων λεωφορείων του ΚΤΕΛ. στον ήδη κορεσμένο δρόμο της Παπανδρέου.

8.Θα καταστρέψει και το εναπομείναντα δένδρα υψηλής οικολογικής αξίας της περιοχής, ήδη ένας τεράστιος αριθμός δένδρων έχει αφανισθεί δια παντός. Θα διώξει και την εναπομένουσα πανίδα της περιοχής.

9. Θα αυξήσει επί πλέον τις ρυπογόνες ουσίες που ρέουν στην περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη λίμνη.

K. Λούκας

Με ψηλά το κεφάλι στα μπλόκα του αγώνα!

Τις μέρες αυτές η καρδιά κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης χτυπά στα μπλόκα του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Μπλόκα που στήθηκαν υπό το βάρος της συνεχιζόμενης, από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, αντιαγροτικής κοινοτικής πολιτικής και των καταστροφικών της συνεπειών.
Το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια, η ερήμωση της υπαίθρου, η μετατροπή της χώρας από εξαγωγέα σε εισαγωγέα γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και η όξυνση του λαϊκού διατροφικού προβλήματος, αναδεικνύουν ξεκάθαρα πλέον τις εγκληματικές ευρωενωσιακές πολιτικές επιλογές της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της.

Είναι από την άποψη αυτή τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον για τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των αγροτών που εκδηλώνεται από τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, των θιασωτών του ευρωμονόδρομου και της κοινής αγροτικής πολιτικής!

Η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις καθώς και το εύρος της λαϊκής απήχησης και στήριξης των δίκαιων αιτημάτων τους, καταθορύβησε την κυβέρνηση που με παροχές ψίχουλα προσπάθησε να κατευνάσει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Την ίδια στιγμή που απλόχερα χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο τα δισεκατομμύρια τα βγαλμένα από τον ιδρώτα του εργαζόμενου λαού!

Περήφανη και αποστομωτική ήρθε η απάντηση από τη μικρομεσαία αγροτιά! Απέκρουσε τον κυβερνητικό εμπαιγμό και απαίτησε να της αποδοθεί εκείνο που δικαιωματικά της ανήκει: να μπορεί να ζήσει στη γη της με αξιοπρέπεια ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες της.
Ανταπαντώντας η κυβέρνηση της ΝΔ, με μεθόδους δοκιμασμένους και δανεισμένους από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διαθέτοντας τη στήριξη των μεγαλοαγροτών και των συμβιβασμένων συντονιστικών επιτροπών, επιχειρεί με εκβιασμούς απειλές και διώξεις να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να υπονομεύσει τον αγώνα τους.

Τούτη την κρίσιμη ώρα που η αγροτιά παλεύει για την επιβίωσή της, τη στιγμή που όλο και πυκνώνουν τα σύννεφα της επερχόμενης σφοδρής οικονομικής κρίσης, είναι ανάγκη να οικοδομηθεί πλατύ μέτωπο αγωνιστικής συμπόρευσης και αλληλεγγύης των εργαζομένων της πόλης και της υπαίθρου, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς και των σύγχρονων λαϊκών διατροφικών αναγκών, για την απόκρουση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης.
Να πυκνώσουν οι γραμμές στα μπλόκα της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς για να ξεμπλοκάρουν οι λαϊκοί αγώνες!

Γενάρης 2009 ΔΡΑΣΥ ΝΟΡΑΣΥ

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 06, 2009

ΞΕΝΙΑ –ΠΑΡΓΚΙΝΓΚ – ΟΑΣΗ – ΜΟΛΟΣ – ΜΑΤΣΙΚΑΣ - ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ Η ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Ετούτη η δημοτική αρχή του κ. Γκόντα δεν έχει τον θεό της, δεν έχει προηγούμενο, ούτε που λέει να σταματήσει τον κατήφορο. Ότι πολυτιμότερο διαθέτει ετούτος ο ευλογημένος τόπος από φυσικές ομορφιές και ανθρώπινη δημιουργία τόβαλε να το καταστρέψει προσφέροντάς το βορά στο αδηφάγο παρασιτικό κεφάλαιο.

Μήπως και τούτη η δημοτική αρχή δεν επιλέχτηκε από εμάς τους Γιαννιώτες;; Η μήπως πάλι αντί για δημοτική αρχή εκλέξαμε αδίσταχτους εργολάβους που βάλθηκαν να κάνουν με αντιπαροχή ανοσιουργήματα στην μικρή μας πόλη.

Η αλήθεια είναι πως βρήκαμε για τα καλά τον μπελά μας και το χειρότερο είναι πως για όλο αυτό τον χαλασμό εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι.

Από την άλλη γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει σκεπτόμενος ψηφοφόρος που να συμφωνεί με το οικονομικό όργιο της δημαρχίας Γκόντα να ξεπουλάει όσο όσο την περιουσία της Γιαννιώτικης κοινωνίας.

Μέσα από τα γρανάζια αυτής της ολέθριας πολιτικής ο μοναδικός πνεύμονας στο κέντρο της πόλης, ο Κουραμπάς μας, θάφτηκε κάτω από χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντου. Η πολύτιμη αυτή ανάσα της πόλης πνίγηκε. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέων να αναπνεύσουν την ευωδιά των υπεραιονόβιων δένδρων του.

Αδυνατούν οι Γιαννιώτες να ξαποστάσουν κάτω από τον πυκνό ίσκιο της καστανιάς και του τίλιου. Ο κουραμπάς με το Ξενία, αυτός ο δικός μας παράδεισος, παραδόθηκε έρμαιο και με την βοήθεια των ΜΑΤ σε αεριτζήδες καμπραδόρους. Εκεί ήταν το δικό μας στέκι, το μεγάλο μας σπίτι ο απέραντος κήπος μας. Εκεί ρεμβάζαμε παίρνοντας βαθιές ανάσες ζωής και ανακούφισης.

Στην θέση αυτού του πανώριου έργου της φύσης ένα τσιμεντένιο τέρας κάθισε πάνω στην καρδιά μας. Το οικοδομικό τερατούργημα που φύτεψαν πέρα από τον βάναυσο βιασμό της φύσης είναι και φορτωμένο μύριες αρχιτεκτονικές παρανομίες. Λειτουργεί χωρίς άδεια και ηλεκτροδοτείται από ηλεκτρογεννήτρια που πνίγει με καυσαέριο την γειτονιά.


Λίγα μέτρα παρακάτω μια τσιμεντένια έρημος έγινε η δική μας πλατεία. Ο τόπος που αράζαμε τις σκέψεις, σεργιανάγαμε τα ονειρά μας, παίζαν τα παιδιά μας και κάναμε τις εκδηλώσεις, χάθηκε. Τσιμέντο πάνω στο τσιμέντο και χώμα λίγες πιθαμές. Άντε τώρα εσύ να συμβιβαστείς με λίγα δενδράκια θαμμένα σε γλάστρες που δεν έχουν που να απλώσουν τα πόδια τους.

Και το φουγάρο του παργκιγκ να σκορπάει αποπνιχτικούς ρίπους καυσαερίων στην ατμόσφαιρα. Και να σκεφθείς φίλε Γιαννιώτη πως το έργο αυτό έγινε για να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης και έτσι να ανακουφίσει την περιοχή από του κυκλοφοριακούς ρίπους!! Αυτά και πολλά άλλα μας έλεγαν νυν και τέως δημοτικοί άρχοντες για να ξεπουλήσουν την πλατεία μας, την φιλόξενη αυτή βεράντα απ’ όπου αγναντεύαμε τις ομορφιές της πόλης. Αλήθεια τι μελαγχολία και πόση αγανάκτηση!


Δίπλα στην πλατεία η ΟΑΣΗ ζει τον δικό της Γολγοθά, θύμα και αυτή των ίδιων μηχανισμών κερδοσκοπικής μανίας. Ο δήμος την έδωσε πεσκέσι σε επιχειρηματία με το επιχείρημα πως η ενοικίαση θα έφερνε χρήματα που θα αξιοποιούσε για ανάγκες της πόλης. Και εδώ άλλη κακοποίηση του φυσικού τοπίου που τραυμάτισε το διατηρητέο οικοδόμημα του εκλεκτού αρχιτέκτονα κ. Άρη Κωνσταντινίδη. Η κατάληξη αναμενόμενη. Ο επιλεγμένος ενοικιαστής που χρώσταγε τα μαλλιοκέφαλά του τα πήρε όλα κι’ έφυγε χωρίς να πληρώσει φράγκο εκθέτοντας την δόλια δημοτική αρχή. Μα θα μου πείτε εσείς τώρα, έχει ανάγκη ο φούρνος από γάνες;

Σήμερα ένα χρόνο μετά και αφού η δημοτική αρχή το καλοσκέφτηκε βγάζει και πάλι στο σφυρί την ιδιοκτησία των δημοτών ψάχνοντας νέο ενοικιαστή, με την ελπίδα πως αυτή την φορά θα γλιτώσει την απάτη!

Η αλήθεια όμως συμπολίτες είναι πως όταν η δημόσια περιουσία παραδίνεται βορά στις κερδοσκοπικές διαθέσεις ιδιωτών, εκείνος που λεηλατείται ασφαλώς και δεν είναι ο κάθε δήμαρχος αλλά ο ίδιος ο λαός, οι πολίτες αυτού του τόπου.

Ο λαός λεηλατείται γιατί του στερείται η δυνατότητα να αξιοποιεί την ιδιοκτησία του για τις δικές του ανθρώπινες, κοινωνικές, και πολιτισμικές του ανάγκες. Τον χώρο τον θέλει όπως τον ήξερε. Ένα χώρο φιλικό, προσιτό, αφιλοκερδή έξω από τον βραχνά την κερδοσκοπικής μανίας. Ένα χώρο όπου στο κέντρο της πόλης θα ανταμώνουμε φίλοι, αγαπημένοι, νέοι, μεγαλύτεροι, με λίγα λόγια θα κινείται ολάκερη κοινωνία. Εκεί να κουβεντιάζουμε, να κάνουμε μαζί με άλλους σχέδια και να πλάθουμε όνειρα για το παρόν και το μέλλον της όμορφης πόλης μας. Εκεί να καυγαδίσουμε κι’ εκεί να αγαπιόμαστε. Εκεί στην λύπη εκεί και στην χαρά μας. Μια όαση ζεστής επικοινωνίας όπου νοικοκύρης θα είναι η αναψυχή, ο πολιτισμός, η ανθρώπινη δημιουργία και η λαϊκή μας παράδοση.

Φτάνει πια χορτάσαμε τα «καλούδια» της κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης, καιρός να δημιουργήσουμε κοινωνικές οάσεις για να ζήσουμε και λίγες στιγμές σαν άνθρωποι.


Αυτός ο ξεπεσμός της δημοτικής αρχής που φέρνει χαλασμό για τον λαό και τεράστια κέρδη για όσους ανέλαβαν εργολαβικά την ζωή μας, πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει μόνον και όταν εμείς οι πολίτες συνειδητοποιώντας την δική μας δύναμη πάρουμε αποφασιστικά και αγωνιστικά στα χέρια μας την υπόθεση.

Η αίθουσα των δημοτικών συνεδριάσεων πρέπει να πλημμυρίζει από ενεργούς πολίτες που αγωνιούν και αγωνίζονται για τα λαϊκά προβλήματα, για το παρόν και το μέλλον της όμορφης πόλης μας.

Δεν πάει άλλο - Δεν χωράει πια κανείς εφησυχασμός - Κάθε δική μας ολιγωρία θα ακολουθείται και από ένα ακόμη καίριο πλήγμα σε βάρος της πόλης και της ζωής μας.

Κάθε δημοτική παρανομία πρέπει να γεννάει και έναν παλλαϊκό ξεσηκωμό, ξεσηκωμό που θα αναδεικνύει τις νέες υγιείς λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς που δυναμικά θα διεκδικούν την δημοτική αρχή για να έρθουν καλλίτερες μέρες για τον δοκιμασμένο τόπο μας.

Φλεβάρης 2009 Δ.Ρ.Α.ΣΥ. ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ.