Τρίτη, Ιουνίου 21, 2011

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Την λύση θα την δώσει ο λαός και οι αγώνες του και όχι οι εκλογές και τα κοινοβουλευτικά παιχνίδια 





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μέσα σε ένα πνεύμα μαχόμενης συντροφικότητας και αγωνιστικής αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της ΔΡΑΣΥ, σε μια ιστορική στιγμή που κρίνεται το μέλλον του εργαζόμενου λαού στην χώρας μας.

Ύστερα από ένα πλούσιο συντροφικό διάλογο η γενική συνέλευση αποφάσισε πως χαιρετίζει και στηρίζει τους απεργιακούς αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιούσιας, όπως είναι αυτή η στιγμή ο αγώνας των εργαζόμενων στην ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όπως είναι ο αγώνας των εργαζόμενων και των κτηνοτρόφων στην ΔΩΔΩΝΗ. Να δώσει όλες της τις δυνάμεις για την επίτυχια της 48ης πανεργατικής απεργιας για να μην περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Χαιρετίζει και στηρίζει το λαϊκό και πολύμορφο κίνημα των πλατειών, κίνημα που δίνει λόγο στον ίδιο τον εργαζόμενο πολίτη και στον νεολαίο. Κίνημα που συγκρούεται ανοικτά με την κυβέρνηση, την τρόικα,το ΔΝΤ και την δικτατορία των αγορών και των τραπεζιτών. Αγωνίζεται για πραγματική δημοκρατία που είναι μόνο η άμεση Δημοκρατία και όχι ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός που γίνεται υποχείριο του κεφαλαίου και των αγορών

Η ΔΡΑΣΥ θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις για να ανατραπεί στην πράξη το μνημόνιο στην τοπική αυτοδιοίκηση που είναι ο Καλλικράτης. Που ιδιωτικοποιεί και ξεπουλά την δημοτική περιουσία, την φύση, την γη τα πάρκα και τις πλατειές.
Ιδιωτικοποιεί τις κοινωνικές λειτουργίες, την καθαριότητα και το προνοιακό δίκτυο της. θα αγωνιστεί για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων στο Δήμο Ιωαννιτών.
Θα συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της να πέσει η κυβέρνηση του μνημονίου και κάθε κυβέρνηση που θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.
Να διαγράφει εδώ και τώρα το χρέος
Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και κάθε μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος. Να λειτουργούν κάτω από εργατικό έλεγχο.
Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να μειωθούν οι ώρες εργασίας και να αυξηθεί το μεροκάματο και ο μισθός.





Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Η γενική συνέλευση της ΔΡΑΣΥ πραγματοποιείται μετά από 6 μήνες Καλλικρατικής τοπικής διοίκησης, τη στιγμή που βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και κορυφώνεται η άγρια επιθετικότητα των δυνάμεων του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων πλατιών λαϊκών στρωμάτων στη χώρας μας.



Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,


Η ιστορική περίοδος που διανύομε χαρακτηρίζεται από την όξυνση των αντιθέσεων των αντιφάσεων και των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που οδηγούν στην καταστροφή πολύτιμων παραγωγικών δυνάμεων και σπρώχνουν στο περιθώριο ευρύτατα λαϊκά στρώματα.
Η φάση της καπιταλιστικής αυτής κρίσης εκδηλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στη χώρα μας προκαλώντας ανεργία και φτώχια σε πλατιά λαϊκά στρώματα. Η οικονομία οδηγείται σε απόλυτη χρεοκοπία και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπουλάει τα πάντα παραδίδοντας την εθνική μας ανεξαρτησία λάφυρο στους πολεμοκάπηλους πλουτοκράτες της νέας τάξης πραγμάτων, προκειμένου να διασφαλίσει την τοκογλυφική αισχροκέρδεια των Κροίσων του χρηματοπιστωτικού ληστρικού συνδικάτου.
Η καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και εμπορευμάτων αποκαλύπτει σε όλο του το μέγεθος τον παραλογισμό και την επικινδυνότητα ενός συστήματος που είναι ταγμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου απομυζώντας τον ιδρώτα και τον μόχθο εκατομμυρίων εργαζομένων.
Ενός συστήματος που, μετά τις κοσμοϊστορικές ανατροπές του προηγούμενου αιώνα και την ήττα του παγκόσμιου εργατικού και λαϊκού κινήματος, επιχειρεί να ξαναπάρει πίσω από όλους τους λαούς, ότι κατακτήθηκε με αγώνες αίμα και θυσίες.
Τα υπέρογκα ελλείμματα και το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος αποτέλεσμα της καταλήστευσης του παραγόμενου πλούτου από την άρχουσα τάξη χρησιμοποιούνται από την ίδια και το πολιτικό υπηρετικό της προσωπικό ως άλλοθι για την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών κατακτήσεων.
Στις αγωνιώδεις της προσπάθειες να ανακαλύψει διεξόδους διαφυγής από την καπιταλιστική κρίση και να διασφαλίσει την κερδοφορία της η ολιγαρχία του πλούτου, δεν ξεχνά ούτε μια στιγμή τα γενικότερα στρατηγικά της συμφέροντα που υπηρετούνται από τη διαφύλαξη και τη διαιώνιση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
Και πράγματι το οξύτατο ταξικό της ένστικτο και τα αυτοσυντηρητικά της αντανακλαστικά αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονεί για το αστικό πολιτικό σύστημα η διαμορφωθείσα κρίσιμη πολιτική κατάσταση και το ενδεχόμενο απώλειας του ελέγχου από μαζικές και οργανωμένες λαϊκές αντιδράσεις.
Για το λόγο αυτό οι σχεδιασμοί της εστιάζουν στην εκτόνωση της λαϊκής οργής και αγανάκτησης μέσω των κυοφορούμενων αποπροσανατολιστικών αστικών πολιτικών ανακατατάξεων, της κινδυνολογίας και του εκφοβισμού, της χειραγώγησης των αφυπνιζόμενων συνειδήσεων και της αποτροπής της ταξικής τους χειραφέτησης, της αξιοποίησης κάθε μέσου υπονόμευσης εκφύλισης και χτυπήματος του ανερχόμενου λαϊκού κινήματος.
Ο τρόμος της είναι μην και η φωτιά που άναψε από τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, αποκτήσει ταξικά οργανωμένα χαρακτηριστικά και μετατραπεί σε πύρινη λαίλαπα που θα σαρώσει και θα αφανίσει την πολιτική και οικονομική της εξουσία!
Το μαζικό αυτό αυθόρμητο λαϊκό σκίρτημα με τις συμμετοχικές του λειτουργίες, τις πολύπλευρες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, ανεξάρτητα τις όποιες αδυναμίες και πιθανές αντιφάσεις μπορεί να το συνοδεύουν, συνέπεια υπαρκτών απειριών και μεγάλου εύρους ιδεών, αποτελεί πολύτιμο πεδίο πολιτικών προβληματισμών, ιδεολογικών αναζητήσεων, και ζυμώσεων για ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

σήμερα οι δυνάμεις της ρήξης και της ανατροπής βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιστορική πρόκληση και ένα ιερό πολιτικό καθήκον: καλούνται να συμβάλλουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στον ταξικό προσανατολισμό και στην οργάνωση του ανερχόμενου λαϊκού κινήματος.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα της ολιγωρίας, κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να αποποιείται τις βαριές του πολιτικές ευθύνες. Η ιστορία θα τιμωρήσει σκληρά όσους αποδειχτούν κατώτεροι των περιστάσεων, όσους επιμείνουν να δυναμιτίζουν με τις πρακτικές και τις συμπεριφορές τους την ενότητα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, όσους καιροσκοπικά και αλαζονικά εξακολουθούν να εγκλωβίζονται στον περιθωριακό μικροκομματικό μικρόκοσμό τους.
Οι δυνάμεις της ανατρεπτικής αριστεράς έχουν χρέος να μελετήσουν τη λαϊκή αυτενέργεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και να αντλήσουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα. Να τολμήσουν με πνεύμα επαναστατικής αυτοκριτικής υπερβάσεις που θα απορρίπτουν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος, θα αποκαθιστούν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τις λαϊκές μάζες, θα ανοίγουν το δρόμο της ελπίδας και της προοπτικής.
Τώρα που ο γίγαντας λαός ορθώνει το ανάστημά του και συνειδητοποιεί τη δύναμή του θα χρειαστεί να επαναξιολογήσει την πολιτική ιδεολογική και οργανωτική ετοιμότητα και επάρκεια των δυνάμεων της ανατρεπτικής αριστεράς, θα κρίνει θέσεις προτάσεις και προγράμματα, θα προσδώσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα διευρύνει την εμπειρία και τους ιδεολογικούς ορίζοντες του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.
Ήρθε η ώρα να ξεδιπλωθεί και να γίνει κτήμα ευρύτατων λαϊκών μαζών η ακατανίκητη επαναστατική κοσμοθεωρία του μέλλοντος. Η αγανάκτηση και η οργή του λαού να μετουσιωθεί σε ταξική αφύπνιση και πάλη. Οι χώροι δουλειάς, οι συνοικίες, οι συντροφιές, αξιοποιώντας θετικά την πολύτιμη εμπειρία των πλατειών, πρέπει να αποτελέσουν μετερίζια αυθεντικής εργατικής-λαϊκής παρέμβασης, οργάνωσης και δράσης ανοίγοντας έτσι δρόμους για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των πολυεθνικών μονοπωλίων για να χαράξει ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός το δρόμο για την απελευθέρωση του από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.


Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,


Το καζάνι της λαϊκής οργής βράζει εξαιτίας της λυσσώδους καπιταλιστικής βαρβαρότητας η οποία, σχεδιασμένη από τις αρχές του 90 και με πρόσχημα την τωρινή καπιταλιστική κρίση, εξαφανίζει από τον κοινωνικό χάρτη των λαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και τα τελευταία ίχνη τους.
Ο σταυρός του μαρτυρίου και η απόγνωση για τη λαϊκή οικογένεια δεν έχουν όρια και τελειωμό:
Η καλπάζουσα ανεργία αποδιοργανώνει τον κοινωνικό ιστό τσακίζοντας τα φτερά τις προσδοκίες και τα οράματα του ανθού της κοινωνίας μας και όχι μόνο.
Ο καταποντισμός των μισθών του μεροκάματου και της σύνταξης, οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού ρεύματος και τηλεφώνου καθώς και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης γεννούν τον εφιάλτη της φτώχειας της δυστυχίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο εργασιακός μεσαίωνας και η καρατόμηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αποτελούν πεσκέσι στις αδηφάγες ορέξεις των δυνάμεων της καπιταλιστικής αγοράς.
Αδύναμα και τραγικά θύματα της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης βαρβαρότητας οι μετανάστες που βιώνουν την σκληρή εκμετάλλευση, την κρατική και παρακρατική καταστολή, καθώς και τον μεθοδευμένα καλλιεργούμενο ρατσισμό και κοινωνικό αποκλεισμό.
Η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της παιδείας της υγείας της πρόνοιας του πολιτισμού και του αθλητισμού γονατίζουν ακόμα περισσότερο τα πολύπαθα πλατιά λαϊκά στρώματα.
Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται ενώ το περιβάλλον πληγώνεται ανεπανόρθωτα από την εγκληματική ασυδοσία των δυνάμεων του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή με ασύλληπτους ρυθμούς η πλουτοκρατία του τόπου στοιβάζει τον ιδρώτα και τον μόχθο του εργαζόμενου λαού στα θησαυροφυλάκια του εξωτερικού, ενώ ο ίδιος καλείται να πληρώσει πανάκριβα τους ιμπεριαλιστικούς της τυχοδιωκτισμούς στα πλαίσια των παρανοϊκών νατοϊκών σχεδιασμών.
Η περιοχή μας βιώνει δραματικά τις συνέπειες αυτής της ταξικής πολιτικής. Ο άναρχος και στρεβλός τρόπος ανάπτυξης δημιουργεί νέα βάσανα και νέες συμφορές για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.
Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις υπενθύμισαν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων κεντρικά και τοπικά, αποκάλυψαν την υποταγή τους στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ανέδειξαν τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης αλλά και το σκληρό πρόσωπο της κυβερνητικής αδιαφορίας και της εγκατάλειψης.
Η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της περιοχής, αποτέλεσμα των ακολουθούμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια της ΕΕ και της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής κυβερνητικής πολιτικής, οδηγεί στην απόγνωση τους παραγωγούς επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα με ακριβά και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα, εκτινάσσει σε πρωτοφανή επίπεδα την ανεργία, επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις παραμέτρους που αφορούν και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Παραγωγικές μονάδες στυλοβάτες της πρωτογενούς παραγωγικής διαδικασίας ολόκληρης της Ηπείρου όπως η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, βγαίνουν στο σφυρί για να καταστούν εύκολη λεία των ορέξεων του ντόπιου και ξένου ιδιωτικού κεφαλαίου του χώρου.
Η απλήρωτη εργασία, οι απολύσεις, η εργοδοτική τρομοκρατία και η ανεξέλεγκτη ασυδοσία καθώς και η εντατικοποίηση της δουλειάς αποτελούν τον μόνιμο εφιάλτη για τους εργαζόμενους.
Πολιτικά υπεύθυνη για την διαμορφωθείσα αυτή τραγική κατάσταση είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία αποδεικνύεται από τις πλέον επικίνδυνες και εχθρικές για το λαό. Είναι η κυβέρνηση που έχει απολέσει κάθε μέτρο και που αδίστακτα αποφασίζει και διατάζει υπερβαίνοντας και αυτά τα προσχήματα και τα όρια της λεγόμενης αστικής νομιμότητας.
Στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου λεηλατεί και ξεπουλά τον μόχθο και την περιουσία του εργαζόμενου λαού.
Στο καταστροφικό της αυτό έργο πολύτιμη είναι η υποστήριξη που απολαμβάνει εκ μέρους των κομμάτων της ΝΔ του ΛΑΟΣ αλλά και των άλλων πολιτικών δυνάμεων της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου.
Η αγαστή τους σύμπνοια υπαγορεύεται από την κοινότητα των συμφερόντων που υπηρετούν, από την απόλυτη ταύτισή τους στα ζητήματα που αφορούν την συμμετοχή της χώρας μας στα πολιτικά και οικονομικά λησταρχεία τύπου ΕΕ και ΔΝΤ.
Στα πλαίσια αυτά επεξεργάζονται και επιβάλλουν επαχθή και προκλητικά μνημόνια μεσοπρόθεσμα και διαρκείας, διασφάλισης των συμφερόντων του κεφαλαίου και χρεοκοπίας του εργαζόμενου λαού.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς μεταξύ των οποίων και ο αντιδραστικός Καλλικράτης ο οποίος από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του αποκάλυψε τον πραγματικό του ρόλου ως μηχανισμού στήριξης και προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Η δημοτική αρχή Φ. Φίλιου- ΠΑΣΟΚ-δημοκρατικής αριστεράς-οικολόγων επάξια διαχειρίστρια της πολιτικής της βαρβαρότητας εξειδικεύει και εφαρμόζει με απαρέγκλιτη συνέπεια σε τοπικό επίπεδο τις Καλλικρατικές αντιδραστικές κατευθύνσεις.
Και δε διστάζει να καταφύγει στον αυταρχισμό και την ωμή αστυνομική βία προκειμένου να επιβάλλει τις πολιτικές της επιλογές όπως συνέβη με τους απολυμένους της πρώην ΑΔΕΙ.
Η απόλυση των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ καθώς και οι προσλήψεις νέων με καθεστώς πολιτικής ομηρίας αποδεικνύει την συνεισφορά της στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα στο δήμο.
Στην ίδια πολιτική αντίληψη και σε πλήρη εναρμόνιση με τις αντιλαϊκές κυβερνητικές κατευθύνσεις για περιστολή των κοινωνικών δαπανών κινήθηκε και η κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος για το δήμο.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής επιλογής ήταν να μην υπάρξει καμία ένταξη νέων έργων στο τεχνικό πρόγραμμα, οι δημοτικές ενότητες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις λειτουργίες και υποχρεώσεις τους, τα δημοτικά τέλη να παραμένουν στα ύψη παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μείωση, η οικονομική επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας μέσω των τροφείων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, η καταφυγή εκ νέου στη δανειοδότηση που θα φορτώσει με νέα οικονομικά βάρη το Γιαννιώτικο λαό.
Αλλά και στα ζητήματα της διαχείρισης η πολιτική της δημοτικής αρχής βρίσκεται στον αντίποδα των πραγματικών συμφερόντων των πλατιών λαϊκών στρωμάτων προκαλώντας επιδείνωση στην ποιότητα της ζωής τους.
Έτσι στην ανάγκη για δημόσια ασφαλή σύγχρονα και φτηνά ΜΜΜ, με ενθάρρυνση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, παραλαμβάνει κυκλοφοριακές μελέτες με αποσπασματικές και χωρίς καμία συνοχή παρεμβάσεις, ενώ διευρύνει το εισπρακτικό μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ταυτόχρονα διαπραγματεύεται την αγορά του πάρκινγκ από εκείνους που περιφρόνησαν την Γιαννιώτικη κοινωνία επιφέροντας καίριο πλήγμα στο κέντρο της πόλης καταπατώντας και καταστρέφοντας το δημόσιο χώρο της κεντρικής πλατείας. Θέλουν δηλαδή να επιβραβεύσουν με νέα κέρδη τους επιχειρηματίες, σαν να μην ήταν αρκετά εκείνα που αποκόμισαν από την παχυλή επιδότηση των τεσσάρων περίπου εκατομμυρίων ευρω, από το καθιερωμένο πλέον καθεστώς των υπερτιμολογήσεων, και την μέχρι σήμερα επιχειρηματική εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.
Στην απαίτηση για ενιαίο κρατικό φορέα σύγχρονης και ορθολογικής διαχείρισης του συνόλου των αποβλήτων περιορίζονται και επικεντρώνουν αποκλειστικά στο αποπροσανατολιστικό ζήτημα των χωροθετήσεων, ενώ παράλληλα ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στο επιχειρηματικό κεφάλαιο μέσω της μεθόδου της δωρεάς.
Στην κατεπείγουσα αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων προστασίας και εξυγίανσης του λιμναίου οικοσυστήματος αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου, αναλύονται σε κροκοδείλια δάκρυα για τη λίμνη ενώ βρίσκονται πολύ πίσω και από αυτά τα ημίμετρα του προτεινόμενου προεδρικού διατάγματος.
Η δημοτική αρχή προκλητικά αποκαλυπτική των διασυνδέσεών της με το εκκλησιαστικό κατεστημένο στηρίζει και νομιμοποιεί το παράνομο καθεστώς των κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται ενάντια στο πνεύμα και το γράμμα των δωρητών.
Την ίδια στιγμή που ψηφίζουν κανονιστικές αποφάσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων της επιχειρηματικής ασυδοσίας έρχονται οι ίδιοι να τις καταστρατηγήσεων υποκύπτοντας στις ασκούμενες πιέσεις από τους παραβάτες,
Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κινείται και η αντιπολιτευτική πολιτική της πρώην δημοτικής αρχής Ν. Γκόντα-ΝΔ.
Στηρίζει τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του Καλλικράτη της κυβέρνησης και της ΕΕ ενώ τηρεί στάση ένοχης σιωπής και συμπόρευσης με τη δημοτική αρχή στα περισσότερα διαχειριστικά ζητήματα που αποτελούν τη συνέχεια της δικής της θητείας,
Νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά προσέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο η συμμετοχή των παρατάξεων της αριστεράς οι οποίες κρίνονται πλέον για το πολιτικό τους έργο και τις παρεμβάσεις τους.
Η ΔΡΑΣΥ καταθέτοντας το ιδεολογικό και πολιτικό της στίγμα συνέβαλλε αποφασιστικά να έρθουν στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα της περιοχής, αποκάλυψε τις αιτίες τους και τους πολιτικά υπεύθυνους, στήριξε τους αγώνες των εργαζομένων, αντιτάχτηκε και αντιπάλεψε σθεναρά την πολιτική τρομοκρατίας και αστυνομικής βίας που επιστράτευσε η δημοτική αρχή ΠΑΣΟΚ- Φ. Φίλιου.
Η περιπετειώδης λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και η επιβαλλόμενη αποχή από αυτό λόγω της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από μόνες τους λειτουργικές δυσλειτουργίες της παράταξης, ούτε πολύ περισσότερο να εξηγήσουν την όχι συνεχή παρουσία μας σε κάθε γωνιά του δήμου.
Η κρισιμότητα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής συγκαιρίας μας επιβάλει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Μας επιφορτίζει με το πολιτικό χρέος να ενισχύσουμε τους αγωνιστικούς μας δεσμούς με τις λαϊκές μάζες, να εναρμονίσουμε τον πολιτικό μας λόγο με την καθημερινή μας προσωπική και συλλογική επαναστατική πράξη συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική ωρίμανση και αγωνιστική μαζικοποίηση του λαϊκού κινήματος που αποτελούν την υποκειμενική προϋπόθεση και την πεμπτουσία της πολιτικής ανατροπής.
Καλούμαστε ακόμη με περίσκεψη, νηφαλιότητα, ιδεολογική διαλλακτικότητα και σεβασμό στην ρεαλιστικά υπαρκτή διαφορετικότητα των πολιτικών προσεγγίσεων να εξελίξουμε το εκκολαπτόμενο ενωτικό μας εγχείρημα σε γόνιμο πεδίο ενωτικών αναζητήσεων και ιδεολογικών συσπειρώσεων.
Οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα του δήμου αποτιμούν με πνεύμα κριτικό το πολιτικό έργο της παράταξης, προσβλέπουν με εμπιστοσύνη και ενδιαφέρον στις παρεμβάσεις της, απαιτούν να ανέβει ακόμα ψηλότερα ο πήχης της πολιτικής μας δράσης και παρέμβασης.
Η ΔΡΑΣΥ καλείται στην σημερινή κρίσιμη ιστορική συγκυρία να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του λαϊκού κινήματος και στον ταξικό ιδεολογικό και πολιτικό του προσανατολισμό.
Η θέση της βρίσκεται κοντά και δίπλα στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα που διεκδικεί:
  • Την καπιταλιστική κρίση και τα χρέη να τα πληρώσει η ολιγαρχία του πλούτου που τα δημιούργησε.
  • Να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης για ανέργους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Να χτυπηθεί η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία στους τόπους δουλειάς.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να γίνει δραστική μείωση στα δημοτικά τέλη.
  • Τα κοινωνικά αγαθά της παιδείας της υγείας της πρόνοιας του πολιτισμού και του αθλητισμού να αποτελούν αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους.
  • Το πανεπιστήμιο να αποτελέσει πεδίο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, κρίκος σύνδεσης και αρωγής των κοινωνικών αναγκών. Να απαλλαγεί από το βραχνά της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών, να μην υλοποιηθεί το σχέδιο για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας με κρατική ενίσχυση. Το ίδιο να ισχύσει και για τη ΣΒΕΚΗ .
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις και να διεξαχθούν οι απαραίτητες γεωτεχνικές μελέτες στην περιοχή.
  • Να εκπονηθεί ρυθμιστικό σχέδιο για το λεκανοπέδιο με γνώμονα τη διασφάλιση των λαϊκών συμφερόντων και την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος και του συνολικού περιβάλλοντος.
  • Να σταματήσει η πολιτική δίωξης των μεταναστών και να τους δοθεί η δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στη χώρα που επιθυμούν.
  • Η εκκλησιαστική ιδιοκτησία και τα κληροδοτήματα να γίνουν λαϊκή περιουσία.
  • Να αναπτυχθεί δίκτυο εργατικής και κοινωνικής αλληλεγγύης που θα καταργήσει τα συσσίτια της ελεημοσύνης και θα αποσοβήσει την επερχόμενη πείνα του λαού.
  • Να ανατραπεί η πολιτική εξουσία που δημιουργεί ελλείμματα και χρέη, στο τιμόνι της εξουσίας να έρθει ο εργαζόμενος λαός για να μετατρέψει σε κοινωνική ιδιοκτησία τον παραγόμενο από τον ίδιο πλούτο. Η χώρα μας διαθέτει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας και μπορεί στηριζόμενη στις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, στο εξειδικευμένο εργατικό της δυναμικό, και στην ανάπτυξη ισότιμων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με όλους τους λαούς να ορθοποδήσει και να απαλλαγεί από τους ντόπιους και ξένους δυνάστες της.
  • Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τη Νατοϊκή και ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία.
  • Το φούντωμα της λαϊκής οργής να εξελιχθεί σε ιδεολογικά συγκροτημένη κοινωνικοπολιτική δύναμη που αγωνιστικά θα αποτελέσει μια συντεταγμένη ανατρεπτική παλλαϊκή στρατιά που στην έφοδό της θα σαρώσει τους βάρβαρους εισβολείς της διεθνοποιημένης ιμπεριαλιστικής ολιγαρχίας.

Η ΔΡΑΣΥ δεσμεύεται να διαθέσει όλες της τις δυνάμεις για την υλοποίηση αυτών των στόχων συμβάλλοντας στη δημιουργία προϋποθέσεων ενωτικής παρέμβασης των δυνάμεων της ρήξης και της ανατροπής.

Ιούνης 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: