Πέμπτη, Απριλίου 24, 2014

Λυματολάσπη που φέρνει κέρδη


Όταν φτάνουμε στο σημείο ακόμη και τα σκουπίδια και στην περίπτωση μας η λυματολάσπη από τα βιολογικά απόβλητα να βγάζει κέρδος, τότε η συστημική καπιταλιστική σαπίλα δεν παίρνει γιατρειά, παρά μόνο  ανατροπή. Και πιο συγκεκριμένα την αντικαπιταλιστική ανατροπή.

Μιλάμε για μεγαλεπήβολο σχέδιο να φτιαχτεί στο Δήμο Ζίτσας, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από την εταιρία «ΔΩΔΩΝΗ», εγκατάσταση μονάδας υπαίθριας κομποστοποίησης της λάσπης από τους βιολογικούς  καθαρισμούς.  Μια εγκατάσταση δυναμικότητας ικανή  να καλύψει όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα και όχι μόνο την περιοχή. Δηλαδή πρόκειται για ένα έργο που θα κάνει κάποιους πιο πλούσιους και δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ντόπιες βιομηχανικές ανάγκες. 


Ένα έργο στο όποιο  φανερός ο κίνδυνος να μολύνει και να  καταστρέψει τον υδάτινο και υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, σε μια περιοχή ήδη οικολογικά επιβαρυμένη.  Ένα έργο που δεν ρωτήθηκαν οι κάτοικοι της παροχής, ούτε καν  ο Δήμος Ζίτσας ή ο Δήμος Ιωαννιτών,  τόσο δημοκρατικά αποφασίστηκε.   

Πρόκειται για ένα έργο που εκτός από την  εταιρία «ΔΩΔΩΝΗ», μπλέκεται με αμεσότατο τρόπο και η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνας Καλογιάννη, καθώς το έργο το αναλαμβάνει ο σύζυγος της, πάντα με «αξιοκρατία» για την  αξιοβίωτη ανάπτυξη, προς όφελος το κέρδος.

Όχι δεν είμαστε ενάντια στα έργα που αντιμετωπίζουν το ζήτημα των λυμάτων και των σκουπιδιών. Πρόκειται για έργα υψίστης σημασίας για την φύση, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Εμμένουμε όμως στο ζήτημα των δημόσιων επενδύσεων με βάση την ικανοποίηση των οικολογικών- κοινωνικών αναγκών και όχι την κερδοφορία, γιατί μόνο έτσι μπορούν να επιδράσουν θετικά στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. 

Με τους κατοίκους και τις συνελεύσεις τους να παίζουν το καθοριστικό ρόλο στα πλαίσια μιας εξουσίας και πλούτου που θα ανήκει στους εργαζόμενους, στις ανάγκες και τις συνελεύσεις τους.   

Ιωάννινα 24/4/2014


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: