Πέμπτη, Δεκεμβρίου 23, 2010

ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚ , ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Αυτές οι ημέρες, ‘άγιες και γιορτινές’ , για την εργατική τάξη και τα εργαζόμενα στρώματα της χώρας μας, είναι συνέχεια του Γολγοθά της. Ο καπιταλισμός και ιδιαίτερα η καπιταλιστική οικονομική κρίση, φορτώνει στην εργατική τάξη την φτώχεια από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, από την ακρίβεια, τις απολύσεις και την ανεργία. Προσπαθούν οι καπιταλιστές να σώσουν τα κέρδη τους και όπου μπορούν να τα αυξήσουν.

Σήμερα στην πόλη μας, εκτός από το νέο ανοικτό μέτωπο, αυτό της καταβαράθρωσης των εργατικών μας δικαιωμάτων, οι αστοί και το κράτος τους οδηγούν τμήματα της Ε.Τ. στην ανέχεια και την πείνα.
1.      Όπως είναι πλέον γνωστό σε όλο τον Ελληνικό λαό από τις 9 Δεκεμβρίου οι 30 Σενεγαλέζοι και οι 5 Πακιστανοί εργάτες του Κ. Τζαρτζούλη, ξεκίνησαν την απεργία πείνας. Γιατί το εξαφανισμένο αφεντικό δεν πλήρωσε τα μειωμένα μεροκάματα 3-7 μηνών, και δεν έβαλε τα αντίστοιχα ένσημα.  Χρειάζεται όμως διευκρίνιση η στάση της εκκλησίας, μιας και δουλεύανε σε υπενοικιαζόμενα κτήματα της μονής Βελλά. Γίνεται φανερό ότι τα πιο αδύνατα τμήματα της Ε.Τ. όχι μόνο δεν υφίστανται την απάνθρωπη εκμετάλλευση, αλλά γίνονται με την ανοχή του επίσημου κράτους, και θύματα κάθε τυχοδιώκτη που εκμεταλλεύεται τις αγοραίες σχέσεις του καπιταλισμού για να πετάξει σαν λεμονόκουπα τον μόχθο αυτών των ανθρώπων. Από την άλλη η νικηφόρα έκβαση του αγώνα τουλάχιστον για τους Σενεγαλέζους δείχνει αποδεικνύει πως μόνο οι αποφασιστικοί ενωτικοί εργατικοί αγώνες μπορούν να νικήσουν και νικάνε ενάντια στις αντιλήψεις πως δεν μπορεί σήμερα να νικήσει κανένας αγώνας. Ο  δίκαιος αγώνας των μεταναστών έβγαλε στην επιφάνεια τα βαθιά αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης που διακατέχουν το γιαννιώτικο λαό που από την πρώτη στιγμή με πολυμόρφους τρόπους βρέθηκε κοντά στους μετανάστες. Ένα μάθημα ανθρωπιάς για τις στιγμές που έρχονται. Μένουν όμως να γίνουν πολλά, λόγου χάρη το ΕΚΙ έπρεπε να έχει μια πιο ενεργητική συμμετοχή στο αγώνα των μεταναστών        
Ζητάμε:
·         Την πληρωμή των ενσήμων τους, άδεια παραμονής σε όλους
·         Να τους δοθεί πολιτικό άσυλο και επίδομα ανεργίας
·         Να δημευθεί η περιουσία του αφεντικού τους καθώς και κάθε κεφαλαιοκράτη που κλείνει την επιχείρηση και πετάει στο δρόμο εργαζόμενους.
·         Η εκκλησία να ξεκαθαρίσει την θέση της στο παραπάνω θέμα, Διαχωρισμός εκκλησίας κράτους με δήμευση της περιουσίας της.
2.      Την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι στα Σ/Μ ‘Ατλάντικ’ σε Γιάννενα, Πρέβεζα, Άρτα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τους μισθούς 3 μηνών (Σεπτέμβρης, Οκτώβρης, Νοέμβρης). Η εταιρεία λόγω κρίσης έκλεισε τα αντίστοιχα Σ/Μ, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους. Υπάχθηκε στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα για να μην τους πληρώσει. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δεν υπογράφει τις απολύσεις για να πάρουν αποζημίωση και να μπουν στο ταμείο ανεργίας.
Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο το μεγαλείο της. Σήμερα άμεσα την καπιταλιστική κρίση την πληρώνουν οι απολυμένοι στα  Σ/Μ ‘Ατλάντικ’ αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις. Όσο καιρό δούλευαν στην συγκεκριμένη επιχείρηση ποτέ δεν πήραν κάτι από τα κέρδη της εταιρείας, παρά ελαστικά ωράρια, ανασφάλεια, εντατικοποίηση της εργασίας, ανασφάλιστη εργασία. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, στον αγώνα του σωματείου τους και ζητάμε:
·         Να πληρωθούν άμεσα
·         Να υπογράψει άμεσα ο Διευθύνων Σύμβουλος για να πάρουν την αποζημίωση.
·         Σε διαφορετική περίπτωση να δημευθεί η περιουσία του επιχειρηματία (διαθέτει ακόμα 120 Σ/Μ σε όλη την Ελλάδα)
·         Να διαγραφούν τα χρέη των οικογενειών των απολυμένων, όπως και κάθε εργατικού νοικοκυριού
3.      Οι 50 εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΤΑΙ έχουν αποκλείσει την είσοδο του Δημαρχείου, γιατί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες. Συνηθισμένη κατάσταση, από τετραετίας,  η καθυστέρηση των δεδουλευμένων. Ο Δήμος Ιωαννιτών και η σήμερα η παράταξη του κ. Γκόντα, αύριο του κ. Φίλιου δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που θίξαμε πιο πάνω. Η απλήρωτη εργασία, οι καθυστερημένες εξοφλήσεις των εργαζομένων, είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται όποια βιτρίνα του Δήμου και της δημοτικής αρχής. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι αυτό που εφαρμόζει και η τοπική αυτοδιοίκηση στους εργαζόμενους της. Και θα ενταθεί με τον Καλλικράτη. «Γιατί οι δήμοι & η Περιφέρεια θα λειτουργήσουν με βάση καθαρά ανταποδοτικά & ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε συνεργασία με το τοπικό και όχι μόνο κεφάλαιο, αναλαμβάνοντας τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας, και της υγείας με μειωμένη όμως κρατική ενίσχυση, μεταφέροντας σημαντικότατο μέρος του κόστους στους εργαζόμενους» (Διακήρυξη της ΑΡ.Π.Η.).
Ζητάμε
·         Άμεση πληρωμή των εργαζομένων
·         Αύξηση των μισθών και των συντάξεων με βάση τα αιτήματα του σωματείου τους.
·         Μείωση του χρόνου εργασίας
·         Καμιά απόλυση εργαζομένου

Η εργατική τάξη και τα εργαζόμενα στρώματα της περιοχής μας, όπως και όλης της Ελλάδας, χρειάζεται να παλέψουν το αντιδραστικό μνημόνιο, να απαιτήσουν την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές. Να παλέψει για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που είναι ενάντια στο εργατικό συμφέρον, να φύγει η Τρόικα. Να βγούμε από την ΕΕ. Για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Με ορίζοντα και στρατηγικό στόχο την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας και την κομμουνιστική χειραφέτηση.


                                          ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: