Τρίτη, Απριλίου 22, 2014

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Τα Γιάννενα βαδίζουν ανατρεπτικά

Γιώργος Τσαντίκος
Στην εφημερίδα ΠΡΙΝ Σαββάτο- Κυριακή 19/4/2014


Η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή παρεμβαίνει για πρώτη φορά στο Δήμο Ιωαννιτών, όχι όμως και οι άνθρωποι που την αποτελούν. Η παράταξη με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Πατσούρα, 30 ετών, πολιτικό μηχανικό, προέκυψε μια βασική ανάγκη: Να εκφραστεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής, ανατρεπτικής αριστερής πρότασης και να υπάρξει μια αυτόνομη παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία δεν θα διαπραγματεύεται σε κλειστά γραφεία θέσεις και προτάσεις, με διαδικασίες αντιδημοκρατικές.
Επίσης, από την ανάγκη να εκφράσει την τάση των πρωτοπόρων που βλέπουν ότι οι απαντήσεις δεν μπορούν να περιοριστούν, ούτε στη διαχειριστική κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τελευταία χρησιμοποιεί όλο και πιο εκβιαστικά «μονοδρομικά» συνθήματα τύπου «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ» κ.λπ, ούτε όμως και η ηττημένη αντίληψη του ΚΚΕ που ενώ ετεροκαθορίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, λασπολογεί ενάντια σε κάθε αριστερή, αντικαπιταλιστική δύναμη. Την ίδια ώρα, μετατοπίζει όλο και πιο δεξιά την πολιτική του πρόταση και λειτουργεί ως ανάχωμα στις σύγχρονες ανατρεπτικές, αντικαπιταλιστικές και επαναστατικές τάσεις.

Η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή από τις πρώτες μέρες της ύπαρξής της έχει εξορμήσει δυναμικά σε όλους τους χώρους, τις γειτονιές των Ιωαννίνων και τα χωριά του Δήμου, συζητώντας με τους πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί και πώς τη βιώνουν οι ίδιοι. Έχει ξεκινήσει την προσπάθειά της να προβάλλει τη μετωπική, συμπορευτική της πρόταση και να συσπειρώσει τις τάσεις που αναζητούν ανατρεπτικές αριστερές απαντήσεις, να μετατρέψει σε πολιτική δύναμη σε τοπικό επίπεδο το ρεύμα λαϊκής διαμαρτυρίας. 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Πατσούρας λέει: «Καλούμε και επιδιώκουμε να συσπειρωθούν όλοι οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στη μάχη για τα κοινωνικά δικαιώματα, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής, ενάντια σε ΕΕ-ΔΝΤ-κυβέρνηση και των κατά τόπους τοποτηρητών τους. Για την κατάργηση του Καλλικράτη και την αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του νερού, της διαχείρισης των απορριμμάτων. Για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ελεύθερου αστικού χώρου, για την προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στις σαρωτικές επιθέσεις του κεφαλαίου. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί με τον κόσμο της δουλειάς ενάντια στη συνολική επίθεση του κεφαλαίου, για την καταπολέμηση της ανεργίας, να επεξεργαστούμε και να εφαρμόσουμε μια ‘από τα κάτω’ πρόταση για μια ανθρώπινη πόλη, για μια άλλη, καλύτερη κοινωνία, με το Δήμο δίπλα σε κάθε εργαζόμενο και άνεργο, σύμμαχο ενάντια στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας. ».


Μερικές από τις βασικές επί μέρους θέσεις της Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή   για την πόλη, είναι η άμεση απομάκρυνση του παράνομου σταθμού ΚΤΕΛ από την οδό Παπανδρέου, η θέσπιση ζώνης προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας στα 300 μέτρα και ματαίωση των σχεδίων για τσιμεντοποίηση του αιγιαλού, η μετατροπή του στρατοπέδου Βελισαρίου σε πάρκο αναψυχής και αθλητισμού με ματαίωση των επιχειρηματικών σχεδίων τσιμεντοποίησης της περιοχής, η επέκταση του Πανηπειρωτικού Σταδίου σε όλη τη δημόσια έκταση και μετατροπή του σε πρότυπο πάρκο αναψυχής και αθλητισμού για όλους, η επιστροφή του Ξενία, της Όασης και της Κυρα-Φροσύνης, της δημοτικής περιουσίας, στα χέρια των κατοίκων της πόλης που πρέπει να τη δαιχειριστούν. 


Μέσα στην περίοδο του Πάσχα θα οριστικοποιηθούν οι συμμετοχές στο ψηφοδέλτιο (ήδη έχει ανακοινωθεί ο βασικός κορμός του), ενώ συνεχίζονται καθημερινά οι εξορμήσεις, με «ορμητήριο» το στέκι στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, στον παλιό Τσοκάνη, μαζί με την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: