Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2011

ΘΕΜΑ : ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


ΘΕΜΑ : ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που αν συνεχιστεί η πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και η εφαρμογή της ΚΑΠ δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε οποιαδήποτε κουβέντα για τους παραγωγούς, καθώς ούτε αγρότες, ούτε κτηνοτρόφοι θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια.
Η συζήτηση για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου (σύνολο επώνυμων, ποιοτικών, πιστοποιημένων, τυποποιημένων, κατοχυρωμένων προϊόντων) δεν ξεκινά από το μηδέν, δεν προκύπτει από παρθενογένεση!
101 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ (6/3/1910) βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άλλης ποιότητας, σύγχρονο και εκρηκτικό αγροτικό ζήτημα. Τριάντα (30) χρόνια παραμονής στην Ε.Ε. και εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της (ΚΑΠ) από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είχαν και έχουν ολέθριες συνέπειες στους φτωχομεσαίους αγρότες της χώρας και της περιοχής μας :

  • Τεράστια μείωση παραγωγής σε βασικά, δυναμικά, προνομιακά, δασικά, κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα (καπνό, ντομάτα, καλαμπόκι, σιτηρά, πατάτα, καλαμπόκι, κτηνοτροφία κ.ά.). Ο αριθμός των παραγωγών από το 1996 μέχρι σήμερα από 13000 έχει μειωθεί στις 6000 και το αιγοπρόβειο γάλα έχει 25% μείωση από πέρσι έως φέτος.
  • Μετατροπή της χώρας από εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων (πριν την ένταξη στην ΕΟΚ το 1981) σε εισαγωγέα, με το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα να φτάνει τα 3 δισ. € το χρόνο (συνολικά έχει ξεπεράσει τα 50 δισ. €).
  • Μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που επιδεινώνει την ανεργία στις πόλεις, με το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού να έχει μειωθεί από 25% στο 10% (4% στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων).
  • Συγκέντρωση του 50% της αγροτικής γης και της αγροτικής παραγωγής, στα χέρια μιας μειοψηφίας, στο 6% των αγροτών, δηλαδή στους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές. Είναι μια αντιδραστική κοινωνικοταξική αλλαγή!
  • Πλήρη κατάργηση του αγροτικού «κράτους πρόνοιας» (στον καθορισμό τιμών, στην επιδότηση του κόστους παραγωγής, στις παρεμβάσεις μέσω συνεταιρισμών) και πλήρη παράδοση των φτωχομεσαίων αγροτών και του ιδρώτα τους στις ληστρικές «δυνάμεις της αγοράς». Με συνέπεια μια τριπλή ληστεία : α) εκρηκτική διόγκωση του κόστους παραγωγής, β) εξευτελιστικές τιμές στον καταχρεωμένο στην ΑΤΕ αγρότη και γ) πανάκριβες τιμές και νοθευμένα προϊόντα στον εργαζόμενο καταναλωτή της πόλης. Δύο παραδείγματα : Λάδι στον παραγωγό 2 - 2,5 €/κιλό (πολύ λιγότερα από την περίοδο 1990 - 95, που είχε 1.200 - 1.500 δρχ./κιλό) και στον εργαζόμενο καταναλωτή 6 €/λίτρο (τα 910 γραμμάρια), συνήθως νοθευμένο! Μπορείτε να καταργήσετε την πρόσθετη κλοπή του 9%, δηλαδή οι βιομήχανοι και τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε (όπως αγοράζουν) κιλό αντί λίτρο; Ιδού η Ρόδος! Το αρνί φεύγει από τον παραγωγό με 2,30€ το κιλό και φτάνει στο κρεοπωλείο 12€. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή στον παραγωγό είναι ίδια με αυτή του 1996 (800 δρχ.), την ίδια στιγμή που σε αυτή την περίοδο η τιμή του καλαμποκιού έχει αυξηθεί από 6 σε 40 λεπτά το κιλό. Μην ξεχνάμε, ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι κυρίως πρώτη ύλη της βιομηχανίας και δευτερευόντως νωπά, στα μανάβικα και στη λαϊκή αγορά!
Είναι φανερό ότι όλα αυτά θα χειροτερέψουν : α) Με το Μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ (στην οποία το 65% των αγροτών έχει υποθηκεύσει τα υπάρχοντά του και θα τα χάσει) και με το ξεπούλημα των θυγατρικών της ΑΤΕ αγροτικών βιομηχανιών, ΣΕΚΑΠ (τσιγάρα), ΕΛΒΙΖ (ζωοτροφές), 3 βιομηχανίες ζάχαρης και Δωδώνη – ΖΩΔΩ (το καμάρι της Ηπείρου), β) με το «Μητρώο» επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος των αγροτο-εργατών, γ) με την ιδιωτικοποίηση της αγροτικής ασφάλισης (ΕΛΓΑ), δ) με τον «Καλλικράτη» και τη μετατροπή των Συνεταιρισμών σε ΑΕ μεγαλοαγροτών με το νέο νομοσχέδιο και ε) με τη νέα, πιο αντιδραστική αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ το 2013.
Η μοναδική ελπίδα βρίσκεται στους ενωτικούς, αποφασιστικούς και νικηφόρους αγώνες, στα χέρια των ιδίων των φτωχομεσαίων αγροτών, με Επιτροπές Αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους της πόλης και τη νεολαία, για την ανατροπή του Μνημονίου και της αντιαγροτικής - αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» υποστηρίζουμε τους αγώνες για: Προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με θεσμοθέτηση εγγυημένων κρατικών τιμών. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με φτηνά καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ, χαμηλότοκα δάνεια από την ΑΤΕ (γι΄ αυτό να μην ξεπουληθεί) και βασικά έργα υποδομής. Όχι στην ιδιωτικοποίηση ΔΩΔΩΝΗΣ – ΖΩΔΩ. Όχι στη διάλυση της ΕΑΣ Πρέβεζας. Στήριξη της κτηνοτροφίας της περιοχής. Αύξηση της τιμή στο γάλα τώρα για να σταματήσει το ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, επαναλειτουργία της ΣΒΕΚΗ. Κατάργηση όλων των επιδοτήσεων σε βιομήχανους και μεγαλοαγρότες και κρατική στήριξη στους μικρομεσαίους παραγωγούς, με κοινωνικά κριτήρια, ιδιαίτερα για ομαδική και συνεταιριστική παραγωγή. Πλήρη ασφάλιση αγροτών - κτηνοτρόφων - παραγωγής τους καθώς και φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, χωρίς εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. Άμεσο διπλασιασμό των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων. Χορήγησή τους στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες. Άμεση απαγόρευση των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, σπόρων, αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Αυστηρό έλεγχο της νοθείας που οργιάζει στα τρόφιμα. Όχι στην εκμετάλλευση της οικολογικής ευαισθησίας των καταναλωτών με τα «μαϊμού» βιολογικά προϊόντα. Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων (συλλογική σύμβαση, μισθός, ασφάλιση ΙΚΑ, περίθαλψη, σύνταξη κ.ά.) στους εργάτες γης, μόνιμους ή εποχιακούς, Έλληνες και μετανάστες, όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας, εκκλησιαστικής, μοναστηριακής, ιδιωτικής, διάθεσή της για συνεταιριστική παραγωγή και βόσκηση. Όχι στην ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων (αγροτοδικεία). Όχι στο Μητρώο Αγροτών, στους Συνεταιρισμούς ΑΕ και στις λεγόμενες «Ομάδες Παραγωγών» και «Διεπαγγελματικές Οργανώσεις» μεγαλοαγροτών - μεγαλεμπόρων – βιομηχάνων. Κρατική ενίσχυση στους συνεταιρισμούς των μεσαίων αγροτών για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη βάση ενός δημοκρατικού συνεταιριστικού πλαισίου. Η ψήφος όλων των αγροτικών νοικοκυριών που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό να είναι μία είτε μεγάλο είναι, είτε μικρό, είτε μεσαίο.
Όλα αυτά τα ώριμα και δίκαια αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών της χώρας και της Δυτικής Ελλάδας, για να λυθούν ριζικά και οριστικά, απαιτούν την ανατροπή του Μνημονίου και της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Συνδέονται στενά με τον αγώνα για την αντικαπιταλιστική έξοδο και διάλυση της ΕΕ, την εργατική εξουσία - δημοκρατία, τη σύγχρονη κομμουνιστική κοινωνία. Νέα κοινωνία. με αγροτική παραγωγή και προϊόντα όχι για τις ανάγκες της αγοράς, της χωματερής και του κέρδους, αλλά για τις ανάγκες των εργαζομένων, σε πλήρη αρμονία με τη φύση!

ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 29/08/2011 Ζήκος Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: