Τετάρτη, Απριλίου 20, 2011

Επίσκεψή της Αριστερής παρέμβασης στην Ήπειρο στις επιχειρήσεις ΒΙΚΗ και του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας.


Στα πλαίσια των παρεμβάσεών μας για την απλήρωτη εργασία σε δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής μας με στόχο την άμεση πληρωμή των εργαζομένων κλιμάκιο της ΑΡΠΗ με τον περιφερειακό σύμβουλο Ν. Ζήκο επισκέφτηκε σήμερα 18 Απριλίου τα εργοστάσια της ΒΙΚΗ και του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού στην Άρτα και επιδίωξε συνάντηση τόσο με τις διοικήσεις τους, όσο και με τους εργαζόμενους. Στους τελευταίους χρωστάνε 4-5 μήνες μισθούς και την ίδια στιγμή που τους τρομοκρατούνε, χρησιμοποιώντας την κρίση και τον φόβο της όλο και αυξανόμενης ανεργίας, προκειμένου να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση 10-15% επί του μισθού των εργαζομένων.

Στο πρώτο από αυτά ο υπεύθυνος του εργοστασίου αρνήθηκε να μας δεχτεί, απαγορεύοντας μάλιστα και την είσοδο μας στο εργοστάσιο. Το κλίμα φόβου ήταν έκδηλο στους όσους δουλεύουν εκεί, κάτι που η διοίκηση χρησιμοποιεί στην προσπάθειά της να εκβιάσει το σωματείο των εργαζόμενων να σταματήσουν να διεκδικούν την πληρωμή των δεδουλευμένων και την υπογραφή επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση 10% στο μισθό των εργαζόμενων, την ίδια ώρα που η παραγωγή του εργοστασίου τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί.
Η υποκρισία από την πλευρά του προέδρου του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρισκόταν σε απεργία ενώ κάποιοι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει και επίσχεση εργασίας. Με αφορμή την απεργία αυτή ο κ. Μίχας, πρόεδρος του συνεταιρισμού, μήνυσε το σωματείο ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη απαιτώντας την πληρωμή από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου αποζημίωση 5000€ και 6μηνη φυλάκιση. Φυσικά οι κατηγορίες αυτές κατέρρευσαν στο δικαστήριο και η απεργία συνεχίζεται. Οι κινήσεις αυτές του προέδρου εντάσσονται σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους του συνεταιρισμού, ώστε οι τελευταίοι να υπογράψουν την επιχειρησιακή σύμβαση χωρίς καν να έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους. Η προσπάθεια συκοφάντησης του εργατικού κινήματος και μάλιστα η απαίτηση για φυλάκιση συνδικαλιστών που διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποτελούν στοιχεία που έχουν να εμφανιστούν στο ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα από την εποχή της χούντας. Αυτοί οι άνθρωποι, μάλιστα, εκπροσωπούν τους πολίτες και τους εργαζόμενους της Ηπείρου στο περιφερειακό συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που η εργοδοσία στέλνει το σωματείο στα δικαστήρια, αρνείται να το δεχτεί για συζήτηση και προσπαθεί να στήσει άλλο σωματείο στο εργοστάσιο ώστε να το ελέγχει, το εργατικό κέντρο Άρτας αρνείται να δεχτεί τους αντιπροσώπους του σωματείου ισχυριζόμενη γραφειοκρατικούς λόγους.
Η τρομοκρατία δε θα περάσει!!!
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την τελική νίκη!!!

  • Απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
  • Καμία σκέψη για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.
  • Καλούμε όλα τα συνδικάτα και τους φορείς της περιοχής να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στο συνεταιρισμό Άρτας και στη ΒΙΚΗ όπως και σε κάθε χώρο δουλειάς που παρουσιάζονται προβλήματα.
  • Προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε την απόφαση του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων για σύσκεψη εργατικών κέντρων, σωματείων και της νομαρχιακής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ της περιοχής για συντονισμό γύρω από αυτά τα προβλήματα.
  • Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην πορεία την 1η Μάη και στην πανεργατική απεργία 11 Μάη

Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: