Κυριακή, Απριλίου 10, 2011

Τοποθέτηση Ν. Ζήκου στο περιφερειακό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό 31-03-2001



Όσο περισσότερο μελετά κανείς τους αριθμούς αλλά και την κατεύθυνση ενός προϋπολογισμού τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται και τη λάθος κατεύθυνση και τους λάθος αριθμούς. Ζήσαμε σ’ αυτή την τοπική κοινωνία τέσσερα οικονομικά προγράμματα από τη μεταπολίτευση και μετά και η κατάληξή τους ήταν η αποτυχία στο μεγαλείο της. Και τις τέσσερις φορές μια αναπτυξιακή λογική που εξυπηρετούσε μια κάστα συγκεκριμένων κρατικοδίαιτων επενδυτών και μια καταστροφική λογική που επιβάλλονταν από την παρέμβαση της ΕΕ και ιδιαίτερα της ΚΑΠ με αποτέλεσμα από τη μια μεριά να επιδοτούνται επιχειρηματίες με χρήματα που μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε που έχουν πάει και από την άλλη επιζητήσεις για καταστροφή κύρια της αγροτικής μας οικονομίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο προϋπολογισμός που φαίνεται σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο. Σε ότι αφορά τα κονδύλια που έχουν σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες, υποδομές κοινωνικού χαρακτήρα οι αριθμοί μικραίνουν. Δεν ξεφεύγει από τη φορομπηχτική αντίληψη που αφορούν τα έσοδα της αιρετής περιφέρειας. Η κεντρική διοίκηση δεν έχει δεσμευτεί απέναντί σας, ούτε για τα κονδύλια για τις οφειλές προηγούμενων χρόνων, ούτε για τα έσοδα και τα κονδύλια για κοινωνική πολιτική υγεία παιδεία. Μεταφέρετε στου δήμους την υγεία- πρόνοια που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε μπορούν να πληρώσουν. Μειώνετε τις επενδύσεις σε υποδομές, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα (πολιτισμός, Αθλητισμός), μειώνεται ακόμα επιδόματα (εκτός έδρας κ.λ.π.) μισθούς κυρίως στους συμβασιούχους.
Αλήθεια, τις παλαιές οφειλές θα τις πληρώνετε με τους ίδιους ρυθμούς; Ποια αναπτυξιακή λογική επιβάλλει μείωση των κονδυλιών ανάπτυξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής μας παραγωγής;
Αναρωτηθήκατε ποτέ. περιφερειάρχη και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι που θητεύσατε σε ΝΑ και ΤΑ που οδήγησαν την περιοχή μας όλοι αυτοί οι προϋπολογισμοί που συντάχθηκαν κάτω από το άγχος της λογιστικής τακτοποίησης και υπό την καθοδήγηση των αποφάσεων και εγκυκλίων των διαφόρων υπουργείων χωρίς να έχουν το παραμικρό σημάδι διεκδίκησης των όσων εσείς λέτε για τη φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης.
Και τούτος ο προϋπολογισμός είναι υπαγορευμένος από τις εγκυκλίους κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και από το μνημόνιο. Θα τον καταψηφίσουμε ως προϋπολογισμό της φτώχειας κ, της εξαθλίωσης και της εξάρθρωσης της κοινωνικής πρόνοιας. Εξ’ άλλου δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο γιατί αυτό το ρόλο έχετε αναλάβει, να διαχειριστείτε αυτή τη φτώχεια. Είμαστε ωστόσο υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους και τους φορείς τους, το λαό της Ηπείρου λέγοντας τους πως αν συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης όπως τα προηγούμενα, τα δεινά που τους περιμένουν μετά και τις αποφάσεις κυβέρνησης ΕΕ, ΔΝΤ 25/3 θα είναι πολύ χειρότερα για τη ζωή τους. Η στήριξη της ίδιας πολιτικής θα είναι πιο επώδυνη. Η κατάσταση στην περιοχή είναι τραγική. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%. Οι απολύσεις παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Το εργατικό εισόδημα κόπηκε στο μισό, εργοστάσια έκλεισαν, άλλα κατάσχονται, εργοστάσια κλείνουν και ξανανοίγουν χωρίς να πληρώσουν τους εργαζόμενους, 460 καταστήματα κλείσαν το προηγούμενο διάστημα μόνο στα Γιάννενα., οι αγρότες τελούν υπό χρεοκοπία. Οι κτηνοτρόφοι μειώθηκαν στο 1/3 τα τελευταία 5 χρόνια, ΣΒΕΚΗ, ΖΩΔΩ κλείσαν. Η ΔΩΔΩΝΗ ετοιμάζεται να πουληθεί. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση χωρίς προηγούμενο.
Εμείς ως «Αριστερή Παρέμβαση», προτείνουμε στο μαζικό λαϊκό κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας της Δυτικής Ελλάδας, με ενωτικούς, μαχητικούς και αποφασιστικούς αγώνες:
  • Να αρνηθεί την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που επιβάλλει το Μνημόνιο. Να διεκδικήσει άμεσα, τουλάχιστον το διπλασιασμό τους, να εξασφαλιστεί πλήρως η μισθοδοσία του προσωπικού και για να γίνουν νέες προσλήψεις εργαζομένων, που θα καλύψουν βασικές ανάγκες, ιδιαίτερα σε τομείς κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Να απορρίψει την πολιτική ακρωτηριασμού και μηδενισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στις Περιφέρειες και στους Δήμους και να διεκδικήσει κονδύλια τουλάχιστον ισόποσα με τους διεκδικούμενους ΚΑΠ. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί πρόγραμμα έργων για κοινωνικές υποδομές, υποδομές αξιοποίησης της ντόπιας παραγωγής, αξιοποίησης των δημόσιων χώρων για κοινωνικές ανάγκες, προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος, ανάπτυξης των ορεινών και προβληματικών περιοχών
  • Να καταγγείλει τη δέσμευση των κονδυλίων των Τομεακών και Περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων στα έργα τεχνικών υποδομών, περιβάλλοντος κ.λπ. Να απαιτήσει την αναθεώρηση των προγραμμάτων για τη δημιουργία υποδομών στήριξης της ντόπιας παραγωγής και τον ανα-προγραμματισμό των κονδυλίων, για δημόσιου – κοινωνικού χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων, των δημόσιων χώρων, του περιβάλλοντος και για την άσκηση στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής στη υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Γι’ αυτό απαιτείται άλλο δρόμος ανάπτυξης γιατί η πείνα και ο φασισμός είναι προ των πυλών. Νερό, ψωμί, Γάλα, κρέας, κηπευτικά, φρούτα, ψάρια, πανεπιστήμιο, νοσοκομεία, λιμάνι είναι ο παραγωγικός πλούτος της περιοχής μας και αν δεν προσανατολιστούμε προς τα εκεί τα χίλια συσσίτια που μοιράζονται σήμερα στα Γιάννενα δε θα αφορούν τους λίγους αλλά την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας. Μια τέτοια κατεύθυνση αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου όπως το νερό, τα χιλιάδες ακαλλιέργητα στρέμματα για το ψωμί, το γάλα και το κρέας της κτηνοτροφίας μας, τα φρούτα, τα κηπευτικά και τα ψάρια δίνουν τη δυνατότητα με αυτάρκεια να ζήσει ο λαός της περιοχής μας.
Τα δέκα σημεία της διακήρυξης της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο αποτελούν τις μίνιμουμ προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: