Παρασκευή, Αυγούστου 12, 2011

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ της ΗΠΕΙΡΟΥ


σχετικά με τις εξελίξεις στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών(ΕΑΣ)


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. συνεχίζουν ακάθεκτοι την παραπέρα παράδοση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, στις ορέξεις της αγοράς και του κεφαλαίου. Σύμμαχος σε αυτή την επιλογή είναι η συνεταιριστική νομενκλατούρα και οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις των ΕΑΣ οι οποίες εδώ και χρόνια κόβοντας τις επαφές με τον αγροτικό κόσμο, τη μικρή και μεσαία αγροτιά, εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας κάστας αγροτών και υπαλλήλων σε αυτές, μετατρέποντας τις ΕΑΣ σε πελατειακούς μηχανισμούς. Η κυβέρνηση μετά το μέχρι στιγμής μπλοκάρισμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗ από τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων, έβαλε στο μάτι τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Με πειθήνιο όργανο την ΑΤΕ, προσπαθούν να διαλύσουν την ΕΑΣ Πρέβεζας(μήπως ετοιμάζονται και για την ΕΑΣ Θεσπρωτίας?), να αφήσουν στο δρόμο τους εργαζόμενούς της και να παραδώσουν την αγροτική παραγωγή και την περιουσία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και της ΕΑΣ στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Παράλληλα προσπαθούν να βάλουν χέρι στη ΔΩΔΩΝΗ πλαγίως, με στόχο τις μετοχές που κατέχει η ΕΑΣ Πρεβέζης, αφού είδαν ότι το μέτωπο των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν τη ΔΩΔΩΝΗ. Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΑΤΕ αρνείται με τοκογλυφικό και προσχηματικό τρόπο να βοηθήσει την ΕΑΣ ζητάει να πάρει κοψοχρονιά τα περιουσιακά της στοιχεία, τη στιγμή που τόσα χρόνια η ίδια και οι μάνατζέρ της, διορισμένοι από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ήταν αυτοί που υπέσκαπταν τα θεμέλια των Ενώσεων, με την συνεργασία ή την ανοχή των διοικήσεών των ΕΑΣ. Έξω από το παζάρι δεν έχει μείνει η σημερινή αλλά και προηγούμενες διοικήσεις της ΕΑΣ Πρεβέζης οδηγώντας την στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.
Την ίδια στιγμή, προτίθενται να μετακινήσουν τους εργαζόμενους της ΖΩ-ΔΩ στη ΔΩΔΩΝΗ δρομολογώντας έτσι το κλείσιμο της, αφήνοντας ανεξέλεγκτα τα καρτέλ ζωοτροφών να ρημάξουν τους παραγωγούς. Οι διοικήσεις των ΕΑΣ της Ηπείρου συμμέτοχοι αυτής της κατάστασης, έβαλαν με τον τρόπο τους πλάτη στη διάλυση της ΖΩ-ΔΩ, εφαρμόζοντας πιστά πολιτικές σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και των εργαζομένων τους στην περιοχή.
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να τους περάσει. Το μήνυμα που πήραν από το κίνημα τις προηγούμενες μέρες, ήταν μόνο μια γεύση. Οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι στη ΔΩΔΩΝΗ, τη ΖΩ-ΔΩ και τις ΕΑΣ, μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, δεν πρόκειται να επιτρέψουν το ξεπούλημα της «προίκας» που επί δεκαετίες οικοδόμησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου. Δεν θα αφήσουν να ξεπουληθεί η παραγωγική τους βάση. Όλοι μαζί θα παλέψουμε για κατάργηση όλου του «νομοθετικού πλαισίου περί συνεταιρισμών» που τους υποτάσσει στις ανάγκες του κέρδους και την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτοσυνεταιριστικού τομέα με βάση τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας, που θα δίνει τιμές στον παραγωγό, ποιοτικά και φτηνά προϊόντα στο λαό της Ηπείρου.  
Να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων των ΕΑΣ σε όλη την Ήπειρο. Να πληρωθούν οι παραγωγοί και να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την προμήθεια και διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Έξω οι αγροτοπατέρες και οι γραφειοκράτες από τις ΕΑΣ. Οι ΕΑΣ στα χέρια των παραγωγών με πραγματική δημοκρατία και εργατικό έλεγχο. Η ΑΤΕ έχει βγάλει και βγάζει πολλά από τους παραγωγούς, να σταματήσει τώρα τον εκβιασμό.
Η ΖΩ-ΔΩ δεν κλείνει-Η ΔΩΔΩΝΗ δεν πουλιέται-η ΕΑΣ Πρεβέζης δεν κλείνει-η ΑΤΕ να παραμείνει κρατική.
Με μέτωπο ενάντια σε κυβέρνηση-Ε.Ε-ΔΝΤ και τους ντόπιους τοποτηρητές τους, με μαζικούς ενωτικούς ανυποχώρητους αγώνες μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε την πολιτική τους.

Η περιφερειακή κίνηση 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: