Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2006

ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ



ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Με αφορμή το σκάνδαλο των γαλάζιων κουμπάρων της επιτροπής ανταγωνισμού και της ΜΕΒΓΑΛ βγήκε στην επιφάνεια το καρτέλ του γάλακτος μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου καταδεικνύοντάς τους: α) να εκβιάζουν από κοινού τους παραγωγούς γάλακτος για μειωμένες τιμές στο γάλα και β) να καθορίζουν προς τα πάνω τις τιμές στα ράφια του τελικού προϊόντος!!!
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι παραγωγοί γίνονται πιο φτωχοί, οι καταναλωτές πληρώνουν το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη και οι πολυεθνικές του χώρου γίνονται πλουσιότερες σε βάρος των παραγωγών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών. Γεγονός που αποδεικνύει και την ουτοπία της θεωρίας του ανταγωνισμού που θα προσφέρει φτηνά προϊόντα στους καταναλωτές, αλλά και τον πραγματικό ρόλο της οικονομίας της αγοράς, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους με την έμμεση ή άμεση βοήθεια του κράτους.
Αυτό που δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό και μας ενδιαφέρει τοπικά είναι ο ρόλος των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων όπως είναι η ΔΩΔΩΝΗ στην περιοχή μας. Σύμφωνα και με τα ΜΜΕ στην Ήπειρο οι παραγωγοί αγελαδινού πληρώνονται 0,41€ το λίτρο σε σχέση με τα περίπου 0,32€ στην υπόλοιπη Ελλάδα και με τάσεις μείωσης. Αντίστοιχα στο πρόβειο γάλα η ΔΩΔΩΝΗ έδινε 1,01€ το λίτρο το 2005 και δίνει 0,99€ μαζί με το πριμ το 2006, σε σχέση με το 0,88€ περίπου στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα γεγονός που αναδεικνύει τον θετικό ρόλο των συνεταιρισμών, υπέρ των παραγωγών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών. Γι’ αυτό άλλωστε από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου τα προηγούμενα 20 χρόνια οι συνεταιρισμοί απαξιώθηκαν με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην πτώχευση και στο κλείσιμο ή στην ιδιωτικοποίηση π.χ. τελευταίο παράδειγμα η ΑΓΝΟ. Να σημειώσουμε επίσης πως με βάση χθεσινό δημοσίευμα του τοπικού Τύπου κάθε χρόνο στην Ελλάδα εισάγονται 770.000 τόνοι γάλακτος που από τους οποίους οι 550.000 εμφανίζονται σαν νωπό και 220.000 τόνοι για γιαούρτια… και 700000 τόνοι γάλακτος εισάγονται σε παγοκολόνες επίσης για γιαούρτια!
Η συγκεκριμένη λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ, που υποστηρίζει τις τιμές των παραγωγών, την ποιότητα του προϊόντος και την τιμή του γάλακτος, είναι που την κάνει στόχο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών (ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ… κτλ), καθώς και αντικείμενο απαξίας διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών.
Φυσικά και αυτές οι τιμές που δίνει η ΔΩΔΩΝΗ είναι κάτω από τις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών, ενώ είναι απαραίτητο να δουλεύει η ΔΩΔΩΝΗ με μόνιμο, στην πλειοψηφία του, προσωπικό και όχι εποχιακό που αναπαράγει τον κατακερματισμό των εργαζόμενων.
Ζώντας όμως σε ένα παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό όπου οι πολυεθνικές και η ΕΕ καθορίζουν τιμές και συμπεριφορές, ο κοινωνικός χαρακτήρας των συνεταιρισμών είναι ουτοπία, όπως και το να ηγεμονεύσει η κρατικοσυνεταιριστική ΔΩΔΩΝΗ!
Είναι άμεση η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός πολύμορφου πολιτικοκοινωνικού κινήματος μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων, εργαζόμενων, καταναλωτών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, που θα αγωνίζεται για την ενίσχυση και την ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος διοικούμενου από τους ίδιους τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και όχι από τους γραφειοκράτες, τους πολιτικάντηδες και τους καπιταλίστες της υπαίθρου. Για την δημιουργία ενός δικτύου καταναλωτικών και εργατικών συνεταιρισμών που θα παρεμβαίνει στο δίκτυο της διανομής των προϊόντων. Ένα κίνημα που θα εγγυάται ένα μίνιμουμ πλαίσιο έτσι ώστε να μπαίνουν μπροστά οι ανάγκες και τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, των αγροτών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών.
Όσο αφορά την ΔΩΔΩΝΗ η Νομαρχιακή Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση θα αγωνιστεί άμεσα για:
*να παραμείνει η ΔΩΔΩΝΗ κρατικοσυνεταιριστική και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν δεν ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ.
*να αυξηθούν οι τιμές που δίνονται στους παραγωγούς και να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στην εταιρία
*να πληρώνονται το ίδιο μόνιμοι και εποχιακοί
*να ελεγχθεί το κύκλωμα των ζωοτροφών με την συνεργασία της εταιρίας και των συνεταιρισμών για να προσφέρονται φτηνές και σωστές ζωοτροφές στους παραγωγούς και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να προωθούνται μεταλλαγμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: