Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2014

Χωρίς διαφάνεια συνεχίζουν να πίνουν και τρώνε

Η πρόσφατη αποκάλυψη για την πρόθεση της ΔΕΥΑΙ (και κατά συνέπεια του Δήμαρχου Ιωαννίνων που είναι πρόεδρος) να αναθέσει έργο ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ σε «ημέτερους» εργολάβους δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά από τους εργαζόμενους της πόλης.
Οι ίδιοι άνθρωποι που δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων μήπως και χρεοκοπήσει ο Δήμος από τα 600 € μισθό τον μήνα, μοιράζουν  απλόχερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ημέτερους.


Η πρακτική βέβαια της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος μέσω αναθέσεων έργων και μελετών σε ημέτερους είναι καλά «μελετημένη» από το πολιτικό προσωπικό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και του συστήματος πάντα βέβαια με το αζημίωτο.
Ανέκαθεν Πρόεδροι, Δήμαρχοι, Νομάρχες, Περιφερειάρχες, Υπουργοί  Πρωθυπουργοί παίρνουν χρήματα από την φορολογία των εργαζομένων και με διάφορα τεχνάσματα αναθέτουν έργα και μελέτες άλλοτε υπαρκτά άλλοτε ανύπαρκτα (βλέπε Ψωμιάδης,  κλπ) σε ημέτερους εργολάβους. Και βέβαια πάντα τα έργα αυτά είναι  υπερκοστολογημένα

Με αυτόν τον τρόπο βγάζανε τα έξοδα των προεκλογικών εκστρατειών, δημιουργούν πειθήνια εξαγορασμένη εκλογική πελατεία και μερικοί από αυτούς εξοικονομούν τις προίκες των παιδιών τους όπως ανερυθρίαστα ομολογούσε ο πρώην υπουργός Αιγαίου Παυλίδης

Ο χορός της ασέλγειας πάνω στο δημόσιο χρήμα αρχίζει από τα 12.000 € των Δήμων  φτάνει μέχρι τις μίζες των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ του Τσοχατζόπουλου και των  ομοίων  του,  τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που έχουν συσταθεί από ημέτερους με διάφορα προσχήματα, και συνεχίζεται με τις διάφορες επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες.

Το αστικό σύστημα βέβαια έχει φροντίσει να γίνεται το παιχνίδι αυτό νομότυπα θεσπίζοντας νομοθεσία που δίνει στο πολιτικό προσωπικό το δικαίωμα, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς διαφάνεια, να συνάπτει αυθαίρετα τέτοιες συμβάσεις επικαλούμενο κατά το δοκούν διάφορους λόγους (επείγον, ειδικά έργα, κλπ.)

Με παρόμοιους τρόπους εκτελέστηκαν έργα εκατομμυρίων ευρώ στο εθνικό στάδιο Ζωσιμάδων από τη Νομαρχία, με τον ίδιο τρόπο διατέθηκαν παλαιότερα τα περιβόητα «Σαρανταπεντάρια»    από τη Νομαρχία. Με τον ίδιο τρόπο έγινε αυτό το διάστημα  έργο μπροστά από την Περιφέρεια με απόφαση της περιφέρειας αρχής για απευθείας  ανάθεση. Με τον ίδιο τρόπο έχει εκτελέσει και άλλα έργα η ΔΕΥΑΙ.

Στην ουσία η ύπαρξη της νομοθεσίας που επιτρέπει κατά το δοκούν στο εκάστοτε πολιτικό προσωπικό να προβαίνει στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος νομότυπα είναι μια παραχώρηση της αστικής τάξης στο προσωπικό αυτό ώστε να το εξαγοράζει και να αποτελεί πειθήνιο όργανο στα συμφέροντά της.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία εκτέλεσης Δημόσιων έργων και μελετών αναθεωρείται μάλιστα προς το αντιδραστικότερο.  Χωρίς να ακουμπάει τα προνόμια του πολιτικού προσωπικού στην διασπάθιση ενός τμήματος του δημόσιου χρήματος, θεσπίζει κριτήρια αδιαφανή και υποκειμενικά. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι να παραδώσει το σύνολο των χρημάτων των φορολογουμένων στον «έλεγχο» μιας χούφτας τραπεζιτών και μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων

Είναι πέρα για πέρα αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ενώ τέτοια σκάνδαλα έχουν ξεσκεπαστεί αρκετές
φορές (τις περισσότερες οι αποκαλύψεις έγιναν από αντιτιθέμενα συμφέροντα) οι παρατάξεις και το πολιτικό προσωπικό του συστήματος συνεχίζουν εναλλασσόμενοι στην εξουσία την ίδια πρακτική και πάντα αφήνοντας σε ισχύ την νομοθεσία και τα παραθυράκια που τους το επιτρέπουν.  Αυτό δείχνει ότι οι διαφωνίες τους δεν είναι στην ουσία για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών αλλά στο ποιοι θα μοιραστούν την πίτα και θα διαχειριστούν το πουγκί προς όφελός τους. Οι εργαζόμενοι της πόλης έχουν κάθε συμφέρον  να σταματήσουν αυτό το αλισβερίσι.

Να επιβάλουν τέτοιους θεσμούς και νομοθεσία ώστε η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση να μην επαφίεται στην καλή θέληση και πρόθεση του κάθε κρίκου εξουσίας αλλά να είναι αντικειμενική και υποχρεωτική για όλους.

Απαιτούμε τόσο από το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι παρά τη δυνατότητα που παρέχεται από αυτή την ανάλγητη και ντροπιαστική νομοθεσία δεν θα προχωρήσουν χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαγωνισμό και χωρίς πραγματικό συναγωνισμό, στην διάθεση ούτε ενός ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων

Απαιτούμε να σταματήσουν οι οικονομικές επιτροπές να είναι παραμάγαζο της πλειοψηφικής παράταξης αλλά όλες οι συμβάσεις  έργων  και μελετών  να ελεγχθούν  και να εγκριθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο ή το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην ουσία η πρότασή μας αυτή δεν αποτελεί κανένα επαναστατικό μέτρο αλλά στοιχειώδη δημοκρατική ενέργεια και στοιχειώδης σεβασμός στα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.

Παράλληλα χρειάζεται οι εργαζόμενοι να επιβάλλουν και να αναδείξουν με την πάλη τους την αναγκαιότητα να περάσει ο κύριος όγκος κατασκευής των Δημοσίων έργων σε κρατικές επιχειρήσεις πλήρως οργανωμένες και εξοπλισμένες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας κάτω από δημοκρατικό-εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό.


Γιάννενα 23 Σεπτέμβρη 2014

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ για την αντικαπιταλιστική ανατροπή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: