Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΔΩΝΗ
οι "αγανακτισμένοι" στο σύνταγμα πίνουν γάλα "ΔΩΔΩΝΗ"

Πραγματοποιήθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία η προγραμματισμένη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου και των εργαζομένων του εργοστασίου "ΔΩΔΩΝΗ" στην Αθήνα, με τη συμμετοχή συναδέλφων της Αγροτικής, ΔΕΚΟ και φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής.
Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη η πολυπληθής και με παλμό πορεία των εργαζομένων ΔΕΚΟ και τραπεζών προς το Υπουργείο Οικονομικών και κατευθύνθηκαν στο Κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ Πανεπιστημίου 4 και Κριεζώτου. Απέκλεισαν για δύο περίπου ώρες την κεντρική είσοδο του κτιρίου και θυροκόλλησαν ψήφισμα με τις θέσεις τους για τη μη ιδιωτικοποίηση ΔΩΔΩΝΗ και ΑΤΕ. Η βασική άποψη που διατυπώνεται είναι ότι '"ΑΤΕ όχι μόνο δεν δικαιούται να πουλήσει τίποτε αλλά απεναντίας αυτό που θα πρέπει να κάνει με βάση την πρωταρχική συμφωνία είναι να μεταβιβάσει τις μετοχές της στους κτηνοτρόφους διαμέσου ενός πρωτοβάθμιου κτηνοτροφικού πανηπειρωτικού συνεταιρισμού". 
Στη συνέχεια διοργανώθηκε ανοικτή σύσκεψη στα γραφεία του ΣΕΑΤΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων Αγωνιστική Πρωτοβουλία, Συσπείρωση και ΔΑΚΕ. Η απουσία του προέδρου και εκπροσώπων της ΔΗΣΥΕ (είχαν ενημερωθεί για τις κινητοποιήσεις και τη σύσκεψη) είναι χαρακτηριστική των προθέσεων και της πλήρης ταύτισής τους με τα σχέδια της διοίκησης Πανταλάκη, της κυβέρνησης και της τρόικας, για το ξεπούλημα όλων των θυγατρικών της ΑΤΕ. Κανένα ενδιαφέρον για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν εκδηλώθηκε και από πλευράς της ΕΣΑΚ.
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί (απομάκρυνση ΔΣ, κατάληψη εργοστασίου, κινητοποιήσεις σε καταστήματα ΑΤΕ Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας) καθώς και σ΄ αυτές που σχεδιάζονται για την Ηγουμενίτσα και ενόψει της ΓΣ των μετόχων. 
Η διοίκηση της ΑΤΕ στη ΓΣ θα προσπαθήσει να τροποποιήσει το άρθρο 8 του καταστατικού που αναφέρεται στη δυνατότητα μεταβίβασης των μετοχών της ΑΤΕ αποκλειστικά στους Συνεταιρισμούς (άρθρο που διασφαλίζει τη μη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας), καθώς και το άρθρο 16 που αναφέρεται στη διενέργεια ΓΣ αποκλειστικά στην έδρα της εταιρείας (εργοστάσιο Ιωαννίνων).
Επίσης καταγγέλθηκε η ενέργεια της διεύθυνσης του καταστήματος Ιωαννίνων, να υποβάλλει μήνυση σε 6 συγκεντρωμένους που βρίσκονταν έξω από το υποκατάστημα για φθορές σε πινακίδα και μάρμαρα και να ζητηθεί και ποσό αποζημίωσης.
Τέλος δήλωσαν για άλλη μια φορά πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να αποτρέψουν για άλλη μια φορά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές τιμές παραγωγού για το γάλα, ζητώντας τη συμπαράσταση των εργαζομένων της ΑΤΕ.
Οι εκπρόσωποι της Συσπείρωσης δήλωσαν ότι θα συμπαρασταθούν στον αγώνα για τη μη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ (αναφέρθηκαν σε μόλις προχθεσινή ανακοίνωσή τους) και δεσμεύτηκαν ότι θα ζητήσουν άμεση συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΑΤΕ για επανεξέταση του ζητήματος. Ανέφεραν επίσης ότι υπάρχει πρόσφατη θέση της πλειοψηφίας του ΔΣ (ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ) για απεμπλοκή της ΑΤΕ από τη ΔΩΔΩΝΗ (ιδιωτικοποίηση). 
Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ (βρίσκονταν στα γραφεία του ΣΕΑΤΕ και προσήλθε στη σύσκεψη έστω και καθυστερημένα), αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ΑΤΕ (από ίδρυμα σε όμιλο αποκλειστικού χρηματοοικονομικού χαρακτήρα), παρουσίασε ως τετελεσμένο γεγονός την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης με μείωση του ενεργητικού κατά 25% με αναμενόμενη και την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ. Προέτρεψε δε τους κτηνοτρόφους να διαπραγματευτούν με τη διοίκηση της ΑΤΕ τον τρόπο που θα αγοράσει η Ένωση των Ιωαννίνων τις προς πώληση μετοχές της ΑΤΕ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων.
Ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας αφού αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες της παράταξης (κοινή σύσκεψη στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων, συλλογή υπογραφών ψηφίσματος συμπαράστασης, κάλεσμα για συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις), επανέλαβε την άποψη για τη δημιουργία κοινού μετώπου εργαζομένων ΔΩΔΩΝΗ - ΑΤΕ και κτηνοτρόφων απέναντι στην ιδιωτικοποιήσεις ΔΩΔΩΝΗ - ΑΤΕ. Ζήτησε επίσης την άμεση συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΑΤΕ με αποκλειστικό θέμα τη ΔΩΔΩΝΗ, καθώς και τη σύγκλιση ειδικής περιφερειακής συνέλευσης στα Ιωάννινα με πρωτοβουλία των περιφερειακών συμβούλων και την παρουσία των μελών του ΔΣ του ΣΕΑΤΕ.
Η κινητοποίηση κορυφώθηκε το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος με την προσφορά 10.000 δοχείων γάλακτος μισού λίτρου στους αγανακτισμένους και όχι μόνο πολίτες και τουρίστες της Αθήνας. Για 3 περίπου ώρες οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι μοίραζαν γάλα και ενημέρωναν ταυτόχρονα τους συγκεντρωμένους για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης ΔΩΔΩΝΗ-ΑΤΕ. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την ολιγόλεπτη τοποθέτηση εκπροσώπου των κτηνοτρόφων στη λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος όπου στο τέλος της ομιλίας του καταχειροκροτήθηκε από τους συμμετέχοντες.

Υ.Γ. Συνάδελφοι της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΑΤΕ μήπως έχετε να πείτε κάτι στους εργαζόμενους για την τελευταία ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων;
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2012
1ο τρίμηνο
·           Ελ. Βενιζέλος 21%
·           Ελλ. Πετρέλαια 35,5%
·           Πειραιώς 1,3
·           Αγροτική 38,6% minimum, (τι εννοεί άραγε ο ποιητής;) Οποιαδήποτε εξέλιξη τύπου ΟΤΕ, ΤΤ μάλλον τυχαία θα είναι.
·           Εγνατία Οδός 100%
·           ΕΛΤΑ 40% minimum
·           Κάποιο λιμάνι 100%
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Δημοσίευση σχολίου