Τρίτη, Απριλίου 08, 2014

ΑΡΤΑ: Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ




zhkos_karabasilhs_trompoykhs_2014_4os
Ν. Ζήκος: «Ο συνδυασμός συμμετέχει στις εκλογές ενισχυμένος και διευρυμένος»

«Αυτοτελώς, ενισχυμένος και διευρυμένος συμμετέχει ο συνδυασμός Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, στις εκλογές του Μαΐου» όπως ο επικεφαλής του νυν εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ζήκος ανακοίνωσε από την Άρτα όπου βρέθηκε και παραχώρησε συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Πέμπτης 3 Απριλίου ενώ ανακοινώθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα.
Η παρουσία του κ. Ζήκου στην Άρτα συνδυάστηκε και με ανοιχτή διαδικασία πολιτικού διαλόγου στο χώρο του Ξενοδοχείου «Κρόνος», όπου νωρίτερα ο κ. Ζήκος παραχώρησε συνέντευξη τύπου αναφορικά με τις προτεραιότητες του συνδυασμού για την Ήπειρο. Ωστόσο η Αριστερή Παρέμβαση, όπως ο ίδιος μεταξύ άλλων τόνισε θεωρεί πως ο αγώνας δεν τελειώνει με τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς είναι αναγκαία η ανατροπή της παρούσας πολιτικής τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και στη χώρα. Μάλιστα όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση στην χώρα μετά και τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Ζήκος έκανε λόγο για ενδεχόμενο σχεδιασμό εθνικών εκλογών πριν από τις προγραμματισμένες αυτοδιοικητικές.


zhkos_2014_4os_panel


Αναλυτικότερα ο κ. Ζήκος στην εισήγησή του ανέφερε: «Στις εκλογές του Μάη ο συνδυασμός Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο συμμετέχει αυτοτελώς, ενισχυμένος και διευρυμένος. Για να παλέψουμε πιο δυνατά από καλύτερες θέσεις μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο μαζί με το μαζικό λαϊκό κίνημα, για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των μικρομεσαίων που πλήττονται βάναυσα, της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Με την εκλογική μας παρέμβαση θέλουμε να συμβάλλουμε στην καταδίκη, ήττα και συντριβή του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς φασιστικής εφεδρείας τους (με όποιο όνομα και αν εμφανιστεί), στη συνολική καταδίκη της ΕΕ, σε αποτελεσματικούς και νικηφόρους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στην ενίσχυση του μετώπου της ριζοσπαστικής, αντιΕΕ, ανατρεπτικής Αριστεράς. Η πορεία αυτή για την ενίσχυση αυτού του μετώπου περνάει πρώτα και κύρια μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων που γίνονται αυτή την περίοδο ως τις εκλογές, στην προσπάθεια ενίσχυσης αυτού του μετώπου, ενοποίησης των στόχων και των αιτημάτων των επιμέρους κλάδων που αγωνίζονται, συντονισμός των οργάνων του κινήματος που θα φτάνει στα αιτήματα μέχρι την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου.

zhkos_2014_4os_kosmos
Περνάει μέσα από την καλύτερη οργάνωση και κινητοποίηση των δυνάμεων της Αριστερής Παρέμβασης προς το μαζικό κίνημα, αλλά και προς τη στήριξη του ψηφοδελτίου μας».
Η πολιτική πρόταση
Ο επικεφαλής του συνδυασμού αναφέρθηκε στην πολιτική πρότασή του, τονίζοντας ότι «Ξεκινάει από το κεντρικό, οικονομικό, πολιτικό σύστημα και φτάνει μέχρι τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και τη λειτουργία του τοπικού κράτους. Μια πρόταση που έχει στόχο και όραμα σε μια νέα κοινωνία, δίνοντας απάντηση στην καθημερινότητά μας, μια κοινωνία που θα κόψει τα δεσμά και τις εξαρτήσεις από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα λήψης των αποφάσεων, θα διαγράψει το χρέος της χώρας από τους διεθνής και ντόπιους τοκογλύφους και θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες».
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο κ. Ζήκος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, κάνοντας λόγο για «την επανάκτησή της από τους ιδιώτες, καθώς και για τη δημιουργία ενός συνεταιριστικού δικτύου σε όλο το φάσμα της παραγωγής γάλακτος με κρατική στήριξη για να αυξηθούν οι τιμές στους παραγωγούς και να μειωθούν στους καταναλωτές». Ο ίδιος κατέληξε στην εισήγησή του τονίζοντας «Καλώ κάθε αγωνιστή και πολίτη να συμμετέχουμε όσο πιο ενεργά μπορούμε σ’ αυτό τον αγώνα, ώστε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μάη, είναι η αρχή. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη».
Στο διάλογο που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους ο κ. Ζήκος ερωτηθείς για τις προτεραιότητες στην Ήπειρο πέρα από την ΔΩΔΩΝΗ για την οποία έκανε σχετική αναφορά, ποιες είναι οι προτεραιότητες του συνδυασμού του, απάντησε, ότι εκείνο που αποτελεί για την Περιφέρεια προτεραιότητα είναι ο αγροτικός τομέας. Η ανάπτυξη του οποίου όμως δε μπορεί να περάσει μέσα από πολιτικές ξεπουλήματος στης Αγροτικής Τράπεζας και της αγροτικής γης. Επιπλέον ο ίδιος είπε: «θα πρέπει να δούμε την πρωτοβάθμια παραγωγή αγροτική και κτηνοτροφική στη σωστή βάση ώστε και οι παραγωγοί να έχουν τα προς το ζην αλλά να μπορέσουμε να παράγουμε προϊόντα που θα μπορέσουμε να ταΐσουμε τον κόσμο αλλά και να εξάγουμε». Στο ερώτημα πως το ίδιο διατείνονται και όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί σε επίπεδο Ηπείρου και ποια τελικά είναι η ειδοποιός διαφορά με την Αριστερή Παρέμβαση, ο κ. Ζήκος απάντησε: «εμείς δεν επιμένουμε στις εξαγγελίες, αλλά στην πράξη. Διότι οι θεωρίες περί ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και ταυτόχρονα πουλάνε την αγροτική τράπεζα, ξεπουλάνε τη ΔΩΔΩΝΗ που ήταν στήριξη για τον κάθε κτηνοτρόφο στην Ήπειρο και όλη την περιφέρεια, ή ακόμη παραπέρα διαλύουν τα πάντα. Τώρα άρον- άρον πέρασαν μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΑΚΤΙΟ από το Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς αυτό να ανήκει στα γεωγραφικά όρια της Ηπείρου, και λένε ότι εκ παραδρομής τους ήρθε εδώ για να μπορέσει να πουληθεί καλύτερα και να παίξει ο ιδιώτης το ρόλο του μετά ακόμη καλύτερα, όλα αυτά δείχνουν τον προσανατολισμό που έχουν τουλάχιστον οι συνδυασμοί του Αλ. Καχριμάνη και του Βαγγ. Αργύρη που μέχρι τώρα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση για το πού θέλουν να πάνε τον τόπο…».
Εκλογές πριν τις εκλογές
Ο κ. Ζήκος ερωτηθείς να σχολιάσει την γενικότερη πολιτική κατάσταση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο, ανέφερε: «Τη γενικότερη πολιτική κατάσταση νομίζω ότι τη ζει ο καθένας στο πετσί του. είναι μια κατάσταση, η οποία δεν πάει άλλο. Όταν καταστρέφεις την παραγωγή σου και ξεπουλάς τα πάντα τότε ο κόσμος προσπαθεί μόνο να επιβιώσει και η κατάσταση δείχνει ότι δεν πάει παραπέρα. Για όλα αυτά κάνουν μια επίσπευση. Ο σχεδιασμός τους ήταν να προγραμματίσουν εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές αλλά νομίζω ότι όλη αυτή η κατάσταση θα τους οδηγήσει να δουν πιο νωρίς το θέμα». «Των εθνικών εκλογών;», ρωτήσαμε και ο κ. Ζήκος απάντησε θετικά «Ναι των εθνικών».
Να καταψηφιστούν Αλ. Καχριμάνης και Γ. Ζάψας
Ο Νίκος Καραβασίλης σε σύντομη αναφορά του τόνισε ότι ο προεκλογικός αγώνας για την Αριστερή Παρέμβαση μόνο τυπικά ξεκινάει με την ανοιχτή διαδικασία που έγινε χθες στην Άρτα, καθώς για τον συγκεκριμένο συνδυασμό δεν σταμάτησε ποτέ και πάντοτε βρίσκονταν και θα βρίσκεται δίπλα στον αγρότη που κινητοποιείται, τον εργάτη, και γενικά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια σε μια «βάρβαρη πολιτική που ασκείται σήμερα, με επακόλουθο τα 2 εκατομμύρια ανέργους, την διάλυση του κοινωνικού κράτους, τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, την κατάργηση των κοινωνικών δαπανών και την κρατική τρομοκρατία που διαρκώς αυξάνεται, όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Εκοφίν στην Αθήνα όπου χτυπήθηκαν οι σύντροφοι μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οδηγήθηκαν και στη ΓΑΔΑ», ο κ. Καραβασίλης τόνισε ότι αυτή η πολιτική ανατρέπεται στο δρόμο και στις κινητοποίησης αγροτών, εργατών και γενικά στους χώρους δουλειάς».
Ο κ. Καραβασίλης κάλεσε τον κόσμο να ενισχύσει την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο και «να καταψηφίσει τους συνδυασμούς τόσο του Αλ. Καχριμάνη και του Γ. Ζάψα, που σήμερα κατέρχεται σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική των περικοπών και των απολύσεων που υπηρέτησαν μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και να «μυριστεί»- όπως είπε ο ίδιος- πιθανό ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής αν εμφανιστεί στην περιοχή της Ηπείρου».
Τα εννιά πρώτα ονόματα του συνδυασμού

Μετά και την χθεσινή διαδικασία ανακοινώθηκαν τα εννέα πρώτα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού της Αριστερής Παρέμβασης για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Πρόκειται για τα εξής: Βρατσίστας Γιώργος  (Γεωπόνος), Γιώτης Βασίλειος (φοιτητής), Καραβασίλης Νίκος (λογιστής), Κατσούλας Χρήστος  (αγρότης μελισσοκόμος-εργάτης), Λάμπρης Δημήτρης (μέλος Δ.Σ. εμπορικού συλλόγου Άρτας και επιμελητηρίου Άρτας), Ματσούκας Χρήστος  (φυσικός), Παπαθανάσης Ιωάννης  (ιδ. Υπάλληλος), Τρομπούκης Νίκος (Καραμπλιάκας)-(συνταξιούχος), Ψυχογιός Ιωάννης (συνταξιούχος καθηγητής).

Δεν υπάρχουν σχόλια: