Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ- ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ



Με τον οδοστρωτήρα του μνημονίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπηρετώντας τις εντολές του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, επιχειρεί να ξεθεμελιώσει κατακτήσεις και να γκρεμίσει όσα με κόπο και πόνο έκτισε ο εργαζόμενος λαός. Για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, προχωράει και στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Από αυτή τη διαδικασία δε θα μπορούσε να λείπει και η ΔΩΔΩΝΗ.

Όπως και στην περίπτωση της προσφυγής στο ΔΝΤ, έτσι και στην περίπτωση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» το σχέδιο είναι έντεχνα κατασκευασμένο. Πρώτα οι «κουμπάροι» και οι κολλητοί, ύστερα στρίμωγμα των εργαζόμενων και παραγωγών, η απαξίωση και στο τέλος οι «γαμπροί» για την «νυφούλα» μας. Όσο βέβαια και αν προσπάθησαν όλοι αυτοί να μας πείσουν ότι αποτελεί βάρος για την περιοχή δεν τα κατάφεραν. Οι πολιτικές που στόχο είχαν τη χρεοκοπία της έχουν αποτύχει, χάρη στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα, η ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί αγκάθι για το καρτέλ γάλακτος, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών γάλακτος. Δεν είναι τυχαίο που η ΗΠΕΙΡΟΣ μειώνει την τιμή για το γάλα κατά 5 λεπτά λίγες μέρες πριν την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΩΔΩΝΗ για την αύξηση της τιμής του.
Η πολιτική αυτή δεν είναι κάτι καινούριο. 30 χρόνια μετά τη συμφωνία για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους τον αφανισμό και την καταστροφή τους. Κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ αποτελεί η μείωση των αγροτικών νοικοκυριών, η καπιταλιστική αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα και της βιομηχανίας με κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας και τη συμπίεση της εργασίας με τη δημιουργία νέων σύγχρονων τσιφλικάδων (π.χ. φράουλα ΜΑΝΩΛΑΔΑ)
Ο εργαζόμενος και αγροτικός πληθυσμός, ξέρει καλύτερα από τον καθένα τη σημασία που έχει η ΔΩΔΩΝΗ για την περιοχή. Ακόμη και με αυτό το λειψό και μερικό τρόπο που δουλεύει έχει θετικό πρόσημο, όχι μόνο επιβιώνοντας αλλά και βγάζοντας κέρδη σε αυτή την δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα εδώ και τόσα χρόνια έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής εξάγοντας προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό την καθιστά φιλέτο για το καρτέλ γάλακτος. Εάν πράγματι η ΔΩΔΩΝΗ περάσει στα χέρια των συνεταιρισμένων αγροτοκτηνοτροφικών νοικοκυριών, κάτω από εργατικό έλεγχο, με εργαζόμενους μόνιμους και κρατική στήριξη, θα δημιουργήσει πιο θετική προοπτική. Η αύξηση του ρόλου των παραγωγών και των εργαζομένων θα ενισχύσει περαιτέρω τον κοινωνικό της χαρακτήρα, δίνοντας ακόμη πιο ποιοτικά προϊόντα, στηρίζοντας την οικονομία, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη μορφών εργατικής και κοινωνικής αλληλεγγύης για ολόκληρη την περιοχή. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί σε ένα δίκτυο και με τις άλλες παραγωγικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις της περιοχής σε πλήρη αντίθεση με το νομικό πλαίσιο που λειτουργούν σήμερα και με αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Με βάση τα παραπάνω αποτελεί επείγουσα ανάγκη η έξοδος από την ΕΕ, η εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο και η διαμόρφωση ενός δημοκρατικού πλαισίου για τη δημιουργία αγροτοκτηνοτροφικών συνεταιρισμών με μία ψήφο για κάθε αγροτικό νοικοκυριό και κρατική ενίσχυση. Η εμπορία των αγροτικών προϊόντων να γίνεται μέσα από τους συνεταιρισμούς με τη θέσπιση κρατικών τιμών, με ταυτόχρονη εξασφάλιση εφοδίων στους αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς από το κράτος και απαγόρευση της ιδιωτικής τους εμπορίας. Η διαδικασία αυτή να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών και να ενισχύεται η ντόπια παραγωγή. Σε μια τέτοια κατεύθυνση απαιτείται η ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων αγροτών και η διαγραφή του χρέους σε όσα αγροτικά νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί και η ΔΩΔΩΝΗ να πάρει τη θέση που της ανήκει. Στηρίζοντας διατροφικά την Ήπειρο, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και της χώρας, που είναι αναγκαία για να βγούμε από το πάτο που μας έχουν ρίξει η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο. Οι υλικοί όροι υπάρχουν, ας δημιουργήσουμε και τους πολιτικούς για μια τέτοια προσπάθεια.
Ήρθε η ώρα, για τον εργαζόμενο λαό της Ηπείρου, να δώσει αυτή τη μάχη. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΤΕ, κάτω από την πίεση και την καθοδήγηση της κυβέρνησης, αποφάσισε σε συνεδρίαση στις 29/04 την πώληση όλων των επιχειρήσεών της, συμπεριλαμβανόμενης και της ΔΩΔΩΝΗΣ. Τίποτε δεν έχει χαθεί, η «ΔΩΔΩΝΗ» δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί, όπως πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν και δεν πρόκειται να την αφήσουμε να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν ανήκει στην ΑΤΕ, ανήκει στους παραγωγούς, στους συνεταιρισμούς και στους εργαζόμενους της. Η ΑΤΕ μπήκε στην διοίκηση για να εξασφαλίσει τα περίπου 30 εκατομμύρια δρχ. που είχε δώσει με τη μορφή δανείου για τη δημιουργία της επιχείρησης, και έχει βγάλει τοκογλυφικά τα εκατονταπλάσια. παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση των μετοχών της ΑΤΕ και την ιδιωτικοποίησή της, αφήνοντας εκτεθειμένους στο ιδιωτικό κεφάλαιο όλους τους αγρότες και το 80% της αγροτικής γης.
Φυσικά δεν έχουμε αυταπάτες, ο αγώνας πρέπει να συνδεθεί με το κίνημα της περιοχής με στόχο την ανατροπή κυβέρνησης και την έξοδο από ΕΕ-ΔΝΤ. Ο αγώνας της «ΔΩΔΩΝΗΣ» είναι αντικειμενικά αγώνας ενάντια σε αυτή την εγκληματική κάστα που μας κυβερνά. Εναντία στους ιμπεριαλιστές δολοφόνους της ΕΕ και τους απατεώνες του ΔΝΤ. Η νίκη του αγώνα να μην ιδιωτικοποιηθεί η «ΔΩΔΩΝΗ» θα είναι μια νικηφόρα ρωγμή στο μνημόνιο, στην πολιτική του χρέους και στην τρόικα. Μια νίκη στο αγώνα για την διαγραφή του χρέους που πνίγει τα εργατικά- λαϊκά νοικοκυριά… Αυτή η νίκη είναι δυνατή και μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για την εργατική τάξη και τους αγρότες της χώρας μας….
Αρκεί ο αγώνας να περάσει στα χέρια των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων της ΔΩΔΩΝΗΣ. Ήρθε η ώρα για τη συγκρότηση ενός ενιαίου εργατικού μετώπου, να παραμεριστούν οι διαχωρισμοί, ξεκινώντας από τη διαμόρφωση ενός και μόνο σωματείου που θα περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Η μάχη αυτή αφορά την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής στο σύνολο του γιατί μπορεί να αποτελέσει νίκη στο αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνει, που την οδηγεί στην πείνα και την εξαθλίωση. Αφορά τους αγροτοκτηνοτρόφους που με τη διαμόρφωση παραγωγικών συνεταιρισμών δεν θα γίνονται είλωτες για χάρη της ΔΩΔΩΝΗΣ. Πόσο μάλλον όταν μπορεί και είναι εφικτό να δίνει καλύτερες τιμές στους παραγωγούς απ’ ότι σήμερα.
Η πρότασή μας αυτή αποτελεί απάντηση στο σήμερα, προετοιμάζοντας τις συνθήκες για την ανατροπή του κυρίαρχου παραγωγικού μοντέλου. Η νίκη στον αγώνα αυτόν μπορεί να αποτελέσει σταθμό στη διαμόρφωση ενός παραγωγικού συνεταιριστικού κινήματος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Να αμφισβητήσει στην πράξη το καρτέλ που έχουν επιβάλει οι γαλακτοβιομηχανίες.
Η μάχη των μαχών έφτασε και αρχίζει από την πανεργατική απεργία της 11ής Μάη. Πρώτο βήμα η συγκρότηση παλλαϊκού- πανεργατικού μετώπου αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας «ΔΩΔΩΝΗ». 

Δεν παραδίδουμε τη ΔΩΔΩΝΗ – ΖΩ-ΔΩ σε κανένα ιδιώτη ή επίδοξο διαχειριστή της χρεοκοπίας της.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΔΩΝΗ. ΑΜΕΣΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Καλούμε εργάτες και αγρότες και το λαό της περιοχής σε μέτωπο αγώνα με στόχο την υπεράσπιση και ενίσχυση του κοινωνικού της χαρακτήρα
Απαιτώντας
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί η «ΔΩΔΩΝΗ». Να περάσει στα χέρια των πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών με εργατικό έλεγχο και κρατική στήριξη.
  • Να ενισχυθεί ο κοινωνικός της χαρακτήρας παράγοντας φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας εισόδημα για όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
  • Να γίνουν μόνιμοι εργαζόμενοι οι εποχιακοί.
  • Να παραιτηθεί τώρα η διοίκηση του εργοστασίου που προσπαθεί να το οδηγήσει σε χρεωκοπία και να το παραδώσει στα μονοπωλιακά συμφέροντα.
  • Άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΣΒΕΚΗ
Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μαχητικό αγώνα που θα πάρει πολλές μορφές. Η μάχη αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι χρέος προς όλους, όσους έχουν καταφέρει τόσα χρόνια να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΩΔΩΝΗ, να συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε τρόπο και μέσο. Σαν ΑΡΠΗ θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τον αγώνα αυτό. 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο
Μάης 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: