Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2013

Ξαφνικά η Λίμνη μύρισε Σκουριές…

Το πρόσφατο επεισόδιο στα αναχώματα της Παμβώτιδας είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που συντελούνται στα Γιάννενα. Η επίθεση εις βάρος μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλόγων που προσπαθούσαν να βιντεοσκοπήσουν και να καταγγείλουν τυχόν αυθαιρεσίες, φανερώνει πως η δημοτική αρχή είναι αδίστακτη και επικίνδυνη.
Οι φαιδρές δικαιολογίες που επιστρατεύονται για να κατευνάσουν την αγανάκτηση των δημοτών, αμφισβητούν την ίδια τη νοημοσύνη μας. Αν οι μόνες εργασίες που γίνονται στην Παμβώτιδα αφορούν την «κοπή καλαμιών», όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, τότε προς τι οι «μπράβοι» και οι τραμπουκισμοί; Καθαρά και ξάστερα: τα έργα στις όχθες της Παμβώτιδας είναι παράνομες χωματουργικές εργασίες, που γίνονται σε προστατευόμενη περιοχή απειλώντας το πολύτιμο οικοσύστημα της λίμνης, εν αγνοία των κατοίκων της πόλης.

Ο εξευτελισμός και το ξεγύμνωμά τους είναι καθημερινό. Μετά το μακρόχρονο κρυφτό με τις υπηρεσίες, μετά την επιστράτευση των κάθε λογής «παπαγάλων», από προέδρους φορέων μέχρι κοινοτάρχες, τώρα επιτίθενται κιόλας σε όσους αποκαλύπτουν τι ακριβώς συμβαίνει στο ανάχωμα και πώς οι χωματουργικές εργασίες γίνονται χωρίς άδειες.
Είναι προφανές, ότι η δημοτική αρχή του Φίλιου δεν διαφέρει σε τίποτα, πολιτικά, από την αντίστοιχη της εποχής Γκόντα. Είναι και οι δύο το ίδιο επικίνδυνες για το περιβάλλον και το ίδιο πρόθυμες να εξυπηρετήσουν τα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος της πλειοψηφίας του Γιαννιώτικου λαού. Τότε, ήταν ο παράνομος σταθμός του ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου και η καταστροφή της πλατείας, της Όασης και του Ξενία. Σήμερα η δημοτική αρχή ανέχεται την παρουσία του ΚΤΕΛ στην όχθη της λίμνης, παρότι το ΣτΕ ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του και εισπράττει ακόμη λιγότερα από την παραχώρηση του  Ξενία σε ιδιώτη… Βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ενέργειες όπως η  «ανακατασκευή» της Πλατείας Πάργης με χρήματα και σχέδια ιδιωτών (!) ανεβάζουν σε πρωτοφανή επίπεδα τον πήχη της διαπλοκής, της αλαζονείας και της περιφρόνησης του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερους, πραγματικά δημόσιους χώρους πρασίνου και αναψυχής…
Η δημοτική αρχή με την επιμονή της να «βαφτίζει» όπως της αρέσει τα έργα της, να μη φανερώνει το τι ακριβώς θέλει να κάνει, να παρανομεί συστηματικά και να φέρνει τις υπηρεσίες προ τετελεσμένων, αποδεικνύει ότι συμμερίζεται την αναπτυξιακή λογική της τρικομματικής κυβέρνησης με τις «επενδύσεις» των μεγαλοεργολάβων, των ΜΑΤ και των μπράβων, όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής... Θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, από τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές δομές, μέχρι το φυσικό περιβάλλον, που πάντα την πληρώνει σε περιόδους κρίσης. Είναι τόσο «ιερός» αυτός ο σκοπός, που  δικαιολογεί ακόμα και την υιοθέτηση πρακτικών «της νύχτας» στη δημόσια  ζωή της πόλης.
Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που διατηρούν ακόμη περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευαισθησίες θα πρέπει να διαχωρίσουν άμεσα τη θέση τους και να αποσύρουν τη στήριξή τους από το σημερινό Δήμαρχο. Πολύ περισσότερο, όλες οι προοδευτικές αριστερές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της διατύπωσης μιας άλλης πρότασης για το Δήμο. Μιας πρότασης ενωτικής, ριζικά διαφορετικής από αυτή της υποταγής στους περιορισμούς των μνημονίων και των νόμων της αγοράς, που θα βάζει σε πρώτο πλάνο την καθημερινή ζωή, τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας, το μέλλον των παιδιών και το φυσικό περιβάλλον. Μιας πρότασης που θα έρχεται από τα κάτω, από τους αγώνες και τα κινήματα των κατοίκων και όχι από τους τεχνοκράτες, τους πληρωμένους ειδικούς και τους «πεφωτισμένους» εκπροσώπους των κομματικών δοκιμαστικών σωλήνων…
Γιάννενα 11-06-2013

Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση - Δ.Ρ.Α.ΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: