Παρασκευή, Απριλίου 25, 2014

Να σταματήσουν οι εκπτώσεις στην προστασία της λίμνης



Η λίμνη Παμβώτιδα χαρακτηρίζεται ως υπερευτροφική και αβαθής λίμνη, με αποτέλεσμα όλες οι λειτουργίες και οι δράσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι συνεχείς εισροές, το αυξανόμενο χρόνο με το χρόνο ίζημα, οι μεταβολές στην βιοποικιλότητα, οι πολυάριθμες περιφερειακές παρεμβάσεις εντείνουν τα προβλήματα με άμεσες συνέπειες στο οικοσύστημα και η αυτοκαθαριστική δυνατότητα της λίμνης έχει περιορισθεί σημαντικά.
Η Τοπική Διοίκηση διαχρονικά επικαλούμενη μια αόριστη και κατά βούληση ανάπτυξη, πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην «αξιοποίηση - κατακρεούργηση» της λίμνης (μπαζώματα, έντονη οικοδομική δραστηριότητα, αλλοίωση της φυσικής παραλίας), παραδίνοντάς την σε επιχειρηματικά συμφέροντα και δημιουργώντας τεράστια περιφερειακή πίεση στην λίμνη, αγνοώντας με αυτό τον τρόπο την μεγάλη επιβάρυνση που προκαλούν οι επιλογές της.

Η ήδη επιβαρυμένη λίμνη μας με επιπρόσθετη, περιφερειακή, οποιουδήποτε είδους πίεση και με παράλληλη μείωση ακόμη περαιτέρω του βάθους της θα εξελιχθεί σταδιακά σε μια εντελώς αφιλόξενη περιοχή, της οποίας τα πρώτα σημάδια ήδη διαπιστώθηκαν το καλοκαίρι του 2006 με την έκρηξη των τοξικών κυανοφυκών.
Πρέπει να υπάρχει εκείνη η πολιτική κατεύθυνση που θα σταματήσει τις εκπτώσεις στην προστασία της λίμνης. Πρέπει να υιοθετηθούν μια σειρά μέτρων προστασίας, τα οποία κατά καιρούς έχουν προταθεί και από την επιστημονική κοινότητα, αλλά δυστυχώς ελάχιστα πράγματα έγιναν. Κάποια από τα μέτρα αυτά είναι: η προστασία της ζώνης των 300 μέτρων περιφερειακά τη λίμνης και να αποφευχθεί η περαιτέρω οικοδομική δραστηριότητα μέσα στα μέτρα αυτά, η λίμνη να αποκτήσει άμεσα την σύνδεσή της με τις πηγές του Μιτσικελίου από την πλευρά του Περάματος – Αμφιθέας και τις υγρολιβαδικές εκτάσεις στην πλευρά της Ανατολής, να οριοθετηθεί ρητά το υδάτινο στοιχείο της λίμνης με βάση το υψόμετρο των 469,54 μέτρων με τέτοιο τρόπο ώστε να προσδιορισθούν οι δημόσιες εκτάσεις, να αποδοθούν στη λίμνη και να σταματήσουν οι επιχωματώσεις και οι ασφαλτοστρώσεις. Επίσης, πρέπει να γίνει έλεγχος των εισροών της λίμνης, διαχείριση του ιζήματος και του καλαμώνα, καθώς και αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

Χρήστος Πατσούρας
Υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων
 με την Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα
για την αντικαπιταλιστική ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: