Τρίτη, Μαρτίου 31, 2009

Ούτε γάτα ούτε ζημιά

της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
.
Το «Grand Serai» στα Γιάννενα, το ξενοδοχείο που χτίστηκε στη θέση του «Ξενία» και λειτουργεί χωρίς άδεια, αφού διαπιστώθηκαν 18 παραβιάσεις επί του εγκεκριμένου σχεδίου, βρίσκεται ένα βήμα πριν απ’ τη νομιμοποίηση.
Απομένει η υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά και κλείνει το κεφάλαιο κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Παρά την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, που συμβιβαστικά πρότεινε την κατ’ αρχήν έγκριση του σχεδίου εφόσον υλοποιηθούν επτά τροποποιήσεις, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στον υπουργό την υλοποίηση μόνο τριών παρατηρήσεων που μόνο μία από αυτές αναφέρεται στο κτίριο.

Μια απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενη του ίδιου Συμβουλίου (19/7/2006). Τι άλλαξε όμως; Η σύνθεση του οργάνου. Μόνο τρία από τα παλιά μέλη του συμμετείχαν στο νέο 15μελές Συμβούλιο.

Ανέγγιχτο το κτίριο!

Με τη νέα απόφαση το ξενοδοχείο «Grand Serai» παραμένει στην ουσία ανέγγιχτο, αφού δεν διορθώνεται καμία από τις διαπιστωθείσες παραβιάσεις, πλην της μεταφοράς της καμινάδας από την όψη που βρίσκεται απέναντι σε διατηρητέο κτρίο σε εσωτερικό χώρο.

Οι αλλαγές που εισηγήθηκε η προϊσταμένη της διεύθυνσης Αθηνά Αθανασιάδου και αγνοήθηκαν από το ΚΣΝΜ ήταν σοβαρές για την αρχιτεκτονική του κτιρίου:

  • Να καθαιρεθεί το στέγαστρο με τους τρούλους στην κεντρική είσοδο και να κατασκευαστεί το προβλεπόμενο από την αρχική εγκεκριμένη μελέτη.
  • Να τηρηθεί η μελέτη ως προς τον προβλεπόμενο αριθμό σταθμών (ύψους) άνω του τεχνητά διαμορφωμένου εδάφους. Δηλαδή να καθαιρεθούν οι προσωρινές κατασκευές (γυψοσανίδες) και να μπαζωθεί οριστικά η στάθμη αυτή (είχαν διαμορφωθεί όροφοι στην πίσω πλευρά του κτιρίου).
  • Να καταργηθούν τα μεταλλικά κιγκλιδώματα και να αντικατασταθούν με κτιστά στηθαία και να καταργηθεί ο γυάλινος τρούλος.
Αυτά τα… ολίγα αγνόησε το ΚΣΝΜ και καλείται τώρα με την απόφασή του να τα εγκρίνει ο Αντ. Σαμαράς.

Ο Γ. Μελανίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Ενεργών Πολιτών», του ζητεί «να σεβαστεί πρωτίστως την αρμόδια υπηρεσία του χωρίς να απαξιώνει την άποψη του προηγούμενου ΚΣΝΜ, του προκατόχου του υπουργού και χωρίς να διακινδυνεύει μια προσφυγή στο ΣτΕ».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου έχουν αρχίσει εδώ και ενάμιση χρόνο να το λειτουργούν παρ’ ότι δεν υπάρχeι νόμιμη σύνδεσή του με τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος!
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 29/03/2009
.
———————————————————–
.
Είναι πραγματικά εγκληματικοί οι χειρισμοί των τοπικών αρχόντων δημάρχου Γκόντα και νομάρχη Καχριμάνη. Τραγικά είναι και τα ανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας που συμβιβάζεται πλέον με το κάθε τι χωρίς προβληματισμό, χωρίς να υδρώνει κανένα αυτί!
Ενδιαφέρον είναι το σχόλιο του “Καφές και Τσιγάρο” από το οποίο πληροφορηθήκαμε τις εξελίξεις. Από εκεί αντιγράφουμε το εξής:
To κερασάκι: “Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου έχουν αρχίσει εδώ και ενάμιση χρόνο να το λειτουργούν παρ’ ότι δεν υπάρχει νόμιμη σύνδεσή του με τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος!”

Με λίγα λόγια θα λένε τώρα οι εμπλεκόμενοι…”Δεν πα να χτυπάτε εσείς τον κώλο σας κάτω.Εμείς είμαστε μάγκες, έχουμε διασυνδέσεις και κάπιταλ και μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε μέσα στην πόλη σας.Εσείς είστε ακόμα πιο ηλίθιοι γιατί όχι μόνο δεν σας έχει θιχθεί η νοημοσύνη για αυτό που γίνεται φάτσα φόρα μπρος στα μάτια μας αλλά στηρίζετε κι όλας αυτούς που κάνουν μπίζνες με ξένα χωράφια.”

Κι όλα αυτά έχουν συμβεί σε διάστημα ενός χρόνου, όπου η ίδια η τοπική κοινωνία έχει νομιμοποιήσει τη “συνδιαλλαγή” των αιρετών του τόπου, για να ξεπουλάνε τα πάντα, όπου κάθε μέτρο έχει πάψει να υπάρχει. Βλέπετε τα Γιάννενα, απομονωμένα εκεί στη ΒΔ Ελλάδα, όπου μόνο οι τζιπάτοι έρχονται τα Χριστούγεννα για να αγοράσουν γκλίτσες, να πιούνε τσίπουρο και να φάνε πίτα, παραμένουν πρωτοπόρα καθώς εφαρμόζουν το δόγμα “νόμος είναι το δίκιο του χωριάτη”.
Οι Γιαννιώτες φυσικά είναι συνένοχοι σε ότι συμβαίνει στα Γιάννενα, όχι μόνο λόγω της επιλογής των τοπικών αρχόντων που έχουμε αλλά και επειδή πλέον έχει αναπτύξει έναν απίστευτο κυνισμό για ότι συμβαίνει στην περιοχή φτάνει κάποιος να μην του κόψει τον καφέ στην ακαδημία ή στα ναυτάκια.Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν απομείνει αντιστάσεις στα Γιάννενα αλλά πολύ φοβάμαι ότι η νόρμα είναι του τύπου “ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν”.

Όνειρα γλυκά

ΥΓ.Σκέφτομαι ότι αν είχε συμβεί το ίδιο στην Αθήνα θα υπήρχε επανάσταση, κινητοποίηση, κάλυψη από τα ΜΜΕ.Στη δική μας περίπτωση είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά.Ας συνεχίσουμε τον μεγάλο ύπνο λοιπόν.

Διαβάσετε επίσης:

άρθρο της Γαλαρίας

άρθρο στο Καφές και Τσιγάρο

αναφορά του Δ.Αργυρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: