Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2012

Η ΔΩΔΩΝΗ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ




Από τη «Φωνή του Αγρότη» (Φιλιππιάδα).
Συνέντευξη στη Ντόρα Βλάρα.
Ο Γιώργος Τσακανίκας είναι κτηνίατρος και εργάζεται ως σύμβουλος ποιότητας και ασφάλειας στη βιομηχανία τροφίμων. Είναι Γραμματέας του Παραρτήματος Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

1. Για ποιο λόγο θέλουν να πουληθεί μία κερδοφόρος επιχείρηση όπως είναι η "Δωδώνη";

Ακριβώς γιατί είναι κερδοφόρα! Η ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί εδώ και χρόνια «φιλέτο» για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Σκεφτείτε πως εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα παρά τη συστηματική προσπάθεια απαξίωσής της από τις εντεταλμένες για το σκοπό αυτό διοικήσεις. Η ΔΩΔΩΝΗ μπορεί να είναι βιώσιμη και ταυτόχρονα να στηρίζει την τοπική κοινωνία όσο διατηρεί τον κρατικοσυνεταιριστικό χαρακτήρα της. Μπορεί να αποτελέσει επιτυχημένο παράδειγμα μιας εναλλακτικής πρότασης, που θα βάζει στο επίκεντρο τους παραγωγούς και την κοινωνία και όχι το κέρδος. Αυτό δεν το θέλουν σε καμμιά περίπτωση η τρόικα, το ΔΝΤ και τα τσιράκια τους στην κυβέρνηση κι  έτσι προσπαθούν με το Μνημόνιο της ντροπής να επιβάλλουν την πώληση των επιχειρήσεων της ΑΤΕ, συμπεριλαμβανόμενης και της ΔΩΔΩΝΗΣ.

2. Ποιες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες, τόσο για τον κλάδο σας όσο και για τους υπόλοιπους, αν πραγματοποιηθεί η πώληση;

Οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές για ολόκληρη την Ήπειρο, καθώς εκτός από τους χιλιάδες κτηνοτρόφους και τους εκατοντάδες εργαζόμενους, μια ολόκληρη σειρά επαγγελματιών - όπως οι κτηνίατροι για παράδειγμα - και επιχειρήσεων συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη γαλακτοβιομηχανία. Ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση θα σήμαινε ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων, που θα αναγκαζόταν να δίνουν το γάλα κάτω του κόστους. Θα σήμαινε μισθούς πείνας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις για τους εργαζόμενους. Θα σήμαινε αύξηση του κόστους των γαλακτοκομικών προϊόντων για το λαό, «ελληνοποιήσεις» γάλακτος και αλλοίωση του τοπικού χαρακτήρα των παραδοσιακών προϊόντων. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψιν το βίο και την πολιτεία της βιομηχανίας τροφίμων στην Ευρώπη, θα σήμαινε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή, διοξίνες και διατροφικά σκάνδαλα.

3. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται, κατά τη γνώμη σας, μέσω αυτής της απόφασης;

Είναι ξεκάθαρο πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου, που πολύ θα ήθελε να εκμεταλλευτεί το μόχθο των κτηνοτρόφων, τους εργαζόμενους, το φυσικό πλούτο και την παράδοση της περιοχής, το ίδιο το όνομα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Εξυπηρετούνται τα ίδια πολυεθνικά συμφέροντα που εξαπέλυσαν πόλεμο ενάντια στη Φέτα (προϊόν ΠΟΠ). Εξυπηρετούνται ίσως και τα συμφέροντα ορισμένων ντόπιων πολιτικών στελεχών που επιδίδονται στο γνωστό εμπόριο ελπίδας, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των άνεργων συμπολιτών μας.

4. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την απόφαση πώλησης;

Η θέση όλων των συναδέλφων γεωτεχνικών (γεωπόνων - κτηνιάτρων κ.λ.π.) δεν μπορεί παρά να είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων κτηνοτρόφων και εργαζομένων, στους δρόμους και στα μπλόκα για να αποτρέψουμε το προσχεδιασμένο από τις δοσίλογες κυβερνήσεις και την τρόικα έγκλημα. Το μόνο που έχουμε να πούμε σε όσους μεθοδεύουν την πώληση της μεγαλύτερης συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της χώρας, είναι: «Κάτω τα χέρια από τη ΔΩΔΩΝΗ!»

5. Οι κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα;

Ολόκληρος ο κτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου και συνολικά οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται εδώ και μήνες στο πόδι. Όλο και περισσότερο ο λαός της περιοχής κατανοεί ότι το ζήτημα της ΔΩΔΩΝΗΣ μας αφορά όλους. Ενημέρωση γίνεται και πανελλαδικά: το καλοκαίρι μοιράσθηκε γάλα στο Σύνταγμα, ενώ πρόσφατα οι κτηνοτρόφοι βραβεύτηκαν για την αγωνιστικότητά τους στις εκδηλώσεις για την Πίτα του Ηπειρώτη στην Αθήνα. Σχετική ενημέρωση και κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης AGROTICA. Οι κινητοποιήσεις γίνονται όλο και πιο μαζικές, όλο και πιο δυναμικές, όπως φάνηκε και στην Παρέλαση προχθές στα Γιάννενα.

6. Υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια στην παρέλαση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, μεταξύ 
κτηνοτρόφων και ΜΑΤ. Πείτε μας για αυτό το περιστατικό.

Οι κτηνοτρόφοι προσπάθησαν να μοιράσουν στα παιδιά γάλα πριν την παρέλαση. Στα ίδια παιδιά που βλέπουν το μέλλον τους να ξεπουλιέται, που κάνουν μάθημα χωρίς βιβλία και θέρμανση και που λιποθυμούν από την πείνα στα θρανία. Αυτό έχουν να δώσουν οι κτηνοτρόφοι στα παιδιά: γάλα. Η αστυνομία ...συνέλαβε το αγροτικό με τα γάλατα και χτύπησε αναίτια τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους της ΔΩΔΩΝΗΣ. Η κυβέρνηση γέμισε τα Γιάννενα με το μόνο που έχει να δώσει στο λαό: ΜΑΤ, ξύλο και τρομοκρατία, την επέτειο μάλιστα της απελευθέρωσης της πόλης! Ο Ηπειρώτικος λαός όμως ξέρει από κατοχή, όπως ξέρει και από αντίσταση. Τη λευτεριά του την τιμάει με αγώνες κι όχι με υποταγή!

7. Πιστεύετε πως θα υποχωρήσει τελικά η κυβέρνηση;

Η μάχη για τη ΔΩΔΩΝΗ έχει κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο. Παρά το πολιτικό κόστος όμως, η κυβέρνηση θα υποχωρήσει. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Οι κτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι και όλος ο Ηπειρώτικος λαός έχει αντιληφθεί τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των ντόπιων συνοδοιπόρων της. Δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δεν θα περάσουν, όσους νόμους και μνημόνια και αν ψηφίσουν, όσες διμοιρίες ΜΑΤ και αν φέρουν.

8. Επερχόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας;

Οι κτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι της ΔΩΔΩΝΗΣ και οι υπόλοιποι φορείς και σωματεία που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν τον τρόπο κλιμάκωσης του αγώνα. Φυσικά η εφημερίδα σας θα ειδοποιηθεί άμεσα για να ενημερώσει έγκαιρα τους αγρότες της Πρέβεζας. Στις 9 Μαρτίου ολοκληρώνεται η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους «επενδυτές». Καλούμε το λαό της Ηπείρου να βγει μαζικά στους δρόμους, για να δώσουμε μήνυμα σε κάθε επίδοξο «μνηστήρα» πως θα μας βρει μπροστά του!

9. Ποιες θα είναι οι κινήσεις αν δεν λάβουν υπόψη τις διαμαρτυρίες ενάντια στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας; Μέχρι που είστε αποφασισμένοι να φτάσετε;

Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τον κρατικοσυνεταιριστικό χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Θα αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη! Σε τελική ανάλυση οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι με το μόχθο τους δίνουν αξία στη ΔΩΔΩΝΗ κι όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τράπεζες, οι κυβερνήσεις και οι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες. Δεδομένων των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η κρίση, της αύξησης του κόστους για τους παραγωγούς και των συνεπειών που θα είχε η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, καταλαβαίνει κανείς πως ο κτηνοτροφικός κόσμος δεν έχει τίποτε πλέον να χάσει. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός της αξιοπρέπειας και του ανυποχώρητου αγώνα. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι «Εδώ θα γίνει Κούγκι !»

Ευχαριστώ, καλό αγώνα !


Δεν υπάρχουν σχόλια: