Τρίτη, Ιουλίου 26, 2011

Ό λαός να οργανώσει την πάλη του για να ανατρέψει την πολιτική που καίει τη ζωής του!


Η φωτιά που κατέκαψε μεγάλη έκταση του δήμου και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων,  απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο απροστάτευτη είναι η περιοχή  και η χώρα συνολικά απέναντι στα φυσικά και άλλα καταστροφικά φαινόμενα.
Αναδείχτηκε ξεκάθαρα η αναγκαιότητα της εκπόνησης ενός μακρόπνοου κεντρικού σχεδιασμού προσανατολισμένου σταθερά στην πρόληψη με τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών, τη διάθεση των πιο σύγχρονων τεχνικών μέσων και τη στελέχωση με το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Αντί αυτού ζήσαμε τη γνωστή επαναλαμβανόμενη ιστορία με τους υπεύθυνους να τρέχουν πανικόβλητοι την τελευταία στιγμή να περιορίσουν τις εφιαλτικές διαστάσεις της πυρκαγιάς, η οποία έσπειρε το φόβο και την απόγνωση στους κατοίκους των πληττόμενων και όχι μόνο περιοχών.
Η καθυστερημένη έλευση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, το περιορισμένο και καταπονημένο από την πολύωρη μάχη με τις φλόγες προσωπικό των επίγειων δυνάμεων, και η αυτοθυσία των κατοίκων μπόρεσαν τελικά να θέσουν υπό έλεγχο την καταστροφική πυρκαγιά.
Οι συνέπειες της οικολογικής αυτής καταστροφής είναι ανυπολόγιστες καθώς αποψιλώθηκε ένα σημαντικό τμήμα της χλωρίδας, ασπίδας του λεκανοπεδίου έναντι των πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και γιατί  η ανάφλεξη για μέρες της χωματερής της Δουρούτης δημιούργησε μια εφιαλτικά αποπνικτική κατάσταση επιβαρύνοντας με καρκινογόνους ρύπους την ατμόσφαιρα και το υπέδαφος.
Οι πολιτικά υπεύθυνοι, κυβέρνηση  περιφέρεια και δήμος, περιορίστηκαν σε αυτάρεσκους εφησυχασμούς και σε ευχολόγια   περιφρονώντας την αγωνία και την απαίτηση των κατοίκων για άμεσα και αποφασιστικά μέτρα που θα αποτρέψουν την επανάληψη παρόμοιας καταστροφής.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζητήσαμε, χωρίς να εισακουστούμε από τη δημοτική αρχή, να διεξαχθεί ξεχωριστή συζήτηση με αποκλειστικό αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης, τον σχεδιασμό στα όρια των δυνατοτήτων του δήμου, και τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο για την πρόληψη και τη θωράκιση της ευρύτερης περιοχής έναντι πλημμυρών πυρκαγιών κατολισθήσεων σεισμών και άλλων καταστροφικών φαινομένων.
Καθιστούμε υπεύθυνη την κεντρική και τοπική εξουσία για την προκλητική και επικίνδυνη αδιαφορία που επέδειξαν μέχρι σήμερα στο ζωτικής σημασίας ζήτημα της αποκατάστασης των πλημμυροπαθών του χειμώνα, και στην εξοργιστική απραξία που επιδεικνύουν για τη λήψη μέτρων προστασίας της περιοχής η οποία πλέον μετά την τελευταία πυρκαγιά βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα,
Καταγγέλλουμε ως υπεύθυνη  για τις καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο, εμπορευματοποιεί τη γη, καταπατά τα δάση, οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, αποδιαρθρώνει την παραγωγική βάση και ερημώνει την ύπαιθρο, στερεί από το λαό τις απαραίτητες υποδομές και τα μέσα για την προστασία της ζωής του.
Ζητάμε να αποζημιωθούν άμεσα όσοι πλήγηκαν από την πυρκαγιά.
Να δοθούν στη δημοσιότητα τα  αποτελέσματα της καθυστερημένης έρευνας  σχετικά με τους ρύπους που εκλύθηκαν από την ανάφλεξη της χωματερής.
Να σχεδιαστεί η θωράκιση της περιοχής με τη διάθεση των ανάλογων κρατικών κονδυλίων για έργα υποδομές τεχνικά μέσα και μαζικές προσλήψεις μόνιμου και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα προσωπικού.
Να προβλεφθεί η μόνιμη παρουσία στην περιοχή εναέριων μέσων πυρόσβεσης και κύρια του ελικοπτέρου για την παρέμβαση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
Καλούμε το λαό να οργανώσει την πάλη του ώστε να ανατρέψει την πολιτική που γεννά τον εφιάλτη της φτώχειας της δυστυχίας  της καταστροφής του περιβάλλοντος και της ίδιας του της ζωής.
Ο δρόμος της ανάπτυξης με βάση τις πραγματικές του ανάγκες μπορεί να ανοίξει αρκεί ο ίδιος να εμπιστευτεί τη δύναμή του.

ΔΡΑΣΥ                                                          Ιούλης 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: