Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2016

Ομιλία του Χρήστου Πατσούρα στην συνεστίαση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ» και της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΗΠΕΙΡΟ»

 24/03/2016 στα Λιθαρίτσια

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,
Σας καλωσορίζω στην αποψινή συνεστίαση των κινήσεων της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΗΠΕΙΡΟ» και της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ».
Βιώνουμε μια κοινωνική πραγματικότητα αρκετά δύσκολη. Η αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της Ε.Ε., του ΔΝΤ, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, οι συνεχείς αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, με σημείο κατατεθέν το τελευταίο διάστημα την αντιδραστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και γενικά για τα φτωχά και μικρομεσαία λαϊκά στρώματα. 

Παράλληλα, όλο το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας απάνθρωπης πραγματικότητας, όπου χιλιάδες πρόσφυγες αποτελούν θύματα πολλαπλής εκμετάλλευσης και παραβίασης στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων. Καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση φτάνουν στη χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό στο μακρύ ταξίδι τους, αναζητώντας ένα άλλο τόπο για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή. Αυτά τα κύματα προσφύγων θα πυκνώνουν, όσο δεν τερματίζονται οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις που οργανώνουν οι ιμπεριαλιστές, με την πλήρη ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., προκειμένου να ελέγξουν τις ζώνες επιρροής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής και να ξεπεράσουν την κρίση του καπιταλισμού. Εμείς, θα συνεχίσουμε την πάλη και τον αγώνα για την ασφαλή μετάβαση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες που επιθυμούν, καθώς και για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,
Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ» και η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ» είναι σχήματα αγωνιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Είναι μαχόμενα αριστερά σχήματα που πιστεύουν πως σε αυτή την μεγάλη κρίση απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Ακόμα και οι πιο μικρές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αυτονόητες για άλλες εποχές, απαιτούν ρήξη με το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε σημαντικές μάχες, προκειμένου να αναδείξουμε και να αποκαλύψουμε ότι η «τοπική αυτοδιοίκηση» μόνο αυτοδιοίκηση δεν είναι. Αποτελεί εκτελεστικό βραχίονα των πολιτικών της Ε.Ε. και των εγχώριων κυβερνήσεων στους κατά τόπους δήμους και περιφέρειες, ένα ουσιαστικά τοπικό κράτος.
Αρνούμαστε τόσο το υπάρχον όσο και το προηγούμενο μοντέλο τοπικής διοίκησης. Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» φαίνεται καθαρά ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής.
Εμείς εκείνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε, μπροστά στο λαό της πόλης και της περιοχής μας, τις επιδιώξεις του ντόπιου κεφαλαίου, να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προβάλλουμε τα λαϊκά προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους, να προτείνουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την πόλη, την περιφέρεια και τους εργαζόμενους. Πριν απ’ όλα θα συνεχίσουμε να ζητάμε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, η νεολαία.
Ο εργαζόμενος λαός μπορεί να ζήσει καλύτερα, όπως πρέπει, όπως του αξίζει σήμερα με βάση τις δυνατότητες που έχει η κοινωνία μας. Αποτελεί όμως άμεση ανάγκη η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων. Προκειμένου να δυναμώσει η οργάνωση, η μαχητικότητα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στην υποταγή του λαού στους παλιούς και νέους διαχειριστές της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γεια σας, καλούς αγώνες και με τη νίκη! 
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: