Πέμπτη, Δεκεμβρίου 04, 2014

Ο υδάτινος πλούτος ανήκει σ’ όλη την κοινωνία και όχι σε μια χούφτα κερδοσκόπους

Με γοργούς ρυθμούς η αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό που την υπηρετεί μετατρέπει το νερό από δημόσιο αγαθό και περιουσία της κοινωνίας σε εμπόρευμα και αντικείμενο εκμετάλλευσης για όφελος των λίγων.
Στα ποτάμια, τα ιδιωτικά υδροηλεκτρικά κερδοσκοπούν, δίνοντας ψίχουλα στις τοπικές κοινωνίες, εκμεταλλευόμενοι ένα δημόσιο αγαθό.
Οι βιομηχανίες εμφιάλωσης πληρώνοντας στους Δήμους μόλις 3 τοις χιλίοις επί των πωλήσεων τους,  καταγράφουν συνεχώς κέρδη «εις υγείαν των κορόιδων».

Το σκηνικό είναι καλά στημένο:
·         νομοθετούν και μετατρέπουν σε εμπόρευμα ένα βασικό κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό,
·         μοιράζουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης είτε στα οικονομικά συμφέροντα είτε στους κομματικούς ημετέρους,
·         χρηματοδοτούν τις «επενδύσεις τους» μέσω των λεγόμενων «αναπτυξιακών  προγραμμάτων»,  δηλαδή με δικά μας χρήματα,
·         τσεπώνουν για λογαριασμό τους τα κέρδη αφήνοντας στην κοινωνία ψίχουλα και ρημαγμένο περιβάλλον από την υπεράντληση και τις παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν με τα χρήματα του ελληνικού λαού μεγάλα έργα μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων για να «σώσουν» τάχα την Λίμνη. Στις επιδιώξεις τους είναι να κάνουν μπίζνες σε όφελος μιας χούφτας καπιταλιστών-κερδοσκόπων με τα χρήματά μας και το νερό που ανήκει σε όλους μας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στα Γιάννενα δεν τόλμησε να ψελλίσει ούτε καν για τους τύπους μια στοιχειώδη διαμαρτυρία για το εξευτελιστικό ποσοστό του 3‰ που θεσπίστηκε για τις βιομηχανίες εμφιάλωσης.
Δεν τόλμησε χρόνια τώρα να ελέγξει και να καταμετρήσει πόσα κυβικά αντλούν οι βιομηχανίες αυτές από τον υδροφόρο ορίζοντα και αρκέστηκε να εισπράττει σαν «ζήτουλας» όσα ψίχουλα του ρίχνανε.
Μια συμπεριφορά που πέρα από τις φανερές πολιτικές ευθύνες και τα ερωτηματικά που προκαλεί αγγίζει τα όρια σοβαρών ποινικών ευθυνών.

Απαιτείται σε πρώτη φάση – άμεσα:
1)     οι υπηρεσίες του Δήμου να ελέγχουν και να καταγράφουν με αντικειμενικό τρόπο πόσα κυβικά νερό αντλούν οι βιομηχανίες εμπορίας νερού,
2)     να πληρώνουν όπως ο κάθε πολίτης με κλιμακούμενη επιβάρυνση για τα κυβικά που αντλούν,
3)     να θεσπιστεί όριο στην άντληση των υπόγειων υδάτων με κριτήριο τις ανάγκες του λεκανοπεδίου και της επάρκειας του υδροφόρου ορίζοντα,
4)     να απαλλαγούν από τα τέλη ύδρευσης οι άνεργοι και οι ΑMEΑ.

Τα ανωτέρω αποτελούν στοιχειώδη πράξη αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης του Δήμου απέναντι στους πολίτες της πόλης.
Παραπέρα ο έλεγχος του υδάτινου πλούτου πρέπει να αφαιρεθεί από τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα και να περάσει σε δημόσιο φορέα. Έναν δημόσιο φορέα όπου με δημοκρατικό και εργατικό έλεγχο τα οφέλη από τον υδάτινο πλούτο να επιστρέψουν στην κοινωνία και όχι στις τσέπες λίγων οικογενειών.
Απαιτείται η διαμόρφωση ενός ενωτικού μετώπου πάλης από όλες τις μαχόμενος δυνάμεις της κοινωνίας, πολίτες, σωματεία, συλλόγους κ.λ.π., με στόχο να επιβάλλουμε το αυτονόητο.
-       Να σταματήσει η ληστεία του κοινωνικού πλούτου.
-       Πλήρης κοινωνικοποίηση του νερού σαν βασικό αγαθό.

Σας προσκαλούμε στην  Εκδήλωση – Συζήτηση που οργανώνουμε
την Παρασκευή 12  Δεκέμβρη, ώρα 7μ.μ.
στην Στοά Σάρκα – Αίθουσα Περιφέρειας (πρώην ΕΛΚΕΠΑ) – 2ος όροφος


Ομιλητής:  Σμυρνιώτης Χάρης, Υδρογεωλόγος – Πρόεδρος Συνδικ. Εργαζομ. ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: