Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

Ψήφισμα γυμνασίου Μεσοποτάμου Πρέβεζας


Καταδικάζουμε τη συγχώνευση του Γυμνασίου Μεσοποτάμου με το Γυμνάσιο Καναλακίου ως κοινωνικά άδικη και αντιπαιδαγωγική η οποία έρχεται να δημιουργήσει προβλήματα παρά να επιλύσει, καθώς μαθητές από το Μεσοπόταμο, το Θέμελο, τη Λούτσα, την Τσουκνίδα και τη Βαλανιδορράχη θα αναγκαστούν να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους με αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία τους και την έκθεσή τους σε πολλαπλούς κινδύνους. Αυτή η αρνητική εξέλιξη σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της μαθητικής διαρροής.

    Το κτίριο του Γυμνασίου μας είναι καλοσυντηρημένο με ικανοποιητική υλικοτεχνική υποδομή. Οι τρεις τάξεις με έναν ικανοποιητικό αριθμό μαθητών και με τάση ενίσχυσής τους αποτελούν ένα ιδανικό παιδαγωγικό περιβάλλον για την επίτευξη των στόχων της εκπαίδευσης που είναι η κοινωνικοποίηση και η ψυχοπνευματική ωρίμανση του μαθητή. Πρόκειται πραγματικά για ένα σχολείο με το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον που ευνοεί την εποικοδομητική συνεργασία διδασκόντων και μαθητών.
    Για ποιο λόγο να κλείσει το σχολείο αυτό του οποίου η ύπαρξη λειτουργεί ως κίνητρο για τα παιδιά της περιοχής τη στιγμή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής; Τα παιδιά διδάσκονται όλα τα μαθήματα, χρησιμοποιούν εργαστήρια, παρακολουθούν κινηματογραφικές ταινίες, διοργανώνουν θεατρικές παραστάσεις, πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις αλλά και εκδρομές.
    Ο συνωστισμός των μαθητών σε ένα κτιριακό συγκρότημα που ήδη ασφυκτιά δεν έχει να τους προσφέρει τίποτε παραπάνω από αυτά τα θετικά στοιχεία του σχολείου τους αλλά αντίθετα σύμφωνα με έρευνες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είναι πιθανό να δημιουργήσει φαινόμενα σχολικής βίας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε μια ορθολογικότερη κατανομή του μαθητικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής, ώστε και το σχολείο μας να παραμείνει ανοιχτό αλλά και το Γυμνάσιο Καναλακίου να αποσυμφορηθεί. .
Εξάλλου τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από την τοπική κοινωνία εκφράστηκε η θέληση για τη διατήρηση του Γυμνασίου Μεσοποτάμου στοιχείο για το οποίο αδιαφόρησε και η Δ.Δ.Ε. Πρέβεζας αλλά και το Υπουργείο Παιδείας.
    Είναι εν κατακλείδι εξοργιστικό το Υπουργείο Παιδείας να αδιαφορεί για το παιδαγωγικά ορθό και να αντιμετωπίζει τους μαθητές λογιστικά, υποκρινόμενο πως ενδιαφέρεται γι’ αυτούς ενώ στην ουσία θυσιάζει το αγαθό της παιδείας σε οικονομικούς στόχους.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ  ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ 1566 ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ,ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ.





15 ΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: