Τετάρτη, Ιουλίου 24, 2013

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Το  μεγαλειώδες και μαχητικό συλλαλητήριο των 1500 και πλέον κτηνοτρόφων που πολιόρκησαν την ΔΩΔΩΝΗ - το δικό τους εργοστάσιο - απαιτώντας το αυτονόητο, δηλαδή να πληρώνονται στην ώρα τους για το γάλα που δίνουν, συντάραξε την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες.
Ο τρόμος των ιδιοκτήτων από την συγκέντρωση είναι εμφανής και μεγάλος, ακόμη μεγαλύτερη όμως είναι η οργή των  κτηνοτρόφων που ζητάνε εδώ και τώρα το δίκιο τους. Οι ιδιοκτήτες και τα τσιράκια τους στη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται. Η απάντηση που έδωσαν στο ψήφισμα των κτηνοτρόφων που απαιτούσε την αποπληρωμή του γάλακτος  είναι ενδεικτική του κλίματος.

 Απαιτούν την πλήρη υποταγή των κτηνοτρόφων. Λένε: το «μαγαζί» είναι δικό μας, η εταιρία είναι ιδιοκτησία μας και σε όποιον αρέσει θα μείνει με τους όρους μας. Οι άλλοι μπορούν να φύγουν. Και όποιος αντιδράει θα έχει να κάνει με την δικαιοσύνη και την αστυνομία. Είναι φανερό πως επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους για να σωθούν.
Ο μόνος που φοβάται όμως είναι οι νέοι ιδιοκτήτες στους οποίους χαρίστηκε η εταιρεία που έγινε με τον κόπο και τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων. Και λέμε πως χαρίστηκε, αφού στην πραγματικότητα οι δήθεν επενδυτές ξεπληρώνουν την εταιρία μόνο με το αποθεματικό, την κερδοφορία που βρήκαν έτοιμη, κρατώντας όλη την υπεραξία που παράγεται για την πάρτη τους. Συγνώμη, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο όλοι μας γινόμαστε «επιχειρηματίες» και «βιομήχανοι».
Πρέπει όμως να αντιληφθούν πως για το μέσο Ηπειρώτη η ΔΩΔΩΝΗ είναι και θα συνεχίσει να είναι η περιουσία του κτηνοτρόφου. Αυτοί απλώς είναι οι καταπατητές μιας λαϊκής - κοινωνικής περιουσίας.  Οι καταπατητές ενός ξένου «χωραφιού» που το «περιφράζουν» για να βγάλουν κέρδος, καταστρέφοντας την μικρή και μεσαία  κτηνοτροφία, βοηθώντας στην συγκεντροποίηση της παραγωγής, σύμφωνα  και με τις οδηγίες της Ε.Ε. του ΔΝΤ και του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Όπως όλα δείχνουν οι ιδιοκτήτες της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν πρόκειται να αποπληρώσουν μέχρι την Τετάρτη  αυτά που χρωστάνε στους κτηνοτρόφους. Για αυτό το λόγο την Παρασκευή έξω από την εταιρία η μαζικότητα και η μαχητικότητα πρέπει να είναι πολλαπλάσια της προηγούμενης συγκέντρωσης.  Μόνο με αυτό τον τρόπο δεν θα τολμήσει η διοίκηση να χρησιμοποιήσει τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Μόνο έτσι θα κατανοήσει πως είναι ανεπιθύμητη και πως το μόνο που την μένει είναι να μαζέψει τα πράγματα της και να πάει στο καλό.   
Η ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων σίγουρα μπορεί να λειτουργεί καλύτερα από το σημερινό ιδιωτικοποιημένο χάλι. Αν μάλιστα έχει και την κρατική στήριξη, αντίστοιχη αυτής που επιδιώκει και η σημερινή διοίκηση για να μην βάλει το χέρι στην τσέπη, τότε σίγουρα θα πετάει.
Η τοπική κτηνοτροφία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Είναι άμεση ανάγκη να επανακάμψει σε ωριμότερο βαθμό ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΩΔΩΝΗΣ εταιρείας, πράγμα που απαιτεί όχι μόνο τη στήριξη και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αλλά και τη δημοκρατική συνεταιριστική και συνδικαλιστική οργάνωση των κτηνοτρόφων, σε ρήξη με τον εναγκαλισμό του κράτους και των αγροτοπατέρων. Διαφορετικά η ΔΩΔΩΝΗ θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως, με κίνδυνο ακόμη και κλείσει αφού πρώτα λεηλατηθεί από τους «επενδυτές»,  οδηγώντας στην καταστροφή χιλιάδες μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους και αυξάνοντας σε δραματικό βαθμό την ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση στην περιοχή.
Τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των «ιδιοκτητών» της ΔΩΔΩΝΗΣ χωρίς καμιά ντροπή ζητάνε από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της για να νομιμοποιήσει την κλοπή του μεροκάματου των παραγωγών, θα πρέπει όλοι να διαλέξουν στρατόπεδο. Καλούμε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας, να αφήσουν τους στρουθοκαμηλισμούς και να διαχωριστούν άμεσα και στην πράξη από τις κυβερνητικές επιλογές. Καλούμε τους οργανισμούς και τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τους τοπικούς επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και λοιπούς φορείς να δώσουν το παρόν στο πλευρό των κτηνοτρόφων.
Τέλος καλούμε όλες τις αγωνιστικές αριστερές δυνάμεις και τα σωματεία των εργαζομένων να αναλάβουν το ιστορικό τους καθήκον και να συμπαρασταθούν στους κτηνοτρόφους, συμβάλλοντας στην οργάνωση του αγώνα τους και στη σύνδεσή του με τις υπόλοιπες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, με στόχο τη δικαίωση των αιτημάτων των παραγωγών και την ανατροπή της πολιτικής και των κυβερνήσεων του πλιάτσικου, της λιτότητας και της καταστολής.
Όλοι στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων την  Παρασκευή 26/7/2013 και ώρα 11:00 μπροστά από το εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Γιάννενα, 24-07-13
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: