Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2014

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟ Π.Σ

Οι εξελίξεις στην γεωργία καθορίζονται άμεσα από τις επιλογές και τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών γιγάντων του γεωργο-επισιτιστικού τομέα.
Σημαίες για την προώθηση αυτών των επιλογών είναι η ανταγωνιστικότητα, η φιλελευθεροποίηση και το άνοιγμα των αγορών των αγροτικών προϊόντων. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Προσπαθούν να ξεπεράσουν τη κρίση τους ξαναμοιράζοντας τη  πίτα σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Το μοίρασμα αυτό περνάει μέσα από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου ,από την απαξίωση-κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων (βλ. Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΔΩΔΩΝΗ κα). , τη διάλυση της εργασίας των μισθωτών γεωτεχνικών  και το ξεκλήρισμα ή την «προσαρμογή» όσων μικρομεσαίων παραγωγών και επαγγελματιών αντέξουν.


Την ίδια ώρα οι ιδιωτικές τράπεζες με λεφτά που έχουν πάρει από το ξεζούμισμα του λαού μέσω των συνεχιζόμενων ανακεφαλαιοποιήσεων, αναβαθμίζουν το ρόλο τους, προτείνοντας επιχειρηματικά σχέδια για να «σώσουν» ή και να ενωθούν με «συνεταιριστικές» δραστηριότητες (ήδη φτιάχνουν κοινά επιχειρηματικά σχήματα με πρώην ΕΑΣ).Κυβέρνηση-Ε.Ε-ΔΝΤ παραδίδουν πλήρως τον αγροτοδιατροφικό τομέα στο ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο με επίθεση σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών και των εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή.

Δεν έγιναν όλα ξαφνικά. Η είσοδος της χώρας στην Ε.Ε είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της χώρας από εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων σε εισαγωγέα, μειώθηκε  ο αγροτικός πληθυσμός, συγκεντρώθηκε γη και παραγωγή σε λίγα χέρια με τη πλήρη παράδοση των πάντων στις ληστρικές δυνάμεις της αγοράς. 30 χρόνια παραμονής στην Ε.Ε προσάρμοσαν γεωργία και κτηνοτροφία στους νόμους της αγοράς με τον μανδύα των περίφημων «εθνικών στόχων», ενισχύοντας το κύκλωμα μεγαλέμπορων-τυποποιητών-βιομηχάνων μέσω και των επιδοτήσεων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Η συμφωνία για την οικονομική νομισματική ένωση και η είσοδο στο ευρώ επιτάχυναν αυτή τη διαδικασία. Όλα αυτά τα χρόνια οι αντιδραστικές αλλαγές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ) και οι αναδιαρθρώσεις στο γεωργικό τομέα περιβάλλονταν πάντα με το «ένδυμα» της «προσαρμογής» στον ευρωπαϊκό μονόδρομο συγκαλύπτοντας το βαθιά ταξικό και αντιλαϊκό τους χαρακτήρα.
Πρώτον συνέβαλλαν στο σπάσιμο της συμμαχίας των κυβερνήσεων με μερίδα της συνεταιριστικής  και εργατικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην ύπαιθρο, με εγκατάλειψη τους στη δίνη των χρεών και της απλήρωτης εργασίας. Προσπάθησαν να τους ρίξουν στα μαλακά με νέα εθελούσια έξοδο εργαζομένων(συνταξιούχοι 45-50 ετών!!!), με αναστολή των ποινικών ευθυνών όσων διαχειρίστηκαν περιουσίες των συνεταιρισμών και με νέα επιχειρησιακά σχέδια με αναβαθμισμένο το ρόλο της τράπεζας Πειραιώς.
Δεύτερον πουλήσανε-κλείσανε-περιθωριοποιήσανε τις βιομηχανίες λιπασμάτων, τις γαλακτοβιομηχανίες  (βλ ΔΩΔΩΝΗ ) και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
Τρίτον επιτάχυναν τις διαδικασίες για το μητρώο αγροτών , τη νέα φοροεπιδρομή, τον συνεταιριστικό Καλλικράτη (νόμο Σκανδαλίδη) και την ταχύτατη διείσδυση των τραπεζιτών στην αγροτική παραγωγή.
 Τέταρτον  ιδιωτικοποίησαν ή αλλάζουν  όλους τους μηχανισμούς του δημοσίου για να τους προσαρμόσουν στην αγορά, αλλάζοντας ταυτόχρονα τις εργασιακές σχέσεις, δίνοντας μεροκάματα και συντάξεις πείνας.(κλείσιμο κτηνιατρείων κτλ).
Όλα τα νέα μέτρα λειτουργούν ενισχυτικά στην αποδιάρθρωση των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας  που έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή του λαού. Είναι μέτρα καταιγιστικά και πολύπλευρα:
α) υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής , χαμηλές τιμές για τον αγρότη-υψηλές για το λαό στη πόλη β)χτύπημα της ντόπιας παραγωγής με τεράστιες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων γ)ιδιωτικοποιήσεις δ)νέα βάρβαρη φοροεπιδρομή εξόντωσης ε) μεγάλη μείωση των χρηματοδοτήσεων με βάση τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 που στόχο έχουν να μειώσουν το ΑΕΠ από τον αγροτικό τομέα στη χώρα μας στο 4 και στη συνέχεια στο 2% του συνόλου του ΑΕΠ, δηλαδή το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Ο  κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία και τη συνολικότερη οικονομία της χώρας και συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου. Παράγει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας πολλά από οποία  είναι  ΠΟΠ µε  κυριότερα,   το  τυρί  ΦΕΤΑ (ΠΟΠ) που είναι αντικείμενο απομίμησης παγκοσμίων διαστάσεων και το ΓΙΑΟΥΡΤΙ, το οποίο ως στραγγιστό με την ονομασία “Greek Yogurt” έχει καθιερωθεί με μεγάλη επιτυχία στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Όμως η Ελληνική Κτηνοτροφία καθημερινά μειώνεται και χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται στα όρια της εκμετάλλευσης συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους της οικονομίας οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Τη στιγμή που η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια (έχει πέσει στους 600.000 τόνους), ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι υπερδιπλάσιες τι ίδιο συμβαίνει και με το αιγοπρόβειο γάλα καθώς και με το κρέας που η χώρα αναγκάζεται να εισάγει το 80% του βόειου, και το 70% του χοιρινού, πάρθηκαν μια σειρά μέτρα για τον αφανισμό της κτηνοτροφίας. Παράλληλα οι γαλακτοβιομηχανίες βρίσκονται σε οριακό οικονομικό σημείο και διαφαίνεται ο κίνδυνος αμφιβόλου ποιότητας και υποβάθμισης των προϊόντων.

Α) Μετατροπή της ονομασίας από φρέσκο γάλα σε γάλα 7 ημερών για διευκόλυνση των εισαγωγών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές στον καταναλωτή
Β) Πετσόκομμα στις αποζημιώσεις (εξισωτική – ΟΣΔΕ) με την αυθαίρετη μετατροπή των βοσκοτόπων σε δασικές εκτάσεις.
Γ) Βάζει χαράτσια (άνοιγμα βιβλίων – φόροι – ΕΝΦΙΑ)
Δ) Κανένα μέτρο και καμιά αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό
Ε) Παρακρατεί τον ΦΠΑ του 2013 ενώ οι δόσεις για φόρους και ΕΝΦΙΑ τρέχουν
Στην περιοχή μας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ειδικότερα από το 2010 που άρχισε η διαδικασία πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ  από πλεονασματική που ήτανε η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έγινε ελλειμματική και βαίνει συνεχώς μειούμενη. Στο δε αιγοπρόβειο γάλα έχει μειωθεί κατά 10500 τόνους. Με τη ιδιωτικοποίηση η τιμή του παραγωγού μειώθηκε κατά 15%,πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών, ενίσχυση των καρτέλ, καταλήστευση της ζώνης γάλακτος. Τα αρνιά πωλούνται σε τιμές 20 χρόνια πίσω, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών καλπάζουν.
Οι προτάσεις μας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση είναι:

Α) Να πάρει πρωτοβουλίες το ΠΣ για:
                                                                                                                                 
1)να επανέλθει σε κρατικοσυνεταιριστική μορφή η Δωδώνη και να αποκτήσει ουσιαστικό κοινωνικό χαρακτήρα, για να σώσει την κτηνοτροφία και να δώσει ποιοτικά και φθηνά προϊόντα  στους καταναλωτές.
2)Επαναλειτουργία της ΣΒΕΚΗ-ΕΛΒΙΖ.
3)Τιμές επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους:1,1 για το πρόβειο, 0,75 το κατσικίσιο και 0,55 το αγελαδινό γάλα
4)Έργα υποδομής για ανάπτυξη της ντόπιας κτηνοτροφικής παραγωγής (καλλιέργεια πρωτεϊνούχων φυτών, βελτίωση και καλλιέργεια βοσκοτόπων, φθηνό ρεύμα και νερό, ποτίστρες, ταΐστρες, αγροτικοί δρόμοι κ.ά. Άμεση πρόσληψη επαρκούς μόνιμου κτηνιατρικού προσωπικού.

     Β) Να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση για:
1)Πλήρη αποζημίωση των πληγέντων. Ένταξη του καταρροϊκού πυρετού και άλλων ασθενειών στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ειδικό πρόγραμμα αντικατάστασης - ανασυγκρότησης των κοπαδιών . Αποζημίωση για όσα ζώα έχουν χαθεί η θανατωθεί με την αξία αγοράς ενός ενήλικου προβάτου (150 ευρώ)  καθώς και του κόστους εκτροφής του για ένα τουλάχιστο έτος η όποια ανέρχεται στα 186 ευρώ το έτος.
2)Δωρεάν ζωοτροφές για τα κοπάδια σε καραντίνα. Πλήρη επιδότηση των εμβολίων και των εμβολιασμών. Επαρκή κονδύλια για έρευνα και για παραγωγή ντόπιων εμβολίων. Βάρος στην πρόληψη ασθενειών. Άμεση πληρωμή των καθυστερούμενων εξισωτικών αποζημιώσεων 2013 (130 εκατ. ευρώ) και 2014 (130 εκατ. ευρώ), συνολικά 260 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία περικοπή, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.
3)Κατάργηση της αντικοινωνικής και αυθαίρετης «επιλεξιμότητας» των βοσκοτόπων, που οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων.
4)Κατάργηση Φ.Π.Α. σε ζωοτροφές, εφόδια, εργαλεία, φάρμακα για μείωση του κόστους παραγωγής, σε όφελος παραγωγού και καταναλωτή.
5)Άτοκα δάνεια και αλλά κίνητρα για συνεταιρική παραγωγή των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
6)Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και άμεση απόδοση του ΦΠΑ του 2013 στους παραγώγους.

Καλούμε το ΠΣ να πάρει θέση και να δώσει άμεση λύση για τη σωτηρία των αγροτοκτηνοτρόφων και κατ επέκταση της οικονομίας της ΗΠΕΙΡΟΥ.
Επειδή η μέχρι τώρα στάση της περιφερειακής αρχής δε μας πείθει για κάτι τέτοιο για αυτό καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνότροφους οργανωμένοι μέσα από συλλόγους, συνεταιρισμούς, συντονιστικές επιτροπές σε κοινό αγώνα με όλους τους αγρότες, τους εργαζόμενους και την νεολαία για ανατροπή της βάρβαρής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 15/12/2014 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

                    
ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση σχολίου